Конски кестен (White chestnut капки) – при натрапчиви мисли

Обновена: 17.06.2024|
Конски кестен.

Кората, листата и семената на конския кестен се използват в билкарството от векове. Друго забележително приложение на растението в алтернативната медицина е използването му в цветната терапия на Бах. Смята се, че есенцията, получена от цветята на дървото, помага за облекчаване на психическия стрес и насърчава умствената яснота.

 

Капки на Бах с бял конски кестен

Белият конски кестен, наречен "цветето на мисълта", е есенция, която се прилага при повтарящи се отрицателни мисли и невъзможност на човек да "излезе от главата си". Това е 1 от  38-те цветни еликсира, замислени от д-р Бах с цел подобряване на емоционалното състояние.

magnezii 01 400
zdrav sun 600
magnezii 01 400
zdrav sun 600

 

 

Не бива да се бърка с есенция от пъпката на конския кестен. Въпреки че и двете се извличат от едно и също растение, целите им в Баховата терапия са различни – пъпката се използва при повтарящи се грешки.

Хората, които се нуждаят от White chestnut капки, усещат, че са в капана на собствения си ум. Характерно е за тях да премислят отминали събития и да чувстват неудобство от действията и думите си. Въпреки непрестанно будния си ум тези индивиди са нерешителни, когато трябва да вземат решение.

В ежедневието си те са разконцентрирани от мислите си, затова реагират бавно и не на място.

Вътрешното им напрежение често се изразява под формата на тикове (като например скърцане със зъби) или трудности при заспиването и почивката. Могат да изпитват още главоболие, неудобство в областта на главата и други невротични признаци.

Есенцията от бял кестен на Бах помага на тези хора да се научат да успокояват свръхактивния си ум, да изолират своите повтарящи се мисли и да преодоляват натрапчивите модели на мислене. По този начин те могат да открият своя вътрешен мир и да облекчат симптомите на тревожност и стрес, които ги измъчват.

Конският кестен насърчава индивида да осъзнае настоящия момент и да се откаже от минали съжаления и бъдещи тревоги. Всичко това изгражда един по-съзнателен подход към живота.

 

Какво представлява конски кестен?

 

Конски кестен.

 

Конският кестен е голямо широколистно дърво, произхождащо от Югоизточна Европа и Западна Азия. Името си дървото конски кестен дължи на погрешната идея, че консумацията на плодовете му е полезна за конете и ги лекува от проблеми в областта на гръдния кош. Истината е, че те са отровни за конете.

Дървото се отличава със своите ефектни гроздове от бели цветя, които цъфтят през пролетта и са съставени от четири до пет венчелистчета с жълти или червени петна. Цветята често са ароматни и привличат опрашители като пчели и пеперуди.

Белият конски кестен, познат още като див кестен, яровка и индийски кестен, произвежда остри плодове. Те съдържат семена (кестени), обвити в бодлива зелена обвивка. Въпреки че не са годни за консумация поради своя горчив вкус и токсични свойства, те се използват в традиционната медицина за различни цели.

 

За какви цели може да се използва в билколечението?

В традиционната билкова медицина лапи или мехлеми, направени от кората или семената на конския кестен, се използват локално за по-бързо заздравяване на рани и облекчаване на кожни раздразнения. Това се дължи на противовъзпалителните и антимикробните свойства, които притежават.

Екстрактът от бял кестен може да бъде съставка в козметични формули, които целят да намаляват признаците на стареене на кожата, както и в продукти, предназначени да поддържат здравето на косата и скалпа. В билколечението се използва за подхранване на косата под формата на екстракт или запарка.

Конски кестен може да е от полза още за справяне със симптомите на хронична венозна недостатъчност, като разширени вени и подуване на краката. Смята се, че подобрява кръвообращението, укрепва стените на кръвоносните съдове и стабилизира кръвното налягане.

Подобрената циркулация, която може да се постигне с екстрактите от конски кестен, играе роля и в облекчаването на някои от симптомите на хемороиди като болка, възпаление и оток. Освен това е важна за здравето на простатата и може да облекчи някои от уринарните симптоми, които настъпват при проблеми с простатата.

Семената от бял кестен съдържат съединения като сапонини, които могат да имат леки ползи за храносмилането. Билката се използва още за поддържане на респираторното здраве, тъй като може да има леки отхрачващи свойства.

Важно е да се отбележи, че научните изследвания за изброените ползи от конски кестен засега са ограничени, колкото и да е разпространен той в традиционната медицина. Той не може да служи като основно лечение за здравословни проблеми, а само като средство за допълнителна подкрепа. Добре е да се консултираме със здравен специалист, преди да използваме билката, и да спазваме препоръчаните указания за дозиране.

 

С кои Бахови есенции може да се комбинира?

 

Конски кестен - комбинация.

 

Можем да се комбинираме по свое усмотрение конския кестен с други есенции, като имаме предвид емоционалните дисбаланси, които искаме да коригираме. Друга възможност е да се консултираме с терапевт, следващ ученията на Бах, за да изберем най-точната комбинация.

Няколко примера за есенции, които добре се съчетават с бял конски кестен, включват:

 • Трепетлика. Полезна е за справяне с неясни или непознати страхове, които допринасят за безпокойство. Когато се съчетае с конски кестен, може да помогне за облекчаване на провокираните от страх мисли, които съпътстват постоянното умствено бърборене.
 • Джанка. Прилага се при хора, които се страхуват да загубят контрол над своите мисли или емоции. Комбинирана с бял кестен, служи за вътрешната стабилност и спокойствие и предотвратява ескалацията на тревожни или натрапчиви мисли.
 • Мимулус. Ползва се за справяне с известни страхове или притеснения, които допринасят за повтарящи се мисли.
 • Скална роза. Когато се използва в комбинация с бял кестен, насърчава сила и устойчивост и помага за справяне със силен страх и паника.
 • Върбинка. Препоръчва се при състояния на психическа свръхактивност и прекомерно напрежение.
 • Клематис. Може да помогне на тези, на които им липсва заземеност и са фокусирани в настоящия момент поради постоянна умствена заетост.

 

Положителни утвърждения

Някои положителни утвърждения, с които можем да засилим действието на White chestnut капки, са:

 • Умът ми е спокоен и ясен.
 • Освобождавам се от всички повтарящи се и нежелани мисли с лекота.
 • Разчитам на мъдростта на вътрешния си глас да ме води.
 • Заменям отрицателните мисли с положителни такива.
 • Всеки дъх, който поемам, носи усещане за спокойствие и релаксация.
 • Освобождавам се от тревогите, съмненията и страховете.
 • Аз съм господар на мислите си и мога да ги контролирам.
 • Мислите ми са като нежни вълни, вливат се и излизат с лекота.

 

Можем да адаптираме и персонализираме утвържденията така, че да резонират по-добре с нас, и да ги повтаряме всеки ден или възможно най-често. По този начин оставаме концентрирани върху психическото изцеление, към което се стремим, и се стараем да препрограмираме съзнанието си.

 

 

Заключение

 

Конски кестен - заключение.

 

Есенцията от конски кестен е един от магическите еликсири в Баховата терапия. С нейна помощ можем да опитомим странстващия ум и да насърчим вътрешно равновесие. Това е ценно лекарство за хората с натрапчиви мисли, които премислят нещо дълго след като се е случило.

 

Често задавани въпроси

Какво е конски кестен?

Конският кестен е голямо широколистно дърво, произхождащо от Югоизточна Европа и Западна Азия.

За какви хора е подходящ конски кестен?

Хората, които се нуждаят от капки на Бах с конски кестен, усещат, че са в капана на собствения си ум. Характерно е за тях да премислят отминали събития и да чувстват неудобство от действията и думите си. Въпреки непрестанно будния си ум тези индивиди са нерешителни, когато трябва да вземат решение.

С кои други бахови есенции може да се комбинира конски кестен?

Трепетлика, джанка, мимулус, скална роза, клематис и други.

 

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 юни 2024 в 11:44 | Публикувана: 10 май 2024 в 09:56 | Категория: Билки и чайове, Холистика и практики, Холистично здраве