Бук (Beech капки) – при нетолерантност и дребнавост

Обновена: 17.06.2024|
Бук, Beech капки.

Букът е широколистно, листопадно дърво, което живее до 400-500 години. То е едно от растенията, които се използват за направата на 38-те цветни елексира на д-р Бах.

Съдържание

Капки на Бах с бук

Букoвата есенция на Бах е предназначена за хора, които са склонни към тесногръдство и неотстъпчивост. С нейна помощ те могат да осъзнаят колко важно е многообразието в обществото и да се научат да приемат и разбират околните.

 

 

malinovi 01 400
vit e 600
malinovi 01 400
vit e 600

Всяка една от природните есенции в баховата терапия се използва за преодолява на различни неблагоприятни емоционални състояния. Букът сe прилага при нетолерантност и лекува състояния, при които индивидът приема своите ценности и виждания за живота за единствените правилни. Трудно му е да се постави на мястото на околните и често се отнася с предубеждение и осъдителност към тях, без да вниква в причините за действията и изборите им.

Друга характеристика на хората, които се нуждаят от Beech капки, е прекалена строгост и педантичност. Техният стремеж към перфектен ред в обществото обаче е нереалистичен. Те остават слепи за различията между хората, които съществуват по отношение на социалното им и класово положение, темперамента и ценностната им система. От високия пиадестал, на който са поставили себе си, те отказват да признаят социалната несправедливост, която съществува в света и отнема на множество хора шансовете за развитие.

Отрицателното състояние на бука, което описваме, се наблюдава често при хора, принадле­жащи към дискриминирани малцинства. В този случай те несъзнателно развиват компенсаторно поведение като начин да преодолеят оскърблението и отхвърлянето, което са преживели. Като се изолират от останалите и се отнасят към тях с прекомерна арогантност, те целят да се защитят от негативните емоции и риска от отхвърляне, които свързват с партньорството.

За хората, на които липсва съпричастност към останалите, баховата есенция от бук може да насърчи съчувствието, търпимостта и емоционалното свързване.

Цветовете на бука се използват за възстановяване на здравословната връзка със света и връщане на мекотата в отношенията. С помощта на тази есенция може да се създаде безопасно пространство за общуване, в което дори хората с различни житейски истории и ценности могат да изградят приятелство и разбиране.

 

Бук – какво представлява?

 

Бук - описание.

 

Широколистно и популярно по нашите ширини, дървото бук принадлежи към семейство Букови. Разпространено е в по-голямата част на Европа. Вирее на умерен климат и често се среща в смесени гори заедно с други широколистни дървета като дъбове и кленове.

Има гъста, разперена корона и може да достигне височина до 30 метра, когато расте в дивата природа, и 40 метра – в резерват. Поради добре изолиращата от слънчеви лъчи корона растителността в буковите гори е доста ограничена.

Кората е сива на цвят и гладка на допир. Младите клонки, когато са на възраст до 1 година, се отличават със своя светлокафяв цвят и с власинките, с които са покрити.

Букът образува големи, вретеновидни пъпки, със заострен връх и дължина до 2 см. Има отличителни, назъбени листа, които стават златисто-бронзови през есента, преди да паднат.

Дървото произвежда малки букови ядки, които са годни за консумация и са храна за различни животни, включително птици и бозайници. Освен това дърветата имат гъста коренова система, която помага за стабилизиране на почвата и предотвратяване ерозията по хълмове и склонове.

Буковата дървесина се използва за производство на мебели, подови настилки и фурнир. Има още приложения в дървообработването – за направата на дърворезба и дръжки за инструменти например.

 

С кои Бахови есенции може да се комбинира бук?

 

Бук - комбинации.

 

Комбинирането на различни есенции от баховата терапия е широко разпространена практика, с която можем да създадем персонализиран подход за справяне с индивидуалните ни проблеми. За избирането на добра комбинация трябва да имаме предвид конкретните емоционални или умствени модели, които целим да адресираме.

Ето някои от подходящите бахови еликсири:

 • Върба. Често се използва при хора, които се възприемат като жертва, и изживяват чувство на негодувание, горчивина или прекомерна критичност към околните.
 • Джел. Прилага се за негативни емоции като гняв, ревност или подозрение към другите. Комбинирането му с бук може да помогне за смекчаване на суровостта и преодоляване на склонността към осъждане.
 • Слабонога. В комбинация с бук може да помогне за облекчаване на разочарованието и насърчаване на по-толерантно и търпеливо отношение. Често се използва при състояние на нетърпение и раздразнителност по отношение на заобикалящото обкръжение.
 • Скална вода. Тази бахова есенция се използва за перфекционизъм, твърдост и самокритика. Комбинирането й с бук може да насърчи по-голяма гъвкавост във всяка сфера на живота и приемане не само на себе си, но и на останалите.
 • Върбинка. Тя е за властолюбиви хора със силни мнения и нужда да убедят другите в своята гледна точка. Ако се приема заедно с Beech капки, може да балансира критичните тенденции и да насърчи по-непредубеден житейски подход.

 

За направата на перфектната бахова отвара може да потърсим съдействие и от специалист, обучен в терапията с Бахови есенции.

 

Положителни утвърждения

 

Бук - утвърждения.

 

Повтарянето на положителни утвърждения може да подсили действието на баховите есенции, особено когато се прави редовно с искрено намерение. Можем да си измислим специално собствено утвърждение или да изберем това, с което резонираме най-силно:

 • Култивирам състрадание и емпатия в своите взаимоотношения.
 • Оценявам уникалността на всеки един човек, вместо да се опитвам да я променя.
 • Различията между хората само добавят смисъл в комуникацията.
 • Избирам добротата и толерантността във всички ситуации.
 • Отворен съм към различни гледни точки.
 • Избирам да се съсредоточа върху положителните качества на другите, а не върху недостатъците им.
 • Всеки има своите премеждия, затова предлагам подкрепа вместо осъждане.
 • Виждам красотата в несъвършенството.
 • Избирам да общувам с доброта и уважение.
 • Не изпитвам нужда да критикувам.
 • Ценя разнообразието и богатството, което то носи.

 

Намерението трябва да се повтаря всеки ден, устно или гласно. Комбинирането му с финото енергийно въздействие на есенциите от цветя на Бах може да ни насърчи да погледнем навътре и да намерим изцеление и баланс.

 

Заключение

Букът представлява широколистно дърво, което предпочита умерения климат. Има гъста корона, големи, вретеновидни пъпки и сива и гладка кора. Може да живее около 400-500 години.

Есенцията с Beech капки се прилага в баховата терапия за справяне с осъдителния поглед към света и неприемането на различните от нас хора. С помощта на този природен лек човек може да стане по-приемащ и отворен, както и да преодолее своята безкомпромисна строгост. Можем да насърчим действието на есенцията, като я комбинираме с други бахови лекове и включим позитивни утвърждения.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява бук?

Това широколистно дърво има разперена корона и сива и гладка на допир кора. Може да достигне височина от 30-40 метра. Вирее на умерен климат и може да се срещне в множество европейски региони.

Какво се преодолява с прием на бук в Баховата терапия?

В Баховата терапия бук се използва за преодоляване на нетолерантността и склонността на осъждането и отхвърляне на различните. Хората, които се нуждаят от еликсира, са предубедени, строги и педантични.

Какво насърчава Баховата есенция от бук?

Смята се, че приемът на тези капки редовно може да насърчи емпатията, съчувствието и обичта към околните, както и да отвори ума към нови гледни точки.

С какви бахови есенции може да се комбинира бук?

Бук може да се комбинира с множество бахови есенции. Някои от възможностите включват джел, слабонога, върбинка, върба и скална вода.

За какво се използва букът в дърводобива?

Буковата дървесина се използва за производство на мебели, подови настилки и фурнир. Има още приложения в дървообработването – за направата на дърворезба и дръжки за инструменти например.

 

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 юни 2024 в 11:42 | Публикувана: 31 май 2024 в 13:59 | Категория: Билки и чайове, Холистика и практики, Холистично здраве