Червен кантарион – при неспособността да кажем „не“

Обновена: 13.03.2024|

Червен кантарион – цветето, което заема своето място в много легенди и в есенциите на доктор Едуард Бах.

Там растението е предназначено да помогне на хора, на които им е неудобно и трудно да откажат помощ или услуга. Те често жертват собствените си нужди и желания, за да задоволят тези на другите.

Червеният кантарион е част от традиционната медицина, използва се за повишаване на апетита, при проблеми с черния дроб, за по-бързо зарастване на рани и други.

 

Капки на Бах с червен кантарион

Червен кантарион е част от цветните есенции на Бах. Той въплъщава качествата на устойчивост, вътрешна сила и емоционален баланс.

Тази есенция се извлича от деликатните цветя на червения кантарион, символ на решителност и постоянство.

Екстрактът от червен кантарион се препоръчва за хора, които често се оказват прекалено ангажирани, без способността да отстояват собствените си нужди сред изискванията на другите.

Те може да се борят с това да поставят здравословни граници, чувствайки се принудени да угодят на другите за сметка на собственото си благополучие.

Есенцията от червен кантарион помага за това човек да даде приоритет на грижата за себе си и да отстоява собствените си желания.

Тази есенция е особено полезна за тези, които са склонни да бъдат прекалено чувствителни към външни влияния. Екстрактът дава възможност на хората да се справят с предизвикателствата на живота с по-голямо хладнокръвие и самоувереност.

 

Какво е червен кантарион?

 

Червен кантарион - цвете.

 

Червеният кантарион носи латинското наименование Centaurium erythraea и е част от семейство Тинтявови (Gentianaceae). Познат е още като червено которонче, трескавиче, червена жлъчка и др.

Това дребно, но пленително растение произхожда от Европа и Западна Азия. То е двугодишно тревисто цвете, което вирее на слънчеви ливади, пасища и открити гори. Често предпочита богати на хранителни вещества и добре дренирани почви.

В миналото червеният кантарион се е използвал вместо хинин.

Растението има тънки, изправени стъбла, украсени с розови до пурпурни цветя с форма на звезда. Те са с размери от около 1-2 сантиметра в диаметър.

Със своето богатство от нектар, те привличат различни опрашители, включително пчели и пеперуди. Растението цъфти около месец юни до септември.

Червеният кантарион има дълга история на медицинска употреба, особено в традиционното европейско билкарство, където е ценено заради горчивия си вкус и предполагаемите ползи за здравето.

Неговите надземни части често се използват в билкови лекарства, тинктури и чайове за стимулиране на храносмилането, подобряване на апетита и поддържане на цялостното здраве.

Според древногръцка легенда, кентавърът Хирон е бил излекуван с червен кантарион (centaury) след нараняването си, откъдето се предполага, че идва и името на растението.

Отвъд своите медицински приложения, трескавичето има културно значение. То е включено във фолклора и билковите традиции в местния му ареал.

 

Ползи от червен кантарион

 

Червен кантарион - растение.

 

Традиционната употреба на червения кантарион в билковата медицина му печели възхищение сред практикуващите и билковите ентусиасти.

При храносмилане

Една от основните ползи за здравето на растението се крие в способността му да поддържа храносмилането.

Богато е на горчиви компоненти като иридоиди и флавоноиди. Стимулира секрецията на храносмилателни ензими и стомашни сокове, като подобрява храносмилането и облекчава лошите симптоми, подуването на корема и дискомфорта след хранене.

Тази храносмилателна стимулация също допринася за подобрено усвояване на хранителните вещества, насърчавайки общото благосъстояние.

Освен това растението червен кантарион е известно със своята роля в стимулирането на апетита. В миналото горчивият му вкус се е използвал за повишаване на апетита, което го прави особено полезен за хора, които се борят с хранителни разстройства като анорексия.

За черния дроб

В допълнение към своите ползи за храносмилането, червения кантарион предлага подкрепа за здравето на черния дроб и детоксикацията.

Съединенията, открити в растението, помагат за подобряване на функцията на черния дроб, като участват в елиминирането на токсините от тялото и поддържат цялостното благосъстояние на органа.

 

Противовъзпалителни свойства

Освен това трескавичето проявява противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни за хора, страдащи от ревматизъм, подагрa, възпалителни състояния като артрит и възпалително заболяване на червата.

Способността му да намалява възпалението помага за облекчаване на симптомите и подобряване на цялостното качество на живот.

Антиоксиданти

Червеният кантарион има и антиоксидантна активност, благодарение на съдържанието на флавоноиди и фенолни съединения като ферулови и синапови киселини.

В цветовете на червения кантарион се съдържат високи нива на алкалоида генцианин, който притежава добре проучени противовъзпалителни свойства.

Тези антиоксиданти помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото, предпазвайки клетките от окислително увреждане и намалявайки риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови и рак.

Седативни свойства

 

Червен кантарион за релаксация.

 

Трескавичето може да има леки седативни свойства, които да насърчават релаксацията и да помогнат за облекчаване на стреса и безпокойството.

Предизвиквайки усещане за спокойствие, растението има потенциал да поддържа психическото благополучие и емоционалния баланс.

Смята се, че червеният кантарион потенциално може да помогне още при:

  • анемия
  • захарен диабет
  • зарастване на рани
  • махмурлук
  • липсваща менструация

 

Освен това за растението се смята, че стимулира симпатиковата система, кръвообращението и има тонизиращо действие върху кръвоносните съдове.

В Египет растението се използвало за лечение на високо кръвно налягане и камъни в бъбреците. Той е съставка на вермут и няколко горчиви ликьора.

Друго твърдение е, че немският билкар отец Себастиан Кнайп препоръчва растението при меланхолия и за успокояване на нервите.

 

Приложение на червения кантарион

Червеният кантарион може да се използва както вътрешно, така и локално. От него могат да се направят различни мазила, тинктури, запарки и чайове.

Смята се, че компресите с растението могат да помогнат за заздравяването на рани или лекуването на синини.

Често за състояния, като анемия или запек например, червен кантарион се смесва с различни вина и съотношения за облекчаване на симптомите.

Запазването за дълъг период от време на известните тинктури на доктор Едуард Бах също често се дължи на смесване на екстракта от цветята с малко алкохол, бренди или ракия.

Народните лечители препоръчвали трескавичето при проблеми с кожата. За това били необходими сухи и стрити части на растението да се смесят с малко зехтин и да престои за около 20 дни. Вече готовият продукт се нанасял на засегнатото място.

Бърз чай от червен кантарион

 

Жена пие чай от червен кантарион.

 

1 ч.л. червен кантарион се накисва в 300 мл студена вода за 8-10 часа. След това се затопля (без да завира) и подслажда с мед или стевиола, ако не може да консумираме захар.

За повишаване на апетита чаят се пие половин час преди хранене, а за по-добро храносмилане се препоръчва след като сме се нахранили.

Често чаят от червен кантарион се комбинира и с други билки, в зависимост от желания ефект, като блатен тъжник, лайка и/или бяла ружа.

Преди вмъкването на билки с цел подпомагане на здравето, се препоръчва консултацията с лекар, особено при наличието на по-специфични заболявания.

 

Противопоказания

Въпреки че се счита за безопасно при повечето хора, растението не бива да се употребява при:

  • Алергии
  • Бременност и кърмене
  • Ниски нива на кръвна захар
  • Прием на определени лекарства

 

Има случаи, въпреки че са редки, при които при по-честа и висока употреба на червения кантарион могат да възникнат стомашен дискомфорт, повръщане, гадене, диария, главоболие или замаяност.

 

Заключение

Червеният кантарион е традиционна билка с предполагаеми ползи за храносмилането и цялостното благосъстояние.

Въпреки че обикновено се счита за безопасно, тя може да причини алергични реакции, стомашно-чревен дискомфорт или да взаимодейства с определени лекарства, особено тези за диабет или високо кръвно налягане.

Ето защо е важно да се консултираме със здравен специалист преди употреба, особено ако имаме основни заболявания или приемаме лекарства.

Растението е известно с това как влияе на емоционалния баланс на човек и психическата му нагласа, поради което е част от цветните есенции на доктор Едуард Бах.

Там растението е предназначено за хора, които не могат да кажат „не“ и често се повлияват от външни фактори.

 

За какво помагат капките на Бах с червен кантарион?

Този екстракт помага на хора, които често пренебрегват себе си, за да угодят на другите.

За какво помага червеният кантарион?

Растението има положителен ефект при проблеми с храносмилането, черния дроб. Притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и седативни свойства. Явява се и като помощно средство при махмурлук, липсваща менструация и други.

Как се използва червеният кантарион?

Растението може да се приготви под формата на чай, тинктури, да се смеси с различни вина и други.

Категории: Билки|Публикувана: 13.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 13 март 2024 в 12:12 | Категория: Билки