Бахови есенции – списък на 38-те цветни екстракта

Обновена: 20.02.2024|

Баховите есенции са нагледното доказателство, което показва част от силата на цветята.

Също както в маркетинга има 12 архетипа, така и баховите есенции могат да се разглеждат по подобен начин, но 38 на брой.

Всеки архетип има определени поведения, нагласи и съответно негативни и положителни страни.

Смята се, че баховите есенции могат да бъдат стълбата, която да изкачим, за да извисим положителната си страна над негативната, в зависимост от емоционалното и психично положение, в което се намираме.

Есенциите се приготвят от диви цветя, лишени от странични ефекти.

Справят се с емоционалния баланс в тялото и се стремят да преобразуват негативните мисли, настроения и нагласи – в позитивни.

Това не означава, че трябва да се използват безразборно.

Историята на доктор Едуард Бах е вдъхновяваща. Не само защото е изоставил сигурната си и доходна практика, за да изучи и потвърди това, че може да използваме даровете, които природата ни дава, като един чист и естествен начин за лечение, но и затова, че не се е отказал от нещо, в което вярва. 

Той е вложил цялото си желание, сърце и остатъка от живота си, за да открие това, което днес наричаме бахови есенции.

 

Какво са бахови есенции?

Баховите есенции са форма на алтернативна медицина, разработена от д-р Едуард Бах през 30-те години на миналия век. Те се извличат от цветовете на различни растения. Смята се, че се справят с дисбалансите на емоционалното ни състояние.

Д-р Бах – британски лекар, патолог, бактериолог и хомеопат, теоретизира, че отрицателните емоции допринасят за физическите заболявания и че лечението на основната емоционална причина ще доведе до по-добро цялостно здраве.

Откритието му може да се прилага на възрастни, деца, дори бременни или върху животни.

Има 38 различни бахови есенции. Всяка от тях е свързана със специфично емоционално състояние.

Привържениците на баховите есенции твърдят, че те могат да насърчат хармонията и психическото благополучие.

Есенциите на д-р Бах се различават от хомеопатичните лекарства, тъй като разчитат на есенцията или енергията на растението, която не може да бъде измерена от съществуваща наука. Именно това води до твърдения от скептиците, че действат като форма на плацебо ефект.

Историята на д-р Едуард Бах

Бахови есенции - Харли стрийт.

Д-р Едуард Бах е роден на 24-ти септември 1886 г. в Мозли, Англия. От 1906 г. до 1912 г. учи медицина в болницата на Университетския колеж в Лондон и се обучава за лекар.

Самата здравна история на Бах е чудотворна. През 1917 г. той работи в болничните отделения, лекуващи ранени войници, където внезапно припада.

Оказва се, че причината за това е тумор и претърпява операция за отстраняването му. Прогнозите на лекарите били, че му остават само около три месеца живот.

Въпреки това той успява да надживее даденото му време с около 20 години.

След този страх за здравето си, който преживява, той отваря собствена частна практика на Харли Стрийт, където работи в областта на бактериологията и патологията.

Там той се концентрира върху изследването на хронични чревни заболявания. Разработва ваксини за седем различни вида бактерии, всички от които имали положителни резултати при пациентите.

Въпреки високо оценените си резултати, той се е чувствал неудовлетворен от начина, по който се очаква лекарите да се концентрират върху болестите, вместо да гледат на пациентите си като на цялостни и уникални индивиди.

„Точно както Бог в Своята милост ни е дал храна за ядене, така Той е поставил сред нас полски билки, красиви растения, за да ни лекуват, когато сме болни.“

Той бил убеден, че има система за лечение, която се основава на природата. Поради това си убеждение, в края на 20-те години на миналия век, той изоставил успешната си практика на Харли Стрийт. След това започва своето търсене и разработка на нова лечебна система от неотровни растения.

През 1934 г. Бах споделя следното относно начина, по който действат неговите есенции:

„Те лекуват, не като атакуват болестта, а като наводнят телата ни с красивите вибрации на нашата Висша природа, в присъствието на които болестта се топи като сняг на слънчева светлина. Няма истинско изцеление, освен ако няма промяна в мирогледа, душевния мир и вътрешното щастие.“

Д-р Бах се мести в Сотуел, Оксфордшир през 1934 г., където живее в малка къща, носеща името Маунт Върнън. Именно там той за 1 година открива последните 19 от 38 растения в градината и околностите.

Той умира през 1936 г., една година след като е завършил мисията си, знаейки, че е изобретил проста форма на самопомощ за лечение, обхващаща всички аспекти на настроенията на човешката природа.

„Зората на едно ново и по-добро изкуство за лечение е пред нас.“ – Д-р Едуард Бах.

Днес Маунт Върнън е Центърът на Бах. Неговите наследници все още събират и подготвят растенията за тинктури по същия прост начин, както е правил Бах.

Методи за приготвяне на баховите есенции

Бахови есенции на слънце.

Баховите есенции се правят по два различни начина – чрез метод на слънце или на кипене. Повечето от по-нежните цветя се приготвят по слънчевия метод.

Това включва брането на цветята, когато са в пълния си разцвет. След това прясно набраните цветове се поставят в стъклен съд с изворна вода и се оставят за три часа на пряка слънчева светлина. Това се нарича още слънчева инфузия.

Дървесните растения и тези, които цъфтят, когато слънцето е слабо, обикновено се приготвят по метода на варене. Цветоносните части на растението се варят половин час в чиста изворна вода.

И в двата случая, след топлинната обработка, цветната есенция се отделя във водата. Тогава готовата течност се смесва с равно количество бренди.

Финалната смес се нарича „майка-тинктура“.

След това тинктурата майка се разрежда допълнително в бренди (в съотношение 2 капки тинктура майка към 30 мл бренди), за да се направят бутилките, готови за разпространение.

С какво помагат баховите есенции?

Бахови есенции.

Смята се, че баховите есенции помагат за справяне с емоционалните и умствени дисбаланси. Той идентифицира 38 различни растителни есенции, всяка от които е свързана със специфично емоционално състояние или личностна черта.

Метхилд Шефер, авторка на „Цветолечение“ по метода на д-р Едуард Бах, казва:

„В човешката душа се съдържат всичките 38 душевни качества на цветовете от системата на д-р Бах. При конфликт между душата и личността настъпва дисхармония в честотата на трептенията. Стига се до отрицателно състояние на духа. Есенцията от подходящ цвят може да хармонизира отново човешките трептения и по този начин да възстанови равновесието между душата и личността. Така човекът възвръща своето здраве.“

Тези есенции често се използват за насърчаване на емоционалното благополучие и баланс. Въпреки че не се считат за заместител на конвенционалното медицинско лечение, много хора използват баховите есенции, за да допълнят цялостното си здраве и благосъстояние.

Ето и няколко начина, по които се смята, че те помагат.

 1. Емоционално балансиране – цветните есенции на Бах се използват за справяне със специфични емоции като страх, безпокойство, стрес, тъга и липса на увереност. Смята се, че помагат за възстановяване на емоционалното равновесие.
 2. Управление на стреса – твърди се, че някои от есенциите на Бах са полезни при управлението на стреса и емоционалното въздействие в трудни ситуации.
 3. Подобряване на положителните качества – есенциите на Бах са насочени не само към облекчаване на негативните емоции, но и към насърчаване на положителните качества като смелост, търпение, радост и увереност.
 4. Подпомагане на умствената яснота – имат способността да насърчат умствената яснота и фокуса чрез справяне с емоционалните фактори, които могат да допринесат за умствена умора или разсейване.
 5. Личностно израстване – есенциите на Бах понякога се използват като част от холистичния подход към личностното развитие и себеоткриване.
 6. Справяне с проблемите в живота – по време на значителни промени в живота, като преместване, смяна на работа или скръб, баховите есенции могат да се използват за помощ на хората да се адаптират към новите обстоятелства.
 7. Енергия и жизненост  – някои есенции на Бах се свързват с повишаване на енергийните нива и възстановяване на чувството за жизненост.

 

Ако обмисляме да използваме есенциите, е препоръчително да се консултираме със здравен специалист или квалифициран лекар с опит в терапията с цветни есенции. Те могат да определят най-подходящите есенции за нашите специфични нужди, ако ние не знаем или сме в дилема за това какво точно ни е необходимо.

Прием и дозировка на баховите есенции

Бахови есенции - прием.

Д-р Едуард Бах твърди, че за приема на баховите есенции не са нужни познания в науката. Убеден е, че всичко в природата е чисто, натурално и ползата на неговите есенции се корени именно в това – първичната чистота.

Освен единични, екстрактите, с които може да се сдобием, се намират и под формата на комбинации, подходящи за конкретен сбор от нужди или при неочаквани стресови ситуации.

Стандартно дозата е 4х4 – четири пъти дневно по четири капки. Разпределено в деня, това бива да е:

 • Рано сутрин
 • По обeд 
 • На гладно
 • Вечер преди лягане

 

Ако заболяването ни е по-тежко, няма проблем в това да увеличим честотата на прием. Това може да се направи след консултация със здравен специалист, компетентен по темата за прием на бахови есенции или да следваме общата препоръка, която е:

До 4 капки през 10 или 30 минути, докато не започнем да усещаме положителна промяна.

Как се приемат баховите есенции?

Есенциите могат да се приемат по различни начини. Най-добре да се капват под или на езика, след което да се задържат в устата преди поглъщане, защото там действието им започва.

По-малките дози 2х2 – по две капки два пъти дневно, би трябвало да са достатъчни за хората с по-завишена чувствителност. Стигнато е до извод, че по-постоянни резултати могат да се забележат след 3-4 седмичен редовен прием на баховите есенции.

При по-силни състояния, като шок от определена случка или страх, породен от неочаквана промяна, баховите есенции могат да ни помогнат в рамките на няколко часа или 1-2 дни, особено при млади хора.

Когато въпросното обстоятелство се е случило по-назад във времето, малко или много, то вече се приема като хронично (например детска травма) и е необходимо повече време, за да постигнем подобрение, използвайки баховите есенции – от 1 до 20 месеца.

За хората, които целят да разгърнат личността си – капките на д-р Бах може да се приемат с години, с определени почивки. Това начинание е трудно, тъй като в живота и развитието ни непрестанно настъпват промени, трупаме опит и изпадаме в неизгодни позиции.

Растенията на Бах и техните групи

Жена мирише цветята на баховите есенции.

Точно както е направил хомеопатът на английската кралица, така и ние ще разделим цветята, използвани за направата на есенциите на Бах – на 7 групи.

Ще разгледаме накратко всяка една от тях и растенията, които спадат във всяка група.

Група на страховете

Тези бахови есенции са насочени към различни проблеми, свързани със страха, като насърчават емоционалното благополучие чрез справяне с безпокойствата, несигурността и опасенията в различни аспекти на живота.

Трепетлика (аспен)

Трепетликата е част от цветята на Бах, свързана с неясни и необясними страхове или тревоги, които често се проявяват под формата на предчувствие.

Предназначена е за хора, които изпитват страх без обяснима причина. Аспенът помага да се внесе светлина в сенчестите кътчета на ума ни, осигурявайки усещане за вътрешен мир и сигурност.

Справя се с подсъзнателните страхове и поддържа емоционалната устойчивост. По този начин трепетликата ни позволява да се справим с несигурността чрез смелост и по-високо ниво на спокойствие.

Джанка (дива слива)

Бахово растение - джанка.

Есенцията от цвят на дива слива (Cherry plum) е свързана със силен страх от загуба на контрол или преживяване на психически срив.

Подпомага хора, изправени пред непреодолими емоции, като тревожност или гняв, при които има страх от загуба на самоконтрол.

Тази есенция насърчава психическия баланс, като помага на хората да предприемат рационално и спокойно мислене, дори в разгара на емоционален смут.

Мимулус

Мимулус (Mimulus) е цветна есенция на Бах, пригодена за хора, изпитващи специфични страхове и тревоги, които са известни и разпознаваеми. Такива са страх от публично говорене, болести или определени животни.

Есенцията от мимулус вдъхва кураж и вътрешна сила, за да се изправим пред страховете, които изпитваме – с увереност.

Червен кестен

Това е цветна есенция на Бах, предназначена за хора, които изпитват прекомерна загриженост и безпокойство за благосъстоянието на другите, особено за това на любимите си хора.

Цветовете на червения кестен насърчават една по-здрава емоционална граница. Това ни позволява да предложим грижа и подкрепа, без да сме затиснати от лавината на неоснователните страхове.

Скална роза (жълтак)

Предназначена е за остри състояния на силен страх и паника, от които човек не е на себе си. Индивидите, нуждаещи се от есенция от скална роза, обикновено изпитват ужас, терор или изключително безпокойство, независимо дали са изправени пред внезапна криза или дълбоко вкоренен страх.

Тази есенция вдъхва смелост, устойчивост и усещане за вътрешна сила, за да се изправим срещу тревогите и да преодолеем такива притеснителни моменти.

 

Група на самотата

Тези бахови есенции помагат на хората, изправени пред чувство на изолация и откъснатост. Насърчават чувството за вътрешна сила и социална връзка. Справяйки се със самотата, те насърчават емоционалния баланс и хармоничните взаимоотношения.

Калуна (Ерика)

Бахово растение - хедър.

Есенцията от калуна (Heather) се препоръчва за хора, които проявяват прекомерна самозагриженост и постоянна нужда от внимание и разговори.

Въпросните индивиди обикновено се чувстват изолирани, но склонни да доминират в разговорите, често търсейки постоянна компания, за да облекчат собствения си вътрешен смут.

Есенцията насърчава емпатията и по-балансирани социални взаимоотношения, помагайки на хората да станат по-добри слушатели и да бъдат по-малко фокусирани само в себе си.

Слабонога

Слабонога (Impatiens) е цветна есенция на Бах, предназначена за хора, характеризиращи се с нетърпение, раздразнителност и забързан подход към живота.

Тези индивиди често проявяват силно желание за бързи резултати и могат да се чувстват разочаровани от по-бавното темпо на другите.

Есенцията от слабонога насърчава търпението, толерантността и по-спокойното отношение. Това помага на хората да работят хармонично с другите, без да са необходими незабавни резултати.

Водна теменуга (хотония)

Есенцията от това цвете е предназначена за хора, които са склонни да бъдат резервирани, независими и предпочитат самотата. Обикновено изглеждат отчуждени и самодостатъчни.

Водната теменуга (Water Violet) насърчава равновесието между независимост и връзка, като помага на хората да се отворят емоционално и да насърчат по-топли взаимоотношения, без да губят чувството си за автономност.

Групата на свръхчувствителност към влияния и идеи

Тези бахови есенции са насочени към несигурност и съмнения, свързани с лични убеждения, вземане на решения и влияния. Като се справят с умствените предизвикателства, те поддържат яснота, увереност и положителна перспектива.

Агримония (камшик)

Тази бахова есенция е предназначена за хора, които прикриват вътрешния си смут зад весела и безгрижна външност. Често избягват конфронтация и предпочитат да поддържат фасада на щастие, докато изпитват вътрешно страдание.

Есенцията насърчава автентичността и емоционалната честност, като помага на хората да изразят и обработят истинските си чувства.

Червен кантарион

Бахово растение - червен кантарион.

Есенцията от това цвете е за индивиди с прекомерна склонност към угаждане на хората. Те често пренебрегват собствените си нужди, за да изпълнят желанията на другите. Обикновено се борят да утвърдят себе си и да им е трудно да кажат „не“.

Тази есенция насърчава увереността, като помага на хората да отстояват убежденията си и да дадат приоритет на грижата за себе си.

Джел /вечно зелено/

Джел (Holly) е цветна есенция на Бах за хора, борещи се с интензивни чувства на гняв, ревност или подозрение. Тя насърчава емоционалната откритост и топлина, като подпомага способността на хората да прегръщат положителните емоции.

Занимава се с дълбоко вкоренени негативни емоции и допринася за по-хармоничен и открит подход към взаимоотношенията.

Орех

Тази бахова есенция е за хора, които преминават през значителни житейски преходи или са изправени пред външни влияния, предизвикващи висока колебливост.

Те може да се почувстват уязвими при адаптирането към промяната. Тази есенция осигурява защитна бариера, помагайки на хората да останат верни на пътя си, въпреки външния натиск.

Групата на обезкураженост и отчаяние – апатия

Тези бахови есенции се справят с чувството на безнадеждност и апатия, възстановявайки оптимизма и мотивацията. Облекчавайки емоционалното бреме, те насърчават подновено чувство за цел и устойчивост.

Лиственица

Бахово растение - лиственица.

Баховата есенция от лиственица е предназначена за хора, които страдат от липса на самочувствие и постоянен страх от провал. Те обикновено избягват предизвикателствата поради очакване на неизбежно поражение.

Есенцията от лиственица вдъхва смелост, самоувереност и позитивно мислене, като насърчава хората да преодолеят самоналожените си ограничения.

Дива ябълка (киселица)

Есенцията от дива ябълка (Crab Apple) на Бах е за хора, които таят чувство на самоотвращение и несъвършенство.

Тези индивиди могат да бъдат прекалено критични към външния си вид или психическото си състояние.

Есенцията от дива ябълка помага на хората да се освободят от натрапчиви мисли за възприемани недостатъци, позволявайки една по-здравословна перспектива.

Полски бряст

Употребата на тази есенция е подходяща за хора, изпитващи временно чувство на претоварване и неадекватност. Може временно да се усъмнят в способностите си, въпреки че са компетентни в обичайните си начинания.

Брястът вдъхва устойчивост, улеснявайки успешното управление на взискателни ситуации, без да се поддаваме на чувството за неадекватност.

Дъб

Хората, които се нуждаят от дъбова бахова есенция, са склонни да надхвърлят границите си, показвайки непоколебима решителност. Въпреки силата и издръжливостта си могат да се окажат претоварени и изтощени.

Тази есенция осигурява баланс, позволявайки на хората да признаят собствената си уязвимост и да дадат приоритет на грижата за себе си, без да се чувстват победени.

Бял бор

Тази цветна есенция на Бах е за хора, обременени от постоянна вина, самообвинения или чувство за недостойнство. Тези, които се нуждаят от нея, обикновено се извиняват постоянно по навик, без това да е необходимо.

Есенцията от бял бор стимулира положителен образ на себе си, насърчавайки разбирането, че грешките са част от човешкия опит.

Витлеемска звезда (Гарвански лук)

Бахово цвете - витлеемска звезда.

Хората, които се нуждаят от баховото творение с витлеемска звезда, могат да изпитват продължаващо страдание или шок, дори когато първоначалната криза е преминала. Тази есенция насърчава изцелението и освобождаването на съхранената емоционална болка, носейки комфорт и усещане за вътрешен мир.

Сладък кестен (ядлив кестен)

Тя е за хора, изправени пред екстремни душевни терзания, усещането за достигане на границите на издръжливостта и чувство на пълно отчаяние.
Есенцията от сладък кестен осигурява утеха и устойчивост, подкрепяйки хората по време на най-мрачните моменти на вътрешния им смут.

Върба

Тази есенция е за хора, борещи се с чувство на горчивина, несправедливост и негодувание. Стандартно тее имат манталитет на жертва, приписвайки предизвикателствата на живота на външни сили.

Баховата есенция от върба вдъхва отговорност и емоционална устойчивост, като дава възможност на хората да преодолеят негативността и да култивират по-положителна перспектива.

Групата на несигурност

Насочени към съмнения и нерешителност, тези бахови есенции предлагат яснота и увереност. Като се справят с несигурността относно нечий път или решения, те насърчават положителното мислене, поддържайки емоционалния баланс и устойчивия възглед за живота.

Зъбна трева (церато)

Това е за хора, които се съмняват в собствената си преценка и постоянно търсят външно утвърждаване. Обикновено нямат увереност при вземането на решения, често се самозамислят и разчитат прекомерно на мненията на другите.

Тази есенция насърчава самоувереността, вътрешната сигурност и способността да се правят независими избори.

Тинтява (горчивка)

Бахово цвете - тинтява.

Есенцията от тинтява е за хора, изпитващи съмнение, обезсърчение и песимистична перспектива, когато са изправени пред неуспехи. Тази есенция вдъхва устойчивост, оптимизъм и по-положителна перспектива.

Насърчава хората да преодоляват предизвикателствата с нова решителност, стимулирайки вярата в успеха, въпреки временните неуспехи.

Обикновен габър

Габърът е цветна есенция на Бах за хора, изпитващи умствена умора, изтощение и чувство за монотонност при изпълнение на ежедневните си задачи. Тези, които се нуждаят от габър, може да се почувстват претоварени от перспективата за предстоящи отговорности, което води до отлагане и липса на ентусиазъм.

Есенцията съживява умствената енергия, вдъхвайки усещане за обновена жизненост и мотивация за справяне с предизвикателствата.

Склерантус

Цветната есенция на Бах от склерантус е за хора, борещи се с нерешителност, несигурност и вътрешен дисбаланс. За тях е предизвикателство да направят избор, като постоянно се колебаят между противоречиви варианти. Тази есенция насърчава вътрешна стабилност, решителност и балансирана перспектива.

Прещип (жълтуга)

Бахово цвете - прещип.

Цветето е предназначено за хора, изпитващи дълбоко отчаяние, безнадеждност и чувство на примирение. Тези, които се нуждаят от прещип, може да се почувстват претоварени от привидно непреодолимо чувство на поражение, водещо до загуба на вяра в положителните резултати.

Тази есенция вдъхва лъч надежда и устойчивост, насърчавайки подновена вяра във възможността за промяна.

Див овес

Цветната есенция на Бах от див овес е за хора, изпитващи чувство на безцелност, нерешителност и копнеж за пълноценен жизнен път.

Тези, които се нуждаят от нея, може да се почувстват неспокойни и несигурни относно посоката на живота си, както и да имат трудности при намирането на задоволително призвание. Тази есенция вдъхва яснота, решителност и по-силно чувство за цел.

Групата на липса на интерес към настоящето – извън потока на живота

Тези средства се отнасят до непривързаността и незаинтересоваността, като насърчават ангажираността в настоящия момент. Като връщат жизнеността на хората, те възстановяват ентусиазма, поддържайки емоционалното благополучие.

Пъпка от бял конски кестен

Помага на хора, които не успяват да се поучат от грешките си. Намират се в плен на повтарящи се, сходни ситуации, допускат едни и същи недоразумения. Те могат да пренебрегнат ценни прозрения, възпрепятствайки личното си израстване.

Тази есенция насърчава по-наблюдателно и рефлективно мислене, подпомагайки способността ни да се освободим от цикличното поведение, което сме изградили.

Повет

Препоръчва се за хора, които са големи фантазьори и бягат от реалността. Тази есенция насърчава да погледнем на мечтите си от гледна точка на реалността, създавайки граница между въображението и практичността.

Орлов нокът

Бахово цвете - орлов нокът.

Предназначен е за хора, хванати в капана на носталгията – копнежа по миналото и борещи се да прегърнат настоящето. Тази есенция освобождава индивидите от привързаността към миналото и насърчава оценката за разгръщащото се настояще.

Полски синап

Полският синап е цветна есенция на Бах, създадена за хора, изпитващи внезапни и необясними пристъпи на дълбок мрак и меланхолия.

Чувстват се претоварени от интензивни, тъмни емоции, които изглежда се появяват без видима причина. Тази есенция носи светлина, разсейва емоционалната тъмнина и насърчава по-ярка, по-оптимистична перспектива.

Маслина

Цветната есенция на Бах от маслина е за хора, изпитващи дълбоко психическо и физическо изтощение, често в резултат на прекомерна работа или изтощителни житейски събития.

Тази есенция носи подновена жизненост, умствена яснота и възстановено чувство за благополучие.

Конски кестен

Белият кестен е цветна есенция на Бах за хора, измъчвани от постоянни, нежелани мисли и умствено бърборене. Помага на хората, които я използват, като им вдъхва умствено спокойствие, концентрация и освободеност от умствените примки.

Шипка

Тази есенция е предназначена за индивиди, изпитващи апатия, примирение и липса на желание за живот – без ентусиазъм или чувство за цел. Шипката позволява на хората да се освободят от безразличието и да възродят жаждата си за живот, което допринася за по-пълноценен и жизнен живот.

Групата на прекалена загриженост за благото на другите нетолерантност

Тези бахови есенции се справят с прекомерната ангажираност и непоносимостта, насърчавайки балансиран подход към грижата. Като стимулират разбирането и гъвкавостта, те поддържат емоционалната хармония, водеща до по-здрави взаимоотношения и благополучие.

Бук

Тази есенция се бори с критични нагласи, нетолерантност и липса на емпатия. В тези състояния хората често съдят другите строго. Баховото творение от бук стимулира проявата на разбиране, състрадание и по-приемлива гледна точка.

Цикория

Баховата есенция от цикория подпомага хора със свръхпротективност и прекомерна нужда от внимание. Могат да манипулират другите чрез емоционални изисквания, търсейки постоянна сигурност.

Цикорията насърчава хората да се освободят от желанието за контрол и да позволят на другите свободата да изразят себе си.

Върбинка

Бахово цвете - върбинка.

Бахови есенции от върбинка са подходящи за хора, водени от висок ентусиазъм, усърдие и силно желание за справедливост. Те обикновено проявят склонност да бъдат прекалено интензивни, мнителни и да намират за предизвикателство това да се отпуснат.

Есенцията от върбинка помага на хората да канализират своята страст по-конструктивно, без да претоварват себе си или другите.

Скална вода

Тя помага на хора, които се придържат към твърди стандарти, себеотрицание и стремеж към съвършенство. При това положение хората могат да сa прекалено дисциплинирани, лишавайки себе си от радост. Баховата скална вода стимулира по-плавно, адаптивно и широкоскроено мислене.

Лоза

Лозовите бахови есенции действат позитивно при индивиди, които показват доминиране, силна воля и желание за контрол. Тези хора обикновено са авторитетни и настоятелни, потенциално засенчващи другите. Действието на есенцията насърчава признаването на приноса на другите и важността на сътрудничеството.

Как баховите есенции влияят на животни?

Бахови есенции за животни.

Баховите есенции могат да помогнат и на домашните ни любимци по същия начин, по който помагат и на нас. Тайната е да се опитаме да видим ситуацията от гледната точка на нашия домашен любимец. Как би живял той, ако имаше избор? Променило ли се е нещо в дома ни, което може да го е изплашило или разстроило?

За повечето прости ситуации можем сами да изберем подходящи бахови есенции, спокойни, че това е деликатен метод и няма да им навредим. Количеството за прием на бахови есенции при животните е същото като при хората.

Най-безопасно е да ги разредим, за да се сведе до минимум съдържанието на алкохол, особено когато ги даваме на птици или други малки животни.

Препоръчително е да направим смес, персонализирана за нашия любимец, и да капнем от нея на някое лакомство.

Баховите есенции обикновено се съхраняват в алкохол, за да се запази тяхната стабилност и чистота. Алкохолът действа като консервант и помага за предотвратяване на замърсяване.

Има обаче и версии без алкохол, достъпни за тези, които предпочитат или изискват опции без него, какъвто би могъл да бъде случая с домашните ни любимци.

Заключение

Баховите есенции са едно уникално откритие, направено от д-р Едуард Бах. Той е бил убеден в това, че много болести произлизат от умственото ни и емоционално състояние. Именно поради това, той посвещава живота си в откриването на 38-те цветя, отразяващи етапите на различните човешки емоции.

Въпреки че не са заместител на медицинското лечение, цветните бахови есенции допълват цялостното здраве. Консултацията с квалифициран практик помага за приспособяването на есенциите към индивидуалните ни нужди.

Какво са бахови есенции?

Бахови есенции са форма на алтернативна медицина, разработена от д-р Едуард Бах през 30-те години на миналия век. Извличат от цветовете на различни растения. Смята се, че се справят с дисбалансите на емоционалното ни състояние.

С какво помагат баховите есенции?

Смята се, че есенциите на Бах помагат за справяне с емоционалните и умствени дисбаланси. Той идентифицира 38 различни растителни есенции, всяка от които е свързана със специфично емоционално състояние или личностна черта.

Може ли да използваме бахови есенции върху животни?

Те могат да помогнат и на домашните ни любимци по същия начин, по който помагат и на нас. Препоръчително е да направим смес, персонализирана за нашия любимец, и да капнем от нея на някое лакомство, разредена до минимум алкохол.

Категории: Билки, Здраве, Любопитно|Публикувана: 15.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 февруари 2024 в 15:09 | Публикувана: 15 януари 2024 в 11:31 | Категория: Билки, Здраве, Любопитно