Джанка (Cherry plum капки) – растение против страх от загуба на контрол

Обновена: 30.05.2024|
Джанка.

Джанка (Cherry plum), позната още като дива или черешова слива, е известен плод, който доста деца и дори възрастни си набират, когато видят отрупано дърво.

Дивата слива е част от популярните есенции на доктор Едуард Бах. Той е посветил живота си на това да открие и подбере растения, помагащи за справянето с различни емоционални проблеми.

 

Капки на Бах от джанка

Есенцията от джанка, получена от цветовете на Prunus cerasifera играе важна роля в холистичните подходи към благосъстоянието в цветните есенции на д-р Бах. Разработени от д-р Едуард Бах в началото на 20 век, те са част от естествена лечебна система, която се фокусира върху емоционалните и духовните аспекти на здравето.

malinovi 01 400
vitd3 600
malinovi 01 400
vitd3 600

 

Известна с потенциала си да се справя с интензивни емоции и психични състояния.

Тя се свързва с концепцията за намиране на вътрешен баланс в моменти на силен страх, безпокойство или непреодолими мисли.

Според философията на Бах, капките му помагат на хората да възвърнат чувството за контрол над ума си, когато са изправени пред емоционален смут.

Той е особено подходящ за тези, които се страхуват да не загубят контрол над своите емоции, действия или здрав разум, осигурявайки деликатна система за подкрепа по време на вътрешни кризи.

Есенцията често се търси от хора, които чувстват моменти на силен стрес, паника или страх от загуба на рационалност.

Смята се, че вибрационната енергия на джанката създава усещане за яснота, което позволява на хората да се справят с предизвикателни ситуации с по-концентриран подход.

Както при всички цветни есенции на Бах, фокусът е върху справянето с основната емоционална причина, а не просто облекчаването на симптомите.

Важно е да се отбележи, че цветните есенции на Бах се считат за допълващи се и не трябва да заместват професионални медицински или психологически съвети.

 

Какво е джанка?

 

Бахово растение - джанка.

 

Джанката е известна още под името дива слива, с латинското наименование Prunus cerasifera. Тя е широколистно плодоносно дърво, част от семейство Розоцветни.

Растението произлиза от региони в Западна Азия и Кавказ. Придобива популярност с атрактивните си цветове и малки, подобни на череши плодове. Днес може да намерим джанка в почти всеки двор или крайпътен участък.

Дървото обикновено достига умерена височина, със заоблена корона и лъскави, назъбени листа. Джанката е известна с изобилието си от ранни пролетни цъфтежи, с деликатни бели или розови цветчета, които изграждат една зашеметяваща визия.

Плодовете могат да имат различен цвят, вариращи от жълто и оранжево до червено и лилаво, като с това допълнително допринасят към визуалната привлекателност на дървото.

Годни са за консумация и имат сладък до леко тръпчив вкус, което ги прави подходящи за конфитюри, желета и кулинарни приложения.

В допълнение към своята декоративна и кулинарна стойност, черешовата слива играе роля в озеленяването, осигурявайки сянка и подобрявайки градините с естетическите си характеристики.

Неговата адаптивност към различни почвени условия и устойчивост на някои вредители го правят добър избор за различни климатични условия.

 

Състав

 

Дърво на джанка.

 

Химическият състав на Prunus cerasifera, известен като черешова слива, може да варира в различните части на растението.

Състав на плода:

  • Вода – високо съдържание, което допринася за сочността.
  • Въглехидрати – захари, като фруктоза и глюкоза, осигуряващи сладост, плюс диетични фибри.
  • Витамини – витамин С, витамин А и различни витамини от група В.
  • Минерали – калий, магнезий, фосфор и калций.

 

Листа и кора

Могат да съдържат фитохимикали, включително танини, флавоноиди и други вторични метаболити, кумарин.

Семена (костилки)

Съединението амигдалин присъства в семената и е цианогенен гликозид, което означава, че може да отделя цианид при определени условия.

Въпреки това количествата обикновено са много малки и семената трябва да бъдат смачкани и консумирани в големи количества, за да представляват риск.

Дърво

Дървесината на джанката се състои от целулоза и лигнин, които осигуряват структурна опора.

Специфичният състав може да варира в зависимост от фактори като сорта джанка, условията на околната среда и зрелостта на частите на растението.

Витамините и минералите, които осигурява джанката може да си набавим чрез добавки, особено ако сме на кето диета и джанките не са препоръчителни.

 

Лечебни свойства на джанката

 

Дърво с червена джанка.

 

Джанката е с ниско съдържание на калории. В състава й може да открием още важни витамини и минерали, които допринасят за цялостния ни хранителен прием.

Антиоксидантните витамини в нея също могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания и защита от оксидативния стрес.

Джанките са добър източник на енергия, затова се препоръчват, когато се чувстваме отпаднали.

Диетичните фибри помагат за редовните движения на червата, предотвратяване на запек и поддържане на здрав чревен микробиом.

С високото си съдържание на вода джанките допринасят за хидратацията, което е от решаващо значение за различни телесни функции, включително кръвообращението, храносмилането и регулирането на температурата.

В китайската медицина, джанки са се използвали като средство против повръщане.

Както споменахме по-горе, листата на джанката съдържат кумарин. Това вещество е с противосъсирващи свойства, които ни биха били от полза за предотвратяване на тромби във вените или артериите.

Не на последно място, има твърдения, които гласят, че джанките могат да повлияят положително на жени, които се сблъскват с периода на менопауза.

 

Джанки в кулинарията

 

Напитка от джанка.

 

Джанка, известна като черешова или дива слива, има и кулинарни приложения. Ето няколко начина, по които джанката може да се използва в кулинарните практики:

  1. Конфитюри – естествената сладост на плода и уникалният му вкусов профил го правят много подходящ за приготвяне на конфитюри или желета. Готвачите често използват черешова слива, за да създадат ароматно сладко, на което могат да се насладят върху препечена филийка или в сладкиши.
  2. Печива – джанките могат да се използват в различни печива, като пайове, тарти, мъфини и т.н.
  3. Компоти и сосове – джанки могат да се направят под формата на компоти или сосове, които да се използват като гарнитура за десерти, сладолед, палачинки и дори месо.
  4. Напитки – сокът от джанка може да се използва за приготвяне на освежаващи напитки, включително плодови сокове, коктейли и смутита.
  5. Алкохолни напитки – в някои региони плодът се използва за приготвяне на традиционни алкохолни напитки, като вина, ликьори или ракия.

Както винаги, ако имаме специфични здравословни проблеми, алергии или състояния, препоръчително е да се консултираме със здравен специалист или диетолог преди консумацията на джанка.

 

Противопоказания

 

Алергия - сърбеж.

 

Обикновено джанката се счита за безопасна за консумация, но все пак има някои съображения и потенциални странични ефекти, с които трябва да сме наясно.

Цианогенни гликозиди в семената

Семената (костилките) на джанките съдържат цианогенни гликозиди, като амигдалин, които могат да отделят цианид, когато се метаболизират.

Нивата на тези съединения обикновено са много ниски и семената трябва да бъдат смачкани и консумирани в големи количества, за да представляват риск.

Препоръчително е да избягваме консумацията на големи количества от семената и да бъдем внимателни, особено в случай на малки деца или хора с определени здравословни проблеми.

Алергични реакции

Въпреки че са редки, някои хора може да са алергични към определени компоненти на черешовите сливи. Алергичните реакции могат да включват симптоми като сърбеж, подуване или респираторен дистрес.

Ако някой знае, че е алергичен към плодове или ядки, трябва да внимава, когато консумира черешови сливи.

Храносмилателни проблеми

Както при повечето плодове, консумацията на големи количества джанки може да доведе до храносмилателни проблеми като диария или стомашно разстройство, особено ако не са свикнали с висок прием на фибри.

Взаимодействие с лекарства

Ако приемаме лекарства или имаме специфични здравословни проблеми, е препоръчително да се консултираме със здравен специалист, преди значително да увеличим приема на джанки.

Тази предпазна мярка е особено важна, ако пием лекарства, които могат да взаимодействат с компонентите на плода.

 

Заключение

Джанка или дива слива е универсално и естетически приятно допълнение към градинарството, предлагайки не само декоративна красота със своите цветове, но и кулинарни изкушения със своите малки, ароматни плодове.

Богата на антиоксиданти, витамини и минерали, плодът джанка допринася за пълноценно хранене, насърчавайки цялостното здраве.

Докато семената му съдържат цианогенни гликозиди, представляващи потенциален риск в големи количества, разумната консумация гарантира безопасност. От пресни закуски до конфитюри и десерти, кулинарните приложения на този плод са многобройни.

 

Често задавани въпроси

Какво е джанка?

Джанката е известна още под името дива слива, с латинското наименование Prunus cerasifera. Тя е широколистно плодоносно дърво, част е от семейство Розоцветни. Също така е част от цветните есенции на доктор Едуард Бах.

Полезна ли е джанката?

Джанката е с ниско съдържание на калории. В състава й може да открием още важни витамини и минерали, които допринасят за цялостния ни хранителен прием. Нискокалорична е и подпомага за хидратацията и енергийните ни нива.

За какво помага баховата есенция от джанка?

Есенцията от джанка е подходяща за тези, които се страхуват да не загубят контрол над своите емоции, действия или здрав разум.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.02.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 май 2024 в 16:29 | Публикувана: 20 февруари 2024 в 14:09 | Категория: Хранене и видове храни