Маслина (Olive капки) – при умора и изтощение

Обновена: 10.06.2024|
есенция от маслина

Баховата есенция от маслина (Olive капки) е естествено решение за тези, които изпитват дълбока умора. Основният принцип на цветните есенции на Бах е холистичното лечение, което е насочено към основната причина, а не само към потушаването на симптомите.

Баховата терапия се стреми преди всичко към възстановяването на енергийния баланс. Чрез хармонизиране на емоционалното състояние, тези есенции имат за цел да възстановят душевното равновесие и да насърчат цялостното благосъстояние.

За какви хора е подходяща есенцията от маслина?

Цветните есенции са разработени от д-р Едуард Бах през средата на 20-ти век. Маслината е особено подходяща за хора, които изпитват дълбоко умствено и физическо изтощение поради продължителни периоди на стрес или предизвикателни житейски събития.

malinovi 01 400
burn 01 600
malinovi 01 400
burn 01 600

Това изтощение може да произтича от преумора или емоционално изтощителни ситуации. Често тези хора се чувстват изчерпани от енергия, борейки се да намерят мотивация да изпълняват ежедневните задачи.

Хората, за които е подходяща есенцията от маслина, проявяват следните характеристики:

 • Претоварени от изтощение. Дори прости рутинни дейности могат да се почувстват като предизвикателства, оставяйки ги да се чувстват изтощени и лишени от радост.
 • Липса на мотивация: Те си опитват да намерят мотивация за ежедневните дейности и може да се чувстват незаинтересовани или апатични към живота.
 • Емоционално изтощение: Чувстват се емоционално изтощени и неспособни да се справят с изискванията на живота си. Това може да доведе до чувство на отчаяние, безнадеждност или бърнаут.
 • Възстановяване от заболяване или операция. Есенцията от маслина е подходяща също при хора, възстановяващи се от продължително заболяване или операция.
 • Физически симптоми. Те могат да изпитват физически симптоми на изтощение, като мускулна слабост, главоболие или общо неразположение.
 • Търсене на подновена жизненост. Въпреки изтощението си, те имат желание да възвърнат своята жизненост и жажда за живот, като са отворени към проучване на естествените природни средства, за да поддържат своето благосъстояние.

 

Как действа есенцията от маслина (Olive капки)?

 

Бахова есенция от маслина.

 

Според философията на Бах дисбалансите в нашето емоционално състояние могат да доведат до блокажи в потока на жизнената енергия, което, от своя страна, е причината за  физически и психически симптоми. Маслинова есенция нежно пренастройва енергийните центрове (чакри) на тялото, улеснявайки свободния поток на енергията и насърчавайки чувството за благополучие.

Изтощението често замъглява ума, което затруднява ясното мислене или вземането на разумни решения. Есенцията от маслина помага да се вдигне тази умствена мъгла, като внася по-голяма яснота и фокус.

Тя действа като нежен, но мощен тоник за уморената душа, като допринася за попълване на енергийните резерви, възстановяване на жизнеността и умствената яснота. Чрез своите балансиращи ефекти върху ума и тялото, приемът на маслинова есенция помага на хората да си възвърнат чувството за благополучие и вътрешна сила.

В резултат на това хората могат да изпълняват задачите си по-ефективно и да намерят творчески решения на проблемите си.

Едно от основните предимства на тази есенция е способността й да съживява духа. Като облекчава чувството на изтощение и летаргия, тя позволява на хората да се докоснат до вътрешните си резервоари от енергия. С обновена жизненост те могат да се справят с предизвикателствата на живота с по-голяма устойчивост и ентусиазъм.

Може би най-важното е, че есенцията от маслина насърчава дълбоко усещане за благополучие отвътре. Като се справя с основната причина за изтощението, тя насърчава усещането за баланс и хармония както в ума, така и в тялото. Това възстановено равновесие позволява на хората да изпитат по-голям мир и удовлетворение в живота си.

Използването на баховите есенции е лесно и безопасно. Може да се приемат през устата чрез добавяне на няколко капки във вода, чайове, сокове или директно под езика. Последователността е ключова, като редовната употреба води до най-добри резултати във времето.

 

Ботаническо описание и приложение в билковата медицина

 

есенция от маслина

 

Маслиновото дърво (Olea europaea) е вид вечнозелено дърво, принадлежащо към семейство Маслинови (Oleaceae). Известно със своята красота, дълголетие и ценните плодове, които дава, маслиновото дърво е родом от средиземноморския регион, но се отглежда в различни части на света с подходящ климат.

То се характеризира с кожести, ланцетни до продълговати листа, които са сиво-зелени отгоре и сребристобели от долната страна поради гъсто покритие от фини власинки.

Листата са разположени срещуположно по клоните. Малки, ароматни, бели цветя с четири венчелистчета цъфтят на гроздове през пролетните месеци. Те са хермафродитни, съдържащи мъжки и женски репродуктивни части.

Плодът на маслиновото дърво е костилка, обикновено зелена, когато е млада, и узрява до лилаво-черен цвят. Маслините се берат за кулинарни цели, включително за производството на зехтин, който е основен продукт в средиземноморската кухня.

Маслиновото дърво е почитано заради лечебните си свойства от векове, като различни части от растението се използват в традиционната медицина по целия свят.

Ето някои от забележителните му лечебни ефекти:

 • Сърдечно-съдово здраве. Маслиновото масло, извлечено от плодовете на маслиновото дърво, е богато на мононенаситени мазнини, особено олеинова киселина, която се свързва с намален риск от сърдечни заболявания.
 • Антиоксидантни свойства. Маслиновите листа съдържат фенолни съединения като олеуропеин и хидрокситирозол, които проявяват силни антиоксидантни свойства. Тези съединения помагат за защитата на клетките от оксидативно увреждане, причинено от свободните радикали, намалявайки риска от хронични заболявания като рак и невродегенеративни разстройства.
 • Противовъзпалителни ефекти. Олеуропеинът и други биоактивни съединения, открити в маслиновите листа, кората, месестата част и семената имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на възпалителни състояния като артрит и възпалително заболяване на червата.
 • Антимикробна активност. Екстракти от маслинови листа и плодове са показали антимикробна активност срещу широк спектър от патогени, включително бактерии, вируси и гъбички. Това антимикробно действие може да помогне за предотвратяване и лечение на инфекции, което прави продуктите, получени от маслини, ценни в природната медицина.
 • Заздравяване на рани: Зехтинът се използва локално от векове за насърчаване на заздравяването на рани и успокояване на кожни раздразнения. Неговите омекотяващи свойства помагат за овлажняване на кожата, докато противовъзпалителните и антимикробните му ефекти подпомагат лечебния процес.

 

Заключение

 

есенция от маслина

 

Маслинова есенция предлага естествено и ефективно решение за тези, които се борят с изтощението и умората. Използвайки лечебната сила на цветята, можем да попълним енергийните си резерви, да си възвърнем умствената яснота и да върнем чувството си за жизненост.

Когато сме в хармония с нашите емоции, отваряме път за по-смислен и автентичен живот. Баховите есенции не само ни помагат да се справим с негативните емоции, но и да се хармонизираме с нашата душа и житейска мисия.

Като източник на вдъхновение и подкрепа, вибрацията на природата ни позволява да преодолеем предизвикателствата на живота и да постигнем истинска хармония както със себе си, така и със света около нас.

„Можем да определим състоянието на нашето здраве чрез радостта и на базата на усещането ни за щастие можем да разберем дали сме следвали указанията на нашата душа“.

Д-р Бах

Какво представляват баховите есенции?

Баховите есенции представляват изключителен подход към хармонизиране на емоционалния баланс. Тези есенции се свързват с определени емоции и мисловни състояния, които ни обгръщат в ежедневието.

За какви хора е подходяща баховата есенция от маслина?

Баховата есенция от маслина е естествено решение за тези, които изпитват дълбоко изтощение. Това изтощение може да произтича от преумора, отговорности за полагане на грижи или емоционално изтощителни ситуации.

Как действа?

Баховата есенция от маслина действа като облекчава чувството на изтощение и летаргия, като позволява на хората да се докоснат до вътрешните си резервоари от енергия.

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 23.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 10 юни 2024 в 10:41 | Публикувана: 23 май 2024 в 15:08 | Категория: Билки и чайове, Здраве