Крем супа от броколи – 3 апетитни кето рецепти

Обновена: 01.03.2024|
Крем супа от броколи - 3 кето рецепти.

Представяме ви три ароматни, апетитни и богати на вкус рецепти за крем супа от броколи.

За по-малко от 30 минути ще имате готово ястие за обяд или вечеря. Съставките, които сме използвали, са нисковъглехидратни, подходящи за спазване на кето режим на хранене.

 

Какво представлява броколито?

Броколите са зеленчуци от семейството на зелето. Имат големи цветни глави, обикновено тъмнозелени, подредени в дървоподобна структура, разклонена от дебело стъбло, което обикновено е светлозелено. 

Този зеленчук, който може да се консумира суров или сготвен, напомня на карфиол, с който са роднини. Консумацията им се свързва още с Римската империя, където са високо ценена храна.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

 

Съдържащите се в броколи калории и хранителен състав

 

Здравословните храни. Вкусни рецепти с броколи. Супа от броколи.

 

Броколите съдържат изключително много ценни съединения.

Сред тях са:

  • витамин А
  • витамин С
  • витамин Е
  • витамин К
  • фолиева киселина
  • калий
  • калций
  • магнезий
  • селен

В 100 грама се съдържат едва около 35 калории и 7,2 г въглехидрати, от които диетичните фибри са 3,3 г. В тях има и много глюкозинолатни съединения, изотиоцианати и сулфорафан.

 

Крем супа от броколи със сирене чедър

Нисковъглехидратна супа от броколи със сирене чедър. Кремообразна, здравословна, без глутен и само с 5 съставки.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 8 5 г нетни въглехидрати, 25 г мазнини, 13 г протеин и 292 калории

Необходими продукти:

  • 360 г броколи
  • 830 мл бульон (пилешки, зеленчуков или друг)
  • 240 мл готварска сметана
  • 340 г сирене чедър, настъргано

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете в голяма тенджера бульона, готварската сметана и нарязаните на цветчета броколи. След като супата заври, намалете топлината и оставете да къкри за 10-20 минути или докато броколите омекнат.

Опция 1:

  1. Добавете сирене чедър постепенно, като разбърквате непрекъснато, докато се разтопи.
  2. Оставете супата да къкри на слаб огън. Избягвайте силно варене, за да предотвратите кипване.
  3. Свалете крем супата от броколи от котлона, след като сиренето се разтопи напълно.

Опция 2:

  1. Използвайте решетъчна лъжица, за да извадите около 1/3 от сварените броколи и ги заделете настрана.

Тази стъпка не е задължителна, освен ако не искате да имате парченца броколи в крем супата.

  1. Пасирайте останалата супа.
  2. Добавете настърганото сирене чедър на няколко пъти, като разбърквате непрекъснато, докато се разтопи напълно.
  3. Пасирайте отново супата до получаване на кремообразна и гладка консистенция.
  4. Поднесете ароматната крем супа от броколи с малко настъргано сирене чедър по желание.

 

Крем супа от броколи и пилешко

 

Хапки от броколи. Хигиенни навици. Ръце на мъж, който мие броколи под течаща вода - нужните витамини за пролетта. Броколите.

 

Лека, вкусна и много приятна крем супа от броколи с нежна текстура и апетитен аромат.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 6 6 г нетни въглехидрати, 12 г мазнини, 25 г протеин и 254 калории

Необходими продукти:

  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 450 г пилешки гърди
  • 1,8 л пилешки бульон (зеленчуков или друг)
  • 2 с. л. дижонска горчица
  • ½ ч. л. червен пипер
  • ¼ ч. л. червен пипер на люспи
  • 100 г крема сирене
  • 270 г броколи
  • сол и черен пипер на вкус

За гарниране (по желание):

  • сирене (чедър, фета или друго)
  • зелен лук
  • пресен магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Сложете кравето масло в тенджера и оставете да се разтопи на умерен огън. Запържете пилешките гърди, нарязани предварително на късове.
  2. Добавете бульона, сухото шери, дижонската горчица, двата вида червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
  3. Оставете бульона да заври, след което намалете котлона, покрийте и оставете да къкри за 15-20 минути, докато се сготви пилешкото месо.
  4. Добавете крема сиренето и разбъркайте, за да се разтопи.
  5. След това прибавете цветчетата броколи, разбъркайте добре и изключете котлона. Броколите ще се сварят бързо в горещия бульон.
  6. Опитайте на вкус и подправете, ако е необходимо.
  7. Сервирайте вкусната крем супа от броколи с пилешко топла.
  8. Гарнирайте по желание с настъргано сирене, зелен лук или магданоз.

 

Крем супа от броколи с карфиол и наденица

 

Крем супа от броколи. Сурови броколи върху дъска - позволена храна при кето диета

 

Кремообразна зеленчукова супа, наситена с аромати и вкус. Лесна за приготвяне за бърз обяд или вечеря. Подходяща за спазване на кето диета.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
20 минути 10 6 г нетни въглехидрати, 37 г мазнини, 17 г протеин и 267 калории

Необходими продукти:

  • 680 г домашна наденица или друг нисковъглехидратен колбас
  • 235 мл пилешки бульон (или друг)
  • 230 г броколи, нарязани на цветчета
  • 680 г карфиол на цветчета
  • 240 г готварска сметана
  • 250 г вода
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 110 г сирене чедър, настъргано
  • 5 парчета бекон
  • сол и черен пипер на вкус
  • екстра върджин зехтин

Подправки:

  • ¼ ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. лук на прах
  • ¼ ч. л. синапено семе
  • ¼ ч. л. сушен риган
  • ¼ ч. л. сушена мащерка

Начин на приготвяне:

  1. В малка купичка смесете лука и чесъна на прах, синапеното семе, ригана и мащерката.
  2. Изсипете пилешкия бульон в тенджера, покрийте с капак и оставете да заври.
  3. След това добавете карфиола и броколите на цветчета. Подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри за 4-5 минути. След като омекнат зеленчуците преместете съда от котлона и заделете настрана.
  4. Загрейте зехтин екстра върджин в голям тиган и запържете нарязаната на парчета домашна наденица.
  5. Изсипете готварската сметана, водата и кравето масло Гхи в голяма тенджера. Гответе, докато маслото се разтопи, след което добавете настърганото сирене чедър. Разбъркай те, докато се разтопи напълно.
  6. Изсипете към сместа варените броколи и карфиол. Добавете половина от микса подправки. Подправете със сол и смлян черен пипер на вкус.
  7. Пасирайте супата до кремообразна консистенция.
  8. Добавете запържените парчета наденица и подправете с останалата половина от микса подправки.
  9. Покрийте супата с капак и оставете да къкри за 5-8 минути, като разбърквате от време на време.
  10. Сервирайте в купички и гарнирайте с няколко парченца хрупкав бекон.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Ползи от консумацията на броколи

 

Крем супа от броколи.

 

Зеленчукът съдържа разнообразие от хранителни вещества, така че е добре да бъде включен към всеки здравословен режим.

Редица проучвания показват, че броколи има силата да понижи риска от доста заболявания:

  • От полза за сърдечното здраве
  • Съдържа противоракови съединения
  • Благоприятства здравето на очите
  • Може да поддържа хормоналния баланс
  • Подкрепя имунната система

 

Още от здравословната ни кухня

 

Крем супа от броколи. Кето фокача.

Пригответе си и вкусна кето фокача – нисковъглехидратен вариант със зехтин, маслини и розмарин.

 

Ако тези предложения за крем супа от броколи са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 18.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 16:25 | Публикувана: 18 юни 2021 в 10:28 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф