Вкусният огретен с карфиол се превръща в перфектна кето рецепта. Хранителният профил на карфиола е доста впечатляващ. Да не говорим, че е много достъпен и можем да го открием във всеки зеленчуков магазин.
Вкусен кето огретен с карфиол и пармезан
Днес ще ви покажем как бързо и лесно да си приготвите един апетитен огретен с карфиол и пармезан.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
75 минути | 4 | 7 г нетни (без фибри) |
Необходими продукти за кето огретен с карфиол:
- 400 г ориз от карфиол (пресен карфиол настърган на ренде)
- 45 г пармезан
- 60 мл бадемово мляко
- 1 с. л. чесън на прах
- 2 яйчни белтъка
- 8 яйца
- 60 г спанак
- 45 г гъби печурки
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. хималайска сол
- черен пипер на вкус
- пресен босилек/магданоз (за сервиране, по избор)
Начин на приготвяне:
Да пристъпим към приготвянето на нашия огретен с карфиол:
- Включете фурната да загрее на 180 градуса.
- Смесете в купа ориза от карфиол, пармезана, бадемовото мляко, гъбите, чесъна на прах и двата яйчни белтъка.
- Посолете, разбъркайте и изсипете в предварително намазнена с краве масло Гхи тава.
- Изпечете в загрятата фурна за 10 минути.
- Чукнете яйцата в купа, разбъркайте ги леко и заделете настрана.
- Извадете тавата, наредете отгоре спанака и гъбите и полейте с разбитите яйца.
- Овкусете със сол и черен пипер на вкус и върнете тавата във фурната за още 40 минути или до получаване на приятен загар отгоре.
- Поднесете кето огретен с карфиол топъл, като поръсите с малко пресен босилек или магданоз.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение “Кето фантазии 2”.
Какви са полезните свойства на карфиола?
Този зеленчук съдържа малко калории, но е с високо съдържание на витамини. В действителност, карфиолът съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждаем (витамин С, витамин К, витамин В6, фолиева киселина, пантотенова киселина, калий, манган, магнезий, фосфор).
Карфиолът може също да се похвали с високо съдържание на фибри, което е от полза за общото здраве.
В една чаша карфиол има 3 грама фибри, а те са важни, защото подхранват добрите бактерии в червата, които спомагат за намаляване на възпалението и насърчават здравето и добрата работа на храносмилателната система.
Консумирането на достатъчно фибри може да помогне за предотвратяване на храносмилателни състояния като запек, дивертикулит (заболяване на дебелото черво) и възпалителни заболявания на червата.
Карфиолът е чудесен източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от вредни свободни радикали и възпаления.
Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, карфиолът е особено богат на глюкозинолати и изотиоцианати, две групи антиоксиданти, за които е доказано, че забавят растежа на раковите клетки.
Нещо повече, карфиолът съдържа големи количества витамин С, който действа като антиоксидант. Той е добре известен със своите противовъзпалителни ефекти, които могат да повишат имунитета.
Помага при загубата на тегло
Карфиолът помага в борбата с излишните килограми.
Карфиолът, наричан още цветно зеле, е с нискокалоричен (само 25 калории в 100 г), така че можете да ядете без да се притеснявате от натрупване на тегло. Като добър източник на фибри, карфиолът създава усещането за пълнота.
Високото съдържание на вода е друг аспект, свързан със загубата на тегло. Всъщност 92% от теглото му се състои от вода. Консумирането на много плътни и нискокалорични храни като карфиола е свързано със загуба на тегло.
Лесен за включване в менюто
Карфиолът е много лесен за добавяне към нашето кето меню.
Той служи и като нискокалоричен заместител на висококалорични храни, като ориз и брашно.
Също така можем да го консумираме суров, което изисква много малко подготовка. Цветното зеле може да бъде приготвено и по различни начини: на пара, печено или пържено. Той е отличнa гарнитура и може да се комбинира с ястия като супи, салати и печива.
Още от здравословната ни кухня

Опитайте още една апетитна и засищаща рецепта за карфиолено ризото с пиле в кето стил.
Ако ви е харесала рецептата за кето огретен с карфиол и пармезан и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Там ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Много и разнообразни предложения може да откриете и в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Ще се радваме да споделите вашите впечатления в коментари, ако опитате рецептата за кето огретен с карфиол и пармезан, или пък желаете да споделите авторска рецепта.
Приятен апетит от екипа на Forlife!
Вкусна и лесна рецепта! Приготвих я с любов!
Ще го направя, много ми хареса.
Чудесна е рецептата