Кето гръцка мусака с патладжани

Обновена: 26.02.2024|

 

Днес отново сме в кухнята, за да приготвим едно обичано в България ястие, а именно мусака с патладжани.

Известна също и като гръцка, тя е по-диетичната алтернатива на традиционната мусака и се вписва идеално в кето режим.

Изобилието от вкусове, съчетани перфектно помежду си, я превръща в питателно и предпочитано блюдо за цялото семейство.

keto baner 011
keto banner site 01

 

keto baner 011
keto banner site 01

Рецепта за кето гръцка мусака с патладжани

Запечени на фурна зеленчуци с овкусено със средиземноморски подправки смляно месо, поляти с обилен слой кето бешамелов сос.

Това прави кето гръцката мусака с патладжани толкова вкусно ястие. Освен това е с ниско съдържание на въглехидрати.

Нека разберем от какви продукти имаме нужда и как да си я приготвим.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 6 парчета 3,9 г въглехидрати, 33 г мазнини, 15 г протеини и 392 калории

Необходими продукти:

За месната плънка:

  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 500 г кайма смес
  • 150 г доматен сос без захар
  • 1 с. л. доматено пюре без захар
  • 120 мл пилешки бульон/вода
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. риган
  • 1 дафинов лист

За кето бешамеловия сос:

  • 200 г крема сирене/маскарпоне
  • 1 яйце
  • щипка индийско орехче
  • сол и черен пипер на вкус

За гарниране:

  • 2 с. л. пармезан, настърган

Кето гръцка мусака с патладжани.

 

Начин на приготвяне:

На патладжаните:

  1. Нарежете патладжаните на тънки филийки и ги подсолете обилно. Оставете ги за 10 минути в купа, след което изплакнете с вода. Подсушете с хартиена кърпа и сложете в тава, покрита с хартия за печене.
  2. Изпечете патладжаните в предварително загрята до 180 градуса фурна за 10-15 минути или докато леко омекнат и покафенеят.

На месото:

  1. Загрейте 1-2 с. л. масло и запържете смляното месо, докато покафенее. Овкусете каймата със сол, черен пипер и риган.
  2. Добавете доматения сос, доматеното пюре и бульона/водата и разбъркайте.
  3. Сложете дафиновия лист и оставете сместа да се готви до леко сгъстяване (не покривайте с капак), като разбърквате от време на време.

На кето бешамеловия сос:

  1. Смесете крема сиренето/маскарпонето с яйцето, щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте всички съставки, за да се смесят.

Сглобяване на кето мусака с патладжани:

 

Кето гръцка мусака с патладжани.

 

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. На дъното на дълбока тава подредете резени патладжан, залейте със соса от месо. Поставете отгоре още един ред патладжани и залейте с кето бешамеловия сос.
  3. Поръсете с настърган пармезан и изпечете в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 15-30 минути (зависи от фурната) или докато отгоре се образува златистокафява коричка.
  4. Сервирайте топлата кето мусака с патладжани със зелена салата по желание.

 

Съвети за приготвяне на вкусна кето гръцка мусака с патладжани

  • Преди да изпечем патладжаните, трябва да ги нарежем на филийки, подсолим и оставим в купа за около 10 минути.

Тази стъпка е много важна, защото водата и горчивината ще се отделят от зеленчука, благодарение на солта. Това предотвратява получаването на воднисто и горчиво ястие.

  • След около 10 минути накисване в солта, трябва да измием резените патладжан и да ги подсушим с хартиена кърпа. След това можем да пристъпим към готвенето им.
  • Патладжаните могат да се изпекат на скара или във фурна за 5-10 минути, друг вариант е да се изпържат в тиган с мазнина. Без значение кой начин ще изберем, готовото ястие ще се получи много вкусно.
  • Използвайте за приготвянето на гръцката мусака с патладжани смляно говеждо, агнешко месо или смес от свинско и говеждо месо.
  • Сосът за мусака е много подобен на соса Болонезе. Трябва да го готвим, докато стане достатъчно гъст.
  • Вместо сос Бешамел, който обикновено се прави с брашно, ще приготвим бърз „кето сос Бешамел“ с ниско съдържание на въглехидрати. За целта ще използваме крема сирене или маскарпоне, яйце и подправки.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Мусака с патладжани. Запекнака с патладжан.

Ако обичате вкуса на този зеленчук, опитайте и тази рецептата за нисковъглехидратна запеканка с патладжан.

Ако рецептата за кето гръцка мусака с патладжани ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Таня Карамфилова 06.08.2021 at 19:39 - Отговор

    Вкусотийки

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 10:17 | Публикувана: 23 април 2021 в 15:50 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф