Агримония – при потискане на емоциите

Обновена: 07.05.2024|
Агримония.

Агримония – наричана царицата на билките, е част от прочутите есенции на доктор Едуард Бах.

В България старите билкари казват, че „има една билка, която лекува 100 болести“, като визират агримонията.

Растението е известно с широкоспектърното си приложение към различни здравословни проблеми.

 

Капки на Бах с агримония

Агримония е ценена заради своите дълбоки, свързани с емоциите, лечебни свойства. Затова намира своето място в царството на цветните екстракти на Бах.

Тази есенция се извлича от цъфтящите върхове на растението агримония и се смята, че се справя с дълбоки емоционални сътресения и хора, които често бягат от това да се сблъскат с истинските си емоции.

 

Индивидите, привлечени от нея, често маскират своята вътрешна болка и смут зад фасадата на жизнерадост и оптимизъм.

Същността на агримония нежно насърчава хората да признаят и да се изправят срещу своите емоционални рани, позволявайки им да изразят истинските си чувства автентично.

Работейки с есенцията от агримония, хората могат да изпитат чувство на освобождение, докато изпускат сдържаните емоции и намират вътрешен баланс.

Тази есенция е особено полезна за тези, които се борят с безпокойство, вътрешно напрежение или пристрастяващо поведение, тъй като им помага да намерят по-здравословни начини да се справят с емоциите си.

 

Какво е агримония?

 

Капки на Бах с агримония.

 

Агримония носи латинското наименование Agrimonia eupatoria, но е по-известна и като камшиче. Тя е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Розоцветни.

Произхожда от Европа, Западна Азия и Северна Африка. Този вид вирее в различни местообитания, включително по ливади, горски ръбове и крайпътни местности.

Обикновено расте до около 1 метър височина, има изправени стъбла, покрити с мъхчета, големи перести листа и прекрасни малки яркожълти цветчета.

Листата на агримонията са с дълбоки жилки и дават приятен аромат, когато се смачкат.

Растението цъфти от късна пролет до ранна есен, привличайки опрашители като пчели и пеперуди с обилния си нектар.

Агримония има дълга история на медицинска употреба, датираща от древни времена. В народната медицина също се смята, че притежава магически свойства, като предлага защита срещу негативни енергии и насърчава емоционалното благополучие.

Въпреки медицинските му приложения, агримонията може да се използва и в занаятчийството – за производство на жълта боя.

Растението трябва да се използва с повишено внимание, тъй като някои части от него съдържат съединения, които могат да бъдат токсични в големи дози.

Като цяло агримонията си остава привлекателен ботанически екземпляр, ценен както заради красотата, така и заради терапевтичния си потенциал.

 

Състав

Агримония, известна като камшиче, съдържа различни химични съединения, които допринасят за нейните лечебни и терапевтични свойства.

Въпреки че точният й състав може да варира в зависимост от фактори като условия на отглеждане и зрялост на растенията, някои от забележителните съставки, намерени в лечебното камшиче, включват:

 • Танини – особено хидролизируеми танини като елагитанини и галотанини.
 • Флавоноиди – кверцетин, кемпферол и лутеолин.
 • Фенолни киселини – кафеена киселина, хлорогенова киселина и ферулинова киселина.
 • Кумарини – скополетин.
 • Етерични масла – които могат да включват съединения като лимонен, цинеол и пинен.

 

Също така, въпреки че не може да разчитаме само на растението, за да си ги добавим, в билката се намират някои витамини, като Ц и К, и минерали – желязо, калий, калций.

 

Ползи от агримония

 

Ползи от агримония.

 

Стягащите свойства на агримония я правят популярна съставка за третиране на различни заболявания, включително диария, болки в гърлото и кожни заболявания. Освен това традиционно се използва като тоник за черния дроб и жлъчния мехур, и други.

Храносмилане

Танините, открити в агримонията, помагат за тонизиране и стягане на тъканите на храносмилателния тракт, което може да облекчи симптомите на диария, лошо храносмилане и други стомашно-чревни неразположения.

Освен това камшичето може да помогне за намаляване на възпалението в храносмилателния тракт, което го прави полезен при състояния като възпалително заболяване на червата.

Насърчавайки цялостното здраве на храносмилането, агримонията подпомага усвояването на хранителните вещества, като допринася за по-здравословна стомашно-чревна система и подобряване на общото благосъстояние.

За черен дроб и жлъчен мехур

Агримония предлага потенциална подкрепа за черния дроб поради своите хепатопротективни свойства. Смята се, че спомага за подобряване на здравето и функцията на черния дроб чрез подобряване на жлъчния поток, подпомагайки храносмилането и процесите на детоксикация.

Може да се използва за лечение на цироза на черния дроб и камъни в жлъчката.

Има положително влияние и при заболявания на жлъчния мехур, което е свързано със стомашната хиперкиселинност.

Биоактивните съединения на растението, включително флавоноиди и танини, притежават антиоксидантни свойства, които могат да предпазят чернодробните клетки от окислително увреждане.

Освен това агримонията традиционно се използва като тоник за черния дроб, помагайки за укрепването и подмладяването му.

Заздравяване на рани

 

Агримония за заздравяване на рани.

 

Приложена локално, агримонията помага за почистване на рани чрез свиване на тъканите, което насърчава хемостазата и намалява кървенето. Антимикробното действие помага за предотвратяване на инфекции, като позволява на раните да заздравяват по-ефективно.

Позната е още като „билка-оръжие“. През средновековието се е използвала за заздравяване на рани и спиране на кървенето.

Камшичето е отличен коагулант и като такъв се е използвал на бойното поле за лечение на рани.

Билката може да стимулира производството на колаген, подпомагайки възстановяването и регенерацията на тъканите.

Агримонията също притежава противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят подуването и болката, свързани с наранявания.

При диария

Танините, съдържащи се в растението, помагат за стягане и тонизиране на чревните тъкани, намалявайки прекомерната загуба на течности и честотата на изхожданията.

Освен това агримонията има леки антимикробни ефекти, които потенциално се борят с основните инфекции, способни да причинят диария.

Кожа, коса и нокти

Богата на танини и флавоноиди, агримонията проявява стягащи свойства, които помагат за тонизиране и стягане на кожата, намалявайки появата на пори и насърчавайки по-гладък тен.

Антимикробните качества на растението също могат да помогнат в борбата с бактериите, причиняващи акне, докато противовъзпалителните му свойства могат да успокоят раздразнението и зачервяването.

Освен това съдържанието на антиоксиданти в агримонията помага за защитата на кожата от окислително увреждане, причинено от свободните радикали.

Силициевата киселина, която се намира в камшика, е съединение, което предотвратява лесното начупване на ноктите и косата, значително подобрявайки вида и здравината им.

Облекчава менструалния дискомфорт

 

Агримония при менструални болки.

 

Билката може да помогне за тонизиране на мускулите на матката, като намали прекомерното кървене и спазми по време на менструация.

Противовъзпалителните ефекти на агримонията могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта в таза и подуването на корема, свързани с менструалния цикъл.

Традиционно се използва за регулиране на нередовен цикъл и облекчаване на симптомите на предменструален синдром (ПМС), като промени в настроението и умора.

Лечебното камшиче може да се приема и орално, за да се засили ефектът при успокояване на дискомфорта при болки.

Детоксикация

Растението подпомага детоксикацията чрез своите хепатопротективни свойства. Помощта, която дава за правилната функция на черния дроб, насърчава разграждането и елиминирането на токсините от тялото.

Стимулира производството и потока на жлъчка, улеснявайки отстраняването на отпадъците и вредните вещества от черния дроб.

Освен това антиоксидантните съединения помагат за неутрализиране на свободните радикали и намаляване на оксидативния стрес, като подпомагат процесите на клетъчна детоксикация

Агримонията може да насърчи бъбречната функция, подпомагайки филтрирането и елиминирането на токсините чрез урината.

Диуретични свойства

Растението съдържа биоактивни съединения, които стимулират бъбреците, повишават скоростта на филтрация и насърчават елиминирането на излишните течности и отпадъчни продукти от тялото.

Пречистването на системата ни от ненужните течности стимулира бъбреците, кара тялото ни да изхвърля пикочната киселина и излишните кристали, които могат да причинят много проблеми, включително:

 

Диуретичните свойства на агримонията помагат за намаляване на задържането на течности, облекчават подуването и поддържат здравето на пикочните пътища.

Респираторно здраве

 

Агримония при респираторно здраве.

 

Традиционно се използва за облекчаване на симптоми на респираторни заболявания като:

 

Противовъзпалителните ефекти на агримонията помагат за намаляване на възпалението в дихателните пътища, облекчавайки затрудненията в дишането.

Певци и оратори често използват билката, за да отпуснат гърлото и укрепят гласа си.

Освен това отхрачващото му действие помага за разхлабването и изхвърлянето на слузта от белите дробове, като премахва задръстванията и улеснява дишането.

Агримонията може да има и антимикробни свойства, помагайки в борбата с респираторни инфекции. Използва се за гаргари, при необходимост от успокояване на възпалени венци, гърло или язви в устата.

При диабет

Растението съдържа биоактивни съединения като флавоноиди и танини, изследвани за техните антидиабетни свойства.

Агримонията може да подобри инсулиновата чувствителност, улеснявайки усвояването на глюкоза от клетките и намалявайки нивата на кръвната захар.

Освен това неговите антиоксидантни свойства могат да помогнат за защитата на бета клетките на панкреаса от увреждане, запазвайки тяхната функция в производството на инсулин.

Също както берберина, така и агримонията се смята за надежден помощник срещу диабет.

Въпреки че са необходими повече изследвания при агримонията, включването й в балансирана диета или като добавка може да предложи подкрепа на хората с диабет при управлението на тяхното състояние – след консултация с лекар, разбира се.

 

Форми на употреба

 

Чай от агримония.

 

Освен в мехлеми, можем да приемаме лечебното камшиче по няколко различни начина.

Запарка от агримония

Може да си я приготвим като залеем 1 с.л от билката с 400 мл вляла вода и я оставим да се запари за 1 час. Прецеждаме и пием по 1 чашка 3 пъти на ден преди хранене.

Тинктура

Извлечение от агримония е най-силния и бърз прием, защото под тази форма, тъй като е най-концентрирано, най-бързо се усвояват полезните качества на билката.

Тинктура може да се използва при:

 • Бронхит
 • Цистит
 • Възпаление на пикочния тракт
 • Обилна менструация

 

Също може да се прилага като отхрачващо средство.

Да не забравяме, че агримонията е част от есенциите на доктор Едуард Бах, които се използват, за да облекчат определени емоционални дисбаланси.

Концентратът от камшиче може да се консумира с вода или някакъв любим плодов сок.

Отвара

Това е чудесен начин да се възползваме от билката, правейки си успокояващи екземите бани и промиване на рани.

За да приготвим отвара, ще са ни необходими 200 мл вода и 2 ч.л. наситнена агримония. Варим всичко за около 3-4 минути, махаме го от котлона и го покриваме с капаче или подходящ съд, да се запари за 20 минути.

Гаргара

За направата на течността за гаргара, ще са ни необходими 100 г сухи листа и 1 литър вода. Варим, докато в тенджерата не остане към 300-350 мл течност – 1/3 от първоначалното количество.

Накрая прецеждаме сухите листа и добавяме мед. При гаргарата няма проблем, ако глътнем част от течността, тъй като става и за пиене.

Гаргарата с агримония може да ни помогне за облекчаване на ларингит.

 

Странични ефекти

Докато агримонията обикновено се счита за безопасна за повечето хора, когато се консумира в умерени количества, има потенциални странични ефекти и предпазни мерки, които трябва да знаем:

 1. Алергични реакции – някои хора могат да получат алергични реакции към агримония, особено тези, които са чувствителни към растения от семейство Розоцветни.
 2. Стомашно разстройство – в някои случаи прекомерната консумация на камшиче може да доведе до стомашно разстройство или храносмилателен дискомфорт, особено ако се приема в големи дози.
 3. Взаимодействие с лекарства – агримонията може да взаимодейства с определени лекарства, включително разредители на кръвта и лекарства за диабет. Важно е да се консултираме лекар, преди да използваме агримония.
 4. Бременност и кърмене – билката не е изследвана достатъчно в тази сфера, за да се определи безопасността й по време на бременност и кърмене. Най-добре е да избягваме употребата й през тези времена, освен ако приемът не се извършва под ръководството на лекар.
 5. Бъбречни нарушения – хората с бъбречни заболявания трябва да използват агримонията с повишено внимание, тъй като тя може да има диуретичен ефект и потенциално да влоши бъбречната функция, ако се приема в големи количества.

 

Заключение

Aгримонията има значителен потенциал като билково лекарство с различни ползи за здравето. Неговият богат фитохимичен състав, включващ танини, флавоноиди и други биоактивни съединения, допринася за неговите терапевтични свойства.

От подпомагане на храносмилането и поддържане на здравето на черния дроб до насърчаване на заздравяването на рани и респираторното здраве, aгримонията предлага естествен подход за подобряване на цялостното благосъстояние.

Като есенция на доктор Бах, камшичето е предназначено за хора, които често бягат от това да се сблъскат с истинските си емоции.

Въпреки че като цяло е безопасно, важно е да използваме агримонията отговорно и да се консултираме със здравен специалист за персонализирани насоки.

 

Често задавани въпроси

Какво е агримония?

Растението носи латинското наименование Agrimonia eupatoria, но е по-известно и като камшиче. То е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Розоцветни.

Какви са ползите от агримония за здравето?

Билката може да ни предложи много позитиви за здравето, включително: против диария, помощ при кожата, ноктите, косата, за респираторното здраве, при диабет и още.

За какво помагат баховите есенции с агримония?

Насърчава хората да признаят и да се изправят срещу своите емоционални рани, позволявайки им да изразят истинските си чувства автентично.

Какво е агримония?

Растението носи латинското наименование Agrimonia eupatoria, но е по-известно и като камшиче. То е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Розоцветни.

Какви са ползите от агримония за здравето?

Билката може да ни предложи много позитиви за здравето, включително: против диария, помощ при кожата, ноктите, косата, за респираторното здраве, при диабет и още.

За какво помагат баховите есенции с агримония?

Насърчава хората да признаят и да се изправят срещу своите емоционални рани, позволявайки им да изразят истинските си чувства автентично.

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 25.03.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 май 2024 в 17:11 | Публикувана: 25 март 2024 в 11:36 | Категория: Билки и чайове, Здраве