Есенция от цикория (Chicory капки) – при свръхпротективност

Обновена: 12.06.2024|
есенция от цикория

Баховите цветни есенции са нежни и ефективни помощници, които подпомагат хармонизирането на емоционалното и душевното равновесие. Сред тях специално място заема есенция от цикория (Chicory капки), която се фокусира върху прекомерната нужда от внимание и свръхпротективността, които често са свързани с липса на вътрешна сигурност и недостатъчна вяра в себе си.

Този модел на поведение може да доведе до разрушителни отношения и неудовлетвореност както за тези, които го изпитват, така и за тези, които са обект на манипулацията. Те могат да използват манипулативни техники, за да постигнат своите цели, като отдават прекалено много загриженост към другите, за да ги направят зависими.

Характеристики на хората, които могат да се възползват от баховата есенция от цикория:

 • Нарцисизъм, маскиран като алтруизъм. Есенцията от цикория може да помогне на хората да разпознаят и преодолеят този вид поведение, като насърчи по-истински и безкористен алтруизъм.
 • Свръхпротективност. Хората, които се нуждаят от тази цветна есенция, често са изключително свръхпротективни към себе си и своите интереси. Те могат да изпитват страх от промените или от това да бъдат оставени от тези, които обичат.
 • Манипулативност. Често тези хора използват своето внимание и подкрепа, за да манипулират другите да им предоставят това, което те желаят. Те се обръщат към емоционална манипулация, за да постигнат своите цели.
 • Излишна нужда от внимание и одобрение. Хората, които търсят постоянно потвърждение и одобрение от другите, като постоянно се стремят да бъдат център на внимание.
 • Негативно влияние върху отношенията. Техният модел на поведение може да има негативно въздействие върху отношенията им с другите, като причинява напрежение, недоволство и конфликти.
 • Нужда от контрол на другите. Хората, които имат нужда да контролират всичко около тях и да диктуват действията на другите.

 

 

Как действа баховата есенция от цикория (Chicory капки)?

 

есенция от цикория

 

Цикорията, известна още като синя жлъчка, се използва от древността в билколечението. Есенцията от цикория действа като катализатор за промяна в мисленето и поведението на човек, като му помага да се освободи от своето желание за контрол и да даде свобода на другите да изразят себе си.

Тя насърчава индивида да промени фокуса си от външното потвърждение към вътрешната си сигурност и стабилност, като открие вярата в себе си и вътрешните си ресурси, които помагат в преодоляването на предизвикателствата на живота.

Баховите есенции работят на принципа на вибрационното лечение, при което се смята, че енергийният отпечатък на цветето резонира с емоционалното състояние на човек, като по този начин възстановява баланса и хармонията.

Една от отличителните характеристики на есенцията от цикория е нейната способност да насърчава безкористността и истинската грижа за другите. Хората, които са склонни да проявяват собственическо поведение, могат да намерят облекчение с есенцията от цикория.

Тя допринася за изграждането на по-здрави и балансирани отношения, като помага на човек да развие по-гъвкав и отпуснат подход към живота. Есенцията от цикория се препоръчва за хора, които имат тенденция да изпитват страхове и несигурност, които ги карат да търсят постоянно внимание и потвърждение от другите.

Приемайки тази цветна есенция, те могат да развият способността да обичат безусловно, да уважават независимостта на другите и да дават спонтанно, без очакване на възнаграждение.

Освен това се смята, че есенцията от цикория помага на хората да развият по-здравословно чувство на любов към себе си и самоуважение. Като се справя със скритите чувства на несигурност, които водят до манипулативно поведение, тя дава възможност на хората да култивират автентични отношения, изградени на взаимно уважение.

Eсенцията от цикория нежно пренастройва емоционалното равновесие, насърчавайки усещането за вътрешна сигурност и намалявайки необходимостта от външно валидиране, като създава възможност за изразяване на истинска любов и грижа към другите, без да се очаква нещо в замяна.

Обикновено се приемат няколко капки, които могат да се добавят към вода или напитка, или да се приложат директно под езика. Честотата на прием може да варира в зависимост от индивидуалните предпочитания.

 

Цикория – същност и приложение в билковата медицина

 

есенция от цикория

 

Цикория (Cichorium intybus) е растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae), което е разпространено в Европа и Северна Америка, както и в други региони по света. Тя е известна с дългата си история на употреба в кулинарията, както и за многобройните си лечебни свойства.

Листата на цикория са широки, зъбести и обикновено формират розетка. Те се използват в кулинарията като зелена салата или като добавка към други ястия. Коренът на цикория се използва като кафе заместител или добавка към кафе, като има ароматен и леко горчив вкус.

Тя се използва в билколечението поради следните си действия:

 • Стимулира апетита. Цикорията е известна със своите стимулиращи свойства за апетита и подобрява храносмилането.
 • Детоксикиращо действие. Коренът на цикория се използва за детоксикация на организма.
 • Подобрява храносмилането. Помага за подобряване на функциите на храносмилателната система, като стимулира производството на жлъчка.
 • Антиинфламаторно действие. Има антиинфламаторни свойства и може да помогне при различни възпалителни състояния.
 • Подпомага функциите на черния дроб. Цикорията е известна като тоник за черния дроб и може да помогне за подобряване на неговите функции.
 • Регулира кръвната захар. Изследванията показват, че консумацията на цикория може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.
 • Подобрява функцията на бъбреците. Може да бъде полезна за здравето на бъбреците, като помага за изчистване на токсините от организма.

 

Преди да започнете да използвате физически части от Cichorium intybus за медицински цели, е важно да се консултирате с лекар или натуропат, особено ако вече сте под лекарствено лечение или сте бременни. За разлика от баховата есенция, която е безопасна, растението може да предизвика някои нежелани реакции.

 

Заключение

 

есенция от цикория

 

От енергийна гледна точка баховата терапия се фокусира върху възстановяването на баланса и хармонията във финото тяло на човека. Баховите цветни есенции са носители на енергийните вибрации на различни цветя и растения.

Приемането на определени цветни есенции влияе на енергийната система на човека, като помага за освобождаване на блокажите и възстановяване на баланса. Конкретната есенция, която се избира за терапия, се определя от емоционалното състояние и индивидуалните нужди.

Есенцията от цикория е мощен инструмент за преодоляване на прекомерната нужда от внимание и контрол.  Тя помага на хората да се освободят от манипулативните модели на поведение и да развият по-здрави и устойчиви отношения с тези около тях.

С помощта на цикорията индивидите могат да намерят вътрешния мир и стабилност, от които се нуждаят, за да изживеят живот, изпълнен с удовлетворение и благополучие.

„Болестта по същество е резултат от конфликт между душата и ума и никога няма да бъде изкоренена, освен чрез духовни и умствени усилия.“

Д-р Бах

 

Често задавани въпроси

Какво представляват баховите есенции?

Баховите есенции работят на принципа на вибрационното лечение, при което се смята, че енергийният отпечатък на цветето резонира с емоционалното състояние на човек, като по този начин възстановява баланса и хармонията.

За кого е подходяща баховата есенция от цикория?

Цикорията е известно като „цветето на безусловната любов“ в баховата терапия. Този цветен екстракт е предназначен да помогне на хората, които изпитват нужда да контролират и манипулират другите, като търсят постоянно внимание и потвърждение от тях.

Как действа?

Приемайки баховата есенция от цикория, хората могат да развият способността да обичат безусловно, да уважават независимостта на другите и да дават спонтанно, без очакване на възнаграждение.

 

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 10.06.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 юни 2024 в 14:44 | Публикувана: 10 юни 2024 в 10:49 | Категория: Билки и чайове, Здраве