Кето гръцка мусака с патладжани
Днес отново сме в кухнята, за да приготвим едно обичано в България ястие, а именно мусака с патладжани.
Известна също и като гръцка, тя е по-диетичната алтернатива на традиционната мусака и се вписва идеално в кето режим.
Изобилието от вкусове, съчетани перфектно помежду си, я превръща в питателно и предпочитано блюдо за цялото семейство.
Рецепта за кето гръцка мусака с патладжани
Запечени на фурна зеленчуци с овкусено със средиземноморски подправки смляно месо, поляти с обилен слой кето бешамелов сос.
Това прави кето гръцката мусака с патладжани толкова вкусно ястие. Освен това е с ниско съдържание на въглехидрати.
Нека разберем от какви продукти имаме нужда и как да си я приготвим.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 парчета | 3,9 г въглехидрати, 33 г мазнини, 15 г протеини и 392 калории |
Необходими продукти:
- 400 г патладжани
- 1 ч. л. сол
За месната плънка:
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 500 г кайма смес
- 150 г доматен сос без захар
- 1 с. л. доматено пюре без захар
- 120 мл пилешки бульон/вода
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч. л. риган
- 1 дафинов лист
За кето бешамеловия сос:
- 200 г крема сирене/маскарпоне
- 1 яйце
- щипка индийско орехче
- сол и черен пипер на вкус
За гарниране:
- 2 с. л. пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
На патладжаните:
- Нарежете патладжаните на тънки филийки и ги подсолете обилно. Оставете ги за 10 минути в купа, след което изплакнете с вода. Подсушете с хартиена кърпа и сложете в тава, покрита с хартия за печене.
- Изпечете патладжаните в предварително загрята до 180 градуса фурна за 10-15 минути или докато леко омекнат и покафенеят.
На месото:
- Загрейте 1-2 с. л. масло и запържете смляното месо, докато покафенее. Овкусете каймата със сол, черен пипер и риган.
- Добавете доматения сос, доматеното пюре и бульона/водата и разбъркайте.
- Сложете дафиновия лист и оставете сместа да се готви до леко сгъстяване (не покривайте с капак), като разбърквате от време на време.
На кето бешамеловия сос:
- Смесете крема сиренето/маскарпонето с яйцето, щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте всички съставки, за да се смесят.
Сглобяване на кето мусака с патладжани:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- На дъното на дълбока тава подредете резени патладжан, залейте със соса от месо. Поставете отгоре още един ред патладжани и залейте с кето бешамеловия сос.
- Поръсете с настърган пармезан и изпечете в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 15-30 минути (зависи от фурната) или докато отгоре се образува златистокафява коричка.
- Сервирайте топлата кето мусака с патладжани със зелена салата по желание.
Съвети за приготвяне на вкусна кето гръцка мусака с патладжани
- Преди да изпечем патладжаните, трябва да ги нарежем на филийки, подсолим и оставим в купа за около 10 минути.
Тази стъпка е много важна, защото водата и горчивината ще се отделят от зеленчука, благодарение на солта. Това предотвратява получаването на воднисто и горчиво ястие.
- След около 10 минути накисване в солта, трябва да измием резените патладжан и да ги подсушим с хартиена кърпа. След това можем да пристъпим към готвенето им.
- Патладжаните могат да се изпекат на скара или във фурна за 5-10 минути, друг вариант е да се изпържат в тиган с мазнина. Без значение кой начин ще изберем, готовото ястие ще се получи много вкусно.
- Използвайте за приготвянето на гръцката мусака с патладжани смляно говеждо, агнешко месо или смес от свинско и говеждо месо.
- Сосът за мусака е много подобен на соса Болонезе. Трябва да го готвим, докато стане достатъчно гъст.
- Вместо сос Бешамел, който обикновено се прави с брашно, ще приготвим бърз „кето сос Бешамел“ с ниско съдържание на въглехидрати. За целта ще използваме крема сирене или маскарпоне, яйце и подправки.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата за кето гръцка мусака с патладжани ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес имаме удоволствието да ви представим рецепта за кето мусака с пиле и пармезан, с която гарантирано ще
Когато сме на кетогенен режим на хранене, често използваме тиквичките, патладжана или чушките като „съдове“, в които да
Един от често използваните, позволени кето зеленчуци днес приготвяме в рецепта за сочно и ароматно ястие – патладжан
Един Коментар
Вкусотийки