Захарният диабет е метаболитно заболяване, което причинява висока кръвна захар. Хормонът инсулин транспортира захарта от кръвта в клетките, за да се съхранява или използва за енергия. Накратко – при диабет тялото или не може да произведе достатъчно инсулин, или не може ефективно да използва инсулина, който произвежда. Нелекуван, диабетът може да причини други здравословни проблеми с нервите, очите, бъбреците и сърцето. Здравословната диета, редовната физическа активност, поддържането на нормално телесно тегло и избягването на употребата на алкохол и цигари са едни от начините за предотвратяване или контролирането на диабетно състояние. Повече за различните видове на заболяване – в следващите редове.

 

Видове диабет и симптомите им

Съществуват няколко вариации на заболяването. Всеки тип диабет има уникални симптоми, причини и лечение. Ето по какво се различават един от друг:

  •  Тип 1

Това е автоимунно заболяване. При него имунната система атакува и унищожава клетките в панкреаса, където се произвежда инсулин. Все още не са изяснени причините за тази атака. Около 10% от хората с диабет имат този тип. Симптомите на диабет тип 1 могат да включват: силен глад, повишена жажда, отслабване, често уриниране, замъглено зрение, умора.

  • Тип 2

Този вид възниква, когато тялото стане резистентно към инсулин и захарта започва да се натрупва в кръвта. Симптомите на диабет тип 2 включват: повишен глад, повишена жажда, засилено уриниране, замъглено зрение, умора, бавно заздравяване на рани.

  • Преддиабетно състояние

Преддиабетът се появява, когато кръвната ви захар е по-висока от нормалната, но не е достатъчно висока, за да се постави диагноза диабет тип 2. Това състояние до голяма степен е обратимо.

  • Гестационен диабет

Високата кръвна захар може да бъде симптом и по време на бременност. Блокиращите инсулин хормони, произвеждани от плацентата, причиняват този тип диабет. Състоянието често се открива по време на рутинен тест за кръвна захар или тест за перорален глюкозен толеранс, който обикновено се провежда между 24-та и 28-та гестационна седмица. То е обратимо и след раждането всичко се нормализира, но има случаи, в които е предпоставка за развитие на тип 2.

 

Какво причинява диабет тип 1?

Както вече споменахме, диабет тип 1 възниква, когато имунната система атакува и унищожава произвеждащите инсулин бета клетки на панкреаса. Учените смятат, че той се причинява от гени и фактори на околната среда, като вируси, които могат да предизвикат заболяването. Но все още продължава да се работи за установяване на причините за диабет тип 1 и възможните начини за предотвратяване или забавяне на заболяването. По-голяма е вероятността за развитие на болестта при деца или тийнейджъри, които имат преки роднини със заболяването (брат, сестра, майка, баща).

 

Какво води до диабет тип 2?

 

Диабет. Какво е кето диетата. Мъж, който джънк фууд по време на работа. Видимо води застоял начин на живот.

 

Диабет тип 2 е най-разпространеният вид и за неговото развитие има няколко възможни причини:

  • Наднормено тегло и липса на физическа активност

По-вероятно е да развиете диабет тип 2, ако не сте физически активни и имате наднормено тегло или затлъстявате. Излишното тегло понякога причинява инсулинова резистентност и е често срещано при хора с диабет тип 2. Местоположението на телесните мазнини също има значение. Допълнителните мазнини около корема са рисков фактор.

Диабет тип 2 обикновено започва с инсулинова резистентност – състояние, при което мускулите, черният дроб и мастните клетки не използват добре инсулина. В резултат на това тялото се нуждае от повече инсулин, за да помогне на глюкозата да премине в клетките. В началото панкреасът прави повече инсулин, за да отговори на търсенето. С течение на времето обаче панкреасът не може да навакса достатъчно и нивата на кръвната захар се повишават.

  • Фамилна обремененост

Както при диабет тип 1, някои гени могат да увеличат вероятността за развитие на заболяването. Смята се, че индианци и латиноамериканци са най-засегнатите раси. Гените могат да увеличат и склонността на човек към трупане на наднормено тегло или затлъстяване, което вече казахме, че също е основен фактор.

 

Какво причинява гестационния диабет?

Гестационният диабет се причинява от хормоналните промени на бременността, в комбинация с генетичната предразположеност и начина на живот. Хормоните допринасят за инсулиновата резистентност, която се среща при всички жени по време на късна бременност. Повечето бременни жени успяват да произвеждат достатъчно инсулин, за да преодолеят инсулиновата резистентност, но някои не могат. Гестационният диабет се появява, когато панкреасът не може да произведе достатъчно инсулин. Както при диабет тип 2, допълнителното тегло е свързано с гестационния диабет. Жените с наднормено тегло или затлъстяване може вече да имат инсулинова резистентност, когато забременеят. Наддаването на твърде много тегло по време на бременността също може да бъде фактор, така че това трябва да се следи и да се вземат навременни мерки.

 

Здравословна диета и видовете диабет

 

Диабет. Естествения подсладител стевия срещу вреднта бяла захар. Листенца от стевия, стевия на кристали и бяла захар.

 

Здравословното хранене е в основата за управлението на различни заболявания, включително и на диабета. В някои случаи промяната на диетата може да бъде достатъчна, за да контролирате заболяването, без да се налага да приемате лекарства. Можете да си припомните и статията, в която ви дадохме няколко билки, които естествено понижават кръвната захар.

  • Хранене при тип 1

Нивото на кръвната захар се повишава или пада въз основа на видовете храни, които се консумират. Нишестените или сладки храни карат нивата на кръвната захар бързо да се повишават. Протеините и мазнините причиняват постепенно увеличаване.

В повечето случаи се препоръчва ограничаване на количеството въглехидрати, съобразено с приема на инсулин. Постигането на правилния баланс на протеини, мазнини и въглехидрати може да помогне за контролиране на кръвната захар.

Много хора с този проблем се обръщат към кето диетата, тъй като при нея е заложено именно нисковъглехидратното хранене, без захар. За препоръчване е менюто да бъде съставено от диетолог.

  • Хранене при тип 2

Контролирането на въглехидратите също е важна част от диетата при диабет тип 2. Същевременно правилните видове храни могат както да контролират кръвната ви захар, така и да ви помогнат за премахване на излишните килограми, които често са проблем при това състояние. Препоръчва се често хранене на малки порции, което включва плодове, зеленчуци, постни протеини и здравословни мазнини.

  • Хранене и гестационен диабет

Добре балансираната диета е важна както за бременната, така и за бебето през тези девет месеца. Правилният избор на храна също може да помогне на предразположените бъдещи майки да избегнат лекарства за диабет. Препоръчва се ограничаване на сладките и прекалено солени храни. И тук е добре да се изготви хранителен план от диетолог, ако е налична определена предразположеност.

За финал: Бъдете отговорни към здравето си и при първи симптоми се консултирайте с лекар и направете промени в начина си на живот. Ако темата представлява интерес за вас, можете да я продължите като прочетете и коментара на д-р Йордан Йорданов за диабетното стъпало.