Пица с блат от карфиол и сос Маринара

Обновена: 26.09.2024|
Пица с блат от карфиол.

Хапва ви се пица – опитайте се да я приготвите сами! Пицата с блат от карфиол е хранителна, вкусна и най-важното – полезна. Ще се хареса много на тези, които обичат пица, но не и излишните калории.

Днес сме решили да ви запознаем с полезния карфиол – един сезонен и изключително достъпен зеленчук.

Защо се спряхме именно на него? Той, заедно с броколите и брюкселското зеле, се борят за здравето на нашето тяло в три основни направления.

Част са от системата за детоксикация на организма, силни антиоксиданти са и притежават противовъзпалителни агенти.

 

Пица с блат от карфиол с домати и моцарела

Опитате ли веднъж пица с блат от карфиол, тя ще се превърне в любимата ви и ще искате отново да си хапнете от нея! Приготвя се бързо, лесно и е с ниско съдържание на въглехидрати.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
35 минути 6 13 г

 

Необходими продукти:

  • 500 г карфиол
  • 1 яйце
  • 150 г пармезан, настърган
  • 100 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 ч. л. микс подправки за пица (риган, босилек, магданоз, червен пипер)
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 125 мл сос Маринара – по-надолу ще го приготвим заедно
  • 1 с. л. краве масло Гхи за намазняване

 

За сервиране:

  • 100 г пресни листа от босилек
  • сол и черен пипер на вкус

 

По желание гарнирайте с:

  • пресни домати
  • рукола
  • слайсове бекон

 

Препоръчваме ви да използвате краве масло Гхи за готвене, тъй като то не се разпада на свободни радикали и е изключително полезно за организма.

 

Начин на приготвяне на пица с блат от карфиол:

Блат от карфиол.

  1. Преди да започнем с подготовката на блат от карфиол, загряваме фурната до 210 градуса.
  2. Докато загрее напълно, поставяме в блендера карфиола и миксираме добре.
  3. Получената смес прецеждаме добре в хавлиена кърпа, за да се премахне излишната течност.
  4. Смесваме карфиола, яйцето, пармезана, бадемовото брашно, чесъна, миска подправки, добавяме солта и черния пипер и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
  5. От полученото тесто образуваме кръг, който разстиламе с диаметър 30 см. Преди това покриваме добре тавата с хартия за печене, като я омазняваме с краве масло Гхи.
  6. Върху добре омазнената тава поставяме нашия блат от карфиол и изпичаме във фурната до златисто в
    продължение на 20 минути.

Вече сме готови със здравословния блат от карфиол за нашата пица. Сега остава да й добавим още вкус.

  1. Извадете пицата от фурната и я поръсете с пармезан, след това сложете соса (как да го направите – рецептата сме написали в края на статията) и отново поръсете с пармезан.
  2. Поставете във фурната за 5-7 минути, докато съставките напълно омекнат.
  3. Готовата пица подправете с босилек, сол и черен пипер на вкус.

Насладете се на един уникален вкус, създаден единствено с естествени продукти. Поканете приятелите си на филмова вечер или на вечер, посветена на настолни игри и се забавлявайте от сърце, с малките, но истински удоволствия от живота.

 

Сос Маринара за нашата пица с блат от карфиол

 

Блат от карфиол.

 

Това количество продукти ни дава 125 мл сос Маринара.

Необходими продукти:

  • 300 г пресни домати, обелени
  • 1 с. л. зелен лук, задушен
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 ч. л. сушен риган
  • 6 големи листа пресен босилек
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. стевиола на прах
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Пасирайте предварително обелените домати в блендер.
  2. Поставете ги в тиган, заедно със зеления лук, чесъна на прах, ригана, босилека, зехтина и стевиолата.
  3. Варете соса на среден огън без капак за 15-20 минути, като разбърквате често,  докато се сгъсти умерено.
  4. При нужда добавете малко вода.

Готовият сос може да консумирате веднага или да оставите да престои в хладилник.

Съвет:
Размажете соса, оставяйки поне сантиметър и половина борд по края, който преди и по време на печенето може да намажете с малко масло Гхи, за да стане хрупкав.

 

Полезни свойства на карфиола

Карфиолът съдържа вещества, които влияят на ензимите в тялото, борещи се с токсините от околната среда. Той е доказан зеленчук, чиято употреба спомага профилактиката на раковите заболявания.

Противовъзпалителните му свойства се дължат на фитонутриенти, които ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт.

Високите концентрации на витамин К и С пък отговарят за здравината на костите и противовъзпалителните процеси на тялото. Направата на блат от карфиол е чудесен начин да включите зеленчука в менюто си.

 

Откъде произлиза карфиолът?

Учените смятат, че карфиолът, като независима култура, се е родил в Сирия преди около 2 хиляди години. За дълъг период от време тази култура е носила друго название, в превод – сирийско зеле.

До XII век, карфиолът е растял единствено в Арабския Изток, а след това маврите запознали с него Испания и Кипър. След 200 години, културата вече се отглеждала и в други страни от Европа.

Месец септември е активният му период, в който той е максимално пресен и полезен.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Маргарита Илиева 17.05.2019 at 0:22 - Отговор

    Прекрасна диетична пица

Оставете коментар