Кестен – капки при дълбока болка + 5 ползи и консумация

Обновена: 08.04.2024|
Кестен.

Кестен е наименованието на ядките и самото дърво, което ги ражда. Имат специфичен вкус, текстура и по-малко мазнини, различаващи ги от другите ядки. Ядливият кестен се използва в кулинарията, докато конският (токсичнен) се среща в медицината и фармацията.

Сладкият кестен заема своето място в редиците на есенциите на доктор Едуард Бах. Според него сладкият кестен е:

“За онези моменти, в които терзанието е толкова голямо, че изглежда непоносимо“

 

Какво е кестен?

Кестен наричаме плода (ядките) на едноименното дърво. То е широколистен вид, който може да срещнем в умерените райони на Северното полукълбо, Европа, Азия и Северна Америка. Масивните кестенови дървета могат да достигнат височина от 30 до 35 метра.

Клоните им са широки, а листата им са с форма на копие. През пролетния сезон цъфтят с красиви цветове.

Атракция за кулинарите е ядката, която се крие в плода на дървото. Обвита е в шипова обвивка, приличаща на малко боздуганче, под нея ядката е обгърната от кафява кълбовидна чашка.

Листата и кората също са използваеми, най-вече за направата на отвара като метод на лечение. Кестените се берат, когато узреят, обикновено това се случва края на август – началото на септември месец. Най-добре е да изчакаме те сами да паднат от дървото, без да се налага да разтърсваме клоните.

Кестеновите ядки се отличават от останалите със специфичния си вкус, сладък и нишестен, с леко зърнестата си текстура и сравнително по-малкото си съдържание на мазнини.

Има няколко разновидности на дървото, но важното тук е да знаем една основна разлика – има ядливи и отровни.

В България ядливи може да срещнем в районите на Пирин, Западна Стара планина и край Петрич и Берковица. Токсични са конските кестени, тях виждаме ежедневно по парковете. Този вид се използва в медицината и фармацията.

 

Капки на Бах със сладък кестен

 

Бахова есенция със сладък кестен.

 

Есенцията от сладък кестен е предназначена предимно за хора, които изпитват дълбока емоционална болка и отчаяние. Това емоционално състояние често се описва като усещане за пълна самота, безнадеждност и сякаш няма изход от страданието.

Смята се, че есенцията от сладък кестен носи усещане за вътрешен мир, комфорт и надежда във времена на изключителна тъмнина и отчаяние.

Твърди се, че помага на хората да се възползват от вътрешната си сила и устойчивост, осигурявайки им смелостта и вярата, необходими, за да издържат дори на най-предизвикателните обстоятелства.

Чрез повторно свързване с чувство за духовна цел и доверие във Вселената, есенцията от сладък кестен може да доведе до дълбока трансформация в емоционалното състояние на човека.

Препоръчва се за:

Есенцията от сладък кестен на Бах се препоръчва на хора, които изпитват:

 • Дълбоко отчаяние
 • Силно емоционално страдание
 • Духовна криза
 • Чувство на самота и безнадеждност
 • Тези, които не виждат път напред

Общо, есенцията от сладък кестен на Бах е идеална за личностите, които изпитват дълбоко емоционално страдание и се нуждаят от духовен комфорт, надежда и обновяване.

 

Произход и история

Кестенът има богата древна история, която може да проследим векове назад. Смята се, че ядката произхожда от Мала Азия (днешна Турция) и след това се разпространява и другите части на света.

Древни цивилизации като гръцките и римските почитали кестена заради гъвкавостта, изобилието и хранителната му стойност.

В древна Гърция ядките били свързвани със Зевс и се считали за символ на плодородието. Дървесината от дървото бил ценен строителен материал, а ядката – основна част от храненето на древните гърци.

През Средновековието отглеждането на кестен се разпространило из цяла Европа. В много региони ядките се определяли и като „хляба на бедните“, защото успявали да захранят цели цивилизации по време на недостиг на други ресурси.

Хората смилали кестена, правили брашно, което използвали за направата на хляб, каши и други ястия.

Индианските племена в Северна Америка имали свой сорт  –  Castanea dentata, ценен заради хубавата си и устойчивата на гниене дървесина. За съжаление, през 20-ти век е внесена болестта мана, която опустошава голяма част от дърветата.

Днес кестените се консумират и отглеждат навсякъде и остават важна част от кулинарните традиции, особено в култури в Азия и Европа. Печена, ядката се свързва с празнични поводи, а ястията с него продължават да галят небцата на хора по цял свят.

Историческото и културното им значение не се свързва само с употребата им като източник на храна, но и с ролята им във фолклора и литературата.

 

Състав и съхранение

 

Кестен - състав и съхранение.

 

Кестените са не само вкусни, но имат и богато портфолио от хранителни вещества:

Съдържанието им на мазнини, в сравнение с други ядки и семена, е ниско. Той е източник предимно на здравословни ненаситени мазнини, включително олеинова киселина, която е полезна за здравето на сърцето. 100 грама кестени осигуряват около 2 грама мазнини.

Кестените са източник на около 43 милиграма витамин С на 100 грама, което е около 72% от препоръчителния дневен прием. Те съдържат също малки количества витамини от група В, като:

Кестените са добър източник на минерали, включително:

 • Калий
 • Фосфор
 • Магнезий
 • Мед
 • Манган

100 грама кестени обикновено съдържат около 592 милиграма калий, 168 милиграма фосфор, 45 милиграма магнезий и 0,6 милиграма мед.

Може да съхраняваме кестените в хартиен плик около 2-3 дни или в херметически затворен контейнер до 10 дни преди употреба. Най-добре е пресните кестени да се консумират в рамките на 3 седмици след покупката. Ако нямаме възможност да консумираме ядката, може да си набавим полезните вещества от добавки.

 

Ползи

Кестените са пълни с основни витамини и минерали. Витамин С в състава им действа като антиоксидант, поддържа имунната система и подпомага производството на колаген.

Ниското съдържание на мазнини и високото на диетични фибри може да помогне при свалянето на килограми.

Витамините от група В, от своя страна, са важни за производството на енергия и здравето на клетките. Освен това те осигуряват минерали като калий, магнезий и мед, необходими за различни телесни функции.

Ето някои от основните ползи, които може да извлечем от ядката.

1. Подобрява храносмилането

Направено е проучване in vitro (в епруветки) от Food Microbiology, което доказва, че екстрактът от кестен има защитен фактор върху пробиотиците – бактерии, поддържащи червата здрави и спомагащи храносмилането.

Освен това кестеновите ядки са с високо наличие на диетични фибри, които подпомагат движението на храната през храносмилателния тракт. Те могат да облекчат състоянията на запек, да стабилизират нивата на кръвната захар, да помогнат за подхранването на полезните бактерии в червата и да увеличат и поддържат чувството за ситост.

2. Подобрява мозъчната функция

 

 Кестен - полезен за мозъка.

 

Тези ядки са източници на витамини от групата В, като В6, фолат, тиамин и рибофлавин, които са от фундаментално значение за това да поддържаме мозъка си здрав и защитен.

Има вероятност недостигът на който и да е от тези витамини да причини проблеми с познавателната способност. Проучване показва, че дефицитът на фолиева киселина може да увреди развитието на мозъка при децата, докато този на тиамин може да доведе до делириум.

Провеждани са още изследвания по темата, като едното е направено през 2016 година, където участниците в него приемали малко допълнително количество фолиева киселина в продължение от 12 месеца. От него е установено, че маркерът на възпалението е намален, а когнитивното представяне – увеличено.

Друго проучване в Nutrition Journal показа, че повишеният прием на витамин В влияе положително на когнитивната функция при възрастни участници, страдащи от леко когнитивно увреждане и Алцхаймер.

3. Предпазва клетките и кожата

Антиоксидантите защитават клетките ни от увреждания от свободните радикали, които могат да се натрупат в организма ни поради влияние на UV лъчи, замърсяване и нормални метаболитни процеси.

Унищожавайки свободните радикали, антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес, като така предпазват клетките на кожата, намаляват признаците на стареене и правят кожата да изглежда по-млада и здрава.

4. Подобрява здравето на костите

 

Кестен - полезен за костите.

 

10 ядки кестен могат да осигурят 50% от необходимата дневна доза манган за тялото ни. Този минерал е необходим за нормалната функция на клетките, играе важна роля за здравето на костите и може да осигури защита срещу определени заболявания, например остеопороза.

От проучване е установено, че 43% от мангана в тялото се съдържа в костите. Приемането му в комбинация с други минерали за изграждане на костите може да помогне за предотвратяване на костна загуба, особено при по-възрастните жени.

Друго изследване, проведено сред 334 жени със слаби кости, показва, че капсула, съдържаща манган, витамин D, магнезий, калций, бор и цинк, увеличава костната плътност.

 

5. Защитава сърцето

Някои кестени са показали положително действие върху състоянието на сърцето. Това отчасти е заслуга на антиоксидантите, намиращи се в тях, които имат способността да намалят възпалението.

Съдържанието на минерала калий в тях също може да намали някои рискове от възникване на сърдечни заболявания. Направено е проучване, което установява, че калият може да понижи кръвното налягане и да намали рисковете от инсулт с 24 %.

 

Рецепта

Уникалните вкус и текстура на кестена го превръщат в универсална съставка както в солени, така и в сладки ястия. Той има дълга и богата история, свързана с кулинарните традиции на народите преди нас.

 

Сладкиш с кестени и шоколад – без печене

 

Кестен и шоколад - рецепта.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
50 мин + 24 часа стягане в хладилник 8 19,92 г

Необходими продукти:

 • 500 г кестени
 • 150 г кето течен млечен шоколад
 • 200 мл прясно мляко, 1% масленост
 • 200 мл вода
 • 1 ч. л еритритол
 • 100 г краве масло Гхи
 • ванилия по желание

 

Начин на приготвяне:

 1. Слагаме тенджера с вода върху котлона да заври, добавяме кестените и ги оставяме да се сварят, след което ги обелваме.
 2. Слагаме прясното мляко на котлона, заедно с обелените ядки, и варим, докато не омекнат напълно.
 3. Махаме ги от котлона, правим сместа на пюре и към нея добавяме останалите продукти (шоколадът, ако не е течен, е най-добре да се настърже) и омесваме.
 4. Разстиламе полученото сладко в намазнена тавичка и оставяме за 24 часа да престои в хладилник.

Еритритолът може да се замени със стевия. Въпреки това, поради високото съдържание на въглехидрати в кестените, десертът не е особено подходящ за хора на кето и нисковъглехидратен режим.

 

Заключение

Кестените са древни ядки с богата история, част от културата и традициите на много народи. Имат уникален състав, специфичен вкус и различна от повечето ядки текстура. Използва се както за сладки, така и за солени ястия.

С умерена консумация, кестените могат да ни осигурят няколко важни ползи за здравето и красотата, но преди всичко трябва да сме сигурни, че нямаме алергия или непоносимост.

 

Какво съдържа кестенът?

Той е източник на диетични фибри, малко мазнини, минерали и важни витамини, най-вече от групата В.

Как се съхраняват кестените?

Може да ги съхраним в в хартиен плик около 2-3 дни или в херметически затворен контейнер до 10 дни преди употреба. Най добре е пресните кестени да се консумират в рамките на 3 седмици след покупката.

Полезни ли са кестените?

Те са пълни с основни ползени вещества, отговарящи са здравето на сърцето, кожата, имунната система, свалянето на килограми и още.

Категории: Билки, Хранене и видове храни|Публикувана: 21.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 април 2024 в 13:48 | Публикувана: 21 юни 2023 в 17:45 | Категория: Билки, Хранене и видове храни