Скална вода (Rock water капки) – при аскетизъм и себеотрицание

Обновена: 19.06.2024|
скална вода

Философът Хегел нарича водата „майката на всичко, което е специално“. Можем да кажем, че есенцията от скална вода е майчината същност на всички уникални цветни есенции на доктор Едуард Бах. Това е така, защото тя е единствената от тях, която не е получена от растение или цвете, а от натурална изворна вода. За нея се смята, че тъй като е в контакт със специфични скални образувания, тя абсорбира техните енергийни качества и ги предава на хората, които се нуждаят от тях.

Според д-р Бах изворът трябва да бъде „невъзпрепятстван от никакви светилища, създадени от човека“. Лечебните качества на скалната вода се дължат на факта, че тя не е изложена на екологични условия, причинени от човека, а само на слънцето, вятъра и прашеца от естествени дървета и треви.

Повече за това кои качества може да ни помогне да интегрираме в себе си и кои – да ограничим, ще научим в тази статия.

 

Капки на Бах със скална вода

Баховата есенция от скална вода се набавя от естествени извори в райони, отдалечени от цивилизацията. Тя се използва за трансформиране на перфекционизма и себеотрицанието във вътрешен мир и приемане на собствената несъвършена същност. Има нежно действие, с което цели да спре себепотискането и да намали строгостта към себе си.

 

 

Нужно е разбиране на символиката на водата, за да се постигне осъзнаване на полезни свойства на скалната вода в контекста на Баховите есенции.

В много митове за сътворението вселената започва като недиференцирано състояние на хаос или празнота, често изобразявано като огромно водно пространство. Водата е символът на безформения потенциал, тя е първичната субстанция, от която възниква целият живот. Нейната течна и постоянно променящата се природа се свързва с възможност за трансформация, пречистване и обновяване.

 

За кого е подходяща Есенцията на Бах със скална вода?

 

Скална вода.

 

Скалната вода помага за справяне с различни емоционални състояния и специфични черти на характера, които ще разгледаме.

Прекалена строгост

Някои хора могат да възприемат сериозно или строго поведение с вярата, че себеотрицанието и строгата дисциплина са необходими за духовно или лично израстване.

Приемът на Water rock капки се препоръчва точно за хората, които имат прекалено строги и закостенели възгледи и са неотстъпчиви в своето мислене и поведение. Тя може да помогне за откъсване от ежедневие, построено върху спазване на строги правила, ограничаваща рутина или идеологии. Смята се, че насърчава по-добра адаптивност и отвореност към нови преживявания и гледни точни.

Перфекционизъм

Скална вода е ценен помощник за справяне с работохолизма и стремежа към съвършенство във всеки аспект на живота. Тя може да помогне за преработване на вътрешното напрежение, разочарования и неудовлетвореност. По този начин тя предоставя нова гледна точка за хората, които са претоварени от собствените си високи (и дори недостижими) очаквания към себе си.

Тази ценна Бахова есенция потенциално отключва способността на индивида да разбира своите човешки ограничения и да ги почита. Тя помага на хората да преодолеят дълбоко вкоренения страх от провал, от който произтича техния перфекционизъм, и ги учи на устойчивост в лицето на неуспехите.

Отричане на удоволствията

Има много хора, които са изгубили баланса между самодисциплина и грижа за себе си. Те отричат удоволствията и се отдават на щедрост, без да си позволят да пожънат плодовете на своя успех.

Приемът на Rock water капки може да насърчи насладата от малките удоволствия в живота и да помогне на човек да усвои един по-безгрижен и игрив подход към живота. Тя може да помогне на аскетистите да видят радостта, спонтанността и автентичността като здравословни прояви на личността.

 

С кои Бахови есенции може да се комбинира?

 

Скална вода - комбинации.

 

 

Скална вода може да се комбинира с други Бахови цветни есенции за справяне с по-широк спектър от емоционални състояния и личностни черти.

Някои от подходящите включват:

 • Мимулус. Позната и като Цветето на смелостта, тази есенция се използва при страхове и тревоги, особено тези, свързани със специфични ситуации или ежедневни грижи. Комбинирана със скална вода, тя може да помогне на хората да се справят с перфекционистичните тенденции, водени от страх или безпокойство.
 • Тинтява. Полезна е при чувства на обезсърчение или униние, които възникват от неуспехи или пречки. В комплект със скална вода може да осигури подкрепа за хората, които са прекалено критични към себе си, когато нещата не вървят по план.
 • Бял кестен. Белият кестен е полезен при натрапчиви мисли или прекомерно мислене. Заедно със скалната вода насърчава хората да се освободят от сковани мисловни модели и да достигнат умствена яснота и мир.
 • Джанка. Използва се при страх от загуба на контрол, а в комбинация с есенция от скална вода може да помогне на хората да се откажат от строгия самоконтрол и да прегърнат спонтанността.
 • Клематис. По принцип се прилага при мечтателни, разсеяни състояния и склонност към отдръпване от реалността. Освен това може да поддържа гъвкавост и отвореност към нови преживявания – нещо, което идеално подхожда на Баховата есенция от скална вода.
 • Дива роза. Може да противодейства на състояния като апатия, примирение и липса на мотивация или интерес към живота. В комбинация със скална вода тя въздейства за преразглеждане на закостенели нагласи и преоткриване на радостта и смисъла от живота.

Консултацията със специалист по Баховите есенции или холистичен терапевт е от полза за установяване на най-добрите есенции за вашите индивидуални емоционални дисбаланси.

 

Положителни утвърждения

 

Скална вода.

 

Положителните утвърждения могат да допълнят употребата на лечебни средства с цветя на Бах. Някои утвърждения, които са в съответствие с качествата и намеренията на есенцията от скална вода, включват:

 • Аз съм гъвкав и адаптивен, приемам промените в живота с лекота.
 • Освобождавам се от ограничените модели на мислене и поведение.
 • Приемам себе си точно такъв, какъвто съм.
 • Вече не изпитвам нужда да бъда по-добър, отколкото съм.
 • Отворен съм за нови преживявания и възможности. Приветствам растежа и трансформацията.
 • Доверявам се на мъдростта на интуицията си и позволявам тя да ме води по моя път.
 • Обичам да се отпускам и да се наслаждавам на настоящия момент.
 • Уважавам нуждите и желанията си.
 • Освобождавам се от напрежението и съпротивата и се предавам на естествения поток на живота.

 

Тези позитивни мисли и вярвания биха могли да се материализират в живота на всеки, който има волята и желанието да работи над себе си. Утвържденията могат да се повтарят редовно, на ум или на глас. Когато се използват заедно с есенцията, те могат да подпомогнат процеса на освобождаване от сковаността и себеотрицанието.

 

Извличане на скална вода

Процесът на приготвяне на Баховите есенции включва улавяне на енергийните качества на растения или цветя (в случая на скалната вода). Това става чрез метод, известен като слънчева потенция или слънчева инфузия.

Водата обикновено се събира от естествени извори или други девствени източници, известни със своята чистота. Тя се поставя в стъклена купа или съд и се оставя изложена на слънчева светлина за няколко часа.

През това време се смята, че енергията и вибрациите на околната среда, включително всички близки скални образувания, се абсорбират от водата.

След излагане на слънчева светлина водата се прецежда и консервира с малко количество ракия или друг алкохол, за да се предотврати развитието на бактерии. Консервираната вода след това се разрежда и бутилира, за да се създаде крайният продукт.

Въпреки че есенцията на Баховата скална вода не се извлича директно от самите скални образувания, се смята, че енергийните качества на околната среда се улавят във водата по време на процеса на приготвяне. Този енергиен отпечатък е това, което придава терапевтични свойства.

 

Заключение

Баховата есенция от скална вода е уникална, тъй като е единствената от всичките 38 есенции, която не е извлечена от растение. Препоръчва се за хората, които искат да се справят с негативни прояви на строгост към себе си, перфекционизъм и себеотрицание. Смята се, че с нейната помощ те могат да възприемат по-отворен начин на живот с по-малко критичност и повече приемане.

 

Често задавани въпроси

С какво се отличава Баховата есенция от скална вода от останалите есенции?

Скалната вода е единствената от 38-те цветни есенции, която не се получава от растение, а от натурална изворна вода, която е в контакт със скални образувания.

За какво се прилага в концепцията на Бах скалната вода?

Скалната вода се използва за трансформиране на перфекционизма и себеотрицанието във вътрешен мир и приемане на собствената несъвършена същност.

С кои есенции може да се комбинира?

Спрямо индивидуалните емоционални дисбаланси може да бъде комбинирана с джанка, мимулус, тинтява, бял кестен и др.

 

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 19 юни 2024 в 15:00 | Категория: Билки и чайове, Холистика и практики, Холистично здраве