Тинтява за здрав черен дроб

Обновена: 14.03.2024|

„С дъх на здравец и тинтява, рано утрото изгрява“ – така започва една прекрасна детска книжка, а в днешната статия ще си поговорим за чудесните свойства на тинтявата.

Особено популярна е употребата й за здрав черен дроб, на която ще обърнем необходимото внимание.

Това растение обикновено вирее най-добре в планинския климат на Европа, Азия и Америка и в рода Тинтява се включват около 400 различни вида. Цъфти с нежни цветчета, обагрени в синьо, жълто и други красиви цветове.

 

Тинтява – какво не знаем за нея

Gentiana, както е нейното латинско наименование, се използва за медицински цели от векове.

Името й произлиза от древния илирийски владетел Генций, който за пръв път е идентифицирал билката и е открил, че може да се използва като тоник.

Въз основа на проучванията на текстове от иранската традиционна медицина, тази билка има някои обещаващи биоактивности, които са все още непознати в съвременната медицина, а други вече са в основата на някои медикаменти.

Определени съединения и полифеноли в състава на различни видове тинтява  са показали фармакологично действие при артрит, инфекции на синусите, понижен апетит и храносмилателни проблеми. Малко проучвания обаче подкрепят тези традиционни употреби.

 

За какво се използва тинтява?

Тинтява за здрав черен дроб. Корен от тинтява.

Хората традиционно са употребявали корен от растението и за борба с отоци, за лечение на инфектирани рани и като антидот срещу животинска отрова.

Той е жълто-кафяв и може да се изсуши и да се направи на гранули, хапчета, чайове, тинктури, екстракти и други форми.

От векове хората често го смесват с вода и го прилагат локално или го консумират като напитка. Те също така са използвали пластири, направени от корен от тинтява и оцет, за да лекуват кожни възпаления.

Основните активни съединения в корена на тинтява са иридоиди, секоиридоиди, ксантони и флавоноиди. Количествата на тези вещества в растението зависят от вида му, времето и годината на прибиране на реколтата и процеса на сушене.

Дори и днес билката е компонент на аперитиви, сервирани преди хранене, за да стимулират апетита, както и дижестиви, които се сервират след вечеря, за да подпомогнат храносмилането.

Корен от тинтява е използван и за направа на битер, който се добавя към някои алкохолни и безалкохолни напитки.

 

Тинтява за здрав черен дроб

 

Хлорофил. Жълт кантарион. Как да се храним през лятото.

 

Черният дроб е ключов орган в храносмилателния процес, който понякога забравяме, докато не напомни сам за себе си.

Още в древността хората откриват хепатопротективните ефекти на растението, както и диуретичното му действие. Затова са приготвяли тоник от вода с корен от тинтява и са го използвали при подуване на черния дроб, далака и стомаха, както и за стимулиране на здравето на жлъчния мехур.

Билката е широко разпространена в традиционната медицина по света за подпомагане на чернодробната функция. В традиционната китайска медицина, например, се нарича Qin Jiao и се използва за детоксикация на черния дроб и в борбата с вирусите.

Растението увеличава производството на жлъчка в органа. Тя е от съществено значение за здрав жлъчен мехур и черен дроб, разгражда триглицеридите и холестерола и подпомага детоксикацията.

 

Какво казват учените за билката?

 

Тинтява-ползи за здравето.

 

Иридоидите и секоиридоидите в състава увеличават апетита и имат защитен ефект върху храносмилателната система.

Тези съединения включват гентиопикрозид, амарогентин и амаросверин и именно те допринасят за горчивия вкус на корена от тинтява.

Изследователите са открили, че в стомаха и червата има вкусови рецептори. Цялата горна част на храносмилателния тракт е покрита с вкусови рецептори като на езика, създаващи  усещане за горчив, сладък и пикантен вкус.

Едно проучване при 50 деца с анорексия установява, че тези, които приемат екстракт от корен от тинтява ежедневно, имат значително повишен апетит, тегло и прием на калории след 2 месеца, в сравнение с плацебо групата.

Освен за лечение на лош апетит, коренът от билката може да помогне за лечение на разстроен стомах, гадене и газове. Билката трябва правилно да се дозира. В наднормено количество тя увеличава стомашната киселина и може да провокира язва или рефлуксна болест.

 

Защо тинтявата е толкова полезна?

 

Храносмилателни проблеми.

 

Тази билка действа магически за цялата храносмилателна система, започвайки от устата. Горчивият й вкус помага за стимулиране на тялото да произвежда повече слюнка и стомашна киселина, което помага при разграждането на хранителните частици, подобрявайки храносмилането и усвояването.

Това не засяга само вкусовите рецептори и мозъка, но и червата. Способността им да „опитват“ е причината, поради която консумацията на горчиви храни и напитки доказано стимулира перисталтиката.

Правилното движение в червата е важно за избягване на хроничен запек и спомага за отстраняването на отпадъчните продукти от тялото.

Други свойства, приписвани на тинтявата, са:

  • противопаразитни/противоглистни (метили, кръгли червеи, тении)
  • антиспазматични (успокояващи спазми)
  • оптимизиране на нивата на солна киселина в стомаха
  • повишаване на храносмилателните ензими
  • ускоряване на изпразването на стомаха, например при гастропареза
  • подпомагане на кръвния поток в корема
  • повишаване на абсорбцията на хранителни вещества в червата
  • повишаване на телесния тонус и енергия
  • намаляване на честотата на оригване

 

При какви други проблеми помага тинтявата?

Растението може да е от голяма полза за женското здраве, тъй като е еменагог. Това означава, че стимулира притока на кръв в областта на таза, включително матката.

Жените могат да приемат тинтява, за да стимулират менструацията. По тази причина билката има способността да помогне при аменорея, както и за регулиране на нередовен менструален цикъл.

Възможностите на това чудно растение обаче не се изчерпват с това.

Билката изглежда има антиинфламаторно действие, което може да помогне за справяне с хронично възпаление в организма, виновник за развиването на редица болести.

Проучвания сочат, че екстракти от корените на някои видове тинтява притежават антигенотоксичен ефект, т.е. блокират увреждания на ДНК.

 

Тинтява облекчава артрит и инфекции на синусите

 

Същност и симптоми на остеоартрит.

 

Гентиопикрозидът, едно от основните съединения в билката, е показал, че е полезен за ограничаване на симптомите на ревматоиден артрит. Това е хронично възпалително състояние, резултат от атаката на имунната система в тялото срещу собствените му здрави клетки, което води до болка, възпаление и подуване на ставите.

Проучвания показват, че гентиопикрозидът бори възпалението, свързано с артрит, вероятно като предотвратява образуването на клетки, разграждащи костите, , както и деформацията на ставите.

Освен това редуцира нивата на възпалителни маркери в кръвта и подобрява състоянието на ставите.

Тинтявата е и ключова съставка в някои от най-разпространените билкови лекарства за синусни инфекции. Освен че има противовъзпалително действие, растението помага на тялото да се отърве от излишната слуз и да се справи по-лесно с неприятните симптоми.

 

В помощ за поддържане на здравословно тегло

Включването на корен от растението в ежедневието може да е от полза в борбата с излишните килограми. Проучване установява, че коренът от тинтява оказва благоприятно влияние при лечението на затлъстяване и диабет.

За гентиопикрозид, основната активна съставка в тинтява, е установено, че намалява теглото и количеството мазнини при изследване върху животни.

Изследване от 2020 г. потвърждава, че екстрактът от растението наистина има ефекти срещу затлъстяването.

 

Как се приема тинтява?

 

Тинтява-ползи за здравето и прием.

 

Билката може да се приема като отвара (сваряване на стрития на прах корен) или като тинктура (след накисване в алкохол).

Като отвара обикновено се приема от 4 до 8 грама. Като тинктура обичайната доза е 1-2 мл. Приема се 3 пъти на ден, 15-30 минути преди хранене или при чувство на дискомфорт и пълнота в червата.

По-ниска доза тинтява може да действа като храносмилателен стимулант. По-висока има силата да помогне за освобождаване на тялото от слуз, инфекция и възпаление.

 

Съображения за безопасност при прием

Все още няма много изследвания за ефекта на корена от тинтява при хората.

Следователно е трудно да се оценят неговите потенциални странични ефекти и недостатъци. Той изглежда безопасен, когато се приема през устата в комбинация с другите билки.

Не използвайте каквито и да са лекове от тинтява при бременност и кърмене. Билката може също да влоши стомашни или чревни язви. Също така я избягвайте, ако вече имате диария, тъй като може да я влоши.

При много малка група хора растението може да причини главоболие. Освен това е доказано, че екстрактът от тинтява намалява кръвното налягане при животински проучвания.

Макар това да не е абсолютно доказано при хора, все пак тези с хипотония или приемащи лекарства за намаляване на кръвното налягане, трябва да внимават с употребата на билката.

Тинтява – какво не знаем за нея?

В семейството на тази билка влизат около 400 различни вида. Тя се използва от векове за лечение на храносмилателни и чернодробни проблеми.

Как билката помага на черния дроб?

Тя увеличава производството на жлъчка в органа. Това е от съществено значение за здрав жлъчен мехур и черен дроб. Растението разгражда триглицеридите и холестерола и подпомага детоксикацията.

При какви други проблеми помага?

Освен за лечение на лош апетит, коренът от билката може да помогне за лечение на разстроен стомах, гадене и газове. Също така помага при нередовна менструация, може да облекчи синусни инфекции и насърчава отслабването.

Категории: Билки|Публикувана: 01.09.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:57 | Публикувана: 1 септември 2022 в 14:43 | Категория: Билки