Лоза (Vine капки) – при тираничност и мания за власт

Обновена: 17.06.2024|
Лоза (Vine капки), есенция, Бах
Лоза е вид растение, отличаващо се със своите дълги, гъвкави стъбла, които се простират хоризонтално или вертикално. Цветната есенция, извлечена от него, е известна със своите терапевтични свойства в Баховата терапия.

 

Съдържание

Капки на Бах с лоза

Баховата есенция с лоза (Vine капки) се свързва с прекалената авторитарност и желанието на индивида да наложи волята си на всяка цена. С помощта на капките човек се научава как да съчетава волята с обичта и мощта с мъдростта.

 

 

hialur 400
astaks 600
hialur 400
astaks 600

Профилът на хората, които се нуждаят от този природен еликсир, е следният – те са честолюбиви, талантливи и имат силно присъствие на духа. Понеже са изключително способни, те се справят лесно дори в трудни ситуации и това им изгражда едно абсолютно доверие и вяра в собствените способности.

Колкото и позитивни да са тези качества, чувството за правота е нещо опасно. Тези индивиди лесно могат да се подхлъзнат и да се отдадат на своята твърдост, властолюбивост и желание да доминират околните. Те могат дори да се изкушат да използват своята водаческа аура като средство за задоволяване на собствените користни цели, а не като начин да се подпомогне общността.

Негативните прояви на тази енергия са множество и лидерството им може да бъде белязано от задушаващо, агресивно и прекалено изискващо отношение. Това тиранично поведение от една страна наранява околните, а от друга – ги отблъсква. В един момент властният баща например осъзнава, че със строгото си отношение не само не е успял да възпита сина си в правилните ценности, но и го е изгубил завинаги.

Телесните симптоми на това състояние могат да бъдат високо кръвно налягане, втвърдяване на съдовете и ставите, съдови неврози и др.

Честолюбието в състоянието на лозата е изкривено до неузнаваемост, защото се защитава толкова безкомпромисно и желязно, че не остава място за човешки емоции, за почивка и разтуха. Често в плен на това състояние попадат учудващо много артисти, които поставят изкуството, житейската цел и мечтата за кариера пред психическото и физическото здраве на индивида.

Тук идва и ролята на есенцията от лоза, още позната като Vine капки – тя учи човека как да използва преимуществото си не за да злоупотребява с околните, а за да им помага. По този начин се развива истински авторитет, който се поддържа не от диктаторски внушения, а от искрена загриженост.

 

Какво представлява лозата?

 

Лоза.

 

Лоза е род многогодишни растения от семейство Лозови, който включва около 70 вида.

Растенията имат дълги, гъвкави стъбла, които могат да растат и да се простират хоризонтално или вертикално. Добрата си адаптивност дължат на факта, че са развили специализирани структури и стратегии за катерене и опора. Виреят в различни местообитания по целия свят, включително гори, пасища, пустини и влажни зони. Срещат се често на места с достатъчно слънчева светлина, влага и структурна опора.

Някои видове са невероятно дълголетни, като например Wisteria – лоза, която може да живее повече от 100 години. Бързият растеж също е често срещан – японският плетив, считан за инвазивен вид в много региони, може да нараства с до 20 сантиметра на ден.

На много лози им липсва твърдостта, за да се поддържат изправени, и разчитат на външни структури за опора. Те се катерят по земята, дърветата, скалите или други повърхности.

Листата на растението се срещат в широка гама от форми, размери и текстури. Могат да бъдат прости или сложни, на дялове или без дялове и подредени последователно или срещуположно по стеблото.

Те често играят роля във фотосинтезата, като произвеждат енергия чрез абсорбиране на слънчева светлина и въглероден диоксид.

Лозите произвеждат цветя, които след опрашването се развиват в плодове, съдържащи семена. Плодовете и други части на растението могат бъдат годни за консумация от хора и животни. Примерите включват грозде, киви и ванилия.

Няколко вида лози имат традиционни медицински употреби. Един от тях е котешкият нокът, който се използва в билковата медицина заради предполагаемите си противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства.

 

С кои бахови есенции може да се комбинира лоза?

 

Лоза на Бах.

 

В цветната терапия на Бах комбинирането на различни цветни есенции често се практикува за справяне със сложни емоционални състояния или проблеми. Когато обмисляме комбинации, от съществено значение е да изберем такива, които взаимно допълват ефектите си или адресират сходни емоционални дисбаланси.

Ето някои цветни есенции на Бах, които могат да засилят действието на лозата:

 • Скална вода. Предназначена за хора, които поставят прекалено високи стандарти за себе си и другите и се придържат твърде строго към самоналожените правила, тази есенция може да смекчи твърдостта и да насърчи гъвкавост в нагласите и поведението.
 • Слабонога. Подходяща е при нетърпеливост и лесна раздразнителност, причинена от бавното темпо на околните. Може да допълни действието на лозата, като помогне за намаляване на импулсивността и насърчаване на по-толерантен и разбиращ подход в междуличностните взаимодействия.
 • Бук. Индивиди, които са критични, нетолерантни и осъждащи различията или недостатъците на другите, се нуждаят от тази есенция. В комбинация с лоза тя потенциално смекчава арогантността и учи на състрадателност и приемащо отношение.
 • Върбинка. Замислена е за тези, които са твърде устремени, до степен на фанатичност в постигането на целите си. Природният лек работи за овладяване на прекомерната амбиция.
 • Джанка. Прилага се при страх от загуба на контрол над емоциите или действията. Това състояние води до силно вътрешно напрежение или вътрешен конфликт, който обаче може да бъде разрешен с есенцията. Тя съдейства за възвръщане на спокойствието и стабилността на индивида, като го учи да пуска контрола.
 • Мимулус. Препоръчва се за тези, които изпитват страхове или тревоги с ясни източници като например страх от провал, критика или авторитетни фигури. Комбинирането с лоза може да е от полза за справяне със страховете, които водят до контролиращо и доминиращо поведение.
 • Дъб. Той е за хора със силна воля, издръжливост и постоянство, които обаче са склонни да се товарят със задължения, докато не достигнат прага на пълно изтощение. С помощта на есенцията те ще спрат да пренебрегват нуждите си и ще си позволят да отделят нужното време за почивка и презареждане.

 

При желание за комбиниране на цветни есенции на Бах можем да се доверим на интуицията си или да се консултираме с Бахов терапевт за персонализирани насоки и препоръки.

 

Положителни утвърждения

 

Лоза - комбинации.

 

Позитивните утвърждения могат да бъдат полезно допълнение към употребата на бахови есенции, стига да са в съответствие с качествата, които есенцията ни помага да култивираме.

Някои от подходящите за съвместяване с употребата на Vine капки включват:

 • Водя с мъдрост и състрадание, напътствам другите със смирение и разбиране.
 • Позволявам на околните да изразяват себе си свободно и автентично.
 • Истинското лидерство не се постига със строгост и контрол, а с подкрепа. 
 • Приветствам различни гледни точки и идеи с отворено съзнание.
 • Създавам подкрепяща и приобщаваща среда, в която всеки се чувства ценен и уважаван.
 • Освобождавам се от нуждата да доминирам или да налагам волята си.
 • Сигурен съм в собствените си способности и не се чувствам застрашен от успехите на другите.
 • Използвам своята увереност и решителност за постигане на общи цели и стремежи.
 • Приемам градивната критика като възможности за растеж и самоусъвършенстване.

 

Тези утвърждения могат да бъдат адаптирани така, че да резонират възможно най-добре с личното ни усещане. От съществено значение е да се повтарят редовно, за да ни помогнат да достигнем желаните промени в своите мисловни модели и поведение.

 

Заключение

Лоза е термин, който се отнася към род от 70 вида растения. Те имат дълги стъбла и са развили структури за катерене и опора. По тази причина могат да виреят в различни местообитания по целия свят, включително гори, пасища, пустини и влажни зони.

В терапията на Бах Vine капки са създадени за справяне с властолюбивия характер и склонността към тиранично отношение.

 

Често задавани въпроси

Какво е лоза?

Лоза е род многогодишни растения от семейство Лозови, който включва около 70 вида.

За какво се използва есенцията от лоза (Vine капки) в Баховата терапия?

Използва се при състояние на прекалената авторитарност и желание за надмощие. Смята се, че стимулира индивида да използва преимуществото си не за да злоупотребява с околните, а за да им помага.

С кои бахови есенции може да се комбинира лоза?

Джанка, бук, скална вода, слабонога, върбинка и др.

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 юни 2024 в 11:49 | Публикувана: 30 май 2024 в 14:06 | Категория: Билки и чайове, Холистика и практики, Холистично здраве