Вкусният огретен е на основата на карфиол, благодарение на което се превръща в перфектна кето рецепта. Хранителният профил на карфиола е доста впечатляващ. Да не говорим, че е много достъпен и можем да го открием във всеки зеленчуков магазин.
Вкусен огретен с карфиол и пармезан
Днес ще ви покажем как бързо и лесно да си приготвите един апетитен огретен с карфиол и пармезан.
Нужните продукти:
- 2 белтъка
- 2 ч. ч. ориз от карфиол (пресен карфиол настърган на ренде)
- ½ ч. ч. пармезан
- 8 яйца
- ¼ ч. ч. бадемово мляко
- ½ ч. ч. гъби
- 2 ч. ч. спанак
- 1 с.л. масло Гхи (висококачествено масло Гхи, произведено от българско мляко, можете да разгледате ТУК )
- 1 с.л. чесън на прах
- 1 ч. л. хималайска сол
- черен пипер на вкус
- пресен босилек или магданоз на вкус
Да пристъпим към приготвянето на нашия огретен:
- В голяма купа смесваме ориза от карфиола, пармезан,бадемово мляко, ситно нарязан пресен чесън и 2 белтъка. Разбъркваме добре, посоляваме на вкус и изсипваме в тава, предварително намазнена с краве масло Гхи.
- Печем в предварително загрята фурна за 10 минути на 180 градуса.
- След като се запече, нареждаме отгоре спанака и гъбите, а после поливаме в разбитите 8 яйца.
- Посоляваме с ½ ч. л. хималайска сол и малко черен пипер на вкус.
- Връщаме тавата във фурната за още 40 минути, докато се получи приятен загар отгоре.
- Поднасяме топло и поръсваме с малко пресен босилек или магданоз.
Какви са полезните свойства на карфиола?
Този зеленчук съдържа малко калории, но е с високо съдържание на витамини. В действителност, карфиолът съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждаем (витамин С, витамин К, витамин В6, фолиева киселина, пантотенова киселина, калий, манган, магнезий, фосфор).
Карфиолът може също да се похвали с високо съдържание на фибри, което е от полза за общото здраве. В една чаша карфиол има 3 грама фибри, а те са важни, защото подхранват добрите бактерии в червата, които спомагат за намаляване на възпалението и насърчават здравето и добрата работа на храносмилателната система.
Консумирането на достатъчно фибри може да помогне за предотвратяване на храносмилателни състояния като запек, дивертикулит (заболяване на дебелото черво) и възпалителни заболявания на червата. Карфиолът е чудесен източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от вредни свободни радикали и възпаления. Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, карфиолът е особено богат на глюкозинолати и изотиоцианати, две групи антиоксиданти, за които е доказано, че забавят растежа на раковите клетки. Нещо повече, карфиолът съдържа големи количества витамин С, който действа като антиоксидант. Той е добре известен със своите противовъзпалителни ефекти, които могат да повишат имунитета.
Помага при загубата на тегло
Карфиолът помага в борбата с излишните килограми.
Карфиолът, наричан още цветно зеле, е с нискокалоричен (само 25 калории в 100 г), така че можете да ядете без да се притеснявате от натрупване на тегло. Като добър източник на фибри, карфиолът създава усещането за пълнота. Високото съдържание на вода е друг аспект, свързан със загубата на тегло. Всъщност 92% от теглото му се състои от вода. Консумирането на много плътни и нискокалорични храни като карфиола е свързано със загуба на тегло.
Лесен за включване в менюто
Карфиолът е много лесен за добавяне към нашето меню.
Той служи и като нискокалоричен заместител на висококалорични храни, като ориз и брашно. Също така можем да го консумираме сурово, което изисква много малко подготовка. Цветното зеле може да бъде приготвено и по различни начини, като пара, печено или пържено. Той е отлично гарнитура или може да се комбинира с ястия като супи, салати и печива.
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!
Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!
[/fusion_text]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Ще го направя, много ми хареса.
Чудесна е рецептата