Лавандула – едно от най-любимите и най-ароматните растения, използвани за терапии и лечения в миналото и днес. Гърци, римляни, египтяни – няма нация, която да се е докоснала до чудодейните свойства на растението с лилави цветчета и да не е останала покорена от него.

И има редица причини защо. Разкриваме ги пред вас!

 

Лавандула – състав и полезни свойства

От векове лавандулата се използва широко в медицината, но основно – в козметиката. Оттам е открито и едно от най-полезните й свойства – това да успокоява кожата при раздразнения.

 

Римляните също са били запознати с тези възможности и са поставяли цветчета лавандула във ваните си. Тъй като обаче растението е било високо ценено, от този метод са се възползвали само наистина богатите представители на обществото.

Освен това днес лавандулата е популярна и като декоративно растение към букети и домашния интериор.

Защо обаче е толкова широко употребявана и полезна? В състава и се намират някои много ценни съставки. Сред най-важните от тях е етеричното масло, което откриваме в цветовете на растението. Именно то се използва в парфюмерията и за придаване на аромат на редица козметични средства: сапуни, душ гелове, шампоани, масажни масла и още много.

Не бива да забравяме и действието на лавандулата под формата на етерично масло за ароматерапия. Там изпъква още повече и свойството й да успокоява ума и тялото, да ни помага да се разтоварим от стреса.

Извън това обаче чисто медицинските приложения на растението са още по-ценни. Накратко:

 • бори се с инфекции и болести
 • успокоява стомашни проблеми и болки и подпомага храносмилането
 • лекува кожни възпаления – включително акне
 • лекува мигрени и главоболия
 • помага при безсъние
 • подпомага на сърцето и работата на сърдечно-съдовата система
 • полезна е при изгаряния
 • помага за прогонване на насекомите
 • подпомага пчелите в медосъбирането

 

Сортове лавандула

 

Лавандула, полезни свойства, растения.

 

В днешно време основно се отглеждат три сорта лавандула: обикновена, широколистна и лавандин.

Обикновената (Lavandula Vera) ни дава, след извличане по специална технология, висококачествено етерично лавандулово масло.

Широколистната, още позната като Lavandula Spica, има високо съдържание на етерично масло, но поради наличието на съставката камфор, не е толкова почитана и търсена на пазара.

Последният вид, валандин, още е познат като хибриден сорт с латинското име Lavandula Hybrida. Тя е изкуствено създаден сорт, който запълва нуждата от етерично масло на пазара. Маслото, извлечено от нея, е най-евтино, но има по-високо съдържание на камфор.

 

Форми, под които използваме лавандулата

Науката е напреднала изключително много в днешно време и е открила множество приложения на растението – и на всяка от неговите част. От клонките до най-малките микроелементи, скрити в крехките стебла.

 • Сушени клонки

Сушените клонки на лавандулата например се използват за декорации. Те придават атмосфера на дома с деликатен аромат, но и са подходящи да си направите успокояващ чай с тях, да ги стриете на подправка за сладкиши или да ги добавите към домашната си козметика.

Редно е да споменем и това, че тези сушени клончета могат да се използват като ефективно средство за прогонване на молци от шкафове и гардероби.

 

 • Чай

За силите на чая от лавандула се носят и легенди за това как е облекчавал главоболието на самата Кралица Елизабет I.

 • Етерично масло

Листата и цветовете ни дават етеричното масло, с което лавандулата е така популярна и заради което е така тачена и обичана. Народните рецепти твърдят, че отвара, приготвена от листата и цветовете на лавандулата, облекчава сърбежа при обривите от шарка. Най-хубавото етерично масло се извлича по метода на парна дестилация. Разтрито внимателно в областта на слепоочията, ефективно облекчава главоболието.

 • Лавандулова вода

Важно е да споменем и полезната лавандулова вода, която е добър приятел на всички хора с кожни проблеми. Тя успокоява акнето и проблемната кожа трайно и помага с освобождаването на себума, почистване на черните точки и лечение на екземите.

 • Лавандулов спирт

Лавандуловият спирт също е продукт, в който лавандулата намира приложение. Той се използва само и единствено външно, и се твърди, че помага да се облекчат болки в ставите и мускулите. Облекчава още мигрена и дори – простуда, при прилагане 1-2 пъти на ден с памук или памучен тампон.

 • Пудра

Пудрата с лавандула също е добре познато средство за успокояване на кожата. Плюс е, че нанесена върху епидермиса, отблъсква и насекомите, като комарите, например.

 

При лечение на възпаления

Благодарение на антиоксидантите в крехкото си стебло и ароматни цветове, лавандулата има способността да лекува възпаления от различни типове.

Затова и сме свикнали да я откриваме като съставка на сапуни, серуми и други измивни и лечебни средства за кожа и тяло. Така тя доказано се бори с инфекциите, спира разпространението им и предотвратява следващо възникване.

 

Лавандула за спокойствие

 

Лавандула. Балансираният начин на живот, майка прави йога с децата си.

 

Твърди се, че в Япония преди векове лекуващите с народна медицина са открили изключителните свойства на лавандулата да успокоява психиката. В днешно време преоткриваме тези нейни способности с помощта на етеричните масла и ароматерапията. Тя ни помага да се преборим със стреса и ежедневното напрежение ефективно.

В този смисъл лавандулата съдейства и за по-добър сън – нещо, което влияе на целия ни организъм, психологическото и физическото ни здраве и метаболизма ни както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Не се колебайте да се обърнете към лавандулата и при главоболия и мигрени. Болката ще остане в историята бързо с действието на билката, а вие ще почувствате облекчение, свежест и избистряне на мисълта.

Важно е да споменем, че растението помага и при емоционалните раздразнения и колебания. Всички тези способности на растението се дължат на съставката линалол.

 

За какво трябва да внимаваме

Факт е, че лавандулата е изключително полезна за много здравословни проблеми. Важно е обаче да знаем, че както всяко нещо, и при нейното използване може да има противопоказания.

На първо място, разбира се, трябва да проследим дали не проявяваме алергия към растението. Едва тогава можем да пристъпим към използването на продукта, в чийто състав присъства лавандулата. Така например, ако усетим раздразнение вместо помощ от страна на билката, е нужно веднага да прекъснем използването й.

При консумацията на чай от лавандула по време на бременност не трябва да се прекалява с количествата. Причината е, че растението съдържа елементи, които действат като ендокринни разрушители. Тези елементи са наречени така, тъй като те имитират или пречат на различни хормони, произвеждани в тялото. Включително на естрогена, който е изключително важен в този период.

Препоръчително е етеричното масло да се прилага точно както е указано върху опаковката на съответния продукт.

Не се препоръчва да се консумира и от деца под 5 години.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:27 | Публикувана: 13 септември 2021 в 15:00 | Категория: Хранене и видове храни