Ризото от карфиол – 2 кето рецепти

Обновена: 30.04.2024|
Кето ризото капрезе. Ризото от карфиол с гъби и със скариди.

Всички можем да се съгласим, че ризото е едно от най-вкусните ястия, сервирани в изисканите ресторанти.

Днес приготвяме у дома кето вариант на ризото от карфиол с морски дарове и второ – с гъби, за да ви покажем, че не са необходими години опит в кухнята, за да поднесете екзотично и вкусно ястие.

 

Ризото от карфиол с морски дарове

Всички вие, любителите на ястията с морски дарове, особено с ниско съдържание на въглехидрати, ще харесате тази рецепта за ризото. Ястието е богато на приятни вкусове и аромати.

Рецептата се приготвя бързо и лесно, освен това засища за по-дълго време, тъй като е добър източник на протеин. За да се улесните максимално, използвайте замразен микс от морски дарове. Това ще ви спести много време.

malinovi 01 400
cosmetic 01 600
malinovi 01 400
cosmetic 01 600
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
20 минути 2 8 г

Необходими продукти:

  • 300 г карфиол
  • 4 с. л. кокосово масло
  • 300 г замразен микс морски дарове
  • 1 домат
  • 2 стръка зелен лук
  • 120 мл кокосов крем
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. пресен кориандър, наситнен
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Блендирайте карфиола до получаване на малки парченца с големината на ориз.
  2. Загрейте 2 супени лъжици кокосово масло в голям тиган на средно силен огън.
  3. Сотирайте морските дарове за около 2-3 минути или докато се сготвят. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Извадете ги от тигана и оставете настрана.
  4. В същия тиган загрейте останалите 2 супени лъжици кокосово масло и запържете карфиоления ориз, нарязания на кубчета домат и наситнения зелен лук. Сотирайте, докато зеленчуците омекнат и леко покафенеят.
  5. Намалете котлона до средно слаб и изсипете кокосовия крем. Оставете да къкри за 5 минути, като разбърквате често.
  6. Върнете морските дарове в тигана, подправете с чесън на прах и наситнен кориандър. Оставете ястието да къкри за още 1-2 минути, като разбърквате често.
  7. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  8. Сервирайте ризото с морски дарове по желание със зеленчукова салата, салса или резени лайм.

 

Кето ризото от карфиол с гъби

 

Пилешко ала Строганов. Гъби. Тиган.

 

Рецептата за кето ризото с гъби е много лесна за приготвяне. И въпреки че понякога е трудно да заменим ориза в кето рецептите, специално за това ястие карфиолът някак намира своето перфектно място.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав за 1 порция
20 минути 4 6 г нетни въглехидрати, 30 г мазнини, 13 г протеини и 342 калории

Необходими продукти:

  • 1 малка глава карфиол
  • 60 г краве масло или Гхи
  • 100 г гъби печурки
  • 1 ч. л. лук на прах (по желание)
  • 1 ч. л. чесън на прах (по желание)
  • 120 мл пилешки бульон
  • 120 мл готварска сметана
  • 100 г пармезан, настърган
  • сол на вкус
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. сушена мащерка

Начин на приготвяне:

  1. Поставете карфиолените цветчета в кухненски робот и блендирайте до получаване на парченца с големината на ориз. По този начин се прави така нареченият карфиолен ориз.
  2. Разтопете маслото Гхи в тиган на умерен огън.
  3. Изсипете карфиоления ориз и запържете за около 3 минути като разбърквате.
  4. Добавете нарязаните гъби и гответе, докато омекнат.
  5. Подправете с лук и чесън на прах, ако използвате.
  6. Изсипете пилешкия бульон и продължете да готвите, докато се абсорбира течността. Разбърквайте често.
  7. Изсипете готварската сметана и настъргания пармезан. Подправете със сол, черен пипер и мащерка.
  8. Продължете да готвите на умерен огън, докато ястието стане кремообразно и започне да се сгъстява. Не забравяйте да разбърквате от време на време.
  9. Отстранете тигана от огъня и оставете настрана ястието да се охлади и леко сгъсти за няколко минути.
  10. Сервирайте ризото с карфиолен ориз и гъби топло.
  11. Може да съхраните ястието в херметически затворен съд в хладилник за 3 до 5 дни.

Съвети

Не се притеснявайте да експериментирате с рецептата. Някои чудесни добавки, които биха придали приятен вкус и текстура на ястието, са:

  • зеленчуци – аспержи, тиквичка или други
  • различни видове сирена
  • подправки
  • печено пилешко, телешко, свинско или друг вид месо
  • морски дарове

Сервирайте ризото с пълноценен източник на протеини от предложенията ни:

Яденето навън има своите предимства – вкусна храна, която трудно бихме могли да си я приготвим у дома, освен ако нямаме нужните кулинарни умения.

Готвенето у дома, от своя страна, може да бъде не само забавно семейно занимание, но има и предимство – пести ни време и пари. С това ястие ще имаме готов обяд или вечеря само за 20 минути.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Ризото. Кето огретен с карфиол.

Ако обичате вкуса на карфиол, пригответе си тази много вкусна нисковъглехидратна рецепта за огретен с карфиол и пармезан.

 

Ако тези предложения за кето ризото с гъби и с морски дарове са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 април 2024 в 16:39 | Публикувана: 26 май 2021 в 17:16 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф