Днес отново сме в кухнята, за да приготвим едно традиционно българско ястие, а именно мусаката, в гозба с ниско съдържание на въглехидрати – кето мусака с патладжани в гръцки стил.

Рецепта за кето мусака с патладжани

Запечени на фурна патладжани с овкусено със средиземноморски подправки смляно месо, поляти с обилен слой кето бешамелов сос. Това прави кето гръцка мусаката с патладжани толкова вкусно ястие. Освен това е с ниско съдържание на въглехидрати. Нека разберем от какви продукти имаме нужда и как да си я приготвим.

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 6 парчета

Необходими продукти за приготвянето на кето гръцка мусака с патладжани:

  • 400 г патладжани
  • 1 ч. л. сол

За месото:

  • 1-2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 450 г телешко месо, смляно
  • 1-2 ч. л. лук на прах
  • 100 г доматен сос без захар
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 120 мл телешки бульон или вода
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ¼ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. риган
  • ½ ч. л. босилек
  • 1 дафинов лист

 

За кето бешамеловия сос:

  • 200 г крема сирене или маскарпоне
  • 1 яйце
  • Щипка сол
  • Щипка индийско орехче
  • Щипка чесън на прах

За гарниране:

  • 2 с. л. пармезан, настърган

Начин на приготвяне на кето мусака с патладжани:

Приготвяне на патладжаните:

  1. Нарежете патладжаните на тънки филийки и ги подсолете обилно. Оставете ги за 10 минути в купа, след което изплакнете с вода. Подсушете с хартиена кърпа и сложете в тава, покрита с хартия за печене.
  2. Изпечете патладжаните в предварително загрята до 180 градуса фурна за 10-20 минути или докато леко омекнат и покафенеят.

 

Приготвяне на месото:

  1. Загрейте 1-2 с. л. зехтин и запържете смляното месо, докато покафенее. Овкусете каймата с лук и чесън на прах, сол и черен пипер, и останалите подправки.
  2. Добавете доматения сос, доматеното пюре и водата/бульона и разбъркайте.
  3. Сложете дафиновия лист и оставете сместа да се готви до леко сгъстяване (не покривайте с капак), като разбърквате от време на време.

Приготвяне на кето бешамеловия сос:

  1. Смесете крема сиренето или маскарпонето с 1 яйце, щипка сол, черен пипер, чесън на прах и индийско орехче. Разбъркайте всички съставки, за да се смесят.

Сглобяване на кето мусака с патладжани:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. На дъното на дълбока тава подредете резени патладжан, залейте със соса от месо. Поставете отгоре още един ред патладжани и залейте с кето бешамеловия сос.
  3. Поръсете с настърган пармезан и изпечете в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 15-30 минути (зависи от фурната) или докато отгоре се образува златистокафява коричка.
  4. Сервирайте кето мусаката с патладжани гореща със зелена салата по желание.

 

Хранителна стойност за 1 порция кето мусака с патладжани:

  • Калории – 392 kcal
  • Въглехидрати – 5,9 г
  • Фибри – 2 г
  • Нетни въглехидрати – 3,9 г
  • Мазнини – 33 г
  • Протеини – 15 г

 

Съвети за приготвяне на вкусна кето гръцка мусака с патладжани

Патладжаните

  • Преди да изпечем патладжаните, трябва да ги нарежем на филийки, подсолим и оставим в купа за около 10 минути.

Тази стъпка е много важна, защото водата и горчивината ще се отделят от патладжана, благодарение на солта. Това предотвратява получаването на воднисто и горчиво ястие.

  • След около 10 минути накисване в солта, трябва да измием резените патладжан и да ги подсушим с хартиена кърпа. След това можем да пристъпим към готвенето им.
  • Патладжаните могат да се изпекат на скара или във фурна за 5-10 минути, друг вариант е да се изпържат в тиган с мазнина. Без значение кой начин ще изберем, готовото ястие ще се получи много вкусни.

Смляното месо

  • Използвайте за приготвянето на мусаката смляно говеждо, агнешко месо или смес от свинско и говеждо месо.

Кето месен сос и сос Бешамел

  • Сосът за мусака е много подобен на соса Болонезе. Трябва да го готвим, докато стане достатъчно гъст.
  • Вместо сос Бешамел, който обикновено се прави с брашно, ще приготвим бърз „кето сос бешамел“ с ниско съдържание на въглехидрати. За целта ще използваме крема сирене или маскарпоне, яйце и подправки.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Мусака с патладжани. Запекнака с патладжан.

Ако обичате вкуса на приятно изпечени патладжани, опитайте и тази рецептата за нисковъглехидратна запеканка с патладжан.

 

Ако рецептата за кето гръцка мусака с патладжани ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!