Крем супа от карфиол с ниско съдържание на въглехидрати – 3 варианта
Разнообразие от рецепти за супа от карфиол могат да се приготвят с този невероятен зеленчук.
Ароматен, богат на полезни хранителни вещества и с високо съдържание на фибри. Това описание се отнася за любимия ни карфиол, добре познат също като суперхрана.
Използваме го непрестанно в приготвянето на вкусни нисковъглехидратни супи, печива, предястия и основни ястия.
Представяме ви няколко рецепти за засищаща нисковъглехидратна супа от карфиол, които се харесват дори на най-малките. Повече за ползите от консумацията на зеленчука прочетете по-долу.
Нисковъглехидратна крем супа от карфиол
Рецептата за нисковъглехидратна супа от карфиол е толкова апетитна и ароматна, че дори може да ви засити само с визия и ухание.
За по-малко от половин час ще имате готово здравословно ястие, което да поднесете за обяд или вечеря на вашето семейство. За щастие, рецептата не изисква много стъпки и време, а дори е много лесна за изпълнение.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 13 г въглехидрати, 19 г мазнини, 6 г протеин и 236 калории |
Необходими продукти:
- 3 стръка целина, наситнени
- 500 г карфиол, нарязан на цветчета
- 3 с. л. краве масло Гхи
- 1 л пилешки бульон
- 1 дафинов лист
- 100 г крема сирене/60 мл готварска сметана
- 1 ч. л. лук на прах
- 2 ч. л. чесън на прах
- сол и черен пипер на вкус
- пресен магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Запържете целината и карфиолените цветчета в сгорещено краве масло Гхи.
- Добавете пилешкия бульон и дафиновия лист.
- След като супата заври, намалете котлона и оставете да къкри в продължение на около 15 минути или докато омекнат зеленчуците. Не покривайте с капак.
- Извадете дафиновия лист от супата. Добавете крема сиренето или готварската сметана.
- С помощта на ръчен пасатор пюрирайте супата до получаване на кремообразна текстура.
- Овкусете с лук и чесън на прах по желание. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Гарнирайте с пресен магданоз и поднесете топлата супа от карфиол на трапезата.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Идеи за поднасяне на кето супа от карфиол с:
- Апетитни кето крутони с пармезан
- Кето хляб с бадемово брашно
- Зеленчукова салата
- Кето хляб с кисели краставички
- Кето питки
Крем супа от карфиол с бекон и чедър
Кремообразна, вкусна и нисковъглехидратна крем супа от карфиол. Поднесена с хрупкав бекон и настъргано сирене чедър.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в порция |
---|---|---|
40 минути | 6 | 10 г въглехидрати, 24 г мазнини, 9 г протеин и 289 калории |
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол, нарязана на цветчета
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- 4 парчета бекон, наситнени
- 1 л пилешки бульон
- 240 г готварска сметана
- 120 г сирене чедър, настъргано
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. смян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 230 градуса.
- Сложете карфиолените цветчета в тавичка и залейте със зехтин. Разбъркайте и сложете да се изпекат за около 20 минути, докато леко покафенеят.
- Междувременно сотирайте бекона в тенджерка на умерен огън, докато стане хрупкав и златист. Извадете бекона от тенджерата и оставете настрана.
- Изсипете пилешкия бульон в тенджерата при мазнината, отделила се при пърженето на бекона. Добавете изпечения карфиол и оставете да заври на силен огън.
- Намалете огъня и оставете карфиола да се сготви, докато омекне.
- Излейте след това готварската сметана и настърганото сирене чедър. Разбъркайте супата, докато се разтопи сиренето.
- Пасирайте в блендер или с пасатор до получаване на крем супа.
- Подправете със сол и черен пипер. Гарнирайте с хрупкавия бекон и поднесете нисковъглехидратната супа от карфиол топла.
Крем супа от карфиол с целина
Тази нисковъглехидратна супа от карфиол е здравословна, апетитна и много вкусна. Кремообразната текстура, ароматните подправки и хрупкавите зеленчуци придават на супата несравним вкус.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в порция от ½ купичка |
---|---|---|
30 минути | 8 | 7 г въглехидрати, 11 г мазнини, 5,5 г протеин и 125 калории |
Необходими продукти:
- 1 голяма глава карфиол (около 840 г), нарязана на малки цветчета
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- сол и черен пипер на вкус
- ½ ч. л. червен пипер
- 1 стрък целина, нарязан на кубчета
- 4 листа прясна мащерка
- 800 мл пилешки бульон
- 100 мл готварска сметана
- настъргано сирене пармезан за гарниране
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Нарежете карфиола на малки цветчета и овкусете с 1 супена лъжица зехтин екстра върджин.
- Поставете карфиолените цветчета в тавичка и овкусете със сол и червен пипер. Изпечете в загрятата фурна за 15 минути или до златисто.
- Загрейте на умерен огън зехтин в средно голяма тенджера. Запържете целината, докато омекне. Добавете пресните листа мащерка и гответе още около минута, докато пуснат аромата си.
- Добавете по-голямата част от изпечения карфиол в тенджерата с целината. Излейте пилешкия бульон и оставете супата да къкри за около 10 минути.
- Изсипете супата в блендер или кухненски робот и пулсирайте до получаване на гладка консистенция.
- След това излейте готварската сметана и блендирайте отново.
- Сервирайте в купички топлата крем супа от карфиол.
- Поръсете отгоре с настъргано сирене пармезан. Гарнирайте с печен карфиол и малко зехтин и поднесете.
Съвети за приготвяне на нисковъглехидратна супа от карфиол:
Крем супа с броколи
- Може да добавите броколи или други нисковъглехидратни зеленчуци към рецептата за супа от карфиол.
- Овкусете ги със зехтин и изпечете в загрята до 180 градуса фурна за около 10 минути.
- След това сварете с карфиола и останалите съставки, подправете на вкус и пасирайте, ако желаете да приготвите крем супа.
Съхранение
- Нисковъглехидратната супа от карфиол може да се съхрани в хладилник покрита с капак до 4 дни.
- Също така може да се замрази и съхрани във фризер до 3 месеца.
- Най-добре е да консумирате супата от карфиол топла и прясно приготвена.
Ако използвате сметана или други млечни продукти, не замразявайте супата или ги добавете след размразяването й.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Крем супа от карфиол с пилешко месо и краве сирене
Супа от карфиол с пилешко месо и краве сирене е богата на протеини и полезни хранителни вещества. Определено ще ви засити и остави у вас приятни емоции.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в порция от 225 г супа |
---|---|---|
55 минути | 8 | 8 г въглехидрати, 45 г мазнини, 16 г протеин и 490 калории |
Необходими продукти:
- 340 г пилешки бутчета
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- сока и кората на 1 лимон
- ½ ч. л. сол
- 60 г краве масло Гхи
- 1 с. л. сушен риган
- 720 г карфиол, нарязан на цветчета
- 600 мл готварска сметана
- 200 мл пилешки бульон
- ½ ч. л. черен пипер
- 140 г краве сирене, натрошено
- сол на вкус
- 2 с. л. прясна мента, наситнена за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Сложете пилешките бутчета в тава за печене и поръсете със зехтин, настъргана лимонова кора и сол.
- Изпечете за 15-20 минути или докато месото стане крехко и леко покафенее.
- Нарежете пилешкото месо на малки парчета или накъсайте и оставете настрана.
- Сложете голяма тенджера на силен огън. Добавете кравето масло Гхи, ригана и нарязания на цветчета карфиол. Гответе около 2 минути, като разбъркате, за да не загори.
- Излейте готварската сметана и пилешкия бульон. Намалете котлона и оставете супата да къкри за 15-20 минути, докато карфиолът омекне.
- Внимателно блендирайте супата с блендер или пасатор.
- Добавете след това пилешкото месо, нарязано на късове. Овкусете с черен пипер и лимонов сок и разбъркайте.
- Натрошете сиренето в супата и отново разбъркайте. Подправете на вкус, ако е необходимо – добавете още сол.
- Сервирайте супата в купички, поръсете с прясна мента и поднесете.
Хранителен състав и полезни свойства на карфиола
Карфиолът е кръстоцветен зеленчук. Източник е на редица важни хранителни вещества.
С високо съдържание е на фибри и витамини от група B. Осигурява антиоксиданти и фитонутриенти, предпазващи от рак. Фибрите в зеленчука помагат при отслабване и подобряват храносмилането.
В карфиола се съдържа също холин – витаминоподобен фактор. Той е от съществено значение за паметта, подобрява съня и движението на мускулите.
Освен това, помага и за предаването на нервните импулси, усвояването на мазнините и намаляването на хроничното възпаление.
Карфиолът е предпочитан продукт в менюто на хората, спазващи кето режим на хранене. И не случайно. Той е с изключително ниско съдържание на калории и въглехидрати.
Хранителен състав за 100 грама карфиол:
- калории – 27 kcal
- въглехидрати – 5 г, включително фибри – 2,1 г; захар – 2 г
- протеин – 2 г
- мазнини – 0,3 г
- калций – 24 мг
- магнезий – 16 мг
- фосфор – 47 мг
- калий – 320 мг
- витамин C – 51,6 мг (77% от дневния препоръчителен прием)
- витамин K – 16,6 мкг (20%)
- витамин B6 – 0,197 мкг (10%)
- фолат – 61 мкг (10%)
Също така съдържа малки количества от витамините тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина. Както и на минералите желязо и манган.
Ползи от консумацията на карфиол
Консумацията на растителни храни, като карфиол, намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и обща смъртност.
Същевременно насърчава здравословния тен, повишава енергията и помага за понижаване на теглото.
Хранителният състав на карфиола подпомага сърдечно-съдовата система и предотвратява развитието на рак.
Консумацията на карфиол може да подобри здравето на костите, тъй като в зеленчука се съдържа витамин K. Той действа като модификатор на протеините на костната матрица, подобрява абсорбцията на калций и предотвратява отделяне на минерала в урината.
Идеи за рецепти с карфиол
Можем също да приготвим с карфиол следните ястия и дори десерти:
- Кето ризото от карфиол
- Нисковъглехидратен хумус с карфиол
- „Пърленка“ от карфиол и кашкавал с пармезан
- Овчарски кето пай с карфиол
- Кето брауни с карфиол
- Нисковъглехидратен огретен с карфиол и пармезан
- Мусака с карфиол и броколи
- Пица с блат от карфиол и сос Маринара
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за супа от карфиол, подходящи за спазване на кето диета, са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Опитайте едно лесно, бързо и вкусно предложение в италиански стил – кето фритата с карфиол и моцарела.
Салата с карфиол, приготвена с нисковъглехидратни съставки, поднесена като гарнитура към печено на скара сочно месо. Не звучи
Карфиолено ризото с пиле е алтернативен вариант на любимата традиционна рецепта за пиле с ориз, но в нисковъглехидратен
2 Коментара
Колко грама е една порция супа с карфиол?
Здравейте, порцията е около 250 грама. :)