Ризото от карфиол – 2 кето рецепти
Всички можем да се съгласим, че ризото е едно от най-вкусните ястия, сервирани в изисканите ресторанти.
Днес приготвяме у дома кето вариант на ризото от карфиол с морски дарове и второ – с гъби, за да ви покажем, че не са необходими години опит в кухнята, за да поднесете екзотично и вкусно ястие.
Ризото от карфиол с морски дарове
Всички вие, любителите на ястията с морски дарове, особено с ниско съдържание на въглехидрати, ще харесате тази рецепта за ризото. Ястието е богато на приятни вкусове и аромати.
Рецептата се приготвя бързо и лесно, освен това засища за по-дълго време, тъй като е добър източник на протеин. За да се улесните максимално, използвайте замразен микс от морски дарове. Това ще ви спести много време.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | 8 г |
Необходими продукти:
- 300 г карфиол
- 4 с. л. кокосово масло
- 300 г замразен микс морски дарове
- 1 домат
- 2 стръка зелен лук
- 120 мл кокосов крем
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 с. л. пресен кориандър, наситнен
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Блендирайте карфиола до получаване на малки парченца с големината на ориз.
- Загрейте 2 супени лъжици кокосово масло в голям тиган на средно силен огън.
- Сотирайте морските дарове за около 2-3 минути или докато се сготвят. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Извадете ги от тигана и оставете настрана.
- В същия тиган загрейте останалите 2 супени лъжици кокосово масло и запържете карфиоления ориз, нарязания на кубчета домат и наситнения зелен лук. Сотирайте, докато зеленчуците омекнат и леко покафенеят.
- Намалете котлона до средно слаб и изсипете кокосовия крем. Оставете да къкри за 5 минути, като разбърквате често.
- Върнете морските дарове в тигана, подправете с чесън на прах и наситнен кориандър. Оставете ястието да къкри за още 1-2 минути, като разбърквате често.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Сервирайте ризото с морски дарове по желание със зеленчукова салата, салса или резени лайм.
Кето ризото от карфиол с гъби
Рецептата за кето ризото с гъби е много лесна за приготвяне. И въпреки че понякога е трудно да заменим ориза в кето рецептите, специално за това ястие карфиолът някак намира своето перфектно място.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав за 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 6 г нетни въглехидрати, 30 г мазнини, 13 г протеини и 342 калории |
Необходими продукти:
- 1 малка глава карфиол
- 60 г краве масло или Гхи
- 100 г гъби печурки
- 1 ч. л. лук на прах (по желание)
- 1 ч. л. чесън на прах (по желание)
- 120 мл пилешки бульон
- 120 мл готварска сметана
- 100 г пармезан, настърган
- сол на вкус
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. сушена мащерка
Начин на приготвяне:
- Поставете карфиолените цветчета в кухненски робот и блендирайте до получаване на парченца с големината на ориз. По този начин се прави така нареченият карфиолен ориз.
- Разтопете маслото Гхи в тиган на умерен огън.
- Изсипете карфиоления ориз и запържете за около 3 минути като разбърквате.
- Добавете нарязаните гъби и гответе, докато омекнат.
- Подправете с лук и чесън на прах, ако използвате.
- Изсипете пилешкия бульон и продължете да готвите, докато се абсорбира течността. Разбърквайте често.
- Изсипете готварската сметана и настъргания пармезан. Подправете със сол, черен пипер и мащерка.
- Продължете да готвите на умерен огън, докато ястието стане кремообразно и започне да се сгъстява. Не забравяйте да разбърквате от време на време.
- Отстранете тигана от огъня и оставете настрана ястието да се охлади и леко сгъсти за няколко минути.
- Сервирайте ризото с карфиолен ориз и гъби топло.
- Може да съхраните ястието в херметически затворен съд в хладилник за 3 до 5 дни.
Съвети
Не се притеснявайте да експериментирате с рецептата. Някои чудесни добавки, които биха придали приятен вкус и текстура на ястието, са:
- зеленчуци – аспержи, тиквичка или други
- различни видове сирена
- подправки
- печено пилешко, телешко, свинско или друг вид месо
- морски дарове
Сервирайте ризото с пълноценен източник на протеини от предложенията ни:
- Скариди на тиган с лимон или на шишчета
- Калмари на тиган с хрупкава коричка
- Пилешки бутчета на фурна с ароматни подправки
- Запечена обезкостена телешка плешка с билки
Яденето навън има своите предимства – вкусна храна, която трудно бихме могли да си я приготвим у дома, освен ако нямаме нужните кулинарни умения.
Готвенето у дома, от своя страна, може да бъде не само забавно семейно занимание, но има и предимство – пести ни време и пари. С това ястие ще имаме готов обяд или вечеря само за 20 минути.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези предложения за кето ризото с гъби и с морски дарове са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В статията сме ви подготвили рецепта за кето ризото капрезе, плюс забавната история за създаването на ризотото.
Опитайте една много ефектна, вкусна и питателна рецепта за пълнен карфиол с кайма. Добавяме
Карфиолено ризото с пиле е алтернативен вариант на любимата традиционна рецепта за пиле с