Силата на цветята е завладяваща енергия, която надхвърля културите и времето. Тези растения оказват огромно влияние върху емоциите ни, изплитайки гоблен от чувства чрез своята красота и аромат.

Цветята са ценени заради тяхната многостранна роля в историята, изкуството и традициите, дори кулинарията. Символизират любов, чистота и ново начало. Тяхното психологическо въздействие е дълбоко – способни са да повдигнат духа ни и да намалят стреса.

Освен естетическата си привлекателност, цветята играят екологична роля като насърчават опрашването и биоразнообразието. Те са намерили място си в медицината и ароматерапията, като различни видове предлагат терапевтични ползи.

В културно и религиозно отношение цветята служат като мост между човечеството и духовността. Те са вдъхновили безброй художници, а присъствието им в градските пейзажи подобрява заобикалящата ни среда.

Силата на цветята остава доказателство за трайната и многостранна връзка между природата и човека.

Каква е силата на цветята?

Повечето хора веднага усещат разлика, когато около тях, в дома, градината или навън има цветя, тъй като те внасят уют, спокойствие и живот в атмосферата. Освен различен мирис, всяко цвете има различно значение и начин, по които влияе на човек.

Този принцип следва и азиатското учение фън шуй, което смята, че всяко растение може да носи различни дивиденти на собственика си. Има проучвания, потвърждаващи тази теория, както и това, че силата на цветята се крие в много повече от влиянието на красотата и аромата им. А именно в лечебните вибрации и позитивната енергия, които излъчват, твърдят холистиците.

В древен Китай има писания за силата на цветята – Чи, извираща от тях.

Цветята съдържат най-много Чи. Според древните източни философии, когато едно растение цъфти, се смята, че то е на върха на своя живот и цветята са плод на това най-високо ниво на енергия Qi.

Чи означава енергията във всички неща – жизнената енергия, която е част от всяко живо същество, и цветята съдържат най-много от нея.

Изненадващо, сред всички дейности, които извършваме, за да се справим с трудни моменти, има един лесен начин да подобрим настроението и емоционалното си здраве.

Ето и по какъв начин силата на цветята може да ни помогне за това да се почувстваме по-добре.

Повишават настроението

Силата на цветята - позитивизъм.

Независимо дали сме даващият или получаващият, силата на цветята осигурява незабавно повишаване на настроението. Радост, изненада, вълнение, благодарност и много други емоции могат да се видят, когато човек получи цветя.

Проучване от 2005 г. от университета Rutgers показа, че цветята са подарък, който дава на 100 процента от получателите усмивка на Дюшен или „истинска“ усмивка, предизвиквайки повишена активност в лявата темпорална област на мозъка, която е свързана с положителни емоции.

Известно е, че цветята стимулират секрецията на допамин, окситоцин и серотонин в нашите мозъци. Това са така наречените „хормони на щастието“.

Силата на цветята влияе не само на получателя, но също така създава положително възприятие на дарителя. Хората, които подаряват цветя, се възприемат като емоционално интелигентни, грижовни и успешни.

Също така има сведения, че както мъжете, така и жените, които подаряват цветя, се възприемат като по-силни, способни, постигнали високи постижения, по-щастливи и смели.

Съществува и дълбока връзка между хората и природата, известна като хипотезата за биофилията. Цветята, като представители на естествения свят, имат способността да подобряват нашето психическо благополучие.

Независимо дали красят жилищните ни пространства или градските пейзажи, силата на цветята преодолява пропастта между нас и природата.

Успокояват тревогата

Силата на цветята за успокоение.

Силата на цветята да внасят усещане за спокойствие в живота ни е доказателство за тяхната забележителна способност да влияят върху емоционалното ни и психическо благополучие.

Дори гледката на разцъфнало цвете би предизвикало усещане за мир и спокойствие. Деликатните венчелистчета, цветовете и изящните форми създават естетическа хармония, която незабавно се харесва на сетивата ни и облекчава напрежението.

Тук няма как да не споменем цветя като лавандула, лайка и жасмин, които излъчват успокояващи аромати, използвани от векове в практики като ароматерапия.

Тези миризми имат потенциала да намалят стреса и безпокойството, да насърчат релаксацията и да подобрят качеството на съня ни. Процесът на вдишване на нежния аромат на тези цветя може да има успокояващ ефект върху ума.

 

 

Повишават креативността

Има доказателства, че работата около цветята повишава производителността и подобрява креативността. Проучване на Тексаския университет A&M установява, че работещите в среда, пълна с цветя, показват по-иновативно мислене.

Корпоративен флорист установил, че хората, работещи в офис с растения, са успели да генерират 30% повече идеи, отколкото тези, които работят в среда без цветя.

Също, както споменахме по-горе, зелените площи намаляват нивата на стрес в околната среда и помагат на хората да се чувстват сигурни и спокойни. Което, от своя страна, би подобрило креативното мислене.

Силата на цветята да предизвиква творчество е доказателство за тяхното многостранно влияние върху човешкия ум. Тяхната естетическа красота, живи цветове и сложен, различен дизайн действат като визуален стимулант, задействайки творческите области на нашия мозък.

Интересно е, че тук ароматът също играе роля за тази полза на цветята. Миризмата им има способността да предизвика силни спомени, които да активират идейния процес у нас.

Познатият аромат на любимо цвете може да ни пренесе в различни времена и на различни места, подхранвайки въображението ни.

В статията по-долу ще разгърнем интересни факти за силата на цветята, различните видове, за ползите, които ни носят като цяло, всяко поотделно и тяхната символика. Няма да пропуснем да споменем и за известните бахови есенции.

Употреба на цветята в миналото

Силата на цветята - минало.

През цялата история силата на цветята и тяхната символика заемали специално място в човешката култура, като били част от широк спектър от цели. Значението на цветята надхвърля времето и обхваща различни култури, с различни приложения, които демонстрират силата на цветята и тяхната красота.

В древния свят цветята биват неразделна част от религиозните и духовни практики. Египтяните ги поднасяли в дарове на своите богове, докато индусите редовно включват невен в своите ритуали до ден днешен. Християнството също приема цветя, лилии например, като символи на преданост и чистота.

Смята се, че най-ранните цветя произхождат от ранния период Креда, преди около 130 милиона години. Те били много по-прости от съвременните цветя и нямали същите характеристики.

Лечебните свойства на някои цветя са признати и използвани в традиционната медицина. Лайката, популярна в гръцкия и римския свят, била известна с успокояващите си противовъзпалителни ефекти, а невенът – със своите заздравяващи кожата свойства.

Ето някой различни приложения на цветята:

 1. Цветята заемали роля в козметиката и практиките за добър външен вид. Например, популярната розова вода, почитана заради подхранващите си кожата качества, и хибискусът обичан заради способността му да укрепва косата, били част от древните режими за красота.
 2. Декоративно, растенията били част от интериора на домове и тържества. Персийските градини били известни със своите пищни цветя, а различни цветни аранжировки и гирлянди красили сватби и тържества.
 3. В кулинарния свят цветята внасят нюанси и вкус в ястията. Венчелистчетата от рози имали своето място в кухнята на Близкия изток, докато теменужките украсявали европейските десерти и бонбони.
 4. Венчелистчетата от шафран и невен произвеждат богати естествени багрила за тъкани, които заемали място в боядисването на текстил още от миналото.
 5. Има и цветя, които служели като естествени репеленти срещу насекоми, предлагащи защита срещу вредители, поради инсектицидните си свойства – такива са невенът и хризантемите.

Цветята също вдъхновявали много художници, писатели и поети през цялата история, като тяхната красота и символика оставят своя отпечатък в различни форми на творческо изразяване.

Накратко, силата на цветята била неразделна част от човешкото съществуване, изпълнявайки както практически, така и символични функции, и тяхното значение продължава да се затвърждава и до днес.

Символика и влияние на цветята

Силата на цветята - символика.

Езикът на цветята или флорографията предава емоции и чувства, като различните цветя символизират специфични чувства. По-долу изброяваме едни от най-изявените цветя по темата.

Роза

За да се превърнат в типичен символ на любов, красота и страст, те успели да надхвърлят културата и времето.

Розата е популярно цвете в древна Гърция и често се свързва с Афродита, богинята на любовта.

Тяхната богата символика е дълбоко вплетена в човешката история. Ето и как се тълкува значението на цвета на розата:

 • Червените рози – дълбока любов и желание, класически знак за обич
 • Белите рози – чистота и невинност, често украсяващи сватби и погребения
 • Жълтите рози – приятелство и радост
 • Розови рози – възхищение и благодарност

Освен символичната си сила, розите влияят дълбоко на емоциите на хората. Тяхната завладяваща красота, очарователен аромат и кадифени венчелистчета предизвикват положителни чувства на радост, признателност и възхищение.

Подаряването на една роза може да предаде чувства, които думите понякога не могат да изразят.

По същество розите не са просто цветя, те са красноречиви пратеници на човешки емоции, подхранват връзки и добавят дълбочина към нашите изрази на любов и приятелство.

Силата на цветята – Козметика и здраве

Силата на цветята се простира изключително широко в козметиката и първият пример, който ще дадем, е именно с розата.

Тя има антиоксидантна мощност, която оказва значително влияние за външния ни вид. Розите могат да подпомогнат за укрепването на кожните клетки, което, от своя страна, може да допринесе за регенерирането на кожните тъкани.

Покрай едно предимство, идва и друго – неутрализиране на свободните радикали, което потенциално осигурява ползи против стареене на кожата.

Продуктите от рози също изпълняват функцията на лечебен хидрататор, маслен редуктор, средство за премахване на бръчки. Благодарение на противовъзпалителните си свойства – премахва червените петна от кожата.

Лавандула

Силата на цветята - лавандула.

Лавандулата очарова със своите лилави цветове и успокояващ аромат, носещи с дълбока символика и значение. Асоциира се предимно със спокойствието, предизвиквайки усещане за равнодушие и вътрешен мир.

Ароматът на лавандула има мощно въздействие върху хората, като предлага релаксация и намалява стреса и безпокойството.

Освен това лавандулата олицетворява изцеление и здраве.

Още:

 

 1. Използва се от векове в билковата медицина, за справяне с различни заболявания и насърчаване на цялостното здраве.
 2. Нежният, чист цвят на лавандула означава елегантност и чистота и често краси сватби, за да символизира изяществото и обещаващото бъдеще.
 3. От гледна точка на любовта, лавандулата представлява обич и преданост. Лавандулата напомня, че естественият свят може да вдъхнови и да повлияе положително на живота ни.

 

Силата на цветята – Козметика и здраве

Лавандулата се използва широко в билкарството, ароматерапията и козметиката заради своите успокояващи, антисептични и противовъзпалителни свойства.

Известно е също, че ефективно лекува акне, изгаряния, натъртвания, екземи и инфекции.

Чрез ароматерапия или лавандулови капсули може да облекчим симптомите на безпокойство. Помощ при проблемите със съня се явяват лавандуловият чай и ароматерапията, а вдишването или локалното нанасяне на цветето би било от полза в случаи на главоболие и мигрена.

Всички по-горе изброени неща дават своя позитивен отговор и в моментите, когато страдаме от депресия или изпитваме по-високи нива на стрес.

Лилия

Силата на цветята - лилия.

Влиянието на лилиите върху хората се крие в способността им да предизвикват чувство на благоговение и страхопочитание, независимо дали е част от религиозни церемонии или ежедневни празненства.

Поразителната красота на лилиите, съчетана с тяхната дълбока символика, ги прави мощен избор за предаване на силни емоции и предизвикване на чувство за спокойствие и надежда.

Различните цветове от растението крият различна сила и символика:

 • Бели лилии – чистота, отдаденост и прераждане, избират се често за сватби и погребения, тъй като са знак на подмладяване на душата. Редовно се наричат цветя на съчувствието.
 • Розови лилии любов, женственост и възхищение – идеалният подарък за любимите ни приятели и членове на семейството, когато имат нужда от мотивация.
 • Червени лилии – любов и страст, ярка и огнена алтернатива на червената роза в романтичен букет.
 • Оранжеви лилии – богатство, гордост, самочувствие, за моментите, когато искаме да кажем „добре свършена нова работа“, „честит нов дом“ или да поздравим лично постижение.
 • Жълти лилии – благодарност, приятелство, позитивизъм, слънчевият им цвят събужда чувството на щастие, което предизвиква усмивки на лицата на любимите ни хора.

Това цвете е много издръжливо. Преживявало е изпитанията на времето и се е появявало отново и отново в човешката история. От египтяните, които вярвали, че лилията е свещена, до римляните, които използвали лилии, за да пълнят възглавниците си.

Истинската лилия е от род ”lilium”, други цветя, носещи названието лилия, но от друг род, не се считат за истински лилии.

Това цвете има и интересно митологично значение, често се свързва с историята на Зевс и Хера. Този мит придава на лилията значението, което има и днес – прераждане и плодородие.

Мит

Историята разказва, че Зевс иска бебето Херкулес да пие от млякото на Хера. Но тъй като Херкулес е роден от друга жена, тя не се съгласява.

В подъл опит да го вземе, Зевс кара Херкулес да пие млякото на Хера, докато тя спи. Когато се събужда и вижда това, тя ги отблъсква, и капките мляко, които паднали на земята, се превърнали в лилии.

Сивата на цветята – Козметика и здраве

Лилиите са намерили своя път в света на козметиката предимно чрез своите етерични масла и екстракти, които предлагат редица ползи в грижата за кожата и косата. Естествените им компоненти, като флавоноиди, витамини и антиоксиданти, ги правят ценни съставки в козметичните продукти.

Екстрактите от лилия са известни със своите овлажняващи свойства, като помагат за хидратиране и подхранване на кожата. Те също могат да помогнат за нейното изсветляване и намаляване на появата на тъмни петна и раздразнения.

Освен това ароматът на лилия често се използва в парфюми и продукти за грижа за кожата, добавяйки свеж, флорален елемент.

Лале

Силата на цветята - лале.

Простото, но красиво лале краси домовете и градините на много хора и е добър представител за силата на цветята. С богата си история и изобилие от символика зад него, то е идеално за толкова много поводи.

В наши дни лалетата са едни от най-популярните цветя в света. Холандия е най-известното място за лалета, тъй като те са широко култивирани, за да покриват полета с невероятни цветове, които могат да се видят през пролетта.

Генерално, лалето е символ на перфектна и дълбока любов, прераждане и благотворителност. Но всеки цвят на лалето има собствена символика и чувства, които изразява и иска да предаде:

 • Бяло лале – прошка, уважение, чистота и чест. Суеверието гласи, че, ако сънуваме бели лалета, това може да означава предстоящо ново пътуване и ново начало в живота.
 • Жълто лале – късмет, просперитет, жизнерадост и надежда. Викторианците вярват, че жълтите лалета означават „има слънце в усмивката ти“.
 • Червено лале – романтика, любов и страст.
 • Розово лале – привързаност, грижа, добри пожелания.
 • Лилаво лале – кралска принадлежност, магия, мъдрост, духовност, елегантност. През 1500 г., кралица Елизабет забранила на всички, освен кралското семейство, да носят лилавия цвят.

Лалетата са известни със своята симетричност. Има над 150 вида лалета и поне 3000 разновидности. Преди години, в пика на манията по цветето, те стрували повече от диаманти.

Това е цветето, което традиционно се подарява за 11-годишнината от сватбата на двама души.

Венчелистчетата от лалета са годни за консумация и могат да се използват за заместване на лука в много рецепти или дори за направата на вино.

Силата на цветята – Козметика и здраве

Силата на цветята - козметика с лалета.

Цветето е пълно с аминокиселини (особено червените и розовите лалета), които помагат за изграждането на колаген в кожата, което означава, че може да ни осигури по-плътен тен с по-малко бръчки.

Лалето е естествен хидрататор, така че е отлично за овлажняване и изглаждане на кожата. Има изследване, извършено в университета в Лайден – първото, което идентифицира три съединения в лалетата, които са полезни за кожата:

 • Ауксин
 • Кинетин
 • Флавоноиди

Наличието на ауксин е причината, поради която лалетата продължават да растат, след като бъдат отрязани, тъй като растителният хормон стимулира клетъчния растеж.

Цветето е пълно с аминокиселини (особено червените и розовите лалета), които помагат за изграждането на колаген в кожата, което автоматично означава по-плътен тен с по-малко бръчки.

Други:

Бахови есенции

Силата на цветята - бахови есенции.

Цветните есенции на д-р Едуард Бах, известни също като лекарства (бахови есенции), които използват силата на цветята на Бах, са форма на алтернативна медицина. Тя включва използването на есенции от различни цветя и растения за справяне с емоционалното и психическо благополучие.

Разработена от д-р Едуард Бах в началото на 20 век, за всяка есенция, използваща силата на цветята, се смята, че съответства на специфични емоционални състояния и може да се използва за насърчаване на емоционалния баланс и облекчаване на негативните чувства.

Цветните есенции на Бах обикновено се приемат през устата и идеята зад тях е да възстановят хармонията между ума и тялото, като помагат на хората да се справят с емоционалните предизвикателства.

Въпреки че се считат за безопасни, те не са заместител на медицинско или психологическо лечение за сериозни емоционални или психични проблеми.

ЦВЕТЕ/БИЛКА ИЗПОЛЗВА СЕ ПРИ: НАСЪРЧАВА
Агримония Скриване на проблемите зад хумора. Себеприемане и вътрешна радост. Откритост.
Аспен Неясни, непознати страхове или кошмари. Притеснение, незнайно защо. Доверие в неизвестното. Спокойствие.
Бук Нетолерантни, прекалено критични, перфекционисти. Виждане на повече добро в света. Толерантност.
Червен кантарион Хора, на които им е трудно да кажат „не“. Асертивност, способност за следване на собствен път.
Зъбна трева Неувереност в себе си, нерешителност. Търсене на съвет от други. Увереност в собствените си решения.
Джанка/Дива слива Страх от загуба на контрол над ума, емоциите или тялото. Склонност към самоубийство, избухливост. Психическо спокойствие.Самообладание.
Кестенова пъпка Повтаряне на грешки и неспособност да се учим от тях. Способност да се учим от грешките. Прозрение.
Цикория Прекалена загриженост за другите. Чувство за притежание. Любов и грижа. Освобождаване.
Клематис Замечтаност, липса на концентрация. „Връща ни обратно на земята“. Фокус.
Дива ябълка Самоотвращение, ниско самочувствие, контаминация. Себеприемане.
Бряст Чувството  за претовареност от многото ни отговорности. Сила за изпълнение.
Тинтява Лесно обезсърчаване, съмнява в себе си, униние от отстъпление. Решителност. Насърчаване.
Прищип Безнадеждност, отчаяние, губене на надежда. Подновена надежда.
Хедър Прекалена загриженост за себе си, клоняща към егоизъм, приказлив. Добър слушател, емпатия. Спокойствие.
Холи Обгърнат от гняв, ревност, завист и подобни. Асертивност, способност за следване на собствен път. Добронамереност.
Орлови нокти Живот в миналото. Живот в настоящето.
Габър Отпадналост. Отлагане. Възобновена енергия. Решителност.
Импатиенс Нетърпеливост и раздразнение от бавното темпо на другите. Търпение.
Лиственица Чувство за неадекватност, липса на самочувствие. Самочувствие.
Мимулус Страх от ежедневни неща – болест, болка, инцидент или нещастие. Страх или тревожност за нещо конкретно. Смелост и кураж.
Полски синап Необяснима тъга, мрак и отчаяние, като черен облак, без да знаем защо. Яснота на мисълта. Яркост.
Дъб Тези, които ненужно никога не се отказват. Продължават, когато имат нужда от почивка. Запознаване с граници. Сила.
Маслина Физическо и ментално изтощение. Повече енергия. Подмладяване.
Бор Вина и самообвинение. Облекчаване на чувството за вина.
Прошка.
Червен кестен Загриженост или страх за благосъстоянието на другите (особено близки), затова че може да се случи нещо нещастие. Рационална загриженост, запазване на спокойствие. Спокойствие.
Скална роза Страх, пристъпи на паника, ужас, истерия. Изключителен терор. Кураж/спокойно състояние на ума и поставяне на нещата в перспектива. Безстрашие.
Скална вода Строгост и себеотрицание. Разбиране.
Хрущялка Нерешителност, промени в настроението, склонни да не се обсъждат с другите. Бързи решения без дилеми.
Решителност.
Витлеемска звезда Дистрес и нещастие поради шок или травма (вечно). Комфорт и утеха.
Сладък кестен Мъка, до края на издръжливостта. Оптимизъм и спокойствие.
Върбинка Хора с фиксирани мнения, нужда от преобразуване на хора в обкръжението, прекален ентусиазъм. Мир и спокойствие. Релаксация.
Лоза Хора, които винаги смятат, че са прави и могат да бъдат насочващи и властни. Търпелив лидер, вдъхновение.
Орех Не може да прекъсне връзките с миналото (преходи в живота) и лесно се влияе. Защита от промени и външни влияния.
Водна теменуга Горд и единак. Харесвате собствената си компания, но понякога се чувствате самотни. Спокоен, ведър и по-социален.
Бял кестен Натрапчиви и тревожни мисли, които изглеждат невъзможни за контролиране. Цялостно спокойствие.
Див овес Недоволство, нерешителност, несигурност за коригиране на пътя в живота. Целенасоченост и решителност. Посока.
Дива роза Апатичен. незаинтересован. Дух на радост. Ентусиазъм.
Върба Негодуващ, самосъжаление и горчивина. Способност да прощаваш и забравяш. Отново контрол.

 

Въпреки че се считат за безопасни, те не са заместител на медицинско или психологическо лечение на сериозни емоционални или психични проблеми.

Заключение

Силата на цветята е дълбока и многостранна. Способността им да предават емоции, да предлагат лечебни свойства, да символизират културна значимост и да подобряват заобикалящата ни среда е доказателство за трайното им влияние върху човешката култура и благосъстояние.

Независимо дали чрез своя символичен език, медицински употреби или просто като озаряват деня ни, силата на цветята продължава да демонстрира своето забележително въздействие върху живота ни.

Каква е силата на цветята?

Силата на цветята е всеобширна, тя може да ни повлияе както психически, емоционално, така и физически.

Кой може да се възползва от силата на цветята?

Всеки може да се възползва от силата на цветята, стига да няма алергии, непоносимости или да му е забранено от лекар.

Обновена: 28 ноември 2023 в 15:35 | Публикувана: 6 ноември 2023 в 14:36 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Билки, Здраве