Кестен (Sweet chestnut капки) – капки при дълбока болка + 5 ползи и консумация
“За онези моменти, в които терзанието е толкова голямо, че изглежда непоносимо“
- Дълбоко отчаяние
- Силно емоционално страдание
- Духовна криза
- Чувство на самота и безнадеждност
- Тези, които не виждат път напред
Какво е кестен?
Кестен наричаме плода (ядките) на едноименното дърво. То е широколистен вид, който може да срещнем в умерените райони на Северното полукълбо, Европа, Азия и Северна Америка. Масивните кестенови дървета могат да достигнат височина от 30 до 35 метра. Клоните им са широки, а листата им са с форма на копие. През пролетния сезон цъфтят с красиви цветове. Атракция за кулинарите е ядката, която се крие в плода на дървото. Обвита е в шипова обвивка, приличаща на малко боздуганче, под нея ядката е обгърната от кафява кълбовидна чашка. Листата и кората също са използваеми, най-вече за направата на отвара като метод на лечение. Кестените се берат, когато узреят, обикновено това се случва края на август – началото на септември месец. Най-добре е да изчакаме те сами да паднат от дървото, без да се налага да разтърсваме клоните. Кестеновите ядки се отличават от останалите със специфичния си вкус, сладък и нишестен, с леко зърнестата си текстура и сравнително по-малкото си съдържание на мазнини.В България ядливи може да срещнем в районите на Пирин, Западна Стара планина и край Петрич и Берковица. Токсични са конските кестени, тях виждаме ежедневно по парковете. Този вид се използва в медицината и фармацията.Има няколко разновидности на дървото, но важното тук е да знаем една основна разлика – има ядливи и отровни.
Произход и история
Кестенът има богата древна история, която може да проследим векове назад. Смята се, че ядката произхожда от Мала Азия (днешна Турция) и след това се разпространява и другите части на света.В древна Гърция ядките били свързвани със Зевс и се считали за символ на плодородието. Дървесината от дървото бил ценен строителен материал, а ядката – основна част от храненето на древните гърци. През Средновековието отглеждането на кестен се разпространило из цяла Европа. В много региони ядките се определяли и като „хляба на бедните“, защото успявали да захранят цели цивилизации по време на недостиг на други ресурси.Древни цивилизации като гръцките и римските почитали кестена заради гъвкавостта, изобилието и хранителната му стойност.
Индианските племена в Северна Америка имали свой сорт – Castanea dentata, ценен заради хубавата си и устойчивата на гниене дървесина. За съжаление, през 20-ти век е внесена болестта мана, която опустошава голяма част от дърветата. Днес кестените се консумират и отглеждат навсякъде и остават важна част от кулинарните традиции, особено в култури в Азия и Европа. Печена, ядката се свързва с празнични поводи, а ястията с него продължават да галят небцата на хора по цял свят. Историческото и културното им значение не се свързва само с употребата им като източник на храна, но и с ролята им във фолклора и литературата.Хората смилали кестена, правили брашно, което използвали за направата на хляб, каши и други ястия.
Състав и съхранение
- Въглехидрати
- Разтворими фибри
- Протеин
- Витамини
- Минерали
- Мазнини
- Тиамин
- Рибофлавин
- Ниацин
- Фолат
- Калий
- Фосфор
- Магнезий
- Мед
- Манган
Познатите от кестени ползи
Кестените са пълни с основни витамини и минерали. Витамин С в състава им действа като антиоксидант, поддържа имунната система и подпомага производството на колаген.Витамините от група В, от своя страна, са важни за производството на енергия и здравето на клетките. Освен това те осигуряват минерали като калий, магнезий и мед, необходими за различни телесни функции. Ето някои от основните ползи, които може да извлечем от ядката.Ниското съдържание на мазнини и високото на диетични фибри може да помогне при свалянето на килограми.
1. Подобрява храносмилането
Направено е проучване in vitro (в епруветки) от Food Microbiology, което доказва, че екстрактът от кестен има защитен фактор върху пробиотиците – бактерии, поддържащи червата здрави и спомагащи храносмилането. Освен това кестеновите ядки са с високо наличие на диетични фибри, които подпомагат движението на храната през храносмилателния тракт. Те могат да облекчат състоянията на запек, да стабилизират нивата на кръвната захар, да помогнат за подхранването на полезните бактерии в червата и да увеличат и поддържат чувството за ситост.2. Подобрява мозъчната функция
3. Предпазва клетките и кожата
Антиоксидантите защитават клетките ни от увреждания от свободните радикали, които могат да се натрупат в организма ни поради влияние на UV лъчи, замърсяване и нормални метаболитни процеси. Унищожавайки свободните радикали, антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес, като така предпазват клетките на кожата, намаляват признаците на стареене и правят кожата да изглежда по-млада и здрава.4. Подобрява здравето на костите
5. Защитава сърцето
Някои кестени са показали положително действие върху състоянието на сърцето. Това отчасти е заслуга на антиоксидантите, намиращи се в тях, които имат способността да намалят възпалението. Съдържанието на минерала калий в тях също може да намали някои рискове от възникване на сърдечни заболявания. Направено е проучване, което установява, че калият може да понижи кръвното налягане и да намали рисковете от инсулт с 24 %.Рецепта
Уникалните вкус и текстура на кестена го превръщат в универсална съставка както в солени, така и в сладки ястия. Той има дълга и богата история, свързана с кулинарните традиции на народите преди нас.Сладкиш с кестени и шоколад – без печене
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 мин + 24 часа стягане в хладилник | 8 | 19,92 г |
Необходими продукти:
- 500 г кестени
- 150 г кето течен млечен шоколад
- 200 мл прясно мляко, 1% масленост
- 200 мл вода
- 1 ч. л еритритол
- 100 г краве масло Гхи
- ванилия по желание
Начин на приготвяне:
- Слагаме тенджера с вода върху котлона да заври, добавяме кестените и ги оставяме да се сварят, след което ги обелваме.
- Слагаме прясното мляко на котлона, заедно с обелените ядки, и варим, докато не омекнат напълно.
- Махаме ги от котлона, правим сместа на пюре и към нея добавяме останалите продукти (шоколадът, ако не е течен, е най-добре да се настърже) и омесваме.
- Разстиламе полученото сладко в намазнена тавичка и оставяме за 24 часа да престои в хладилник.
Заключение
Кестените са древни ядки с богата история, част от културата и традициите на много народи. Имат уникален състав, специфичен вкус и различна от повечето ядки текстура. Използва се както за сладки, така и за солени ястия. С умерена консумация, кестените могат да ни осигурят няколко важни ползи за здравето и красотата, но преди всичко трябва да сме сигурни, че нямаме алергия или непоносимост.Често задавани въпроси
Какво съдържа кестенът?
Той е източник на диетични фибри, малко мазнини, минерали и важни витамини, най-вече от групата В.
Как се съхраняват кестените?
Може да ги съхраним в в хартиен плик около 2-3 дни или в херметически затворен контейнер до 10 дни преди употреба. Най добре е пресните кестени да се консумират в рамките на 3 седмици след покупката.
Полезни ли са кестените?
Те са пълни с основни полезни вещества, отговарящи са здравето на сърцето, кожата, имунната система, свалянето на килограми и още.
Източници
- www.bachcentre.com. Sweet Chestnut
- Raman R, MS, RD . 9 Intriguing Health Benefits of Chestnuts, published on on May 17, 2021, Medically reviewed by Katherine Marengo LDN, R.D., Nutrition
- WebMD Editorial Contributors. Chestnuts: Health Benefits, Nutrition, and Uses, Medically Reviewed by Mahammad Juber, MD on September 23, 2022
Свързани публикации
Джанка е растение, част от баховите цветя. Богато е на различни витамини и минерали, полезни за цялостното здраве.
Мимулус е растение, част от 38-те цветни есенции на доктор Едуард Бах. Смята се, че вдъхва смелост за тези, които се борят с ясни и ежедневни страхове.
Червен кестен е завладяващо хибридно дърво, известно с красотата и участието си в 38-те бахови есенции.