Чай от рози – 13 ползи от ароматната напитка

Обновена: 27.06.2024|
Чай от рози.

Чай от рози е вкусна напитка с чудесен аромат. Преди да преминем към ползите му за организма, ще представим кратка информация за самите рози. 

Розите са красиви и ароматни, бодливи цветя, с много разновидности, принадлежащи към рода Rosaceae . Това едно от най-подаряваните растения за специални поводи. Цветето е символ на любовта и красотата, но различните й цветови разновидности имат собствена символика, например жълтата роза се асоциира с приятелство и новото начало.

Може да отглеждаме розите в градини или саксии, дори и те да са на закрито. Подрязването и правилните грижи за растението също са важни за състоянието му. Необходими са им само добре дренирана почва, достатъчно слънчева светлина и редовно поливане, за да процъфтяват.

Чай от рози

Чай от рози е вкусна напитка и въпреки, че не е най-популярния вид чай, чрез ползите и състава си може да подпомогне за по-добро състояние на организма. Рядко може да изпитаме странични ефекти от консумацията му, но въпреки това трябва да сме наясно с тях, тъй като не е невъзможно.

stev tabletki 400
hialur 600
stev tabletki 400
hialur 600

Освен за направата на чай, украса и освежаване, розите намират приложение в козметиката – за парфюми, масла и вода от рози, в кулинарията – за сладко или напитки, например чай от рози, и за медицински цели.

Розите имат дълбоко културно значение в много общества. Използвани са в изкуството, литературата и религиозните церемонии през цялата история. Те са национално цвете в много страни като САЩ, Иран и Обединеното кралство.

Има много дни и фестивали, посветени на розата, например този, провеждащ се в българския град на розата – Казанлък.

 

Хранителен състав на листенцата от рози

Розите обикновено се използват заради аромата им или с декоративни цели, но съдържат някои основни хранителни вещества в листенцата си, които може да си набавим, консумирайки ги.

Хранителните стойности може да варират спрямо вида и начина на отглеждане на цветята. Общият потенциален състав на ядливите листенца от рози съдържа ниски нива на някои витамини – витамин С, А и някои от групата В.

Ядливите листенца съдържат малко количество от минералите калций, магнезий, желязо и калий, както и минимално количество фибри.

Розите са богати на антиоксиданти – флавоноиди, антоцианини и фенолни съединения. Те помагат за поддържането на живия облик на венчелистчетата, както и за защита на тялото от оксидативния стрес.

По-долу ще разгледаме по-конкретно ползите, с които чаят от рози може да подпомогне организма.

 

Чай от рози – ползи

 

Чай от рози ползи.

 

Чаят от рози, известен още като чай от розови листенца или розов чай, се ползва от векове и е популярен в много култури както заради вкуса, така и заради ползите си за здравето.

Въпреки многото си положителни ефекти, не трябва да забравяме, че чаят от рози не е магическо лекарство, а помощник. При по-сериозни здравословни проблеми се препоръчва консултацията с лекар.

Подпомага имунната система

Чаят от рози има потенциални ползи за доброто поддържане на имунната система. Съдържа витамин С, който е известен именно с тази си употреба. Той стимулира производството на бели кръвни клетки, играещи важна роля в борбата с инфекциите и укрепването на имунитета.

Освен това розовият чай има антиоксидантни свойства, неутрализиращи свободните радикали при борбата с оксидативния стрес, които отслабват имунитета. Поддържайки добра имунна функция, антиоксидантите предпазват клетките от увреждане.

Противовъзпалителните му способности намаляват възпалението в тялото, като помагат на организма да избегне хронични заболявания и имунната система да даде по-добър имунен отговор.

Приятният вкус и аромат на чай от рози може да ни донесе чувство за релаксация и облекчаване на стреса. Хроничният стрес може да отслаби имунната ни система, но насърчавайки чувството за спокойствие у нас, розовият чай може индиректно да помогне за имунното ни здраве.

 

Спомага храносмилателната система и гърлото

Чаят от роза често е възхваляван заради потенциалните си ползи в поддържането на храносмилателното здраве. Смята се, че има леки слабителни свойства, което го прави полезен за облекчаване на запек и насърчаване на редовни движения на червата.

Подпомагайки храносмилането, розовият чай може да помогне за облекчаване на храносмилателния дискомфорт, подуване и спазми. Освен това противовъзпалителните свойства, приписвани на розовия чай, могат да помогнат за успокояване на раздразненията в храносмилателната система, намалявайки зачервяването и възпалението.

Приятният вкус и аромат на чай от рози също могат да допринесат за усещане за релаксация, което може косвено да е от полза за храносмилането чрез намаляване на нивата на стрес.

Чай от рози често се смята за успокояващ и полезен за облекчаване на възпалено гърло. Топлата отвара от розов чай може да осигури комфорт и хидратация на гърлото, като потенциално намалява дразненето и сухотата.

Твърди се, че естествените свойства на розовия чай, като леката му стипчивост и противовъзпалителни ефекти, помагат за успокояване на възпалението и облекчават дискомфорта в гърлото

При период на менструация

Чай от рози традиционно се използва за поддържане на женското здраве и облекчаване на менструален дискомфорт. Смята се, че има леки аналгетични и антиспазматични свойства, които могат да помогнат за отпускане на мускулите и намаляване на болката по време на цикъл.

Успокоявайки спазмите, чаят от рози може да ни осигури по-комфортен менструален цикъл и да облекчи безпокойството и стреса през този период.

Въпреки че обикновено се счита за полезен за здравето на менструалния цикъл, важно е да се отбележи, че индивидуалният опит може да варира.

Положителен ефект срещу кожни проблеми

 

Чай от рози полезен за кожата.

 

Чай от рози често бива възхваляван за потенциалните си ползи за подобряване на различни кожни състояния. Потенциалните му противовъзпалителните свойства могат да помогнат за намаляване на зачервяването, дразненето и възпалението, свързани с кожата. Има способността да облекчи състояния като акне, екзема и дерматит.

Смята се също, че отварата от цветето има леки стягащи свойства, които могат да помогнат за стягане на порите и намаляване на излишното производство на мазнини, което го прави полезен за мазна или склонна към акне кожа.

Освен това хидратиращите свойства на чай от рози могат да помогнат за подхранване и овлажняване на кожата, като по този начин насърчават и здравословен тен. Някои хора използват чай от рози като естествен тоник, за да балансират нивата на pH на кожата.

Намалява стреса

Както споменахме по-горе, чаят от розови листа има потенциала да стимулира релаксацията, като същевременно понижава стреса. Приятните му вкус и аромат, заедно с чудесния му състав, действат успокояващо на сетивата, обгръщайки ни в “капсула“ на спокойната среда.

Една топла чаша чай от рози може да ни послужи като средство за концентрация в моментите, в които сме прекалено разсеяни, а вниманието ни се изисква тук и сега.

Самата практика на пиене на чай се асоциира с медитативно преживяване, което помага за намаляне на стреса. Чай от рози се използва също за ароматерапия заради успокояващите си свойства. Вдишването на аромата на чай от рози може да подпомогне за облекчаване на напрежението, безпокойството и подобряване на настроението.

Благоприятен за зъбите

 

Чай от рози за хубава усмивка.

 

Смята се, че розовият чай предлага потенциални ползи за облекчаване на определени зъбни проблеми. Антибактериалните свойства на розовия чай могат да помогнат в борбата с оралните бактерии, които допринасят за проблеми със зъбите като кариес и заболявания на венците.

Редовната консумация на чай от рози може да помогне за инхибиране на растежа на бактериите в устата, насърчавайки оралната хигиена и намалявайки риска от проблеми със зъбите.

В допълнение, споменатите леки стягащи свойства на чая от рози могат да помогнат за укрепване на тъканите на венците, потенциално облекчавайки чувствителността и дискомфорта им. Антиоксидантите, присъстващи в отварата, също могат да допринесат за оралното здраве, като предпазват венците и зъбите от оксидативно увреждане.

 

Понижава риска от някои видове рак

Чаят от рози съдържа антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от свободните радикали, способни да увредят клетките и потенциално да доведат до развитие на рак. Тези антиоксиданти, включително флавоноиди и витамин С, работят за инхибирането на вредните свободни радикали и поддържат клетъчното здраве.

Има изследвания, предполагащи, че някои съединения, открити в розите, като галова киселина и елагова киселина, може да имат противоракови свойства. Те са изследвани за техния потенциал да инхибират растежа на раковите клетки и да насърчават тяхното унищожаване.

Въпреки това са необходими още проучвания по темата, за да се потвърдят тези теории.

По-малък риск от сърдечни заболявания

 

Чай от рози за сърцето.

 

Смята се, че консумацията на чай от рози може да ни предостави намален риск от сърдечни заболявания. Антиоксидантите, които се намират в чая от рози, са отговорни за защитата на сърдечно-съдовата система, борейки се с оксидативния стрес и възпалението.

Тези антиоксиданти, като флавоноиди и витамин С, могат да помогнат за предотвратяване на окисляването на „лошия“ холестерол и да намаляват образуването на плаки в артериите.

Също така чаят от рози се свързва често с насърчаването на здравословни нива на кръвното налягане. Има теории, че някои съединения, открити в розите, като кверцетин и кемпферол, могат да помогнат за отпускане на кръвоносните съдове, подобряване на кръвния поток и намаляване на хипертонията.

Освен това е известно, че розовият чай има леки диуретични свойства, които могат да помогнат за поддържане на правилния баланс на течностите и предотвратяване на задържането на вода – фактор, който може да допринесе за проблеми, свързани със сърцето.

 

По-малък риск от диабет тип 2

Чаят от рози съдържа някои съединения като полифеноли, които могат да помогнат за регулирането на нивата на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност.

Полифенолите са изследвани за техния потенциал да подобряват глюкозната метаболитност и да намаляват инсулиновата резистентност, които са ключови фактори за развитието на диабет тип 2.

Чрез способността за намаляване на оксидативния стрес чаят от рози може да помогне за подобряване на функцията на панкреаса и да поддържа способността на тялото да регулира нивата на кръвната захар.

Хидратиращите свойства на чай от рози го правят подходяща алтернатива на сладките напитки, които ежедневно консумираме. Изборът на отварата от цветето може да помогне да намалим цялостната консумация на захар, което е ключово за предотвратяването на диабет тип 2.

Предпазва мозъка

Чаят от рози предлага потенциални ползи за защита на мозъка от дегенеративни заболявания. Тук ключова роля взимат отново антиоксидантите, които предпазват мозъчните клетки от увреждане и помагат в борбата с оксидативния стрес

А това е ключов фактор за развитието на невродегенеративни заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

Твърди се, че полифенолите и флавоноидите могат да имат невропротективни ефекти и да подобрят паметта и когнитивната функция. Това се дължи на потенциала на тези съединения да насърчават здравословния кръвен поток към мозъка и да подобряват невронните връзки, поддържайки цялостното здраве на мозъка.

Със способността си да ни осигури ниски нива на стрес и безпокойство, чаят от рози допринася за по-добрата мозъчна функция.

Контрол на теглото

 

Чай от рози за отслабване.

 

Въпреки че не е магическо решение, включването на чай от роза в здравословния ни режим може да “удари едно рамо“ за свалянето на килограми.

Както споменахме, чай от рози е естествено нискокалорична напитка, което я прави подходяща алтернатива на сладките такива. Изборът на чай от рози може да ни помогне за постигането на калориен дефицит, без да се налага да се лишаваме от сладките течности.

Освен това е известно, че отварата от рози има леки диуретични свойства, които могат да помогнат за намаляване на задържането на вода и подуването, което да допринесе за усещане за лекота и да помогне за напредъка ни в загуба на тегло.

Пиенето на чай от рози може да повлияе на психическата ни нагласа за това как и с какво се храним.

Действайки благоприятно на цялото тяло, чаят от рози повишава нивата на енергия, което ни помага да останем мотивирани за постигането на целите си и да се борим с чувството за отпадналост.

За състояния на анорексия и булимия

Чаят от рози може да има положителни ефекти за състояния като булимия или анорексия, но не трябва да се използва като средство за цялостно самолечение.

Едно от нещата, които съпътстват тези сложни хранителни разстройства, са стресът, тревожността и безпокойството, а както вече знаем, пиенето на чай от рози потиска тези състояния.

Освен това мекият вкус и приятният аромат на розовия чай могат да помогнат за стимулиране на апетита и да направят храната по-приятна за тези, които се борят с анорексия.

Важно е да споменем, че анорексията и булимията не са леки състояния, така че преди всичко трябва да се консултираме с лекар, тъй като повечето пъти се изискват специални лечения, било то физически или психически.

Против главоболие и световъртеж

 

Чай от рози против световъртеж.

 

Успокояващите свойства и ароматът на чая от рози могат да помогнат за отпускане на ума, облекчение на главоболие и напрежение. Естествените съединения с аналгетични свойства в отварата могат да помогнат за облекчаване на мускулното напрежение и насърчаване на релаксацията, допринасяйки за облекчаване на главоболието.

Хидратиращите свойства на напитката също заемат ключова роля в изпълнението на тази полза, тъй като е всеизвестно, че обезводняването често е причина за главоболие.

Чай от рози съдържа определени съединения, за които се смята, че подпомагат кръвообращението и притока на кръв. Подобреното кръвообращение може да помогне за регулиране на кръвното налягане, което често е свързано със световъртеж.

 

Странични ефекти от чая от рози

Обикновено се счита за безопасен за консумация и страничните ефекти са рядкост, но въпреки това трябва да ги вземем предвид:

 1. Алергии – ако имаме известна алергия към растения и цветя или конкретна към семейство Rosaceae, е желателно да избягваме чая от рози.
 2. Храносмилателни проблеми – дори и да е необичайно, има хора, които могат да изпитат симптоми на стомашен дискомфорт при консумацията на чай от рози. В такъв случай е най-добре да спрем приема и да отидем на лекар.
 3. Взаимодействие с лекарства – ако приемаме лекарства или имаме съпътстващи заболявания, е важно да сме запознати с това как те биха могли да взаимодействат с чай от рози. Може да се консултираме с квалифицирано медицинско лице или фармацевт за повече информация.
 4. Чувствителност към кофеин – чаят от рози обикновено не съдържа кофеин, но има някои търговски брандове, които го добавят, така че ако си го закупуваме, а не го правим от пресни растения, е добре да се уверим в състава на продукта и нашата поносимост към него.

 

Рецепта за домашен чай от рози

 

Чай от рози рецепта.

 

Чай от цветето може да се направи както от пъпките на розата, така и от венчелистчетата й. Принципът на приготвяне е един и същ, затова ще ви споделим рецептата за чай от листенцата на розата.

 

Необходими продукти:

 • 2 ч.ч. вода
 • 2 с.л. сушени венчелистчета на рози
 • Суров мед или стевия за подслаждане

 

Начин на приготвяне:

 1. На среден огън, в малка тенджерка поставяме листенцата от рози и водата.
 2. Оставяме ги да къкрят за около 5 минути, докато венчелистчетата потъмнеят (се обезцветят).
 3. Сваляме сместа от котлона и с цедка прецеждаме течността.
 4. Разпределяме я в чаени чаши и по избор подслаждаме.

За предпочитане е да го консумираме топъл, но, ако предпочитаме, може да го пием и под формата на освежаващ студен час с малко лимон.

 

Заключение

Розите са красиви и ароматни бодливи цветя, чийто венчелистчета може да използваме както за украси и подаръци за различни поводи, така и за направата на чай от рози, масла, ароматни води и съставки за различни козметични продукти.

С ползите си чаят от рози се явява вкусен и ароматен помощник за това да поддържаме тялото си в добро психично и физическо състояние. Може да се направи както от венчелистчетата, така и пъпките на растението.

Въпреки че се води безопасен за консумация, появата на странични ефекти при някои хора не са изключени. Така че, преди да включим чая от рози в редовни си режим, е най-добре да се консултираме с лекар или фитотерапевт.

 

Какъв е съставът на чая от листа на рози?

Той е източник на малки количества витамин С, А, част от витамините от групата В, някои основни минерали и богат източник на антиоксиданти – флавоноиди, антоцианини и фенолни съединения.

Има ли ползи от чаят от рози?

Чаят от рози може да бъде чудесен помощник за доброто функциониране на физическото и психическото ни здраве. Помага за различни състояния, например – храносмилане, възпалено гърло, диабет тип 2, отслабване, кожни, дентални проблеми и други.

Как чаят от рози помага при менструация?

Смята се, че има леки аналгетични и антиспазматични свойства, които могат да помогнат за отпускане на мускулите и намаляване на болката по време на цикъл.

Как чаят от рози помага за отслабването?

Повишава нивата на енергия, има леки диуретични свойства, като по този начин помага при проблеми с подуването. Също така играе роля на заместител на обичайните сладки и калорични напитки, които много хора често консумират.

Категории: Kрасота, Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 09.10.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 юни 2024 в 17:04 | Публикувана: 9 октомври 2023 в 09:25 | Категория: Kрасота, Билки и чайове, Здраве