Карфиолено ризото с пиле в кето стил
Карфиолено ризото с пиле е алтернативен вариант на любимата традиционна рецепта за пиле с ориз, но в нисковъглехидратен вариант. Днес приготвяме съвсем нов прочит на така познатото ни ястие, което по никакъв начин не отстъпва на оригиналната рецепта.
Представяме ви два варианта за кето ризото с пиле, с които определено ще заслужите овациите на всички в семейството. И сме сигурни, че рецептата за кремообразно карфиолено ризото с пиле ще ви стане любима.
Кето карфиолено ризото с пиле
Ароматно ястие, което съдържа полезни и нисковъглехидратни съставки. Пикантни нотки, нежни вкусове, сочно месо и крехък карфиолен ориз – чудесна комбинация, поднесена за перфектен обяд или вечеря.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 10 г нетни въглехидрати, 12 г мазнини, 22 г протеин и 222 калории. |
Необходими продукти:
- 6 малки пилешки бутчета
- 2-3 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 ч. л. сушен риган
- ½ ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. чили на прах
- ½ ч. л. смлян кимион
- Сол и черен пипер на вкус
За карфиоления ориз:
- 1 глава карфиол
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 60 мл пилешки бульон
- 1 стрък пресен магданоз, наситнен
- 1 с. л. прясно изстискан сок от лимон
Начин на приготвяне:
- Сложете пилешките бутчета в голяма купа и ги овкусете със зехтин, риган, червен пипер, чесън и чили на прах, кимион, сол и черен пипер.
- Разбъркайте, за да се овкусят равномерно от всички страни и оставете настрана да се мариноват за 15-30 минути или за през нощта.
- Пригответе карфиоления ориз като сложите в кухненския робот карфиолените цветчета и пулсирате за около 25-30 секунди. Трябва да се получат парченца с големината на ориз.
- Изпечете бутчетата за около 20-30 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна. По желание може да ги изпържете в тиган с малко мазнина или да ги сварите и накъсате на парченца (но не трябва да ги мариновате преди това).
- Запържете в тиган карфиоления ориз с малко зехтин, като разбърквате, за да не загори.
- Изсипете пилешкия бульон, наситнения магданоз и лимоновия сок. Гответе 2-3 минути или докато карфиолът омекне.
- Овкусете с подправки на вкус.
- Сервирайте карфиоленото ризото с пиле и му се насладете.
Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.
Карфиолено ризото с пиле и три вида сирена
Кремообразно карфиолено ризото с пиле и три вида сирене – крема сирене, гауда и чедър. Изобилства от аромати, приятни вкусове и сочна текстура.
В ястието има много протеини, поради съдържанието на млечни продукти и пилешко месо. Освен това е и много вкусно и апетитно.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 8 | 4 г нетни въглехидрати, 30 г мазнини, 32 г протеин, 414 калории |
Необходими продукти:
- 780 г пилешки бутчета
- 3 с. л. краве масло Гхи
- 100 г гъби
- 2 стръка целина
- ¼ ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ½ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. сушен или пресен магданоз
- 700 г карфиолен ориз
- 350 мл пилешки бульон
- 180 мл готварска сметана
- 1 с. л. заквасена сметана
- 85 гр меко крема сирене
- 100 г сирене гауда, настъргано
- 170 г сирене чедър, настъргано
- Пресен магданоз за сервиране
Начин на приготвяне:
- Сварете пилешките бутчета до готовност, след което ги оставете настрана да изстинат и накъсайте на парченца.
- Ако желаете може да ги изпечете в предварително загряга до 180 градуса за 20-30 минути или до готовност. Преди това ги овкусете със сол, черен пипер, червен пипер и подправки по ваш вкус. .
- Разтопете 2 с. л. краве масло Гхи в тиган, подходящ за готвене във фурна.
- Запържете нарязаните на филийки гъби с нарязаните на кубчета стръкове целина.
- Подправете с червен пипер, чесън на прах, сол и черен пипер, сушен или пресен магданоз. Разбъркайте, за да се овкусят всички съставки и продължете да готвите, докато започнат да омекват.
- Добавете в тигана останалата половина краве масло и карфиоления ориз. Задушете за около 7 минути, като разбърквате често.
- Изсипете пилешкия бульон, готварската сметана, заквасената сметана, мекото крема сирене, ¾ от гаудата и ½ от сиренето чедър.
- Разбъркайте и оставете сместа да се готви на умерен огън за 8 минути, без да покривате с капак.
- Добавете пилешкото месо, поръсете с останалото сирене гауда и чедър.
- Сложете да се запече в загрята до 190 градуса фурна, докато се разтопят сирената.
- Поднесете карфиоленото ризото с пиле и гарнирайте с пресен магданоз.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези нисковъглехидратни рецепти за кето карфиолено ризото с пиле са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В статията сме ви подготвили рецепта за кето ризото капрезе, плюс забавната история за създаването на ризотото.
Ако и вие сте сред любителите на индийската кухня ви предлагаме любимото на всички почитатели на уличната храна – гоби манчуриан.
Разнообразие от рецепти за супа от карфиол могат да се приготвят с този невероятен