Магерица – гръцка супа с агнешко
Кето гръцка супа с агнешко „Магерица“ не се различава много от традиционната гръцка великденска супа. Всъщност, ако изключим ориза в рецептата, вече имаме перфектна нисковъглехидратна супа, богата на хранителни вещества, засищаща и много вкусна. А освен това и подходяща за всички, които са на кето диета.
Яйчните жълтъци и ароматните средиземноморски подправки правят гозбата още по-апетитна.
Кето гръцка супа с агнешко – Магерица
Днес приготвяме през нашата призма в кето стил традиционната рецепта за Магерица – гръцка супа с агнешко или известна още като гръцка великденска супа.
Магерица е уникална гръцка супа, приготвена от агнешки дреболии и маруля, гарнирана с пресни билки и застроена с жълтъци и лимон.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
15 минути + 1 час | 8 | 1,47 г |
Необходими продукти:
- 500 г агнешки черен дроб (сърце, бели дробове или комплект от дреболии)
- 2 дафинови листа
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 120 мл зехтин екстра върджин
- 2 л топла вода
- 3 големи яйчни жълтъка
- 1 ч. л. морска сол
- 1 ч. л. прясно смлян черен пипер
- 5 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. настъргана кора от лимон
- 3 с. л. пресен копър, наситнен
Начин на приготвяне на гръцка супа с агнешко:
- Измийте и почистете месото. Нарежете го на ситно и оставете настрана.
- Може да използвате само черния дроб, но в традиционната рецепта се използва комплект от агнешки дреболии.
- В дълбока тенджера изсипете половината от зехтина и добавете кравето масло Гхи.
- Запържете агнешките дреболии в сгорещената мазнина, като ги разбърквате с дървена лъжица, докато сменят цвета си.
- Покрийте съда с капак и оставете да се задуши месото за 5 минути.
- Излейте 1 литър топла вода. Добавете дафиновите листа, подправете с морската сол и разбъркайте.
- Покрийте тенджерата и оставете супата да се готви за 30 минути на ниска температура.
- След това изсипете останалия 1 литър топла вода, разбъркайте и оставете да се готви още 30 минути.
- Разбъркайте в купа жълтъците с прясно смления черен пипер, лимоновия сок и настърганата кора от лимон.
- С помощта на черпак изсипете на тънка струйка от горещия бульон на супата към купата с жълтъците при непрекъснато разбъркване.
- След като добавите около 4 черпака от бульона в купата, махнете тенджерата от котлона, изсипете купата към тенджерата при непрекъснато разбъркване.
- Върнете супата на котлона на ниска температура и продължете да бъркате.
- Свалете тенджерата след около 5-10 минути, добавете останалия зехтин и разбъркайте отново.
- Преди сервиране поръсете супата с прясно нарязан копър.
Съвети за приготвяне на вкусна гръцка супа с агнешко:
- В много оригинални рецепти за гръцка супа с агнешко се използва маруля. Ако желаете, добавете към супата няколко листа прясна маруля, нарязана на ситно, 15 минути преди да я свалите от котлона.
- По желание добавете зелен лук или други любими зеленчуци към супата.
- Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Магерица – традиционна великденска гръцка супа с агнешко
Гръцка супа с агнешко се приготвя и поднася в почти всяко домакинство в Гърция на Великден. Сервира се след среднощните църковни служби за прекъсване на 40-дневния период на Великия пост. Счита се за най-доброто ястие, подходящо за захранване, което не натоварва храносмилателната система след пост.
Варианти на Магерица – гръцка супа с агнешко
Можете да намерите много различни вариации на тази традиционна рецепта за гръцка супа с агнешко. Някои региони използват ориз в рецептата, докато в пелопонезийската Магерица се слагат прясно настъргани домати.
В някои части на Гърция се сервира като фрикасе със зеленчуци, а не като супа. В други области предпочитат да я приготвят с агнешко, телешко или само с черен дроб.
В днешно време, гръцката супа Магерица се сервира и като вегетарианска супа, приготвена само с гъби и зеленчуков бульон, заедно с ориз, пресни билки и яйчен лимонов сос.
Идеи за подходящи за Великден ястия и десерти
- Яйчена супа – класическа, с гъби и италианска
- Агнешка супа + яхния: 2 ароматни кето рецепти
- Агнешко за Великден – Запечен агнешки бут с розмарин и Пълнен агнешки бут с карфиол
- Печено заешко на фурна
- Великденски кето предястия и гарнитури – 5 свежи рецепти
- Великденски яйца: 3 идеи как да ги включите в рецепти
- Великденски курабии – 3 кето рецепти: с какао и шоколад, със заквасена сметана и кето маслени курабии
- Шоколадови яйца за Великден
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето нисковъглехидратно предложение за Магерица – гръцка супа с агнешко ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Агнешки езичета се използват широко в кулинарията, а хранителният им състав е чудесен и подходящ за кето режим или която и да е диета.
Спагети Конджак с агнешка кайма е една много бърза, вкусна, засищаща и нискокалорична рецепта.
Много изискано ястие, което в ресторантите срещаме под името френч рак – агнешки котлети