Кето салата с карфиол
Салата с карфиол, приготвена с нисковъглехидратни съставки, поднесена като гарнитура към печено на скара сочно месо. Не звучи ли апетитно? И определено ще събудим интерес у вас, като ви споделим, че рецептите, които сме ви приготвили, на вкус се доближават много до картофената салата.
Когато сме на режим обаче трябва да намерим алтернатива. Затова ви предлагаме цели 3 варианта на кето салата с карфиол, които да си приготвите у дома.
Кето салата с карфиол и броколи
Пъстра и хрупкава кето салата с карфиол и броколи. За допълнителен приятен вкус използваме бекон, ароматна гауда и пресен зелен лук. Поднесете салатата с млечен дресинг за перфектен завършек.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 6 г |
Необходими продукти:
- 300 г броколи, нарязан на цветчета
- 300 г карфиол, нарязан на цветчета
- 12 парчета бекон, сготвен и наситнен
- 230 г сирене гауда (или кашкавал), нарязано на малки кубчета
- 1 стрък пресен лук, наситнен (по желание)
За дресинга:
- 200 г кисело мляко
- 100 г домашна кето майонеза
- 2 с. л. оцет
- ¼ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Смесете в голяма купа цветчетата броколи и карфиол, заедно с бекона и гаудата (или кашкавала).
- По желание добавете пресен лук, нарязан на ситно.
- Пригответе дресинга като смесите в купа киселото мляко с домашната кето майонеза, оцета и за малко сладост добавете стевиола на прах.
- Подправете със сол и черен пипер за по-изразен вкус и оставете в хладилник за няколко минути.
- Поднесете нисковъглехидратата салата с карфиол и броколи като я овкусите с охладения млечен дресинг.
- Гарнирайте с хрупкав бекон и се насладете.
Кето салата с карфиол и бекон
Рецептата за кето салата с карфиол има вкус точно като традиционната картофена салата, ако не дори и по-добър, особено когато изпечем карфиола.
Картофената салата е една от най-често срещаните гарнитури за барбекю. Затова с гордост представяме тази кето версия за салата с карфиол, която е много вкусна.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 6 г |
Необходими продукти:
- 650 г карфиол
- Сол и черен пипер на вкус
- 120 мл вода
- 140 г бекон
- 120 г стръкове целина
- 2 с. л. пресен лук
За дресинга:
- 350 мл домашна кето майонеза
- ¾ с. л. дижонска горчица
- ¾ с. л. оцет
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте скарата на слаб огън.
- Нарежете карфиола на цветчета и ги разпределете върху два отделни листа алуминиево фолио.
- Не поставяйте карфиолените цветчета едно върху друго. Подправете ги със сол и черен пипер на вкус.
- Повдигнете краищата на фолиото, така че леко да покрива карфиолените хапки.
- Излейте ¼ чаша вода върху карфиолените хапки и завийте добре, така че да не изтече течността.
- Изпечете върху загрята скара за 15-20 минути или до готовност.
- Поставете парчетата бекон върху скарата и изпечете до хрупкавост, след което нарежете на ситно.
- Нарежете също целината и пресния лук.
- Премахнете карфиола от скарата и внимателно го развийте. Оставете да се охлади напълно, след което го изсипете в голяма купа.
- Добавете хрупкавия бекон, целината и пресния лук.
Дресинга:
- Смесете в купа домашната кето майонеза с горчицата и оцета. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.
- Изсипете дресинга върху нисковъглехидратната салата с карфиол и разбъркайте.
- Гарнирайте с хрупкав бекон и пресен зелен лук и поднесете.
Съвети
- Може да приготвите карфиола като го сварите или сготвите на пара за 15 минути или докато омекне.
- Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете бекона на един слой върху лист хартия за печене и изпечете за около 10-15 минути или до хрупкавост.
Пъстра кето салата с карфиол
Тази кето и нисковъглехидратна салата с карфиол е перфектна за сервиране като гарнитура към барбекю.
Перфектно се съчетават печените чушки и карфиол с прясна краставица и натрошено краве сирене. Овкусяваме с пресни билки, зехтин и свеж лимонов сок.
Време за приготвяне: 15 минути
Порции: 8
Хранителен състав в 1 порция: 4 г въглехидрати, 5 г мазнини, 2,1 г протеин и 66 калории
Необходими продукти:
- 3 чушки (червена, зелена и жълта)
- ½ глава карфиол
- 2 с. л. зехтин екстра върджин + още за овкусяване
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 краставица
- Пресен босилек и магданоз, наситнени
- 1-2 с. л. лимонов сок
- 50 г краве сирене, натрошено
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Нарежете чушките и карфиола на малки хапки. Сложете ги в купа и овкусете със зехтин, сол и черен пипер.
- Разбъркайте и разстелете зеленчуците върху тава, покрита с пергаментова хартия за печене.
- Изпечете за 7-8 минути или докато омекнат, след което извадете зеленчуците, оставете да се охладят и прехвърлете в хладилник.
- Нарежете краставицата на кубчета, наситнете пресния магданоз и босилек.
- Смесете билките с изпечените и охладени зеленчуци.
- Овкусете със зехтин, лимонов сок и натрошено краве сирене.
- Разбъркайте нисковъглехидратата пъстра салата с карфиол, гарнирайте с пресни билки и поднесете.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези нисковъглехидратни рецепти за кето салата с карфиол са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ако и вие сте сред любителите на индийската кухня ви предлагаме любимото на всички почитатели на уличната храна – гоби манчуриан.
Карфиолено ризото с пиле е алтернативен вариант на любимата традиционна рецепта за пиле с ориз, но в нисковъглехидратен […]
Предложения за няколко вида кето салата – с морски дарове, пиле, авокадо, маслини, с яйца, разнообразие от свежи продукти и питателен резултат.