10 етерични масла против бръчки

Обновена: 29.04.2024|
Етерични масла против бръчки.

Предотвратяването на бръчките е един от основните фокуси на козметичната и фармацевтичната индустрия. За здравето и еластичността на кожата обаче можем да използваме естествени алтернативи. Част от тях са някои етерични масла против бръчки. 

Защо да изберем етерични масла против бръчки?

С етерични масла против бръчки можем да създаваме домашна натурална козметика. Те помагат да се ограничи появата на нови фини линии, както и други кожни недостатъци и проблеми.  Етеричните масла като естествена алтернатива на обикновената козметика може да забавят и предотвратят появата на несъвършенства.

Кожата е един от малкото на брой видими органи и често по нея съдим за здравето и възрастта на хората около нас.   В хода на живота ни тя постепенно губи важните елементи, които я правят гладка и еластична. Това е предпоставка за линии и бръчки по кожата ни. Най-често и най-рано те се появяват около устата, челото и очите. 

 

Полезни действия на етеричните масла 

Проучвания сочат, че ползите им не се ограничават само с видимите ефекти.

 • Понижават нивата на стрес 
 • Помагат при безсъние 
 • Премахват бактерии и гъбички 
 • Намаляват възпалението
 • Облекчават гадене и главоболие

 

Етерични масла против бръчки 

Не съществува продукт, който напълно да премахне бръчките. Можем обаче да забавим появата им. 

Хидратацията е особено важна за здравето и гладкостта на кожата. Естествените масла предлагат допълнителна външна хидратация, от която да се възползваме. С тяхна помощ можем да запазим здравето на кожата си. Външното хидратиране подобрява и обмяната на кожните клетки. Клетъчната регенерация е от голямо значение за намаляване на бръчките.  

Естествените масла са многобройни и всяко от тях притежава различни полезни свойства за тялото. За да откликнем на нуждите на кожата си, можем да подберем някои специфични етерични масла против бръчки. 

 1. Етерично масло от лимон 

Лимонът е известен като достъпен източник на големи количества витамин Ц. Той действа благоприятно на здравето и имунната система. Маслото от лимон носи антиоксидантните и антимикробни свойства, които откриваме и в киселия плод 

Често срещани са лимоновите масла и извлеци в козметичните продукти против стареене. Те укрепват и подпомагат естествените функции на кожата, когато ги използваме редовно. Имайте предвид, че маслата от цитрус увеличават чувствителността на кожата към слънчевата светлина. Затова се препоръчва използването им вечер.  

Лимоновото масло намалява хиперпигментацията, различни по вид белези, тъмните кръгове под очите и е едно от ценните етерични масла против бръчки.

 1. Етерично масло от нар

Плодът нар носи много ползи за здравето ни. Често участва в направата на здравословни храни и напитки заради изобилието от полезни вещества.   Маслото от нар доказано помага за намаляването на оксидативния стрес. С негова помощ може да забавим стареенето на кожата.  

Други ползи включват: 

 • Отстраняване на слънчеви петна
 • Унищожава раковите клетки и забавя техния растеж 
 • Действа благоприятно на възпаленията 
 1. Розово масло

 

етерични масла против бръчки

 

Любимото на българите цвете има редица ползи за кожата и е едно от популярните етерични масла против бръчки. То има антиоксидантни и антибактериални свойства. Особено полезно е за създаването на нови кожни клетки.  

Действа противовъзпалително и облекчаващо при редица кожни проблеми и зачервявания. С помощта на това масло може да възобновим общия тонус на кожата си.  

 1. Етерично масло от тамян

Тамянът е ароматна смола, пристигнала от Близкия изток и Индия.  

Маслото му е известно със своите подхранващи и подмладяващи свойства. Открива се в множество кремове. Неговите полезни съставки помагат за премахването на белези и стрии. С това влияние го включваме към другите етерични масла против бръчки и фини линии.  

С негова помощ успешно се изсветляват слънчеви петна и хиперпигментация. Маслото от тамян също подпомага създаването на нови клетки. 

 1. Масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула е едно от най-разпространените масла. Въпреки че не е специално насочено към бръчките, то може да бъде полезно за кожата ни по различни начини. 

Лавандулата намалява оксидативния стрес в мозъка. Растението съдържа множество антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Тези свойства използваме и за цялостно успокоение на възпалената, проблемна или застаряваща кожа.  

 1. Етерично масло от семена на моркови

Козметичната индустрия го използва в много продукти, заради наличието на антиоксиданти, витамини и каротеноиди. Тези съставки укрепват здравето на кожата и предимно се използват за заздравяване на стареещата кожа.  

Неговият забавящ стареенето ефект дължим на антиоксидантите, които спират разграждането и унищожаването на здравите кожни клетки. Това го прави едно от най-добрите етерични масла против бръчки. 

 1. Етерично масло от сандалово дърво

Маслото от сандалово дърво помага за цялостната хидратация, вследствие на което кожата започва да изглежда по-плътна и значително се намаляват фините линии. Този ефект дължим на естествените хидратанти, които се съдържат в него.  

Вечнозеленото растение е познато от хилядолетия като ценно допълнение към грижата за кожата.  

Стягащият ефект на сандаловото дърво стимулира възстановяването на кожните клетки, поддържа кожата овлажнена и предотвратява натрупвания на мъртви клетки.  

 1. Етерично масло от иланг-иланг

Със своя неповторим аромат иланг-иланг има широко приложение в парфюмерията. Той се нарежда и сред главните аромати, които съставят световно известния “Шанел номер 5”.  

Растението произхожда от Полинезия, където се използва в кремове, лекуващи инфекциозни заболявания, както и в балсами против косопад.  

Наред с тези качества се забелязва положителен ефект и върху кожата. То възстановява тонуса и еластичността, а антиоксидантите в него помагат за обновяването на клетките.  

Уникално свойство на илан-иланг е способността да възстановява уврежданията в протеините и липидите на кожата. Тези ефекти уплътняват и заздравяват кожата.

 1. Етерично масло от нероли

 

етерични масла против бръчки

 

Това масло идва от цветовете на горчивия портокал. Неговата употреба в грижата за кожата е вследствие на способността му да регенерира и подмладява.  То изглажда и изравнява тена и кожните несъвършенства, както и възстановява еластичността. Поради тези негови свойства го приемаме като допълнение към етерични масла против бръчки. 

Доказани ползи от етеричното масло от нероли се наблюдават и при лечението на гъбички и други кожни заболявания.  

 1. Етерично масло от здравец 

Здравецът е широкоразпространен в нашите географски ширини и е част от народната ни медицина. Неговите ползи за кожата са свързани с подобряване на еластичността и ефективното балансиране на мазната кожа.  

Най-често можем да открием масло от здравец в продукти за зряла кожа, но ефективно се използва и от хора с акне и други кожни проблеми.
 

Как да използваме етерични масла против бръчки? 

За да ги прилагаме ефикасно без да навредим на кожата си, трябва първо да бъдат разредени в носещо, или базово, масло. То намалява интензивността на етеричното масло и така предотвратява кожни раздразнения.

Когато избираме основа, може да изберем база, която да допълни ползите за кожата ни. 

Някои базови масла също имат хидратиращи свойства, които са ключови за борбата с бръчките.

Масло от жожоба 

Растението и маслата му се прилагат при различни кожни заболявания. Известно е в народната медицина.  

Семената са чудесен хидратант, поради което маслото е перфектно за основа на етерични масла против бръчки в домашната козметика. Тази комбинация осигурява хидратацията, от която кожата има нужда. Заедно с това, маслото действа положително на производството на колаген – особено важно за зрялата кожа и борбата с несъвършенствата. 

Маслото от жожоба се употребява и при: 

 • акне 
 • кожни възпаления 
 • несъвършенства и лезии 

Масло витамин Е 

Ползите от витамин Е са откриват както от козметична, така и от хранителна гледна точка. Влияе благоприятно на мускулите, клетъчните мембрани, плодовитостта и намалява холестерола.  

Маслото засилва подмладяващите ефекти на другите етерични масла против бръчки, изравнява тена и помага за укрепването и възстановяването на кожните клетки.  

Бадемово масло 

 

етерични масла против бръчки

 

Това базово масло има доказани подхранващи и подмладяващи качества. Открива се в състава на продукти за заболявания на кожата като екзема и псориазис, тъй като притежава и противовъзпалителни свойства.  

Бадемовото масло е от полза за кожата по няколко начина: 

 • Изравнява тена 
 • Хидратира и подхранва сухата кожа 
 • Помага за изчистването на белези 

Арганово масло 

Неговата родина е Мароко, където се извлича от арганови дървета. Използва се за цялостна грижа за кожата и косата, както и в кулинарията. В днешно време е едно от най-разпространените масла в козметичната индустрия.  

Аргановото масло подобрява кожната еластичност и успешно се грижи за застаряващата кожа. Може спокойно да заложите на него за комбиниране с етерични масла против бръчки. 

Как да приготвим правилното масло за кожата си? 

Време за приготвяне
5 минути

 

Нужни продукти и пособия:

 • Етерични масла против бръчки по ваш избор – 15-25 капки (може да смесите повече от едно масло) 
 • Базово масло по ваш избор – 100 мл 
 • Удобна бутилка – за предпочитане са малки бутилки от тъмно стъкло с капкомер 

Можете да използвате отделна бутилка за смесване или да прибавите етеричното масло директно в бутилката с базово масло. 

  

Как се приготвя? 

 1. Изсипете базовото масло в бутилката с капкомер. 
 2. Прибавете избраните етерични масла против бръчки. При чувствителна или раздразнена кожа, заложете на по-малко капки етерично масло. 
 3. Затворете и разклатете сместа. 

 

Преди да започнем да използваме новото подхранващо масло върху лицето си, е хубаво да направим тест за непоносимост.

Поставяме 2-3 капки от маслото върху кожата на предмишницата. Ако не се появи реакция до 24 часа, може спокойно да го използваме навсякъде по тялото си.  

Съвети за употреба

За да черпим от полезните свойства на маслата, е нужно да се употребяват поне веднъж дневно. Използваме само върху суха и почистена кожа. 

Когато слагаме маслото върху кожата си, използваме масажиращи движения в посока от долу нагоре. Това допринася ползи за кръвообращението, което ще помогне за запазване на здравето на кожата ни.

Добри комбинации от етерични масла против бръчки 

 

етерични масла против бръчки

 

При смесване на няколко етерични масла в избраната основа, може да го направим според полезните за кожата свойства:

 • Лавандула, сандалово дърво и лимон – при мазна и склонна към акне кожа 
 • Нар, лимон и тамян – подходящо при хиперпигментация и кръгове под очите 
 • Роза и здравец – за суха кожа 
 • Роза и нероли – за чувствителна и раздразнена кожа 

 

Странични ефекти 

Етеричните масла носят някои рискове поради потенциални алергични реакции. Винаги се препоръчва да започнем с тест за непоносимост преди да ги използваме. 

Признаците на алергична реакция може да включват: 

 • Хрема
 • Зачервяване 
 • Подуване  
 • Обрив 
 • Сърбеж 
 • Кихане 

 

Етеричните масла не бива да се поглъщат, тъй като са токсични за човека.  

 

Допълнителна защита против стареенето 

Има няколко стъпки, които да помогнат на нашата кожа да остане гладка дори в напреднала възраст. Те се отразяват на цялостното състояние на тялото, което е видимо върху кожата ни:

 • Избягвайте тютюнопушенето.
 • Не прекарвайте много време на слънце.
 • Пийте много вода и други здравословни хидратиращи напитки.
 • Хранете се здравословно. Залагайте на храни, богати на антиоксиданти.  
 • Спортувайте или се движете по-често. 
 • Почиствайте редовно кожата си. 

 

Заключение

Вътрешното здраве проличава по нашето тяло и кожа. Въпреки че бръчките са неизбежна част от човешкия живот, употребата на етерични масла против бръчки е един от начините да запазите кожата си естествено млада. 

 

Често задавани въпроси

Как се прави етерично масло?

Етерични масла се извличат от различни растения чрез дестилация.

За какво са полезни етеричните масла?

Етеричните масла носят много ползи. Те помагат при безсъние, тревога, помагат за лечението на гъбични инфекции и подмладяват кожата.

Как да избера етерични масла против бръчки?

Различните масла имат характерни свойства. Ефикасни масла против бръчки са масло от лимон, нар, роза, тамян, лавандула, морковени семена, сандалово дърво, иланг-иланг, нероли и здравец.

Как да използвам етерични масла?

Препоръчва се да ги комбинирате с базово масло, за да избегнете раздразнение. Хидратиращи основни масла са бадемовото, аргановото, от жожоба и витамин Е.

 

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 13.09.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 април 2024 в 12:47 | Публикувана: 13 септември 2023 в 10:19 | Категория: Kрасота и грижа за тялото