Пица с блат от карфиол и сос Маринара
Хапва ви се пица – опитайте се да я приготвите сами! Пицата с блат от карфиол е хранителна, вкусна и най-важното – полезна. Ще се хареса много на тези, които обичат пица, но не и излишните калории.
Днес сме решили да ви запознаем с полезния карфиол – един сезонен и изключително достъпен зеленчук.
Защо се спряхме именно на него? Той, заедно с броколите и брюкселското зеле, се борят за здравето на нашето тяло в три основни направления.
Част са от системата за детоксикация на организма, силни антиоксиданти са и притежават противовъзпалителни агенти.
Пица с блат от карфиол с домати и моцарела
Опитате ли веднъж пица с блат от карфиол, тя ще се превърне в любимата ви и ще искате отново да си хапнете от нея! Приготвя се бързо, лесно и е с ниско съдържание на въглехидрати.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 13 г |
Необходими продукти:
- 500 г карфиол
- 1 яйце
- 150 г пармезан, настърган
- 100 г бадемово брашно
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. микс подправки за пица (риган, босилек, магданоз, червен пипер)
- 1/2 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 125 мл сос Маринара – по-надолу ще го приготвим заедно
- 1 с. л. краве масло Гхи за намазняване
За сервиране:
- 100 г пресни листа от босилек
- сол и черен пипер на вкус
По желание гарнирайте с:
- пресни домати
- рукола
- слайсове бекон
Препоръчваме ви да използвате краве масло Гхи за готвене, тъй като то не се разпада на свободни радикали и е изключително полезно за организма.
Начин на приготвяне на пица с блат от карфиол:
- Преди да започнем с подготовката на блат от карфиол, загряваме фурната до 210 градуса.
- Докато загрее напълно, поставяме в блендера карфиола и миксираме добре.
- Получената смес прецеждаме добре в хавлиена кърпа, за да се премахне излишната течност.
- Смесваме карфиола, яйцето, пармезана, бадемовото брашно, чесъна, миска подправки, добавяме солта и черния пипер и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
- От полученото тесто образуваме кръг, който разстиламе с диаметър 30 см. Преди това покриваме добре тавата с хартия за печене, като я омазняваме с краве масло Гхи.
- Върху добре омазнената тава поставяме нашия блат от карфиол и изпичаме във фурната до златисто в
продължение на 20 минути.
Вече сме готови със здравословния блат от карфиол за нашата пица. Сега остава да й добавим още вкус.
- Извадете пицата от фурната и я поръсете с пармезан, след това сложете соса (как да го направите – рецептата сме написали в края на статията) и отново поръсете с пармезан.
- Поставете във фурната за 5-7 минути, докато съставките напълно омекнат.
- Готовата пица подправете с босилек, сол и черен пипер на вкус.
Насладете се на един уникален вкус, създаден единствено с естествени продукти. Поканете приятелите си на филмова вечер или на вечер, посветена на настолни игри и се забавлявайте от сърце, с малките, но истински удоволствия от живота.
Сос Маринара за нашата пица с блат от карфиол
Това количество продукти ни дава 125 мл сос Маринара.
Необходими продукти:
- 300 г пресни домати, обелени
- 1 с. л. зелен лук, задушен
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. сушен риган
- 6 големи листа пресен босилек
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. стевиола на прах
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Пасирайте предварително обелените домати в блендер.
- Поставете ги в тиган, заедно със зеления лук, чесъна на прах, ригана, босилека, зехтина и стевиолата.
- Варете соса на среден огън без капак за 15-20 минути, като разбърквате често, докато се сгъсти умерено.
- При нужда добавете малко вода.
Готовият сос може да консумирате веднага или да оставите да престои в хладилник.
Съвет:
Размажете соса, оставяйки поне сантиметър и половина борд по края, който преди и по време на печенето може да намажете с малко масло Гхи, за да стане хрупкав.
Полезни свойства на карфиола
Карфиолът съдържа вещества, които влияят на ензимите в тялото, борещи се с токсините от околната среда. Той е доказан зеленчук, чиято употреба спомага профилактиката на раковите заболявания.
Противовъзпалителните му свойства се дължат на фитонутриенти, които ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт.
Високите концентрации на витамин К и С пък отговарят за здравината на костите и противовъзпалителните процеси на тялото. Направата на блат от карфиол е чудесен начин да включите зеленчука в менюто си.
Откъде произлиза карфиолът?
Учените смятат, че карфиолът, като независима култура, се е родил в Сирия преди около 2 хиляди години. За дълъг период от време тази култура е носила друго название, в превод – сирийско зеле.
До XII век, карфиолът е растял единствено в Арабския Изток, а след това маврите запознали с него Испания и Кипър. След 200 години, културата вече се отглеждала и в други страни от Европа.
Месец септември е активният му период, в който той е максимално пресен и полезен.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Перфектното тесто за пица крие своите специфики, които ще се опитаме да разкрием в следващите редове.
Отдавна ви показахме, че има и алтернативни варианти на традиционната пица – днес продължаваме
В съботния ден сме решили да сготвим заедно здравословна пица с тесто от тиквички,
Един Коментар
Прекрасна диетична пица