Хрущялка (Sclerantus капки) – при колебливост

Обновена: 14.06.2024|
Хрущялка

Хрущялка е едно от общо 38-те цветя на Бах, които се използват за справяне с различни емоционални проблеми и несигурности, водещи до нарушена хармония. Тази есенция се приготвя чрез запарване на цветовете на растението в изворна вода и консервиране на разтвора с бренди.

 

Капки на Бах с хрущялка

Цветето на равновесието – хрущялка, е подходящо за индивиди, склонни към прекалена колебливост по отношение вземането на решения. Те се отличават с непостоянност и рязко изменящи се настроения, които могат да им попречат да постигнат целите си и удовлетвореност от житейския си път и избори.

burn 01 400
gluco sulf 600
burn 01 400
gluco sulf 600

 

 

Въпреки нерешителността си тези хора са надарени с бърз ум, който обаче действа като техен враг вместо приятел. Те бързо преценяват всяка ситуация с нейните плюсове и минуси, но когато пред тях се открият няколко възможности за действие, колебанието ги блокира.

Индивидите, към които е насочена есенцията от склерантус, са изгубили връзката със себе си. Понеже се влияят прекалено силно от външни стимули, те не развиват и не следват своята собствена интуиция.

Раздвоението и вътрешната нестабилност са техният препъникамък по пътя на успеха. Липсата на доверие както в себе си, така и в околните ги кара да не споделят колебанията си и да не приемат съвети от близките и познатите си.

Есенцията от хрущялка може да сложи край на това непостоянство, като насърчи яснота и баланс в ума и по-лесно и ефективно вземане на решения. Освен това тя има успокояващ ефект върху нервната система и създава усещане за заземеност, лекота и вътрешна сила и центрираност.

 

Симптоми на нужда от хрущялка

Характерно за тези, които се нуждаят от Sclerantus капки, е да са подвластни на краткотрайни емоции, като в един момент демонстрират веселост и безгрижие, а в следващия – стават намръщени и угрижени. Други поведенчески приз­наци, които издават такъв характер, са честата липса на концентрация при разговор или други дейности, както и проявата на нервни и накъсани жестове.

Физически симптоми, които алармират за това емоционално състояние, включват двойно виждане, гадене, диабет с лош контрол, колебливо кръвно налягане, рязка смяна на настроението от смях към плач.

Колебливостта, характерна за психиката, се пренася и към физическото тяло – болежките бързо се преместват от едно място на друго.

 

Какво е хрущялка?

 

Склерантус - същност.

 

Хрущялка (склерантус) е растителен вид, научно известен като Scleranthus annuus. Той принадлежи към семейство Карамфилови (Caryophyllaceae) и представлява малко, нискорастящо тревисто растение. Има деликатни стъбла и зеленикаво-бели цветове. То е едногодишно, т.е. завършва своя жизнен цикъл в рамките на един вегетационен период.

Хрущялка расте на ширина вместо на височина. Обикновено достига височина до 5-10 см и ширина – до 30-40 см. Има преплетени стъбла, а клончетата му растат едновременно в изправен и полегнал вид. Те са твърди, на цвят младите им части са зелени, а по-старите – червеникави.

Листата на хрущялката са игловидни или ланцетовидни и имат остри, твърди върхове. Те са приседнали, слети в основата си, разположени срещуположно по двойки около стъблото.

Хрущялката цъфти от юни до септември месец с малки бледозелени и тъмнозелени цветове.

Цветовете се развиват по двойки или на малки групи до 5 на брой в пазвите на листата. Имат форма на камбанка с пет венчелистчета и големина – около 3-4 мм в диаметър.

 

Разпространение

Растението е характерно за Европа, Северна Африка и части от Азия, включително средиземноморския регион, Близкия изток и Централна Азия. То също така е въведено в други региони по света, където може да расте като натурализиран или инвазивен вид в подходящи местообитания.

Малкият размер на растението и цветята му го правят трудно за забелязване, но то всъщност играе важна роля в поддържането на биоразнообразието и здравето на екосистемите в естествените си местообитания.

Обикновено расте в сухи, песъчливи или чакълести почви. Среща се на пътища, полета или скалисти склонове.

 

С кои бахови есенции може да се комбинира хрущялка?

 

Склерантус - комбинации.

 

Sclerantus капки често се комбинират с други бахови есенции за подобряване на емоционалното състояние и справяне с нерешителността.

Ето някои идея за есенции, които могат да се комбинират добре с хрущялка:

 • Клематис. Ако се използват заедно, двете есенции могат да помогнат за заземяването на човека и да насочат фокуса му върху процеса на вземане на решения. Клематис индивидуално се препоръчва за хора, които са склонни да бъдат мечтателни, разсеяни и изключени от настоящия момент.
 • Див овес. Предназначен е за тези, които се чувстват несигурни относно посоката, в която се развива животът и кариерата им. Потенциално може да осигури яснота и целенасоченост – нужните на индивида качества за вземане на решения, които са в съответствие с индивидуалните стремежи.
 • Тинтява. Прилага се при индивиди, които лесно се обезсърчават от неуспехи или препятствия. Когато се комбинира с хрущялка, може да насърчи устойчивост и да помогне на индивида да остане позитивен и решителен в лицето на несигурността.
 • Прищип. То е за хора, които се чувстват безнадеждни или лесно се примиряват със ситуацията си, вместо да проявят упоритостта да променят нещата. Есенцията може да осигури усещане за оптимизъм и възможност за растеж и промяна в начина на живот.
 • Мимулус. Използва се при специфични страхове или тревоги – например при страх от вземане на грешно решение.
 • Габър. Есенцията от габър е за тези, които се чувстват психически уморени или претоварени от мисълта да вземат решения. Ако се приема заедно с хрущялка, потенциално ще помогне на човек да прави избори с умствена яснота, енергичност и увереност.
 • Дъб. Дъбът е подходящ при склонност към прекалено натоварване и невъзможност за отпускане и почивка. Той може да помогне за намиране на здравословен баланс между действие и почивка.

Можем да получим ценни насоки от бахов терапевт. Той ще определи най-подходящите комбинации за конкретния индивид въз основа на индивидуалните емоционални нужди и симптоми.

 

Положителни утвърждения

 

Хрущялка - положителни утвърждения.

 

Положителните утвърждения могат да усилят действието на баховите есенции. Повтарянето им улеснява преминаването към желаното емоционално състояние на вътрешен мир и увереност в изборите, което хрущялка цели да насърчи. Това упражнение цели да засили позитивните мисловни модели.

Някои предложения за положителни утвърждения, насочени към действието на Sclerantus капки, включват:

 • Аз съм центриран и балансиран.
 • Всяко решение ме води по-близо до целите ми.
 • Вярвам в способността си да вземам решения с яснота.
 • Прегръщам промяната с увереност.
 • Разчитам на вътрешната си мъдрост, която да ме води.
 • Освобождавам се от несигурността.
 • Доверявам се на интуицията си да ме насочи към правилния избор.
 • Оставям нерешителността и прегръщам силата на избора.
 • Уверен съм в решенията си.
 • С всяко вдишване се чувствам по-центриран и уверен в себе си.
 • Освобождавам се от страха да сгреша.

 

Заключение

Хрущялка е едно от 38-те лекарства с цветя на Бах. Sclerantus капки се използват за справяне с нерешителността, несигурността и променливите настроения. Индивидите, които се нуждаят от тях, нямат достатъчно увереност в способността си да вземат правилните решения и лесно могат да бъдат повлияни от външни фактори.

 

Често задавани въпроси

Какво е хрущялка?

Хрущялка е растителен вид, научно известен като Scleranthus annuus. Той принадлежи към семейство Карамфилови (Caryophyllaceae) и представлява малко, нискорастящо тревисто растение.

Какви са нуждаещите се от есенция от хрущялка индивиди?

Подходящ е за индивиди, склонни към прекалена колебливост по отношение взимането на решения. Те се отличават с непостоянност и рязко изменящи се настроения.

Как се отразява хрущялка на тези индивиди?

Есенцията от хрущялка може да сложи край на това непостоянство, като насърчи яснота и баланс в ума и по-лесно и ефективно взимане на решения. Освен това тя има успокояващ ефект върху нервната система и създава усещане за заземеност, лекота и вътрешна сила и центрираност.

С какви бахови есенции може да се комбинира?

Тинтява, див овес, клематис, мимулус, прищип, габър, дъб и др.

Категории: Билки и чайове, Холистика и практики|Публикувана: 10.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 юни 2024 в 14:10 | Публикувана: 10 юни 2024 в 17:08 | Категория: Билки и чайове, Холистика и практики