Водна теменуга (Water violet капки) – при самота и изолация

Обновена: 30.05.2024|
Водна теменуга.

Водна теменуга (Hottonia palustris) е цъфтящо растение, произхождащо от Европа и Азия, често срещано в блата, езера и бавно течащи потоци. В терапията с цветя на Бах се смята, че есенцията от водна теменуга се справя със специфични емоционални състояния и личностни черти, свързани с чувство на отчужденост и самоизолация.

 

Капки на Бах с водна теменуга

Водната теменуга е част от система от естествени лекарства, разработена от д-р Едуард Бах през 30-те години на миналия век.

Наречени още Бахови есенции, тези 38 цветя, които Бах специално подбира, се разглеждат като натурални лекове за подобряване на различни по вида си емоционални дисбаланси.

vitd3 400
folieva 02 600 02
vitd3 400
folieva 02 600 02

Специално водна теменуга, позната още като „хотония“, е предназначена за хората, които са склонни да странят от околните и да разчитат само на себе си.

Въпреки че изглеждат сдържани, хладнокръвни и уравновесени в трудни ситуации, те се затрудняват да формират близки отношения с хората и да изразяват чувствата си. Независимостта, разбира се, може да бъде позитивно качество, но тук то е доведено до крайност. Тези хора искат да вярват в своята самодостатъчност до такава степен, че не биха потърсили помощ, дори когато се нуждаят от такава. Те са мнителни към околните и не искат да се чувстват длъжни на никого.

Хората, за които Water violet капки са подходящи, спазват емоционална дистанция и предпочитат да бъдат откъснати от социалните взаимодействия. Причината за тази прекалена резервираност и самоналожена изолация е тяхното чувство за превъзходство и горделивост.

Есенцията на водната теменуга потенциално насърчава индивида да се свърже с емоциите си и да подобри комуникационните си умения. Тя може да възвърне на отшелниците желанието за свързване с околните и поддържане на добро разбирателство.

Важно е да се отбележи, че Баховите есенции, включително водната теменуга, се считат за допълващи терапии и не са заместители на медицинско лечение или психотерапия. Те работят на емоционално ниво и са предназначени да подкрепят холистичното изцеление и самосъзнание.

 

Какво е водна теменуга?

 

Водна теменуга - Бах.

 

Водна теменуга се среща в Европа, северните и централни части на Азия и в Северна Америка. Вирее във влажни пространства и плитки водоеми като блата, мочурища, езера, бавно течащи потоци и др. Предпочита плитки води с висока киселинност, богати органични почви и частична сянка.

Това водно растение обикновено расте частично потопено във вода, като корените му са закотвени в калния или пясъчен субстрат. Характеризира се със своите деликатни, разклонени стъбла, които излизат от потопени корени или коренища. Те могат да достигнат дължина до един метър и често са гъвкави и люлеещи се при движението на водата.

Листата са фини и изразено перести, развиващи се под водното равнище под формата на големи туфи. Имат жив зелен цвят, който контрастира с водната повърхност.

Растението произвежда гроздове от малки, ароматни, бледолилави до розово-бели цветя, които цъфтят над водата, по върховете на стъблата. Цветята имат пет венчелистчета и често привличат опрашители като пчели и пеперуди.

Водната теменуга се размножава основно чрез семена, които се разпръскват от водните течения или от животни, които влизат в контакт с растението. Семената покълват във влажен субстрат, давайки началото на нови растения. Теменугата може също да се разпространява вегетативно чрез коренища и да образува гъсти колонии в подходящи водни местообитания.

Водна теменуга играе съществена роля във водните екосистеми, като осигурява местообитание, храна и подслон за различни водни организми.

Спомага за стабилизирането на субстрата и предотвратява ерозията по бреговете на водните площи. Предлага убежище за риби, безгръбначни и земноводни.

Преди водната теменуга е можело да се намери само на едно място в България – в Казиченското блато до София. Днес обаче видът у нас е изчезнал заради пресъхването на блатото.

 

С кои Бахови есенции може да се комбинира?

 

Водна теменуга.

 

При цветната терапия на Бах изборът на цветни есенции се основава на емоционалното състояние и личностните характеристики на индивида, а не на специфични физически симптоми. Следователно изборът за комбиниране на няколко есенции ще зависи от уникалните нужди и емоционални предизвикателства на индивида.

Някои препоръчителни есенции за комбиниране с Water violet капки включват:

 • Мимулус. Използва се за преодоляване на страхове или тревоги, които са специфични и разпознаваеми. Може да допълни водна теменуга перфектно при хора, които изпитват социални страхове или притеснения.
 • Агримония. Тя е подходяща за индивиди, които крият вътрешния си смут зад весела фасада. В комбинация с водна теменуга може да помогне на хората, които маскират емоциите си, да започнат да изразяват истинските си чувства по-открито.
 • Червен кантарион. Прилага се при тези, които изпитват трудности да отстояват себе си и склонност да поставят своите нужди на второ място. По същия начин хората, които имат нужда от водна теменуга, могат да проявяват подобна тенденция да дават приоритет на самотата и независимостта, понякога за сметка на своите взаимоотношения или социални връзки.
 • Повет. Тази Бахова есенция също може да се комбинира добре, защото, подобно на водна теменуга, е насочена към хора, които са разсеяни, откъснати от реалността и склонни към самота и съзерцание. Двата природни лека заедно могат да насърчат човек да се фокусира върху настоящето и да се ангажира по-активно със заобикалящата го среда вместо с фантазиите си.
 • Джел. Полезен е за справяне с чувствата на изолация, самота или откъснатост, които могат да бъдат придружени от основни емоции като негодувание, ревност или подозрение. Помага да се отвори сърцето и да се култивира съпричастност и разбиране към другите.
 • Тинтява. Подходяща е за хора, които лесно се обезсърчават или униват, когато са изправени пред неуспехи или трудности. По подобен начин хората, които имат нужда от водна теменуга, могат да се оттеглят още повече в самотата си, когато се чувстват обезсърчени. С помощта на комбинация от двете есенции може да се възстанови вярата и оптимизма, както и да се засили издръжливостта в лицето на трудностите.

 

За най-точен избор на подходяща за нашите нужди комбинация можем да се консултираме с лечител, обучен в употреба на Бахови есенции.

 

Положителни утвърждения

 

Водна теменуга.

 

Положителните утвърждения могат да бъдат мощно допълнение към лечебните средства на Баховите есенции.

Ето няколко примера за утвърждения, които могат да се използват заедно с есенцията от водна теменуга:

 • Уверен съм в способността си да се свързвам автентично с другите.
 • Доверявам се на интуицията си да ме води по моя път.
 • Зачитам нуждата си от лично пространство, като същевременно оставам отворен към пълноценни взаимоотношения с околните.
 • Изразявам се с яснота и увереност.
 • Позволявам си да бъда уязвим и да споделям мислите и чувствата си открито и честно.
 • Оценявам уникалните качества и приноса на другите.
 • Мога да създавам хармонични връзки с хората около мен.
 • Не е нужно да се крия зад маска, защото съм достоен за любов и приемане точно такъв, какъвто съм.
 • Освобождавам се от всички останали чувства на отчуждение, защото знам, че съм подкрепян и ценен от хората около мен.

 

Можем да изберем утвърждение, което резонира най-добре с нас, и да го повтаряме ежедневно на глас или наум.

 

Заключение

Водна теменуга е елегантно и грациозно растение, ценено заради красотата и ползите си в алтернативната медицина. Тази уникална Бахова есенция се препоръчва за тези, които странят от околните и се отдават на самотата. Нейното действие е свързано с насърчаване на комуникативността и способността за свързване с хората.

 

Често задавани въпроси

Какво е приложението на водна теменуга в контекста на Баховите есенции?

Тази есенция е предназначена за подобрена комуникация и насърчаване на свързването с околните. Препоръчва се за хора, които са склонни да живеят в социална изолация и да разчитат само на себе си.

Къде вирее водната теменуга?

Това водно растение обикновено расте частично потопено във вода, като корените му са закотвени в калния или пясъчен субстрат. Вирее във влажни пространства и плитки водоеми като блата, мочурища, езера, бавно течащи потоци и др.

С кои други Бахови есенции може да се комбинира?

Може да се комбинира с тинтява, джел, червен кантарион, агримония, мимулус и др.

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 23.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 май 2024 в 12:01 | Публикувана: 23 април 2024 в 12:25 | Категория: Билки и чайове, Здраве