Шипка – капки при нужда от стимул + 7 полезни свойства и употреба

Обновена: 05.04.2024|
Шипка-полезни свойства.

Шипка е име на паметния за България връх, а също и растение, което отдавна се е прославило с невероятните си качества. Позната още и като див гюл или див трендафил, тази лековита билка има безброй здравословни свойства.

Цветовете на шипката се използват за направата на една от есенциите на доктор Едуард Бах. В тази статия ще разгледаме подробно всичко около чудната шипка и нейните полезни качества.

 

Шипка – какво не знаем за това прекрасно растение?

Вероятно много хора не знаят, но обичаната от българите шипка всъщност е вид… дива роза. Досущ като нея, тя е храстовидно многогодишно растение с бодли, което може да достигне цели 5 метра дължина.

Латинското й наименование е Rosa Canina или „кучешка роза“, като тя започва да цъфти през пролетта до средата на лятото.

vitc 400 1
mgnezii 01 600
vitc 400 1
mgnezii 01 600

След като красивите цветове прецъфтят, много хора забравят за розите, но плодовете на растението тепърва предстои да узреят в края на лятото и началото на есента.

Цветът им обикновено е червен, но могат да бъдат обагрени още в оранжево, лилаво или черно.

Те са едни от най-богатите откъм състав растения, поради което са се превърнали в толкова желан и търсен продукт на пазарите по целия свят.

Исторически погледнато, шипката е използвана от стотици години както от американците, така и от европейците, а по родните ширини от нея се приготвя полезен чай, мармалад и дори вино.

Шипка се използва за направата на традиционната унгарска плодова ракия, наречена palinka.

 

Капки на Бах с дива роза – шипка

Дивата роза, с ботаническото име Rosa canina е позната още като шипка. Баховата есенция от нея се свързва особено с хора, които проявяват апатия, примирение, липса на интерес или ентусиазъм за живот.

Тинктурата от дива роза е предназначена за хора, които са загубили желанието си за живот и се чувстват така, сякаш просто преминават през живота без истинско чувство за цел или радост.

На тези личности често им липсва мотивация и инициатива. Чувстват се сякаш са в състояние на апатия и безразличие. Могат пасивно да приемат обстоятелствата си, без да правят никакви усилия да променят или подобрят положението си.

Смята се, че есенцията от дива роза помага на тези хора да възродят чувството си за страст, цел и жизненост за живота. Нежно ги насърчава да се свържат отново с вътрешния си стремеж и ентусиазъм, вдъхновявайки ги да преследват целите и мечтите си.

Събуждайки усещане за вътрешна радост и жизненост, есенцията на дивата роза може да помогне на хората да се освободят от оковите на апатията и примирението.

Баховата есенция от дива роза се препоръчва за хора, които проявяват следните характеристики:

  • Апатия и примирение
  • Липса на интерес или ентусиазъм
  • Пасивно приемане
  • Липса на жизненост

Като цяло, дивата роза на Бах е идеална за хора, които се нуждаят стимул и позитивизъм в живота си.

 

Каква хранителна стойност има шипката?

 

Шипкови плодове, някои от тях пресни, други - сушени. Поставени в кошничка за събиране на плодове.

 

Причината, поради която простичката шипка е толкова популярна, е, че тя е изключително ефективна при лечението на голямо разнообразие от здравословни състояния.

Това се дължи изцяло на богатството от витамини, минерали, органични съединения и други основни хранителни вещества в малките й червени плодчета.

Някои от тези полезни компоненти включват:

Освен това изобилства от минерали като калций, желязо, селен, манган,магнезий, фосфор, калий, сяра, силиций ицинк.

Съдържащите се в нея мощни съединения, като например ликопен, пектин, лутеин и бета-каротин, също са много мощни и важни за тялото. Антиоксидантите, които включват флавоноиди, фитохимикали и каротеноиди, също допринасят за здравните ползи от приема на шипка.

 

Какви полезни свойства има тя?

Вкусната и непретенциозна шипка, която с лекота можем да открием при разходка сред природата, е изключително универсален продукт, на който се наслаждават хората по цял свят.

Това се дължи както благодарение на добрия й вкус, така и на прекрасните й хранителни предимства. Ще разгледаме по-подробно при какви проблеми се употребява и защо да се възползваме от ценните й качества.

 

1. Понижава риска от рак и други хронични заболявания

 

Шипка-полезни свойства и употреба.

 

Според едно изследване екстрактът от шипка е намалил растежа и миграцията на клетки от рак на гърдата. Освен това е установено, че предотвратява раковия растеж в мозъка, място, където болните клетки са склонни да се разпространяват.

Друго сръбско проучване се фокусира върху фитохимикалите, присъстващи в чая от шипка.

Полифенолите в състава имат силата да предотвратят пролиферацията на човешките туморни клетки. Малките червени плодчета са и активни компоненти във функционални диети, които могат да помогнат за предотвратяване на колоректален рак.

Един основен флавоноид в плодовете, наречен тилирозид, притежава завидно противовъзпалително действие. Това допринася за неговите превантивни свойства срещу онкологични болести.

В нея се съдържат определени биоактивни съединения като феноли, аскорбинова киселина (витамин С), бета-каротин, танини и пектини, като всички те съдействат за ограничаване на оксидативния стрес, увеличаващ опасността от рак.

 

2. Изобилства от витамин С

Знаете ли, че в скромната шипка се съдържа 60 пъти повече витамин С, отколкото в портокала?

Едно от основните му предимства е потенциалното стимулиране на колагеновото производство. Колагенът е много важен протеин, който образува съединителната тъкан в тялото.

Витаминът също така лекува възпаления и подобрява имунитета. Предотвратява скорбут – заболяване, което може да причини мускулна слабост, болки в ставите, обриви и загуба на зъби.

Витамин С в шипката също помага за поддържане здравето на кръвоносните съдове.

Поради високите му нива, дори американските индиански племена са използвали чая от плодовете за лечение на респираторни заболявания.

Този безценен витамин също помага на тялото да абсорбира по-добре желязото. Това е от значение за предотвратяване на анемия и поддържането на кръвта здрава.

За финал, но не на последно място той може да помогне за предотвратяване и съкращаване на продължителността на симптомите на настинка и грип. Затова не е нужно да се притеснявате, дори ако дойде грипният сезон, просто се заредете с шипка!

 

3. Сваля холестерола и кръвното, пазейки сърцето

 

Витамини за сърцето. Солта и здравето на сърцето. Съдови усложнения при диабет. Кървене след менопауза.Гладолечение. Магнезий - ползи. жена, коятодържи в ръцете си червено сърце.

 

Органичните съединения и антиоксидантните компоненти в шипките намаляват лошия LDL холестерол в тялото и противодействат на хипертонията.

По този начин намаляват напрежението върху сърдечно-съдовата система и също така намаляват опасността от инсулт или инфаркт.

Плодът е особено ефективен при пациенти със затлъстяване. Установено е, че тези от тях, които консумират напитка от шипка на прах всеки ден в продължение на 6 седмици, забелязват спад в нивата на общия холестерол в кръвта с над 5%.

Плодът е природно и напълно безопасно средство, с което да се погрижите за сърцето си.

 

4. Помага за предотвратяване и облекчаване на артрит

Различни изследвания показват, че свойствата на червените плодчета са от полза за костите и ставите и за предотвратяване на ревматоиден артрит.

Също така при пациенти, приемащи шипка, са регистрирани по-големи подобрения при артритни състояния. Любопитното е, че смляна на прах, тя намалява болката в бедрата, ставите и коленете с около една трета.

В състава й присъства мастната киселина GOPO, която според експертите е растителната версия на рибеното масло. И именно тя може да бъде един от факторите, допринасящи за противоартритните свойства на растението.

Установено е, че таблетките с екстракт от шипка намаляват артритната болка с до 90%, а освен това нямат улцерогенни ефекти като някои други медикаменти.

 

5. За по-добър контрол над диабет

 

Магнезий и диабет-каква е връзката

 

Доказано е, че шипките регулират стриктно нивото на кръвната захар в организма, което е много важно за хората, страдащи от диабет.

Като поддържат баланса на инсулин и глюкоза в тялото, те могат да предотвратят внезапни спадове или пикове, които могат да бъдат смъртоносни.
Разкрито е още, че плодът оказва благотворно влияние върху инсулиновата чувствителност.

 

6. Подобрява здравето на кожата

Маслото от шипка прониква дълбоко в дермалните слоеве, подобрявайки здравето на кожата.

Както вече споменахме, вездесъщият витамин С стимулира производството на колаген и намалява бръчките и фините линии.

Плодът също така съдържа витамин А, който подобрява съдържанието на влага в кожата. Маслото от шипка бори ултравиолетовите щети от слънцето, а антиоксидантите подобряват текстурата и тонуса на кожата и помагат срещу тъмни петна, суха и сърбяща кожа. Есенциалните мастни киселини предотвратяват белези и насърчават нейната регенерация.

Според едно японско проучване, приемана вътрешно, шипката може да се използва като средство за избелване на кожата.

Съдържа още кверцетин, за който е установено, че предотвратява меланома, опасна форма на кожен рак.

 

7. Грижи се за здравето на бъбреците и отделителната система

 

Чай от шипки с декорация от есенни листа. Подходящ за есента.

 

Според доклад на Националната медицинска библиотека на САЩ шипката може да се използва за лечение на бъбречни заболявания.
Известно е, че различните киселини в плода, както и пектинът, предизвикват уриниране. Като диуретик те могат да помогнат за елиминирането на токсините от тялото, както и излишните соли, течности и дори мазнини.

Чрез стимулиране на движението на червата, шипките могат да помогнат на човек да избегне редица неблагоприятни здравословни състояния и дискомфорт.

 

Какви странични ефекти може да има?

Повечето странични ефекти от консумацията на шипка идват от прекомерната доза витамин С. За да се случи това, човек трябва да консумира нереалистичните 100 грама от плода на ден.

Дори тогава предозирането на витамин С не е опасно, но някои от нежеланите реакции включват главоболие, замаяност, диария, стомашни спазми и киселини. Може също да причини гадене и умора.

Големите количества витамин С също могат да причинят камъни в бъбреците. Следователно хората с такива проблеми трябва да се консултират с лекар, преди да консумират плодовете.

Шипката може да взаимодейства и с някои медикаменти, използвани за забавяне на кръвосъсирването.

Какво представлява шипката?

Това е вид дива роза, чиито плодове имат множество полезни качества и са богати на витамини и минерали.

Шипка – защо е толкова полезна за здравето?

Тя е много богата на витамин Ц, превъзхождайки многократно цитрусите. В нея има още витамини А, Е и В-комплекс, както и минерали като калций, желязо, селен, манган, магнезий, фосфор, калий, сяра, силиций и цинк

Какво може да се приготви от шипка?

Най-полезен е чаят от шипки, но от малките плодчета може да се направят още мармалади, вино и други.

Как шипката помага на здравето?

Тя подобрява имунитета заради богатото наличие на витамин Ц, а също така е от полза за сърцето, при диабет и т.н.

Категории: Билки|Публикувана: 19.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 април 2024 в 17:30 | Публикувана: 19 септември 2022 в 11:32 | Категория: Билки