Фън шуй – 7 лесни практически съвета

Обновена: 20.01.2024|
Фън шуй.

Фън шуй е древна източна практика, която се стреми да хармонизира енергийния поток Чи във физическото пространство. В китайската философия се счита, че благосъстоянието на човек зависи най-вече от средата, в която се намира.

 

Какво е фън шуй?

Фън шуй се корени в духовното учение на Лао Дзъ – Дао. Най-важното, което ни казва тази философска концепция, е, че има единен Източник, от който произтича всичко и съществува, благодарение на Него.

Дао означава „път“ и всеки път всъщност води към Него. Въпреки това някои пътища са осеяни с препятствия и опасности, а други – с хармония и красота.

По кой път ще тръгнем, зависи от това как ще боравим с енергията Чи. Това е фундаментална сила, която съществува във всички живи организми, в природата, във Вселената и изпълва цялото пространство.

kolagen 02 400
vitk2 600
kolagen 02 400
vitk2 600

Думите „фън“ и „шуй“ означават въздух и вода, като според това учение тези два елемента движат енергията.

Фън шуй се счита за практическото приложение на даоистките принципи, като се фокусира върху това как подредбата и организацията на нашата физическа среда може да повлияе на потока от Чи и нашето здраве и настроение.

 

Основите на фън шуй

 

фън шуй

 

Във фън шуй създаването на плавен и безпрепятствен поток от Чи е от решаващо значение за хармонична среда. За да направим дома си по-приветлив и обстановката ни по-хармонична и приятна, е нужно да се запознаем с главните принципи в това учение.

Багуа карта

Багуа картата е основен инструмент във фън шуй. „Багуа“ означава „осем области“ на мандарин. Това е енергийна карта, която представлява различни области от живота, като богатство, взаимоотношения, кариера и здраве, свързани с определени места в нашия дом.

Чрез наслагване на картата на багуа върху плана на дома ви или конкретна стая можете да определите кои зони съответстват на всеки аспект от живота ви и да направите съответните корекции.

Ин и Ян

Въпреки единната природа на Източника, в Него съществуват две сили, които са противоположни по природа, но допълващи се една друга – Ин и Ян.

Ин се свързва с женската енергия и с качества като тъмнина, пасивност, студенина, мекота и интроспекция. Ян, от друга страна, се свързва с мъжката енергия и качества като светлина, активност, топлина, твърдост и екстровертност.

Хармонично състояние се постига, когато Ин и Ян са в относително равновесие, като нито едното не надделява над другото. Смята се, че дисбалансът или излишъкът на Ин или Ян може да доведе до дисхармония, здравословни проблеми или други предизвикателства.

Петте елемента

Фън шуй признава пет елемента – дърво, огън, земя, метал и вода, които взаимодействат един с друг. Всеки елемент е свързан със специфични цветове, форми и качества.

За разлика от познатата ни на Запад теория за четирите елемента на Емпедокъл, то китайците прибавят дърво и метал.

За дърво се приема земният материал, създаден от природата, а за метал – това, което е било обработено от човека. Въздухът не се поставя като отделен елемент, тъй като съществува във водата в газообразно състояние.

Тези елементи не съществуват сами по себе си отделно, а са в тясна взаимовръзка помежду си в кръговрата на живота.

Съзидателният Ян цикъл върви така: Дървото подхранва или създава Огъня, Огънят създава Земята, Земята създава Метала, Металът създава Водата, а Водата създава Дървото.

Съзидателният Ин цикъл върви така: Дървото подхранва Огъня, но изгаря, за да може Огънят да продължи да гори. По аналогичен начин Земята затрупва Огъня, Металът разкъсва Земята, Металът губи качествата си при втечняване, Дървото отнема силата на Водата.

Балансирането и интегрирането на тези елементи във вашето пространство е важно за създаването на хармония и положителен енергиен поток.

 

Цветовете във фън шуй

 

фън шуй

 

Всеки цвят си има своето въздействие и ни носи определено настроение. Например червеното е мощен и жив цвят, символизиращ страст, енергия и късмет. Смята се, че привлича богатство и стимулира жизнеността.

Въпреки това, прекомерната употреба на червено може да причини безпокойство или агресия, така че трябва да се използва умерено.

Жълтото представлява щастие, позитивност и просветление. Свързва се със Слънцето и може да насърчи топлина и веселие. Често се използва в кухни и трапезарии, за да подобри храносмилането и усвояването на храната.

Зеленото символизира растеж, обновяване и хармония. Свързва се с природата и насърчава чувството за баланс и спокойствие. Предпочита се за лечебни пространства и области, свързани с личностно израстване и релаксация.

Синьото успокоява и носи мир. Асоциира се с водата и има охлаждащ ефект върху емоциите. Във фън шуй се използва в спални и зони за медитация, за насърчаване на релаксация и спокоен сън.

Лилавото е царски цвят и символ на духовност, мъдрост и лукс. Свързва се с интроспекция и висше съзнание. То често се използва в пространства за медитация или области, където се насърчават вдъхновението и творчеството.

Оранжевото е енергичен и радостен цвят, символизиращ ентусиазъм и социално взаимодействие. Свързва се с елемента огън и се смята, че насърчава оживени разговори и положителни взаимоотношения.

Бялото представлява чистота, яснота и ново начало. То символизира чист лист и често се използва за създаване на усещане за простор и яснота в стаята.

Черното е цвят на мистерия, защита и дълбочина. Представлява елемента вода и се свързва с интроспекция и саморефлексия. Черното може да се използва като акцентен цвят, за да добави усещане за основа и изтънченост към пространството.

 

Съвети за лесен фън шуй

 

фън шуй

 

Домът е нещо, в което прекарваме голяма част от живота си и трябва да ни носи комфорт, топлина и да ни зарежда със сили. Ако искате да го подредите според принципите във фън шуй, първо трябва да знаете за командната позиция.

Това е мястото в стаята, което е най-отдалечено от вратата и не е в пряка линия с нея и ви поставя диагонално на нея.

В идеалния случай трябва да имате ясна видимост към вратата. Командната позиция е мястото, където искате да прекарвате по-голямата част от времето си в стаята.

Хубаво е пътеката, по която минавате всеки ден, когато напускате дома си, да няма препятствия и нещо, което ви пречи, защото все нещо ще ви „спъва“ и в живота.

Входът – „устата на Чи“

Входът на вашия дом се счита за устата на Чи, където навлиза енергията. Това е едно от най-важните места във фън шуй, тъй като е първото нещо, което виждат гостите ни и от което зависи как ще тече потокът.

Уверете се, че районът е добре поддържан, чист и привлекателен и подберете цветовете така, че да създадат една гостоприемна е уютна обстановка.

Използвайте добро осветление, ясна пътека и помислете за добавяне на постелка за добре дошли или саксийни растения, за да привлечете положителна енергия.

Най-подходящото място за огледалата според фън шуй е коридорът, като е добре да намерите начин да е достатъчно осветен, тъй като в повечето случай тук прозорците липсват.

Хубаво е огледалото да се намира не точно срещу входната врата, а отстрани на нея, като ви отразява в цял ръст.

Кухнята – „сърцето на дома“

 

фън шуй

 

Кухнята също е с особено значение за хармонията и благосъстоянието в живота на човек, тъй като там се приготвя храната.

Освен че е важно да подбираме естествена, разнообразна и питателна храна, обстановката, в която се приготвя, също ще й окаже влияние на енергийно ниво.

Кухнята е сърцето на дома, като за китайците тя е символ на изобилие и богатство. В нея се включват всички елементи – огън, земя, дърво, метал и вода.

Печката е един от характерните символи на помещението, като енергията на огъня влиза в дома чрез нея. Водата се символизира посредством мивката, а металът – от приборите.

За символ на дървото може да поставите дървена маса, столове или дървени кухненски предмети – лъжици, дъски и пр. Важно е да подредите уредите си така, че да ви е удобно, практично, комфортно и да готвите с любов.

Трапезарията – мястото, където прекарваме най-много време

Когато сме си вкъщи, мястото, през което прекарваме най-много от свободното си време, е трапезарията или холът. Създайте си в тази стая един уют, като подредите мебелите си по такъв начин, че да тече енергията свободно.

Според фън шуй експертите диванът е добре да бъде поставен плътно до стена, за да дава „опора“ на семейството. Както в кухнята, така и тук трябва да присъстват всички елементи, тъй като тази стая също носи просперитет.

Може да развинтите фантазията си и да украсите стените си с красиви картини на горски или планински пейзажи за елемент земя, или да поставите зелени растения, различни камъни или минерали.

Те ще внесат много живот в дома ви. За елемент вода поставете декоративен фонтан или използвайте син цвят за стени, завеси или холовата гарнитура.

Автентични дървени мебели ще свършат добра работа, за да представят елемента дърво, а за елемент метал поставете някоя метална статуетка, внасяща мир и хармония, като Буда, Кришна или нещо по ваше лично предпочитание.

Ако имате възможност за камина, би била чудесен енергиен център, където да навлиза огнената стихия, но и свещите ще свършат добра работа.

Спалнята – най-интимното място

 

фън шуй

 

Спалнята, това е едно от най-важните места, тъй като в нея прекарваме доста време от живота си посредством съня. Във фун шуй е важно тя да е комфортна и уютна, за да се чувстваме незастрашени.

Трябва да се наблегне повече на Ин-енергията, за да насърчи нашата пълноценна почивка и релаксацията.

Организирайте мебелите си така, че да подкрепят хармоничното движение на енергия. Избягвайте остри предмети или огледала, които се отразяват в леглото. Най-главното за това място е да е максимално изчистено от предмети, защото те пречат на съня.

Поставете спалнята, така че да не е напълно залепена за стената, за да не възпрепятства Чи. Според повечето експерти по фън шуй спалнята символизира и романтичните отношения, така че е нужно леглото да е поставено централно, за да има баланс в партньорството.

Хубаво е леглото да е със солидна табла, защото така се осигурява един качествен сън. В спалнята поставете успокояващи цветове и избягвайте прекалено тъмни тонове.

Подреждайте редовно

Безпорядъкът може да попречи на потока на Чи и да създаде застояла енергия във вашето пространство. Безпорядъкът в дома ни създава и безпорядък вътре в нас.

Редовно разчиствайте и организирайте обкръжението си, като запазвате само това, от което се нуждаете и обичате.

Освободете се от всички стари, овехтели и ненужни вещи, тъй като те пречат в пространството ви да навлезе нещо ново.

Това позволява на положителното Чи да циркулира свободно и насърчава усещането за спокойствие и яснота.

Не забравяйте за таванското помещение, мазето или килера, защото натрупаните стари вещи там могат да говорят за подтиснати неща в подсъзнанието.

Почиствайте прозорците

Прозорците са символ на това как гледаме на света във фън шуй. Когато те са зацапани, това ще изкривява и нашия поглед.

Когато прозорците са мръсни, освен че не влиза достатъчно светлина, но и това „замърсява“ гледката ни навън. Добрата циркулация на естествената светлина е от съществено значение за положителното Чи.

Отваряйте редовно прозорците, за да влезе свеж въздух, използвайте силата на цветята за пречистване и свежест и се уверете, че пространствата са добре осветени. Избягвайте да блокирате прозорците с тежки завеси или мебели.

Поставете символични предмети и сувенири

 

фън шуй

 

Включете символични обекти, които съдържат положителна енергия и значение за вас. Това може да включва произведения на изкуството, статуи, кристали или други предмети, които повдигат духа ви и са в съответствие с вашите намерения.

Например, включете дървени мебели или растения за дървения елемент, свещи или осветление за огън, земни цветове или керамика за земя, метален декор или предмети за метал, и аквариум с рибки или декоративен фонтан за представяне на елемент вода.

Вашата собствена енергия и благополучие са жизненоважни за фън шуй. Грижете се за себе си физически, емоционално и духовно.

Обградете се с неща и хора, които ви носят радост, участвайте в дейности, които насърчават баланса и се наслаждавайте на живота.

Какво е фън шуй?

Това е традиционна китайска практика, която се стреми да хармонизира енергията Чи, здравето и благоденствието на човек, посредством подредбата на дома или офиса ни.

Какви са основите на фън шуй?

Във фън шуй се вземат под внимание въздействието на цветовете, елементите, подредбата на мебелите и чистотата на пространството.

Какво е багуа карта?

Багуа картата е основен инструмент във фън шуй. „Багуа“ означава „осем области“ на мандарин. Това е енергийна карта, която представлява различни области от живота, като богатство, взаимоотношения, кариера и здраве, свързани с определени места в нашия дом.

Категории: Психология и емоционално здраве|Публикувана: 22.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 22 юни 2023 в 17:27 | Категория: Психология и емоционално здраве