Диабет – какво представлява и причини за появата му

Обновена: 08.03.2024|
Диабет, видове, лечение, симптоми.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, което причинява висока кръвна захар. Хормонът инсулин транспортира захарта от кръвта в клетките, за да се съхранява или използва за енергия.

Накратко – при диабет тялото или не може да произведе достатъчно инсулин, или не може ефективно да използва инсулина, който произвежда.

Нелекувано, състоянието може да причини други здравословни проблеми, като например :

 • проблеми с нервите
 • проблеми с очите
 • проблеми с бъбреците и сърцето

Здравословната диета с ниско съдържание на въглехидрати, редовната физическа активност, поддържането на нормално телесно тегло и избягването на употребата на алкохол и цигари са едни от начините за предотвратяване или контролирането на диабетно състояние.

 

Повече за различните видове на заболяването – в следващите редове.

 

Видове диабет и симптомите им

 

Видове диабет и симптоми.

 

Съществуват няколко вариации на заболяването, но те изискват различен подход и лечение, макар често симптомите им да се припокриват.

Тип 1

Диабет тип 1 е хронично автоимунно заболяване, което пречи на задстомашната жлеза (панкреаса) да произвежда инсулин – хормон, регулиращ движението на глюкозата в клетките.

При липсата на инсулин захарта се натрупва в кръвния поток, а това състояние може да причини животозастрашаващи усложнения.

Различни фактори, включително генетиката и някои вируси, могат да допринесат за диабет тип 1. Макар обикновено да се появява в детството или юношеството, той може да се развие и при възрастни.

Въпреки активните изследвания, тип 1 не се лекува. Лечението се фокусира върху ежедневен контрол на кръвната захар с инсулин и диета за предотвратяване на усложнения.

Тип 2

Диабет тип 2 е нарушение в начина, по който тялото регулира и използва глюкозата като гориво. Това състояние води до твърде големи количества от нея, циркулиращи в кръвния поток. В крайна сметка високото ниво на кръвната захар може да доведе до нарушения на кръвоносната, нервната и имунната системи.

При диабет тип 2 има преди всичко два взаимосвързани проблема. Панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, а клетките реагират зле на хормона. Тип 2 е по-често срещан при възрастни хора, но увеличаването на броя на децата със затлъстяване води до разпространението му сред по-млади хора.

Няма лек за диабет тип 2, но загубата на тегло, правилното хранене и физическата активност могат да помогнат в контрола над болестта, която често води след себе си сърдечно-съдови заболявания и други неприятни последици.

Ако тези мерки не са достатъчни за управление на кръвната захар, може да се нуждаете и от лекарства за диабет или инсулинова терапия, затова е важно да се консултирате редовно с лекар.

 

Общи симптоми на диабет тип 1 и тип 2

Това са:

 • прекомерна жажда
 • често уриниране, включително често подмокряне и нощно напикаване при бебета и деца
 • прекомерен глад
 • умора
 • замъглено зрение
 • бавно зарастване на порязвания и рани
 • изтръпване или мравучкане на крайниците
 • вагинални гъбични инфекции

Освен тях се наблюдават и други, специфични за всеки от двата типа. При тип 2 голяма част от хората нямат никакви признаци в продължение на години. Важно е да се отбележи, че голяма част от тях са с наднормено тегло и/ или абдоминално затлъстяване.

Не така стоят нещата с диабет тип 1, който често е вроден. При него повечето пациенти са с ниско или нормално тегло, а при нелекуване симптомите се появяват и влошават по-бързо от тип 2.

 

Преддиабетно състояние

Преддиабетът се появява, когато кръвната ви захар е по-висока от нормалната, но не е достатъчно висока, за да се постави диагноза диабет тип 2. Това състояние до голяма степен е обратимо, но без промени в начина на живот възрастните и децата с това състояние са изложени на висок риск от развитие на болестта.

Ако имате преддиабет, дългосрочното увреждане, особено на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците, може вече да е започнало.

Прием на здравословни храни, редуциране на телесното тегло и замяна на вредния заседнал начин на живот с физическа активност са ключът към нормалните нива на глюкоза в кръвта.

Точната причина за състоянието не е известна. Но фамилната обремененост и генетиката изглежда играят важна роля.

Когато имате преддиабет, клетките на панкреаса не функционират нормално, възпрепятства се действието на инсулина и захарта се натрупва в кръвта.

За щастие намаленият прием на въглехидрати и умереният начин на живот могат да обърнат процеса и да не се стигне до развитие на състоянието.

 

Гестационен диабет

Високата кръвна захар може да бъде симптом и по време на бременност. Блокиращите инсулин хормони, произвеждани от плацентата, причиняват гестационен диабет.

Състоянието често се открива по време на рутинен тест за кръвна захар или тест за перорален глюкозен толеранс, който обикновено се провежда между 24-та и 28-та гестационна седмица.

То е обратимо и след раждането всичко се нормализира, но има случаи, в които е предпоставка за развитие на диабет тип 2.

Този тип диабет може да причини здравословни проблеми както на майката, така и на бебето. Често няма симптоми или те могат да бъдат леки, като например повишена жажда или нужда от по-често уриниране.

Може да намалите опасността от това състояние, като отслабнете, преди да забременеете, ако имате килограми в излишък. Физическата активност преди и по време на бременност също може да помогнат за предотвратяване на гестационен диабет.

 

Латентен автоимунен диабет при възрастни

Това е различна форма на диабет, обособена от учените, която се простира между тип 1 и тип 2 и има особености, присъщи и за двата вида. Ето защо някои хора го наричат тип 1,5 или 1 ½.

Той всъщност не е класифициран като отделен тип диабет в момента, но има някои медицински изследвания, които се опитват да определят точно какво го прави различен от тип 1 и тип 2.

Симптомите му са същите като при тип 1 и тип 2:

 • често уриниране
 • постоянна жажда
 • лесна уморяемост
 • отслабване

Те обикновено се появяват много по-бавно, отколкото при тип 1, а симптомите са по-очевидни и често се появяват по-бързо, отколкото при тип 2.

И докато наднорменото тегло е основен рисков фактор за диабет тип 2, възрастните с латентен автоимунен диабет са склонни да имат здравословно тегло.

Откриването му може да бъде трудно и някои хора са диагностицирани с тип 2 по погрешка. Ако имате тип 1,5, обикновено се в кръвта има антитела, които обикновено се откриват при хора с тип 1.

Панкреатогенен

Това е форма на вторичен диабет, асоцииран с увреждане на екзокринната част на панкреаса. Американската диабетна асоциация класифицира панкреатогенния диабет като тип 3c захарен диабет (Т3сЗД).

Той съставлява 5-10% от всички пациенти с диабет. Развива се при болни с панкреасни заболявания като хроничен панкреатит, кистична фиброза (муковисцидоза), травма, неоплазия, хемохроматоза, както и при пациенти след панкреатектомия.

 

Диагностициране

 

Диабет, диагноза, видове.

 

Всеки, който има симптоми на диабет или е изложен на риск от заболяването, трябва да бъде тестван. Жените рутинно се тестват за гестационен диабет през втория или третия триместър на бременността.

Лекарите провеждат следните кръвни изследвания за диагностициране на преддиабет и диабет:

 • Тест за плазмена глюкоза на гладно (FPG) –  измерва кръвната захар, след като пациентът е гладувал в продължение на 8 часа.
 • Тест A1C – предоставя моментна снимка на нивата на кръвната захар през предходните 3 месеца.
 • Орален глюкозо-толерансен тест (ОГТТ) – двучасов тест, който проверява нивото на глюкозата в кръвта преди и 2 часа след изпиване на 75 грама глюкоза, разтворена в 300 мл вода. Този тест показва как тялото преработва глюкозата.
 • Случаен кръвно-захарен тест – проверява нивото на глюкозата по всяко време на деня при наличие на изразени симптоми на диабет. Диагноза се поставя при случайно ниво на глюкозата в кръвта ≥ 11.1 ммол/л.
 • Нивото на гликирания хемоглобин HbA1 – отразява средната кръвна захар през последните три месеца. Предимството на това изследване е, че може да се проведе по всяко време на деня, не налага специална подготовка (гладуване), и не е необходимо да се пие глюкоза.
 • Антитела при диабет тип 1
 • Нивата на имунореактивния инсулин

 

Възможно е да се пуснат и изследвания на урина за:

 • Изследване за кетони (тип киселини) в урината – ако организмът не успее да употреби глюкозата като енергиен източник, започва разграждане на мазнините, което води до повишено отделяне на кетони в урината.
 • Микроскопски изследвания
 • Микробиологично изследване за изключване на пикочна инфекция

За да се диагностицира гестационен диабет, се тестват нивата на кръвна захар между 24-та и 28-та седмица от бременността.

 

Мониторинг на диабета

Мониторингът е важен аспект при състоянието. Помага ви да разберете дали постигате препоръчаните цели за лечение, за да сте в оптимално здравословно състояние.

Информацията, която получавате от редовното наблюдение, може да ви помогне да се грижите за себе си по следните начини:

 • информираност как различните храни влияят на кръвната захар или кога е най-доброто време за физическа активност
 • проверка на въздействието на лекарствата
 • намаляване на риска от висока или ниска кръвна глюкоза

Колко често трябва да следите глюкозата си, зависи от вида на диабета, който имате, дали приемате перорални лекарства или инсулин и др. Може да се наложи да наблюдавате само няколко пъти седмично или до три пъти на ден, ако използвате глюкомер, с който да следите по всяко време показанията на глюкозата и посоката, в която се движи.

 

Хипогликемия – какво представлява?

При хипогликемия нивата на кръвна захар са много ниски. Но това може да се случи и при хора, които не са диагностицирани с диабет. Тъй като тя се дели на реактивна и нереактивна, появата на реактивна хипогликемия може да означава, че сте подложени на риск от развитие на заболяването.

Симптомите се изразяват в следните неща :

 • бледа  кожа
 • световъртеж
 • главоболие
 • объркване
 • треперене
 • замъглено зрение и други

Нелекуваната хипогликемия може да доведе до гърчове, неврологични проблеми, имитиращи инсулт, както и до загуба на съзнание.

Превенцията е свързана, както и при диабета, с редовно измерване на кръвната захар, спазване на здравословна диета и физическа активност.

 

Ролята на инсулина за контрол на диабета

 

Диабет, развитие, инсулин.

 

Милиони хора по света са обвързани с инсулинови препарати. От 1921 година, когато е изолиран хормонът инсулин, до днес приложението му непрекъснато се усъвършенства.

Инсулинът е протеин, който участва в регулацията на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна

Той се разгражда в стомаха и червата. Ето защо от него все още не е създаден препарат, който може да се приема през устата, и се прилага при диагностициран диабет тип 1.

През 21 век диабетиците ползват високопречистени инсулинови препарати, които се разделят на:

 • бързодействащи
 • пролонгирани (с удължен ефект)
 • междинни

В организма те се въвеждат подкожно, мускулно или венозно. Устройствата, които се ползват за целта, също се усъвършенстват, като преминават през различни етапи – от стъклени спринцовки и неособено тънки игли през пластмасови „инсулинови тръбички“ и „писалки“, до инсулинови помпи.

През 2021 г се навършват 100 години откакто изследователи от Торонто, Канада успешно извличат инсулин от панкреаса на куче и тестват ефекта му, като за първи път дават надежда на хората с диабет.

Хората, живеещи с диабет тип 1, не могат да произвеждат инсулин, за да контролират нивата на кръвната си глюкоза, и в този случай трябва да им бъде инжектиран, за да се контролират нивата на кръвната захар.

Много хора, живеещи с тип 2, могат да управляват нивата на кръвната си глюкоза с промени в начина на живот и перорални лекарства. Въпреки това, ако тези лечения не помогнат за контролиране на нивата на глюкозата, хората, живеещи с диабет тип 2, може също да се нуждаят от допълнителен инсулин.

 

Какво причинява диабет тип 1?

Както вече споменахме, тип 1 възниква, когато имунната система атакува и унищожава произвеждащите инсулин бета клетки на панкреаса. Учените смятат, че той се причинява от гени и фактори на околната среда, като вируси, които могат да предизвикат заболяването. Но все още продължава да се работи за установяване на причините за диабет тип 1 и възможните начини за предотвратяване или забавяне на заболяването.

По-голяма е вероятността за развитие на болестта при деца или тийнейджъри, които имат преки роднини със заболяването (брат, сестра, майка, баща).

 

Какво води до диабет тип 2?

 

Диабет, развитие, лечение.

 

Той е най-разпространеният вид и за неговото развитие има няколко възможни причини.

Наднормено тегло и липса на физическа активност

По-вероятно е да развиете тип 2, ако не сте физически активни и имате наднормено тегло или затлъстявате. Излишното тегло понякога причинява инсулинова резистентност и затлъстяването е често срещано при хора с диабет тип 2. Местоположението на телесните мазнини също има значение. Допълнителните мазнини около корема са рисков фактор.

Инсулинова резистентност

Тип 2 обикновено започва с инсулинова резистентност.

Това е състояние, при което мускулите, черният дроб и мастните клетки не използват добре инсулина. В резултат на това тялото се нуждае от повече инсулин, за да помогне на глюкозата да премине в клетките.

В началото панкреасът секретира повече инсулин, за да отговори на търсенето. С течение на времето обаче не може да навакса достатъчно и нивата на кръвната захар се повишават.

Фамилна обремененост

Както при тип 1, някои гени могат да увеличат вероятността за развитие на заболяването. Смята се, че индианци и латиноамериканци са най-засегнатите раси. Гените могат да увеличат и склонността на човек към трупане на наднормено тегло или затлъстяване, което вече казахме, че също е основен фактор.

 

Какво причинява гестационният диабет?

Гестационният диабет се причинява от хормоналните промени на бременността, в комбинация с генетичната предразположеност и начина на живот. Хормоните допринасят за инсулиновата резистентност, която се среща при всички жени по време на късна бременност.

Повечето бременни жени успяват да произвеждат достатъчно инсулин, за да преодолеят инсулиновата резистентност, но някои не могат. Гестационният диабет се появява, когато панкреасът не може да произведе достатъчно инсулин. Както при тип 2, допълнителното тегло е свързано с гестационния диабет.

Жените с наднормено тегло или затлъстяване може вече да имат инсулинова резистентност, когато забременеят. Наддаването на твърде много тегло по време на бременността също може да бъде фактор, така че това трябва да се следи и да се вземат навременни мерки.

 

Усложнения при диабет

Ефектите на диабета са вследствие високата кръвна захар, която уврежда органи и тъкани в цялото тяло.

Колкото по-висока е кръвната захар и колкото по-дълго живеете с това състояние, толкова по-голям е рискът от усложнения.

Тези, свързани с диабета, включват:

 • Диабетно стъпало –  при неправилно лекуван диабет може да се стигне до невропатия или увреждане на нервите в стъпалата. Невропатията е загуба на усещане за топло, студено и болка. Липсата на чувствителност затруднява реакцията при наранявания, като изгаряне от горещ пясък, мехури, образувани от обувките и дори камъче в обувката. Ако не се лекува навреме, дори и най-малките наранявания могат да доведат до големи усложнения като сериозна инфекция и риск от ампутация.
 • Съдови усложнения – хроничното нарушение на обмяната, когато се развива захарна болест, води до повишен риск от изменения в кръвоносните съдове. Това може да доведе до различни съдови усложнения, при които да се повиши рискът от инсулт, инфаркт и високо кръвно налягане.
 • Диабетна ретинопатия – когато дълго време нивата на кръвната захар остават повишени, сърдечно-съдовата система се уврежда. Засягат се и кръвоносните съдове, които хранят ретината – слой от светлочувствителна тъкан, очертаваща задната част на окото.
 • Диабетна нефропатия – наднормените концентрации на глюкозата в кръвта (над 6,0 mmol/l на гладно) се оказват токсични за бъбречните съдове, чиято вътрешна обвивка с течение на времето става все по-малко еластична.
 • Увреждане на зъбите – при това заболяване се увреждат и левкоцитите, чиято пълноценна защита срещу вредни микроорганизми намалява. Така възникват възпаления, включително в устната кухина, които могат да предизвикат намалено слюноотделяне, гингивит или пародонтоза.
 • Загуба на слуха – високите нива на кръвната захар могат да увредят малките кръвоносни съдове и нервите във вътрешното ухо. Ниската кръвна захар с течение на времето може да увреди начина, по който нервните сигнали пътуват от вътрешното ухо към мозъка. И при двата вида увреждане на нервите може да се стигне до загуба на слуха.
 • Увреждане на нервите (невропатия) – някои хора с това заболяване може да развият нервни проблеми, причинени от усложнения от високите нива на кръвната захар. Това може да затрудни работата на нервите, така че може да повлияе на това как виждаме, чуваме, усещаме и се движим.
 • Повишен риск от онкологични заболявания – ако имате диабет, сте изложени на по-голям риск от развитие на някои видове рак. В същото време някои лечения на рак могат да повлияят на диабета ви и да затруднят контрола над кръвната глюкоза.
 • Сексуални проблеми при жените – увреждането на кръвоносните съдове и нервите може да ограничи количеството кръв към половите органи, така че можете да загубите усещане. Ако имате висока кръвна захар, също така е по-вероятно да получите кандидоза (млечница) или инфекция на пикочните пътища
 • Сексуални проблеми при мъжете – състоянието може да е причина за еректилна дисфункция, понякога наричана импотентност. Това се дължи на затруднения приток на кръв към гениталиите и възпрепятстване на ерекцията.
 • Усложнения по време на бременност – когато диабетът не е добре контролиран, има повишен риск от спонтанен аборт, мъртво раждане и вродени дефекти. За майката се увеличава рискът от диабетна кетоацидоза, ретинопатия, хипертония и прееклампсия.
 • Проблеми с психичното здраве – много хора, живеещи с диабет, изпитват стрес, лошо настроение и инвалидизиращи нива на тревожност. Разстройствата на психичното здраве могат да повлияят на способността да се справяте с болестта. Също толкова важно е да се грижите за психическото си здраве, колкото и за физическото.
 • Цьолиакия/целиакия – това е храносмилателно заболяване, което изглежда засяга по-често при хора с диабет тип 1. Хората, страдащи от него, имат непоносимост към глутен – протеин, откриван най-вече в пшеницата, но срещан и в други зърнени храни като ръж и ечемик.

 

Здравословната диета и видовете диабет

Диабет. Вегетарианци и кето диета.

 

Здравословното хранене е в основата за управлението на различни заболявания, включително и на диабета. В някои случаи промяната на диетата може да бъде достатъчна, за да контролирате заболяването, без да се налага да приемате лекарства. Можете да си припомните и статията, в която разказахме за няколко билки, които естествено понижават кръвната захар.

Хранене при тип 1

Нивото на кръвната захар се повишава или пада въз основа на видовете храни, които се консумират. Нишестените или сладки храни карат нивата на кръвната захар бързо да се повишават. Протеините и мазнините причиняват постепенно увеличаване.

В повечето случаи се препоръчва ограничаване на количеството въглехидрати, съобразено с приема на инсулин. Постигането на правилния баланс на протеини, мазнини и въглехидрати може да помогне за контролиране на кръвната захар.

Много хора с този проблем се обръщат към кето диетата, тъй като при нея е заложено именно нисковъглехидратното хранене, без захар. За препоръчване е менюто да бъде съставено от диетолог.

 

Хранене при тип 2

Контролирането на въглехидратите също е важна част от диетата при диабет тип 2. Същевременно правилните видове храни могат както да контролират кръвната ви захар, така и да ви помогнат за премахване на излишните килограми, които често са проблем при това състояние.

Препоръчва се често хранене на малки порции, което включва плодове, зеленчуци, постни протеини и здравословни мазнини.

Хранене и гестационен диабет

Добре балансираната диета е важна както за бременната, така и за бебето през тези девет месеца. Правилният избор на храна също може да помогне на предразположените бъдещи майки да избегнат лекарства за диабет.

Препоръчва се ограничаване на сладките и прекалено солени храни, както и такива с високо съдържание на въглехидрати. И тук е добре да се изготви хранителен план от диетолог, ако е налична определена предразположеност.

 

Хранителни добавки при диабет

 

Диабет, видове, диета, развитие.

 

Приемането на хранителни добавки при диабет помага на тялото ни да функционира правилно. Някои витамини и минерали, съдържащи се в тях, участват в поддържането на кръвната захар в нормални граници. Освен това помагат за забавяне развитието на заболяването.

Повечето хора, страдащи от това състояние, имат дефицит на важни микроелементи. Това прави хранителните добавки при диабет толкова нужни за тази група хора. Друга полза от тях е, че помагат на имунната система, подсилвайки я.

Препоръчителните и най-често приемани от диабетици добавки включват :

 

Алтернативни лечения и начини да се справим с диабета

Днес практикуването на природна медицина не се възприема като изостаналост или ексцентричност. В много страни неконвенционалните лечения се ползват като допълнение към стандартната терапия.

Пример за това са именно алтернативните подходи. С модерните противодиабетни средства се цели тя да се нормализира. Обаче нивото на глюкозата в кръвта е непостоянна величина, която зависи от количеството на поетата храна, прекомерната консумация на сладкиши, психичното напрежение, стреса, простудите и още много фактори.

И тук на помощ идва алтернативната медицина при диабет, която включва:

 • акупунктура и акупресура
 • йога и медитация
 • хромотерапия
 • ароматерапия
 • билки
 • витамини и микроелементи

Алтернативната медицина не е панацея (лекарство за всичко), но може успешно да се ползва, ако засегнатият от диабет поддържа постоянен контакт с личния си лекар.

 

Превенция на диабет

Промените в начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на появата на тип 2, най-честата форма на заболяването. Превенцията е особено важна, ако в момента сте изложени на повишен риск от тип 2 поради наднормено тегло или затлъстяване, висок холестерол или фамилна анамнеза за диабет.

Предприемането на някои промени сега може да ви помогне да избегнете сериозните диабетни усложнения в бъдеще, като увреждане на нервите, бъбреците и сърцето. Никога не е твърде късно да започнете.

Специалистите препоръчват следните неща : 

 • Стремете се към постигане на оптималното за вас тегло.
 • Бъдете по-активни физически и наблегнете на аеробни упражнения.
 • Внимавайте с бързите въглехидрати и наблегнете на фибри, като включите в менюто си повече зеленолистни зеленчуци и „добри“ мазнини (авокадо, тлъста риба, маслини и ядки).

 

За финал: Бъдете отговорни към здравето си и при първи симптоми се консултирайте с лекар и направете промени в начина си на живот!

Категории: Здраве|Публикувана: 16.07.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:34 | Публикувана: 16 юли 2020 в 10:05 | Категория: Здраве