Орех (Walnut капки) – при колебание и нерешителност

Обновена: 03.06.2024|
Орех при колебание.

Екстракт от цвят на орех се използва при създаването на една от 38-те цветни есенции на доктор Едуард Бах. Орехът е особено ценено дърво поради популярните си ядки и здравата си дървесина.

Всички части на растението са използваеми, като намират приложение в различни сфери – кулинария, медицина, подпомагане на околната среда, строителна индустрия и производството на мебели.

Интересно за растението е, че при раждане на дете се е засаждало орехово дърво. Това е причината, поради която се нарича „дървото на живота“.

По-надолу в статията представяме информация за ореха, позитивите, които ни предоставя самото дърво, възможните странични ефекти от употребата му и развиваме темата за ролята му в есенциите на доктор Едуард Бах.

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

Капки на Бах с орех

В началото на 20-ти век доктор Едуард Бах разработва система от 38 цветни есенции, като всяка от тях е свързана със специфични емоционални състояния. Орехът, използван в баховите есенции, носи латинското наименование Juglans regia. Известен е и като английски или персийски орех.

 

Тази есенция се извлича от пъпките на ореховото дърво и се смята, че предлага дълбоки емоционални ползи.

В терапията с цветята на Бах есенцията от орех се свързва с осигуряването на чувство за защита и подкрепа по време на преход или промяна.

В емоционален план се смята, че същността на растението създава “щит“ около хора, които са чувствителни към външни влияния или лесно се засягат от емоциите на другите.

Помага за установяване на граници, позволявайки на хората да се ориентират в промените в живота си с по-голяма лекота и стабилност.

Приемът на walnut капки са особено полезни за тези, които преминават през големи житейски преходи, като преместване на ново място, започване на нова работа или преживяващи промени в отношенията.

Освен това се смята, че есенцията от орех подобрява яснотата на ума и насърчава усещането за вътрешна сила и устойчивост. Тя допринася хората да се освободят от стари модели или влияния, които могат да възпрепятстват личния растеж и развитие.

Като насърчава чувството за вътрешна стабилност и защита, walnut капките позволява на хората да приемат нови възможности и предизвикателства с увереност и благодат. Има още няколко начина, по които може да приготвим течност от частите на ореха и да ги използваме.

Три от тях биват:

  • Запарка от листата – заливате с 300 мл завряла вода 1 с.л. стрити листа от орех. Сместа се оставя да престои за около час, след което се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 150 мл преди хранене.
  • Отвара за вътрешно приложение – в половин литър вода се варят 2 с.л. нарязани изсушени листа в продължение на 5 минути. Прецежда се и се пие преди хранене, 3 пъти дневно.
  • Отвара за външно приложение – 2 л вода се варят с 5 с.л. сухи листа за 15 минути.

 

Какво е орех?

 

Дърво орех.

 

Орех (Juglans regia) е широколистно дърво, известно със своята ценна дървесина и питателни ядки. Принадлежи към семейство Juglandaceae и е местно за регионите, простиращи се от Балканите до Китай.

Расте до 30 метра височина, отличава се с широка корона и пересто сложни листа. Кората на дървото е гладка и светлосива, образувайки пукнатини, докато узрее.

Цъфти през пролетта. Тези цветове са жизненоважен източник на прашец за пчелите и другите опрашители.

След опрашването дървото дава своя ценен плод – ореха. Интересно за неговите обвивки е, че са се използвали за боядисване на прежда.

Ядките са основна част от кулинарните традиции в световен мащаб. Включват се в салати, десерти или се хапват самостоятелно като закуска. Освен кулинарните си приложения, орехът има история с медицинските си приложения.

Различни части на дървото се използват в традиционната медицина, тъй като в тях се съдържат съединения с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Култивиран от векове, орехът е играл важна роля в различни култури, символизирайки плодородието и мъдростта.

В допълнение, материалът от неговата здрава дървесина е много търсен за направата на мебели и фината дървообработка.

Обвита в дебела черупка, ореховата ядка е богата на здравословни мазнини, протеини, фибри, витамини и минерали – фосфор, калций и йод, който е важен за действието на щитовидната жлеза, от която сравнително доста хора страдат.

 

Ползи от дървото орех

 

Орех ползи.

 

Растението предлага множество ползи за здравето, интериора, както за околната среда.

Психологически ползи

Присъствието на дървета Juglans regia в естествени пейзажи и градска среда се свързва с психологическо благополучие.

Проучванията показват, че излагането на дървета и зелени площи може да намали стреса, безпокойството и депресията, като подобри психичното здраве и качеството на живот.

Лечебни свойства

Въпреки че се цени предимно заради питателните си ядки, орехът притежава и лечебни свойства.

Екстракти от неговата кора, листа и люспи са използвани в традиционната медицина заради техните антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, предлагащи потенциални ползи за здравето на хората.

Например има потенциални ползи при:

  • екзема
  • косопад
  • нередовна менструация и бяло течение
  • диария
  • възпалени лимфни възли и венци
  • атеросклероза, остеопороза
  • подагра

 

В народната медицина орех може да се приложи още при хемороиди, кръвохрачене и други. Отварата от листата бива използвана локално за промиване на рани, шарка и други различни кожни заболявания.

Течността е подходяща и за скалпа. Когато се втрие в него и се разнесе с гребен по дължината на косата, може да предотвратим косопад.

Пречистване на въздуха

 

Орех за пречистване на въздух.

 

Като дърво Juglans regia играе жизненоважна роля в пречистването на въздуха чрез абсорбиране на въглероден диоксид по време на фотосинтеза и освобождаване на кислород.

Този процес помага за смекчаване на замърсяването на въздуха и подобрява качеството му, като насърчава здравето на дихателните пътища както за хората, така и за животните.

Подобряване на почвата

Дълбоката коренова система на Juglans regia улеснява аерирането на почвата и усвояването на хранителни вещества, което подобрява плодородието и структурата на почвата.

Като предотвратява ерозията на почвата и насърчава здравето й, дървото допринася за устойчиви земеделски практики и подпомага растежа на растенията.

Регулиране на водата

Дърветата Juglans regia помагат за регулиране на водните нива в почвата чрез своите обширни коренови системи, намалявайки риска от наводнения и ерозия на почвата по време на обилни валежи.

Освен това те играят решаваща роля за презареждането на подземните води и поддържането на наличието на вода в екосистемите.

Подкрепа за биоразнообразието

Гъстата зеленина и големият покрив на ореха осигуряват местообитание и подслон за различни видове диви животни, включително птици, насекоми и дребни бозайници.

Това насърчава биоразнообразието и екологичния баланс, като допринася за цялостното здраве на екосистемите.

 

Противопоказания при ореховото дърво

 

Орех - противопоказания.

 

Орехът като цяло е безопасно растение, но има някои съображения относно неговите потенциални странични ефекти.

Алергични реакции

Контактът с различни части на ореха, като листа, кора или цветен прашец, може да предизвика алергични реакции при чувствителни хора. Симптомите биха могли да включват дразнене на кожата, сърбеж, зачервяване или респираторни проблеми като кихане и запушен нос.

Токсичност

Някои съединения, открити в листата, кората и люспите на ореха, съдържат юглон, естествен хербицид, който може да инхибира растежа на други растения.

Поглъщането на големи количества от тези части на дървото или продължителната експозиция може да доведе до симптоми на токсичност като гадене, повръщане, коремна болка или диария.

Контактен дерматит

Директният контакт със сока или кората на дървото орех може да причини дразнене на кожата или алергичен контактен дерматит при някои хора. Симптомите биха могли да включват зачервяване, сърбеж, мехури или обрив.

Дразнене на очите

Контактът със сока или дървените стърготини от английския орех може да причини дразнене на очите или алергичен конюнктивит при по-чувствителни хора. От съществено значение е избягването на триенето на очите и доброто измиване на ръцете след работа с дървото.

Респираторни проблеми

Вдишването на цветен прашец или прах от ореховото дърво може да предизвика респираторни симптоми при хора с поленови алергии или астма.

Симптомите могат да включват кашлица, хрипове, задух или обостряне на симптомите на астма.

Токсичност за животни

Листата и други части на дървото могат да съдържат съединения, които са токсични за определени животни, особено коне. Поглъщането на тези части може да доведе до симптоми като колики, диария или ламинит при конете (заболяване на ламинарния – вътрешния, слой на копитото).

 

Заключение

С величествения си ръст, питателни ядки и декоративна красота, той обогатява пейзажите, като същевременно осигурява препитание и естетическо удоволствие.

Освен че се използва в кулинарната, има приложение и в медицината. Като източник на дървен материал, дървото допринася за майсторството и икономическия просперитет.

Част е от есенциите на доктор Едуард Бах, който е британски лекар и хомеопат, целящ да открие естествен метод на лечение, фокусиран върху основния проблем, свързан с емоционалното състояние на човек.

 

Често задавани въпроси

За какво помагат капките на Бах с орех?

В терапията с цветята на Бах есенцията от орех се свързва с осигуряването на чувство за защита и подкрепа по време на преход или промяна.

Къде намира приложение орехът?

Ореховото дърво намира приложение в кулинария, медицина, подпомага околната среда, строителната индустрия и производството на мебели.

Какво може да приготвим от орех?

Освен ядките на ореха, може да използваме листата за направата на отвари за външна и вътрешна употреба, както и запарки.

За какво помагат капките на Бах с орех?

В терапията с цветята на Бах есенцията от орех се свързва с осигуряването на чувство за защита и подкрепа по време на преход или промяна.

Къде намира приложение орехът?

Ореховото дърво намира приложение в кулинария, медицина, подпомага околната среда, строителната индустрия и производството на мебели.

Какво може да приготвим от орех?

Освен ядките на ореха, може да използваме листата за направата на отвари за външна и вътрешна употреба, както и запарки.

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 05.03.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 3 юни 2024 в 15:58 | Публикувана: 5 март 2024 в 11:25 | Категория: Билки и чайове