Салата с карфиол, приготвена с нисковъглехидратни съставки, поднесена като гарнитура към печено на скара сочно месо. Не звучи ли апетитно? И определено ще събудим интерес у вас, като ви споделим, че рецептите, които сме ви приготвили, на вкус се доближават много до картофената салата.

Когато сме на режим обаче трябва да намерим алтернатива. Затова ви предлагаме цели 3 варианта на кето салата с карфиол, които да си приготвите у дома.

 

Кето салата с карфиол и броколи

Пъстра и хрупкава кето салата с карфиол и броколи. За допълнителен приятен вкус използваме бекон, ароматна гауда и пресен зелен лук. Поднесете салатата с млечен дресинг за перфектен завършек.

 

Необходими продукти:

  • 300 г броколи, нарязан на цветчета
  • 300 г карфиол, нарязан на цветчета
  • 12 парчета бекон, сготвен и наситнен
  • 230 г сирене гауда (или кашкавал), нарязано на малки кубчета
  • 1 стрък пресен лук, наситнен (по желание)

За дресинга:

  • 200 г кисело мляко
  • 100 г домашна кето майонеза
  • 2 с. л. оцет
  • 1 с. л. стевиола на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
Стевиола прах 350 г21.60лв.

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в голяма купа цветчетата броколи и карфиол, заедно с бекона и гаудата (или кашкавала).
  2. По желание добавете пресен лук, нарязан на ситно.
  3. Пригответе дресинга като смесите в купа киселото мляко с домашната кето майонеза, оцета и за малко сладост добавете стевиола на прах.
  4. Подправете със сол и черен пипер за по-изразен вкус и оставете в хладилник за няколко минути.
  5. Поднесете нисковъглехидратата салата с карфиол и броколи като я овкусите с охладения млечен дресинг.
  6. Гарнирайте с хрупкав бекон и се насладете.

 

Кето салата с карфиол и бекон

Рецептата за кето салата с карфиол има вкус точно като традиционната картофена салата, ако не дори и по-добър, особено когато изпечем карфиола.

Картофената салата е една от най-често срещаните гарнитури за барбекю. Затова с гордост представяме тази кето версия за салата с карфиол, която е много вкусна.

Необходими продукти:

  • 650 г карфиол
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 120 мл вода
  • 140 г бекон
  • 120 г стръкове целина
  • 2 с. л. пресен лук

За дресинга:

  • 350 мл домашна кето майонеза
  • ¾ с. л. дижонска горчица
  • ¾ с. л. оцет
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте скарата на слаб огън.
  2. Нарежете карфиола на цветчета и ги разпределете върху два отделни листа алуминиево фолио.
  3. Не поставяйте карфиолените цветчета едно върху друго. Подправете ги със сол и черен пипер на вкус.
  4. Повдигнете краищата на фолиото, така че леко да покрива карфиолените хапки.
  5. Излейте ¼ чаша вода върху карфиолените хапки и завийте добре, така че да не изтече течността.
  6. Изпечете върху загрята скара за 15-20 минути или до готовност.
  7. Поставете парчетата бекон върху скарата и изпечете до хрупкавост, след което нарежете на ситно.
  8. Нарежете също целината и пресния лук.
  9. Премахнете карфиола от скарата и внимателно го развийте. Оставете да се охлади напълно, след което го изсипете в голяма купа.
  10. Добавете хрупкавия бекон, целината и пресния лук.

Дресинга:

  1. Смесете в купа домашната кето майонеза с горчицата и оцета. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.
  2. Изсипете дресинга върху нисковъглехидратната салата с карфиол и разбъркайте.
  3. Гарнирайте с хрупкав бекон и пресен зелен лук и поднесете.

 

Съвети

  • Може да приготвите карфиола като го сварите или сготвите на пара за 15 минути или докато омекне.
  • Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете бекона на един слой върху лист хартия за печене и изпечете за около 10-15 минути или до хрупкавост.

 

Пъстра кето салата с карфиол

Тази кето и нисковъглехидратна салата с карфиол е перфектна за сервиране като гарнитура към барбекю.

Перфектно се съчетават печените чушки и карфиол с прясна краставица и натрошено краве сирене. Овкусяваме с пресни билки, зехтин и свеж лимонов сок.

Време за приготвяне: 15 минути

Порции: 8

Хранителен състав в 1 порция: 3,8 г въглехидрати, 5 г мазнини, 2,1 г протеин и 66 калории

Необходими продукти:

  • 3 чушки (червена, зелена и жълта)
  • ½ глава карфиол
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин + още за овкусяване
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 краставица
  • Пресен босилек и магданоз, наситнени
  • 1-2 с. л. лимонов сок
  • 50 г краве сирене, натрошено

 

Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Нарежете чушките и карфиола на малки хапки. Сложете ги в купа и овкусете със зехтин, сол и черен пипер.
  3. Разбъркайте и разстелете зеленчуците върху тава, покрита с пергаментова хартия за печене.
  4. Изпечете за 7-8 минути или докато омекнат, след което извадете зеленчуците, оставете да се охладят и прехвърлете в хладилник.
  5. Нарежете краставицата на кубчета, наситнете пресния магданоз и босилек.
  6. Смесете билките с изпечените и охладени зеленчуци.
  7. Овкусете със зехтин, лимонов сок и натрошено краве сирене.
  8. Разбъркайте нисковъглехидратата пъстра салата с карфиол, гарнирайте с пресни билки и поднесете.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата с карфиол. Домашен кето пудинг без захар.

Ако желанието ви за нещо сладко, но и полезно, е по-силно от това за салата, представяме ви рецепта за домашен кето пудинг без захар.

 

Ако тези нисковъглехидратни рецепти за кето салата с карфиол са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!