Магерица – гръцка супа с агнешко

Обновена: 27.02.2024|

Кето гръцка супа с агнешко „Магерица“ не се различава много от традиционната гръцка великденска супа. Всъщност, ако изключим ориза в рецептата, вече имаме перфектна нисковъглехидратна супа, богата на хранителни вещества, засищаща и много вкусна. А освен това и подходяща за всички, които са на кето диета.

Яйчните жълтъци и ароматните средиземноморски подправки правят гозбата още по-апетитна.

 

Кето гръцка супа с агнешко – Магерица

Днес приготвяме през нашата призма в кето стил традиционната рецепта за Магерица – гръцка супа с агнешко или известна още като гръцка великденска супа.

keto baner 011
keto 01

Магерица е уникална гръцка супа, приготвена от агнешки дреболии и маруля, гарнирана с пресни билки и застроена с жълтъци и лимон.

keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
15 минути + 1 час 8 1,47 г

Необходими продукти:

  • 500 г агнешки черен дроб (сърце, бели дробове или комплект от дреболии)
  • 2 дафинови листа
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 120 мл зехтин екстра върджин
  • 2 л топла вода
  • 3 големи яйчни жълтъка
  • 1 ч. л. морска сол
  • 1 ч. л. прясно смлян черен пипер
  • 5 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. настъргана кора от лимон
  • 3 с. л. пресен копър, наситнен

Начин на приготвяне на гръцка супа с агнешко:

  1. Измийте и почистете месото. Нарежете го на ситно и оставете настрана.
  2. Може да използвате само черния дроб, но в традиционната рецепта се използва комплект от агнешки дреболии.
  3. В дълбока тенджера изсипете половината от зехтина и добавете кравето масло Гхи.
  4. Запържете агнешките дреболии в сгорещената мазнина, като ги разбърквате с дървена лъжица, докато сменят цвета си.
  5. Покрийте съда с капак и оставете да се задуши месото за 5 минути.
  6. Излейте 1 литър топла вода. Добавете дафиновите листа, подправете с морската сол и разбъркайте.
  7. Покрийте тенджерата и оставете супата да се готви за 30 минути на ниска температура.
  8. След това изсипете останалия 1 литър топла вода, разбъркайте и оставете да се готви още 30 минути.
  9. Разбъркайте в купа жълтъците с прясно смления черен пипер, лимоновия сок и настърганата кора от лимон.
  10. С помощта на черпак изсипете на тънка струйка от горещия бульон на супата към купата с жълтъците при непрекъснато разбъркване.
  11. След като добавите около 4 черпака от бульона в купата, махнете тенджерата от котлона, изсипете купата към тенджерата при непрекъснато разбъркване.
  12. Върнете супата на котлона на ниска температура и продължете да бъркате.
  13. Свалете тенджерата след около 5-10 минути, добавете останалия зехтин и разбъркайте отново.
  14. Преди сервиране поръсете супата с прясно нарязан копър.

Съвети за приготвяне на вкусна гръцка супа с агнешко:

  • В много оригинални рецепти за гръцка супа с агнешко се използва маруля. Ако желаете, добавете към супата няколко листа прясна маруля, нарязана на ситно, 15 минути преди да я свалите от котлона.
  • По желание добавете зелен лук или други любими зеленчуци към супата.
  • Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

 

Магерица – традиционна великденска гръцка супа с агнешко

Гръцка супа с агнешко. Агнешко за Великден. Декорирана маса за Великден, с наредени по нея боядисани яйца. Великденски яйца.

Гръцка супа с агнешко  се приготвя и поднася в почти всяко домакинство в Гърция на Великден. Сервира се след среднощните църковни служби за прекъсване на 40-дневния период на Великия пост. Счита се за най-доброто ястие, подходящо за захранване, което не натоварва храносмилателната система след пост.

Варианти на Магерица – гръцка супа с агнешко

Можете да намерите много различни вариации на тази традиционна рецепта за гръцка супа с агнешко. Някои региони използват ориз в рецептата, докато в пелопонезийската Магерица се слагат прясно настъргани домати.

В някои части на Гърция се сервира като фрикасе със зеленчуци, а не като супа. В други области предпочитат да я приготвят с агнешко, телешко или само с черен дроб.

В днешно време, гръцката супа Магерица се сервира и като вегетарианска супа, приготвена само с гъби и зеленчуков бульон, заедно с ориз, пресни билки и яйчен лимонов сос.

 

Идеи за подходящи за Великден ястия и десерти

 

Още от здравословната ни кухня

 

Гръцка супа Магерица. Таратор - студена млечна супа.

Поднесете една любима традиционна българска студена супа от таратор в дните, когато искате да хапнете нещо леко и освежаващо.

 

Ако нашето нисковъглехидратно предложение за Магерицагръцка супа с агнешко ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 08.04.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 11:22 | Публикувана: 8 април 2022 в 11:20 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф