Разнообразие от рецепти за супа от карфиол могат да се приготвят с този невероятен зеленчук.

Ароматен, богат на полезни хранителни вещества и с високо съдържание на фибри. Това описание се отнася за любимия ни карфиол, добре познат също като суперхрана.

Използваме го непрестанно в приготвянето на вкусни нисковъглехидратни супи, печива, предястия и основни ястия.

Представяме ви няколко рецепти за засищащи нисковъглехидратни супи от карфиол, които се харесват дори на най-малките. Повече за ползите от консумацията на карфиол прочетете по-долу.

Нисковъглехидратна крем супа от карфиол

Рецептата за нисковъглехидратна супа от карфиол е толкова апетитна и ароматна, че дори може да ви засити само с визия и ухание.

За по-малко от половин час ще имате готово здравословно ястие, което да поднесете за обяд или вечеря на вашето семейство. За щастие, рецептата не изисква много стъпки и време, а дори е много лесна за изпълнение.

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 4

Хранителен състав в порция: 13 г въглехидрати, 19 г мазнини, 6 г протеин и 236 калории.

Необходими съставки:

  • 3 стръка целина, наситнени
  • 500 г карфиол, нарязан на цветчета
  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • 1 л пилешки бульон
  • 1 дафинов лист
  • 100 г крема сирене или 60 мл готварска сметана
  • 1 ч. л. лук на прах, наситнен
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз за гарниране

 

Начин на приготвяне:

  1. Запържете целината и карфиолените цветчета в сгорещено краве масло Гхи.
  2. Добавете пилешкия бульон и дафиновия лист.
  3. Оставете супата да заври. Намалете котлона и оставете да къкри в продължение на около 15 минути или докато омекнат зеленчуците. Не покривайте с капак.
  4. Извадете дафиновия лист от супата. Добавете крема сиренето или готварската сметана.
  5. С помощта на ръчен пасатор пюрирайте супата до получаване на кремообразна текстура.
  6. Овкусете с лук и чесън на прах по желание. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Гарнирайте с пресен магданоз и поднесете топлата супа от карфиол на трапезата.

 

Идеи за поднасяне на кето супа от карфиол с:

 

Крем супа от карфиол с бекон и чедър

Кремообразна, вкусна  и нисковъглехидратна крем супа от карфиол. Поднесена с хрупкав бекон и настъргано сирене чедър.

Време за приготвяне: 40 минути

Порции: 6

Хранителен състав в порция: 10 г въглехидрати, 24 г мазнини, 9 г протеин и 289 калории.

Необходими съставки:

  • 1 глава карфиол, нарязана на цветчета
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 4 парчета бекон, наситнени
  • 1 л пилешки бульон
  • 240 г готварска сметана
  • 120 г сирене чедър, настъргано
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 230 градуса.
  2. Сложете карфиолените цветчета в тавичка и залейте със зехтин. Разбъркайте и сложете да се изпекат за около 20 минути, докато леко покафенеят.
  3. Междувременно сотирайте бекона в тенджерка на умерен огън, докато стане хрупкав и златист. Извадете бекона от тенджерата и оставете настрана.
  4. Изсипете пилешкия бульон в тенджерата при мазнината, отделила се при пърженето на бекона. Добавете изпечения кафиол и оставете да заври на силен огън.
  5. Намалете огъня и оставете карфиола да се сготви, докато омекне.
  6. Излейте след това готварската сметана и настърганото сирене чедър. Разбъркайте супата, докато се разтопи сиренето.
  7. Пасирайте в блендер или с пасатор до получаване на крем супа.
  8. Подправете със сол и черен пипер. Гарнирайте с хрупкавия бекон и поднесете нисэковъглехидратната супа от карфиол топла.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Крем супа от карфиол с целина

Тази нисковъглехидратна супа от карфиол е здравословна, апетитна и много вкусна. Кремообразната текстура, ароматните подправки и хрупкавите зеленчуци придават на супата несравним вкус.

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 8

Хранителен състав в порция от ½ купичка: 7 г въглехидрати, 11 г мазнини, 5,5 г протеин и 125 калории.

Необходими съставки:

  • 1 голяма глава карфиол (около 840 г), нарязана на малки цветчета
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ½ ч. л. червен пипер
  • 1 стрък целина, нарязана на кубчета
  • 4 листа прясна мащерка
  • 800 мл пилешки бульон
  • 100 мл готварска сметана
  • Настъргано сирене пармезан за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 220 градуса.
  2. Нарежете карфиола на малки цветчета и овкусете с 1 супена лъжица зехтин екстра върджин.
  3. Поставете карфиолените цветчета в тавичка и овкусете със сол и червен пипер. Изпечете в загрятата фурна за 15 минути или до златисто.
  4. Загрейте на умерен огън зехтин в средно голяма тенджера. Запържете целината, докато омекне. Добавете пресните листа мащерка и гответе още около минута, докато пуснат аромата си.
  5. Добавете по-голямата част от изпечения карфиол в тенджерата с целината. Излейте пилешкия бульон и оставете супата да къкри за около 10 минути.
  6. Изсипете супата в блендер или кухненски робот и пулсирайте до получаване на гладка консистенция.
  7. След това излейте готварската сметана и блендирайте отново.
  8. Сервирайте в купички топлата крем супа от карфиол.
  9. Поръсете отгоре с настъргано сирене пармезан. Гарнирайте с печен карфиол и малко зехтин и поднесете.

 

Съвети за приготвяне на нисковъглехидратна супа от карфиол:

  1. Може да добавите броколи или други нисковъглехидратни зеленчуци към рецептата за супа от карфиол. Овкусете ги със зехтин и изпечете в загрята фурна за около 10 минути. След това сварете с карфиола и останалите съставки, подправете на вкус и пасирайте, ако желаете да приготвите крем супа.
  2. Нисковъглехидратната супа от карфиол може да се съхрани в хладилник покрита с капак до 4 дни. Също така може да се замрази и съхрани във фризер до 3 месеца. Ако използвате сметана или други млечни продукти, не замразявайте супата или ги добавете след размразяването й.
  3. Най-добре е да консумирате супата от карфиол топла и прясно приготвена.

 

Крем супа от карфиол с пилешко месо и краве сирене

Супа от карфиол с пилешко месо и краве сирене е богата на протеини и полезни хранителни вещества. Определено ще ви засити и остави у вас приятни емоции.

Време за приготвяне: 55 минути

Порции: 8

Хранителен състав в порция от 225 г супа:  8 г въглехидрати, 45 г мазнини, 16 г протеин и 490 калории.

Необходими съставки:

  • 340 г пилешки бутчета
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • Сока и кората на 1 лимон
  • ½ ч. л. сол
  • 60 г краве масло Гхи
  • 1 с. л. сушен риган
  • 720 г карфиол, нарязан на цветчета
  • 600 мл готварска сметана
  • 200 мл пилешки бульон
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 140 г краве сирене, натрошено
  • Сол на вкус
  • 2 с. л. прясна мента, наситнена за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Сложете пилешките бутчета в тава за печене и поръсете със зехтин, настъргана лимонова кора и сол.
  3. Изпечете за 15-20 минути или докато месото стане крехко и леко покафенее.
  4. Нарежете пилешкото месо на малки парчета или накъсайте и оставете настрана.
  5. Сложете голяма тенджера на силен огън. Добавете кравето масло Гхи, ригана и нарязания на цветчета карфиол. Гответе около 2 минути, като разбъркате, за да не загори.
  6. Излейте готварската сметана и пилешкия бульон. Намалете котлона и оставете супата да къкри за 15-20 минути, докато карфиолът омекне.
  7. Внимателно блендирайте супата с блендер или пасатор.
  8. Добавете след това пилешкото месо, нарязано на късове. Овкусете с черен пипер и лимонов сок и разбъркайте.
  9. Натрошете сиренето в супата и отново разбъркайте. Подправете на вкус, ако е необходимо – добавете още сол.
  10. Сервирайте супата в купички, поръсете с прясна мента и поднесете.

 

Хранителен състав и полезни свойства на карфиола

Карфиолът е кръстоцветен зеленчук. Източник е на редица важни хранителни вещества.

С високо съдържание е на фибри и витамини от група B. Осигурява антиоксиданти и фитонутриенти, предпазващи от рак. Фибрите в зеленчука помагат при отслабване и подобряват храносмилането.

В карфиола се съдържа също холин – витаминоподобен фактор. Той е от съществено значение за паметта, подобрява съня и движението на мускулите.

Освен това, помага и за предаването на нервните импулси, усвояването на мазнините и намаляването на хроничното възпаление.

Карфиолът е предпочитан продукт в менюто на хората, спазващи кето режимна хранене. И не случайно. Той е с изключително ниско съдържание на калории и въглехидрати.

Хранителен състав за 100 грама карфиол:

  • Калории – 27 kcal
  • Въглехидрати – 5 г, включително фибри – 2,1 г; захар – 2 г
  • Протеин – 2 г
  • Мазнини – 0,3 г
  • Калций – 24 мг
  • Магнезий – 16 мг
  • Фосфор – 47 мг
  • Калий – 320 мг
  • Витамин C – 51,6 мг (77% от дневната потребност за витамина на човек)
  • Витамин K – 16,6 мкг (20%)
  • Витамин B6 – 0,197 мкг (10%)
  • Фолат – 61 мкг (10%)

Също така съдържа малки количества от витамините тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина. Както и на минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и манган.

Ползи от консумацията на карфиол

Консумацията на растителни храни, като карфиол, намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и обща смъртност.

Същевременно насърчава здравословния тен, повишава енергията и помага за понижаване на теглото.

Хранителният състав на карфиола подпомага сърдечно-съдовата система и предотвратява развитието на рак.

Консумацията на карфиол може да подобри здравето на костите, тъй като в зеленчука се съдържа витамин K. Той действа като модификатор на протеините на костната матрица, подобрява абсорбцията на калций и предотвратява отделянате на минерала в урината.

 

Можем също да приготвим с карфиол следните ястия и дори десерти:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Крем супа от броколи - 3 кето рецепти.

Опитайте и предложението ни за нисковъглехидратна крем супа от броколи в кето стил.

 

Ако тези рецепти за супа от карфиол с ниско съдържание на въглехидрати са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!