Зехтин – от маслиновото дърво до трапезата

Обновена: 30.01.2024|
Лекуване със зехтин.

Зехтинът е широко признат за една от най-здравословните мазнини в света. Интересно е, че хората са по-здрави и живеят по-дълго в районите, в които зехтинът е основна част от диетата. Зехтинът, познат като „екстра върджин“ или по-просто казано – студено пресованият зехтин, е най-висококачественият продукт, извлечен от маслиновия плод без използване на топлина или химикали. Именно той е най-здравословният вариант и се препоръчва да присъства в менюто ни всекидневно.

В тази страница ще ви разкрием защо е препоръчително да включите зехтина в менюто си, като разгледаме пътя му от маслиновото дърво до трапезата.

Какво представлява зехтинът?

Зехтинът е вид масло, което се добива от маслини – плодовете на маслиновото дърво (повече за ползите на маслините може да прочетете в нашата статия). Маслината е плод, а не зеленчук. Може да бъде в зелен, лилав, тъмнокафяв, черен и дори розов цвят. Маслиновото дърво може да достигне от 8 до 15 м височина. Производственият процес на зехтина е изключително прост. Нека разберем малко повече за него.

Как се произвежда зехтинът?

ползи от студено пресован зехтин. зехтин екстра върджин

Съвременните методи включват събиране на плода, смачкване на маслините, смесването им и след това отделяне на маслото в центрофуга. След центрофугата малко количество масло остава в кюспето – страничният продукт при производството. Останалото масло може да бъде извлечено с помощта на химически разтворители и е известно като зехтин от маслиново кюспе. То е по-евтино и като цяло не е много полезно.

Брането на маслините е важна операция, която допринася за качеството и, съответно, за цената на крайния продукт.

За да се получи качествен зехтин, маслините не трябва да са с наранена повърхност, взети от дървото (а не от земята) и незабавно отнесени в маслодайната мелница за преработка.

Безупречното бране на маслините на ръка и смачкването им в рамките на четири часа е златният стандарт. Внимателното бране на ръце предотвратява бързото влошаване на маслините, причинено от повреда и натъртване. За тази цел се използват дълги пръти, подобни на гребла, с които внимателно се брули плода от дърветата върху разпънати под дърветата мембрани.

Следващите стъпки – по смачкването, смесването и извличането на зехтина, вече са значително модернизирани и технологиите помагат за получаването на чист, качествен зехтин. Както и за максималното извличане на маслото, при което се добива по-нисък клас зехтин. Повече за производствения процес можете да научите в статията в блога ни.

Статистика на производство и потребление на зехтин

Производството на зехтин се е утроило през последните 60 години, достигайки 3 262 000 тона през 2018 – 2019 г. Сезон 2019 – 2020 г. световното производство възлиза на 3 207 000 тона. За 2020 – 2021 г. достига 3 197 000 тона, което предполага спад от 0,3% в сравнение с предишната кампания.

Общото производство на страните членки на IOC (Международния съвет за маслините) през 2020 – 2021 г е около 2 999 500 тона, или 93,8% от общия обем в света.

Има ли разлика между маслиново масло и зехтин?

Вероятно сте се питали, поне веднъж, има ли разлика между зехтинът и маслиновото масло? И тъй като тук отговаряме на всички въпроси, свързани с тази ценна мазнина, отговаряме и на този въпрос – всъщност няма. Става въпрос за един и същ продукт. И двете наименования могат да се срещнат върху етикетите на този продукт.

На английски olive oil буквално се превежда като „маслиново масло/олио“. Думата „зехтин, която се употребява по нашите ширини, произлиза от турската дума за маслина – „zeytin“. 

Повече за зехтина/маслиновото масло можете да разберете от статията Разлика между маслиново масло и зехтин – има ли такава?

Видове зехтин

Като цяло са известни 4 вида зехтинрафиниран, чист (pure), „върджин“ и „екстра върджин“.  Нека видим какви са разликите и кой е препоръчителният за ползване по отношение на целта, за която ни е нужен.

Студено пресован, нерафиниран зехтин

Както споменахме, зехтинът „екстра върджин“, преминал през студено пресоване, е най-слабо преработеният вид, тъй като се добива с помощта на естествени методи и отговаря на определени условия за чистота, вкус и мирис. Той е и с високо съдържание на фенолни антиоксиданти, което е основната причина да е толкова полезен.

Основните антиоксиданти на зехтина включват противовъзпалителния олеокантал, както и олеуропеин – вещество, което предпазва „лошия“ холестерол от окисляване. Зехтинът съдържа още витамин Е и К и изобилие от полезни мастни киселини. Всъщност само една супена лъжица зехтин на ден ще ви снабди със следното количество хранителни вещества:

Хранителни вещества Процентно съдържание в 1 с. л.
Наситени мазнини 14%
Мононенаситени мазнини 73% (предимно олеинова киселина)
Витамин Е 13% от дневния препоръчителен прием
Витамин К 7% от дневния препоръчителен прием

Някои хора отбелязват като недостатък факта, че зехтинът има високо съотношение омега-6 към омега-3 мастни киселини (над 10: 1). Въпреки това, общото му количество на полиненаситени мастни киселини е сравнително ниско, така че това не трябва да е причина за безпокойство.

Рафиниран зехтин

Рафинираният (пречистен) зехтин е полученият от който и да е клас маслиново масло чрез методи на рафиниране, които не водят до промени в първоначалната глицеридна структура. Той има киселинност, изразена като олеинова киселина, не повече от 0,3 грама на 100 грама (0,3%).

Над 50% от произведеното в Средиземноморието маслиново масло е с толкова лошо качество, че трябва да се рафинира, за да се получат годни за консумация продукти. Рафинираното масло като цяло е без вкус, без мирис и безцветно.

Много страни го смятат за негодно за консумация поради лошия вкус, а не поради опасенията за безопасност. То е подходящо за топлинна обработка (като пържене, печене), тъй като има висока точка на задимяване: 199-243°C (в зависимост от това дали е рафиниран или студено пресован).

Как да избереш най-добрият зехтин на българския пазар?

зехтин екстра върджин

Не е достатъчно да знаем, че студено пресованият е най-високо качество зехтин, подходящ за овкусяване, а рафинираният: по-нисък клас, подходящ за топлинна обработка.

Има още няколко признака, на които да обърнем внимание при избора на най-добрият зехтин на пазара, като:

 • срока на годност, който зависи до голяма степен от правилното съхранение на зехтина
 • вида и сорта на маслините
 • района на производство
 • вкуса на зехтина
 • съдържанието на полифеноли в маслиновото масло

Подробно за това по какви признаци да откриете и изберете качествен зехтин можете да научите от статията по темата в нашия блог.

Съществува и вид зехтин, наречен лампанте.

Зехтин „лампанте“ (исп. ез.: lampante: от lámpara -лампа), в миналото се е използвал като гориво за лампи. С киселинност над 2%, той е негоден за консумация без да премине процес на рафиниране.

Подробно за видовете зехтини, процеса на производство при различните варианти и целите на ползването им можете да научите в статията ни Видове зехтин – кое ги различава и кои са полезни.

Как се съхранява зехтин?

За да се насладим на многобройните ползи от консумацията на зехтин екстра върджин, трябва да знаем как правилно да го съхраним.

Има много фактори, от които зависи качеството на маслиновото масло, като най-важните от тях са следните:

 • Екстра върджин зехтинът е препоръчително да се консумира възможно най-скоро след отварянето на бутилката – в рамките на 3 до 6 месеца.
 • Избягвайте да съхранявате маслиново масло на пряка слънчева светлина, за да не влошите качеството му.
 • Поставете бутилката екстра върджин зехтин далеч от топлина, за да не граняса. Съхранявайте различните видове зехтин в помещение или шкаф с температура между 13 и 24 градуса.
 • Винаги затваряйте бутилката зехтин, тъй като при продължителното излагане на кислород маслото от маслини се окислява и гранясва.

В статията по темата „Правилно съхранение на зехтин“ в блога ни може да разберете повече за това как да запазите високо качеството на маслиновото масло за по-дълго време.

Полезни свойства на зехтина

Слънчогледово олио или зехтин.

Неслучайно зехтинът е известен и като „течно злато“. Полезните свойства, които се крият в състава му, са многобройни и могат да помогнат при редица здравословни състояния.

В зехтина преобладават полезните мононенаситени мастни киселини, по-малко са наситените и полиненаситените (омега-6 и омега-3). Именно мононенаситените имат положителен ефект върху кръвното налягане, кръвната захар и холестерола.

Зехтинът е ключов компонент от средиземноморската диета заради съдържащите се в него мастни киселини, витамини и полифеноли.

Полифенолите в зехтина имат антиоксидантни, противовъзпалителни, антимикробни, антивирусни, антитромботични, антимутагенни и хипогликемични характеристики.

Високото съдържание на мононенаситени мастни киселини, и в частност олеинова киселина, са отговорни за ползите, получени от консумацията на зехтин. Също така се счита, че известните ползи се дължат на комбинация от няколко фитохимикала.

Има повече от 200 незначителни компонента в зехтина с биологична активност. Най-изобилните антиоксиданти в маслиновото масло са токофероли, β-каротин, лутеин, сквален, липофилни и хидрофилни феноли.

Освен това маслиновото масло съдържа олеокантал, който може да има ефект върху няколко възпалителни заболявания. Диетата, богата на маслиново масло, защитава човешкото здраве от някои заболявания и влияе благоприятно организма ни. Ето някои от ползите на зехтина:

Действа благоприятно на сърцето

Зехтинът се счита за здравословен за сърцето поради много причини. Олеиновата киселина, най-разпространената във всички класове зехтин, и различните полифеноли в състава му, понижават нивата на холестерол в кръвта.

Приемът на мазнината понижава кръвното налягане и възпалението, предпазва лошия холестерол от окисляване и може да помогне за предотвратяване на прекомерното съсирване на кръвта. Ако имате сърдечно заболяване, фамилна анамнеза за такова или друг рисков фактор, може да включите зехтин екстра върджин в диетата си.

Консумирането на 1 ½ супени лъжици масла (като маслиновото), богати на олеинова киселина, може да намали риска от коронарна болест на сърцето.

Условията за този ефект са, че трябва да се заместят мазнините/маслата с по-високо съдържание на наситени мазнини от менюто и да не се увеличава общия брой калории, които се приемат за деня.

Понижава риска от диабет тип 2

Включването на зехтин в диетата има благоприятен ефект върху кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Редовната му употреба може да намали риска от диабет тип 2.

Помага в борбата с килограмите

Консумирането на прекомерни количества мазнини води до наддаване на теглото. Многобройни проучвания обаче свързват средиземноморската диета, богата на зехтин, с благоприятни ефекти върху телесното тегло.

Приемът на маслото от маслини може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта и да помогне в борбата с килограмите.

Подобрява здравето на костите

Богатият на полифеноли екстра върджин зехтин има свойството да предотврати загубата на костна маса. Високите нива на остеокалцин в кръвта са индикатор за здрави кости.

Редовната консумация на маслиново масло може да намали риска от фрактури на костите. Освен това е особено полезен в комбинация с рибено масло, източник на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини. Заедно те подобряват здравината на захвата, болките в ставите и сутрешната скованост при хора с ревматоиден артрит.

Бори се с болката и възпалението

Доказано е, че мононенаситените мазнини, като олеиновата киселина, съдържаща се в зехтина, намаляват нивата на C-реактивния протеин (CRP). Това е възпалителен маркер, който е повишен при състояния като ревматоиден артрит. Консумирането на тези мазнини ни предпазва също от някои видове рак.

Противовъзпалителните свойства на зехтина идват от съдържащият се в него олеокантал – антиоксидант, който помага за облекчаване на болката при възпаления в тялото. Редовният прием на храни, съдържащи олеокантал, може да намали риска от възпалителни заболявания.

Поддържа чревния микробиом

Чревният ни микробиом влияе върху всичко – от храносмилането и настроението до външния вид на кожата. Затова поддържането му здрав е в наш интерес.

Полифенолите, за чийто ползи толкова много вече споделихме, също са отговорни и за поддържането на добро здраве на стомашно-чревния ни тракт. Те намаляват възпалението и стимулират растежа на добрите бактерии.

Консумирането на около 1 ½ с. л. зехтин екстра върджин на ден помага за повишаване на популацията на полезните бифидобактерии в червата.

Подобрява мозъчната функция и паметта

Оксидативният стрес спомага за развитието на невродегенеративни заболявания, включително на болестта на Алцхаймер. Полифенолите в зехтина екстра върджин, и по-специално, олеоканталът, функционират като мощни антиоксиданти. По този начин те помагат за противодействието на този ефект.

Зехтинът, богат на олеокантал, помага за възстановяването на функцията на кръвно-мозъчната бариера. Намалява нвъзпалението на нервната система по начин, който може да забави прогресията на болестта на Алцхаймер.

Подобрява настроението

В зехтина се съдържат хранителни вещества, които подхранват нашия мозък. Те също могат да подобрят настроението ни и да помогнат при депресия.

Полезните мазнини в маслиновото масло поддържат централната нервна система. Помагат на нервите да функционират правилно и повишават нивата на поддържащия настроението невротрансмитерсеротонин.

Подробно за ползите от консумацията на зехтин за здравето можете да прочетете в статията Ползи от зехтина, кой да изберем и употреба.

 • Здрава имунна система

Консумацията на 3 с. л. зехтин екстра върджин всеки ден е свързана с по-голям растеж и активиране на T-клетките. Това са имунни клетки, атакуващи външни агресори.

Смята се, че приемът на зехтин може да окаже благоприятно въздействие в борбата с инфекции като кавид.

Зехтин за готвене

Диетолози и кулинари са на едно мнение, когато става въпрос за готвене със зехтин – той е едно от най-здравословните и универсални масла, с които да приготвяме храната си. Препоръчително е, при възможност, да се спираме на „екстра върджин“ зехтина – студено пресован и най-богат на полезни вещества.

Широка употреба зехтинът намира най-вече при овкусяването на салати и приготвянето на различен вид дресинг към тях. Много сосове и разядки също придобиват чудесен вкус с добавен зехтин – като босилеково песто, например. Зехтинът е чудесен за печене и задушаване на месо или зеленчуци.

Средиземноморската диета се отличава именно с консумацията на ненаситени мазнини като зехтина – той е важен неин компонент, а диетата е изключително полезна за здравето на сърцето.

Според проучванията, използването на зехтин за готвене може дори да увеличи съдържанието на хранителни вещества в храната. Това е така, защото антиоксидантите в зехтина са толкова устойчиви на силна топлина, че не се разграждат и вместо това се абсорбират от готвената храна.

В допълнение, той също така помага на готвената храна да запази някои хранителни вещества, които обикновено се губят при термична обработка. Например, когато броколите са сварени със слънчогледово олио или дори рафиниран зехтин, няколко полезни съединения в тях (като витамин С) намаляват. Ако те се приготвят с екстра върджин зехтин, нивата на тези полезни съединения остават непроменени.

Най-големият спор възниква винаги, когато става въпрос дали можем да използваме зехтин за пържене. Нека да видим дали това е така в следващите редове.

Може ли да се използва зехтин за пържене?

Много хора са против използването на зехтина за пържене, тъй като смятат, че той губи полезните си свойства и става канцерогенен. Важното, което трябва да знаем при готвенето с която и да е мазнина, е нейната точка на задимяване. Тя лесно ще ни ориентира за максималните температури, на които можем да подложим съответната мазнина при готвене.

Има две свойства на маслата за готвене, които са най-важни:

 1. Точката на задимяване – температурата, при която мазнините започват да се разграждат и се превръщат в дим.
 2. Окислителна стабилност – колко устойчиви са мазнините при взаимодействието с кислород.

Оказва се, че зехтинът се представя добре и в двете категории.

Термоустойчивите мононенаситени и наситени мазнини съставляват 87% от него, което го прави подходящ за термична обработка.

Той има сравнително по-ниска точка на дим в сравнение с други масла, така че е най-подходящ за готвене на ниска и средна температура.

Вижте какви са точките на задимяване на различните видове зехтин, за да запазвате свойствата им при термична обработка:

Вид зехтин Точка на задимяване
Екстра върджин/ Студено пресован/ Нерафиниран 160-190°C
Екстра върджин, с ниска киселинност 207°C
Върджин 210°C
Рафиниран 199-243°C

Още за това защо зехтинът е добър избор за вашите кулинарни цели, както и някои рецепти, в които той е главният герой, можете да намерите в статията ни Зехтин за готвене + 3 класически рецепти. Не пропускайте да си приготвите невероятно вкусното ни кето предложение за фокача със зехтин, розмарин и маслини.

Още няколко ястия със зехтин от здравословната ни кухня

Не е трудно да включим зехтина в ежедневните си кулинарни изпълнения – правим го постоянно със салатите. Можете да намерите интересни рецепти за тях в статията ни Кето салата: 7 предложения за свежо лятно меню.

Вижте как да си приготвите и запечено сирене Бри с кето крекери, добавяйки една супена лъжица зехтин за мек вкус. А съомгата на фурна става още по-вкусна и крехка, приготвена с маслиновото масло – рецептата отново можете да намерите в кулинарната ни секция.

Преоткрийте вкуса на зехтина с рецептите, които подготвяме за вас всяка седмица в нашия блог.

Маска за коса със зехтин

Макар да сме свикнали да употребяваме маслиновото масло само в кухнята, то е чудесен и полезен елемент в много козметични процедури. Освен за кожата, можем да използваме зехтин и в грижата за косата.

Комбинацията с авокадо, лимон, кокосово масло или мед е подходяща за домашни маски, които да възвърнат здравината и блясъка на косъма, както и да укрепят кожата на скалпа.

Не се изисква нищо, освен естествените съставки, които изброихме по-горе, смесени с маслиновото масло в определено съотношение, за да получим ефективни маски за коса със зехтин. В нашия блог ще откриете и пропорциите в зависимост от типа коса и с какъв точно проблем искате да се справите.

Зехтин и лимон, за болежки и оплаквания

От всичко казано до тук, ясно се разбира, че зехтинът е изключително полезен за здравето на нашия организъм. Той е важна част от здравословната кухня и все повече хора заместват растителните масла с него. Оказва се обаче, че зехтинът може да влезе и в козметична употреба – за здрава и естествено сияеща кожа.

Богатите антиоксиданти помагат за предпазване на кожата от свободни радикали, което допълнително забавя процеса на стареене.

Лимонът, от своя страна, съдържа лимонена киселина. Тя не само осигурява енергия, но и витамини, които се борят с инфекциите. Комбинирани заедно, лимонът и зехтинът се превръщат в здравословен елексир за организма!

Комбинацията със сок от лимон е класическа за възстановяване на кожата на лицето. Приготвянето й е изключително лесно.

Маска за лице със зехтин и лимон

Смесете добре 1 с. л. лимонов сок с 1 с. л. зехтин. Оставете сместа да „почива“ около 5 минути. Нанесете тази смес върху цялото лице и масажирайте 3-4 минути. Оставете я да действа половин час и след това изплакнете с топла вода. Изпробвайте този трик 2-4 пъти седмично за ефективни резултати.

Освен за кожата, комбинацията зехтин и лимон може да помогне при запек, като действа слабително и стимулира храносмилането. Както и за цялостно повишаване на защитните функции на имунитета.

Как да си направим зехтин с подправки?

Зехтинът, сам по себе си, е изключително богат, вкусово и здравословно. Добавянето на подправки и билки към него може само да обогати вкуса му и да го направи още по-ароматен и полезен. Но да си направим зехтин с билки не се оказва толкова лесно – трябва да научим тънкостите на инфузията, за да запазим качествата и на зехтина, и на подправките, които сме подбрали.

Важно правило при приготвянето на инфузия от зехтин с билки и подправки, е да внимаваме да не добавим вода в него чрез измити и неподсушени билки.

Те винаги трябва да са изсушени или много добре отцедени и подсушени след това. Водата разваля качеството и вкуса на зехтина – бъдете внимателни в процеса на приготвяне на инфузията.

Както сте се досетили – подправките и билките могат да бъдат изсушени или пресни, а разнообразието от комбинации е огромно – според вкуса на всеки. Все пак ви даваме някои идеи, както и трикове за прецизно приготвяне на инфузия със зехтин, в статията Зехтин с подправки и билки: 5 начина да обогатим вкуса му.

Качества и приложение на зехтина

Зехтинът, както вече се убедихме, е изключително полезна мазнина, носеща множество ползи на организма ни. За щастие, можем да се радваме не само на приятния му вкус и употреба в кулинарията и козметиката, но и да го използваме у дома.

Този универсален продукт има много и различни приложения. Например, приемът на една глътка маслиново масло преди сън може да помогне при хъркане.

С маслиново масло може да се готви, направи маска за коса или лице, както и да помогне за справяне с някои битови проблеми.

Други начини за използване на зехтина

Използвайте зехтин, за да премахнете залепнала за косата или обувката ви дъвка. За целта накиснете малко количество от маслото върху салфетка и увийте около косата или поставете върху обувката. Оставете да престои за 10 минути, след което лесно отстранете.

Със зехтин можете да излъскате обувките си и да почистите коженото си яке, дори да откопчаете заседнал цип. А ако случайно пантите вкъщи скърцат, можете да ги смажете с маслиново масло.

А, ако имате заседнал цип, може леко да намазните зъбците му със зехтин, за да се откопчае. По същия начин ще помогне и при скърцащи врати и панти. Повече за 12-те нестандартните приложения на зехтина у дома може да прочетете в статията по темата в блога ни.

Жабурене със зехтин

Около 700 е броят на бактериите, които могат да пребивават в устата ни, а до 350 от тях са постоянни обитатели. Някои могат да допринесат за развитие на кариес, лош дъх и заболявания на венците.

Жабуренето със зехтин ефективно помага за намаляване на броя на вредните бактерии в устата. Подобрява здравето на зъбите, венците и като цяло на устната хигиена. Помага и за увеличаване на производството на слюнка.

Жабуренето с маслиново масло може да помогне за премахването на петна по зъбите, като по този начин може да се каже, че действа избелващо.

Жабурене със зехтин – как се прави в 4 стъпки?

То включва следните стъпки :

 1. Изсипете 1 с. л. зехтин или разтопено кокосово масло в устата си.
 2. Започнете да жабурите в продължение на 15-20 минути*, като внимавате да не преглъщате.
 3. Изхвърлете маслиновото или кокосовото масло след това.
 4. Изплакнете добре устата си с вода, преди да ядете или пиете нещо.

*Като за начало може да започнете с жабурене само за 5 минути и да увеличите продължителността, докато успеете да го правите за 15-20 минути.

Повтаряйте тези стъпки няколко пъти седмично или до 3 пъти дневно. За по-добри резултати правете това сутрин на празен стомах, преди да сте се нахранили.

Студено пресован зехтин на изгодна цена

Зехтинът Forlife е екстра върджин зехтин, произведен в Гърция от най-висок клас маслини. Единствено студеното пресоване за извличане на маслиново масло гарантира получаването на качествен зехтин. Нашият гръцки зехтин е 100% студено пресован по механичен път. Той притежава неповторим вкус и аромат, благодарение на внимателното подбиране на плодовете за производството на зехтина.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 04.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Яна 02.11.2020 at 8:50 - Отговор

  Благодаря за ценната информация. И зехтина forlife е чуден!

Оставете коментар

Обновена: 30 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 август 2020 в 20:13 | Категория: Хранене и видове храни