Как да си приготвим вкусен огретен с карфиол и пармезан

Обновена: 23.02.2024|

Вкусният огретен с карфиол се превръща в перфектна кето рецепта. Хранителният профил на карфиола е доста впечатляващ. Да не говорим, че е много достъпен и можем да го открием във всеки зеленчуков магазин.

 

Вкусен кето огретен с карфиол и пармезан

Днес ще ви покажем как бързо и лесно да си приготвите един апетитен огретен с карфиол и пармезан.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
75 минути 4 7 г нетни (без фибри)

Необходими продукти за кето огретен с карфиол:

  • 400 г ориз от карфиол (пресен карфиол настърган на ренде)
  • 45 г пармезан
  • 60 мл бадемово мляко
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 2 яйчни белтъка
  • 8 яйца
  • 60 г спанак
  • 45 г гъби печурки
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. хималайска сол
  • черен пипер на вкус
  • пресен босилек/магданоз (за сервиране, по избор)
keto 02
keto 01

 

keto 02
keto 01

Здравословен ориз от карфиол, поставен в купа на масата.

 

Начин на приготвяне:

Да пристъпим към приготвянето на нашия огретен с карфиол:

  1. Включете фурната да загрее на 180 градуса.
  2. Смесете в купа ориза от карфиол, пармезана, бадемовото мляко, гъбите, чесъна на прах и двата яйчни белтъка.
  3. Посолете, разбъркайте и изсипете в предварително намазнена с краве масло Гхи тава.
  4. Изпечете в загрятата фурна за 10 минути.
  5. Чукнете яйцата в купа, разбъркайте ги леко и заделете настрана.
  6. Извадете тавата, наредете отгоре спанака и гъбите и полейте с разбитите яйца.
  7. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и върнете тавата във фурната за още 40 минути или до получаване на приятен загар отгоре.
  8. Поднесете кето огретен с карфиол топъл, като поръсите с малко пресен босилек или магданоз.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2“.

 

 

Какви са полезните свойства на карфиола?

cauliflower 3170069 640 2

Този зеленчук съдържа малко калории, но е с високо съдържание на витамини. В действителност, карфиолът съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждаем (витамин С, витамин К, витамин В6, фолиева киселина, пантотенова киселина, калий, манган, магнезий, фосфор).

Карфиолът може също да се похвали с високо съдържание на фибри, което е от полза за общото здраве.

В една чаша карфиол има 3 грама фибри, а те са важни, защото подхранват добрите бактерии в червата, които спомагат за намаляване на възпалението и насърчават здравето и добрата работа на храносмилателната система.

Консумирането на достатъчно фибри може да помогне за предотвратяване на храносмилателни състояния като запек, дивертикулит (заболяване на дебелото черво) и възпалителни заболявания на червата.

Карфиолът е чудесен източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от вредни свободни радикали и възпаления.

Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, карфиолът е особено богат на глюкозинолати и изотиоцианати, две групи антиоксиданти, за които е доказано, че забавят растежа на раковите клетки.

Нещо повече, карфиолът съдържа големи количества витамин С, който действа като антиоксидант. Той е добре известен със своите противовъзпалителни ефекти, които могат да повишат имунитета.

Помага при загубата на тегло

Карфиолът помага в борбата с излишните килограми.

Карфиолът, наричан още цветно зеле, е с нискокалоричен (само 25 калории в 100 г), така че можете да ядете без да се притеснявате от натрупване на тегло. Като добър източник на фибри, карфиолът създава усещането за пълнота.

Високото съдържание на вода е друг аспект, свързан със загубата на тегло. Всъщност 92% от теглото му се състои от вода. Консумирането на много плътни и нискокалорични храни като карфиола е свързано със загуба на тегло.

Лесен за включване в менюто

Карфиолът е много лесен за добавяне към нашето кето меню.

Той служи и като нискокалоричен заместител на висококалорични храни, като ориз и брашно.

Също така можем да го консумираме суров, което изисква много малко подготовка. Цветното зеле може да бъде приготвено и по различни начини: на пара, печено или пържено. Той е отличнa гарнитура и може да се комбинира с ястия като супи, салати и печива.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Огретен с карфиол. Кето хранене през лятото. Пуешко филе на фурна. Пиле с карфиолен ориз.

Опитайте още една апетитна и засищаща рецепта за карфиолено ризото с пиле в кето стил.

 

Ако ви е харесала рецептата за кето огретен с карфиол и пармезан и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Там ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Много и разнообразни предложения може да откриете и в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Ще се радваме да споделите вашите впечатления в коментари, ако опитате рецептата за кето огретен с карфиол и пармезан, или пък желаете да споделите авторска рецепта.

Приятен апетит от екипа на Forlife!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

  1. Вили Пъпанова 27.11.2021 at 13:37 - Отговор

    Вкусна и лесна рецепта! Приготвих я с любов!

  2. Даниела 16.02.2020 at 22:06 - Отговор

    Ще го направя, много ми хареса.

  3. Надя 11.11.2019 at 18:50 - Отговор

    Чудесна е рецептата

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 16:51 | Публикувана: 25 юни 2019 в 10:11 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти