Ризото от карфиол – 2 кето рецепти

Обновена: 25.09.2025|
4 мин. четене
Кето ризото капрезе. Ризото от карфиол с гъби и със скариди.

Всички можем да се съгласим, че ризото е едно от най-вкусните ястия, сервирани в изисканите ресторанти.

Днес приготвяме у дома кето вариант на ризото от карфиол с морски дарове и второ – с гъби, за да ви покажем, че не са необходими години опит в кухнята, за да поднесете екзотично и вкусно ястие.

 

Ризото от карфиол с морски дарове

Всички вие, любителите на ястията с морски дарове, особено с ниско съдържание на въглехидрати, ще харесате тази рецепта за ризото. Ястието е богато на приятни вкусове и аромати.

Рецептата се приготвя бързо и лесно, освен това засища за по-дълго време, тъй като е добър източник на протеин. За да се улесните максимално, използвайте замразен микс от морски дарове. Това ще ви спести много време.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
20 минути 2 8 г

Необходими продукти:

  • 300 г карфиол
  • 4 с. л. кокосово масло
  • 300 г замразен микс морски дарове
  • 1 домат
  • 2 стръка зелен лук
  • 120 мл кокосова сметана, 22% масленост
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. пресен кориандър, наситнен
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Блендирайте карфиола до получаване на малки парченца с големината на ориз.
  2. Загрейте 2 супени лъжици кокосово масло в голям тиган на средно силен огън.
  3. Сотирайте морските дарове за около 2-3 минути или докато се сготвят. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Извадете ги от тигана и оставете настрана.
  4. В същия тиган загрейте останалите 2 супени лъжици кокосово масло и запържете карфиоления ориз, нарязания на кубчета домат и наситнения зелен лук. Сотирайте, докато зеленчуците омекнат и леко покафенеят.
  5. Намалете котлона до средно слаб и изсипете кокосовия крем. Оставете да къкри за 5 минути, като разбърквате често.
  6. Върнете морските дарове в тигана, подправете с чесън на прах и наситнен кориандър. Оставете ястието да къкри за още 1-2 минути, като разбърквате често.
  7. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  8. Сервирайте ризото с морски дарове по желание със зеленчукова салата, салса или резени лайм.

 

Кето ризото от карфиол с гъби

 

Пилешко ала Строганов. Гъби. Тиган.

 

Рецептата за кето ризото с гъби е много лесна за приготвяне. И въпреки че понякога е трудно да заменим ориза в кето рецептите, специално за това ястие карфиолът някак намира своето перфектно място.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав за 1 порция
20 минути 4 6 г нетни въглехидрати, 30 г мазнини, 13 г протеини и 342 калории

Необходими продукти:

  • 1 малка глава карфиол
  • 60 г краве масло или Гхи
  • 100 г гъби печурки
  • 1 ч. л. лук на прах (по желание)
  • 1 ч. л. чесън на прах (по желание)
  • 120 мл пилешки бульон
  • 120 мл готварска сметана
  • 100 г пармезан, настърган
  • сол на вкус
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. сушена мащерка

Начин на приготвяне:

  1. Поставете карфиолените цветчета в кухненски робот и блендирайте до получаване на парченца с големината на ориз. По този начин се прави така нареченият карфиолен ориз.
  2. Разтопете маслото Гхи в тиган на умерен огън.
  3. Изсипете карфиоления ориз и запържете за около 3 минути като разбърквате.
  4. Добавете нарязаните гъби и гответе, докато омекнат.
  5. Подправете с лук и чесън на прах, ако използвате.
  6. Изсипете пилешкия бульон и продължете да готвите, докато се абсорбира течността. Разбърквайте често.
  7. Изсипете готварската сметана и настъргания пармезан. Подправете със сол, черен пипер и мащерка.
  8. Продължете да готвите на умерен огън, докато ястието стане кремообразно и започне да се сгъстява. Не забравяйте да разбърквате от време на време.
  9. Отстранете тигана от огъня и оставете настрана ястието да се охлади и леко сгъсти за няколко минути.
  10. Сервирайте ризото с карфиолен ориз и гъби топло.
  11. Може да съхраните ястието в херметически затворен съд в хладилник за 3 до 5 дни.

Съвети

Не се притеснявайте да експериментирате с рецептата. Някои чудесни добавки, които биха придали приятен вкус и текстура на ястието, са:

  • зеленчуци – аспержи, тиквичка или други
  • различни видове сирена
  • подправки
  • печено пилешко, телешко, свинско или друг вид месо
  • морски дарове

Сервирайте ризото с пълноценен източник на протеини от предложенията ни:

Яденето навън има своите предимства – вкусна храна, която трудно бихме могли да си я приготвим у дома, освен ако нямаме нужните кулинарни умения.

Готвенето у дома, от своя страна, може да бъде не само забавно семейно занимание, но има и предимство – пести ни време и пари. С това ястие ще имаме готов обяд или вечеря само за 20 минути.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Ризото. Кето огретен с карфиол.

Ако обичате вкуса на карфиол, пригответе си тази много вкусна нисковъглехидратна рецепта за огретен с карфиол и пармезан.

 

Ако тези предложения за кето ризото с гъби и с морски дарове са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на www.forlife.bg!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 26.05.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

922eb468f8dc5255a7d27780d1c9562b12bba33e1f56e219d466003460240093?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар