Няма човек, който да не е ял пърленка и такъв, който да не я обожава. С нея си похапваме топли супи, или пък използваме за добавка към разядки. Понякога е приготвена толкова вкусно, че дори я консумираме без допълнение. Но всички добре знаем, какво е нейното съдържание – бяло брашно и следователно – глутен. Ето защо, ние измислихме алтернатива на така познатата ни пърленка в напълно кето вариант. Приготвяме я от карфиол и кашкавал.

Откъде произлиза пърленката?

Пърленките са традиционни български хлебчета, които имат различни наименования в различните краища на страната. На някои места се откриват под наименованието катми, но всъщност има разлика между тях.

На българкста тразпеза винаги е присъствал хлябът, дори и под различна форма. В миналото той се е поднасял под формата на пити, по-късно придобива традиционната форма на хляба. Но всъщност, от тестото са се подготвяли най-различни ястия с причудливи рецепти, които с времето са се дооформяли във всеки дом, при всяка домакиня.

Пърленките са типичен пример за това. Днес, те се предлагат в почти цяла България, като могат да се срещнат с различни допълнения. Формата на хляба също е различна. В някои части се срещат като катми, в други – като по-тънки палачинки, на трети – като питки гондоли, пълни със сирене и масло и т.н. Независимо под каква форма приготвени, те винаги са солени и са любимо допъление на всеки българин към вкусно традиционно блюдо.

Ето защо, днес решихме да ви покажем подновена рецепта, която е подходяща за хора, изключили тестото и бялото брашно от менюто си. Приготвена по този начин, пърленката може да бъде като допълнение към вкусна супа или накъсана на малки резенчета, под формата на хапки към разядки.

Какво ни е нужно:

  • 1 глава карфиол
  • 2 яйца
  • чесън на прах
  • ½ ч. л. сушен риган
  • 2 ч. ч. настъргана моцарела
  • ½ ч. ч. настърган пармезан
  • сол
  • черен пипер
  • щипка натрошени люспи от червен пипер
  • 2 с. л. ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 220 градуса и подгответе кръгла тава, покрита с хартия за печене.

Почистете карфиола, подсушете и настържете на ситно ренде.

Настъганият карфиол прехвърлете в голяма купа и към него добавете яйцата, пармезана, 1 чаша моцарела, чесъна и ригана. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте до пълно комбиниране.

Готовото тесто разстелете в предварително намазнената тава и поставете във фурната. Печето до златисто за около 25 минути.

След това извадете от фурната и поръсете с останалата моцарела, магданоз и червен пипер. Изпечете за още около 10 минути, докато се разтопи моцарелата.

Оставете леко да се охлади и поднесете на парчета или цяла пърленка.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg