Карфиолътбогат на витамини, фибри и антиоксиданти

Вкусният огретен е на основата на карфиол, благодарение на което се превръща в перфектна кето рецепта. Хранителният профил на карфиола е доста впечатляващ.

Този зеленчук съдържа малко калории, но е с високо съдържание на витамини. В действителност, карфиолът съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждаем (витамин С, витамин К, витамин В6, фолиева киселина, пантотенова киселина, калий, манган, магнезий, фосфор).Карфиолът може също да се похвали с високо съдържание на фибри, което е от полза за общото здраве. В една чаша карфиол има 3 грама фибри, а те са важни, защото подхранват добрите бактерии в червата, които спомагат за намаляване на възпалението и насърчават здравето и добрата работа на храносмилателната система.

Консумирането на достатъчно фибри може да помогне за предотвратяване на храносмилателни състояния като запек, дивертикулит (заболяване на дебелото черво) и възпалителни заболявания на червата. Карфиолът е чудесен източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от вредни свободни радикали и възпаления. Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, карфиолът е особено богат на глюкозинолати и изотиоцианати, две групи антиоксиданти, за които е доказано, че забавят растежа на раковите клетки. Нещо повече, карфиолът съдържа големи количества витамин С, който действа като антиоксидант. Той е добре известен със своите противовъзпалителни ефекти, които могат да повишат имунитета.

Помага при загубата на тегло

Карфиолът помага в борбата с излишните килограми.

Карфиолът, наричан още цветно зеле, е с нискокалоричен (само 25 калории в 100 г), така че можете да ядете без да се притеснявате от натрупване на тегло. Като добър източник на фибри, карфиолът създава усещането за пълнота. Високото съдържание на вода е друг аспект, свързан със загубата на тегло. Всъщност 92% от теглото му се състои от вода. Консумирането на много плътни и нискокалорични храни като карфиола е свързано със загуба на тегло.

Лесен за включване в менюто

Карфиолът е много лесен за добавяне към нашето меню.

Той служи и като нискокалоричен заместител на висококалорични храни, като ориз и брашно. Също така можем да го консумираме сурово, което изисква много малко подготовка. Цветното зеле може да бъде приготвено и по различни начини, като пара, печено или пържено. Той е отлично гарнитура или може да се комбинира с ястия като супи, салати и печива.

Да не говорим, че е много достъпен и можем да го открием във всеки зеленчуков магазин.

Вкусен огретен с карфиол и пармезан

Днес ще ви покажем как бързо и лесно да си приготвите един апетитен огретен с карфиол и пармезан.

Нужните продукти:

  • 2 белтъка
  • 2 ч. ч. ориз от карфиол (пресен карфиол настърган на ренде)
  • ½ ч. ч. пармезан
  • 8 яйца
  • ¼ ч. ч. бадемово мляко
  • ½ ч. ч. гъби 
  • 2 ч. ч. спанак
  • 1 с.л. масло Гхи (висококачествено масло Гхи, произведено от българско мляко, можете да разгледате ТУК )
  • 1 с.л. чесън на прах
  • 1 ч. л. хималайска сол
  • черен пипер на вкус
  • пресен босилек или магданоз на вкус

Здравословен ориз от карфиол, поставен в купа на масата.

Да пристъпим към приготвянето на нашия огретен:

В голяма купа смесваме ориза от карфиола, пармезан,бадемово мляко, ситно нарязан пресен чесън и 2 белтъка. Разбъркваме добре, посоляваме на вкус и изсипваме в тава, предварително намазнена с краве масло Гхи.

Печем в предварително загрята фурна за 10 минути на 180 градуса.

След като се запече, нареждаме отгоре спанака и гъбите, а после поливаме в разбитите 8 яйца.

Посоляваме с ½ ч. л. хималайска сол и малко черен пипер на вкус.

Връщаме тавата във фурната за още 40 минути, докато се получи приятен загар отгоре.

Поднасяме топло и поръсваме с малко пресен босилек или магданоз.

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!