Карфиолено ризото с пиле в кето стил

Обновена: 09.10.2024|
Огретен с карфиол. Кето хранене през лятото. Пуешко филе на фурна. Пиле с карфиолен ориз.

Карфиолено ризото с пиле е алтернативен вариант на любимата традиционна рецепта за пиле с ориз, но в нисковъглехидратен вариант. Днес приготвяме съвсем нов прочит на така познатото ни ястие, което по никакъв начин не отстъпва на оригиналната рецепта.

Представяме ви два варианта за кето ризото с пиле, с които определено ще заслужите овациите на всички в семейството. И сме сигурни, че рецептата за кремообразно карфиолено ризото с пиле ще ви стане любима.

 

Кето карфиолено ризото с пиле

Ароматно ястие, което съдържа полезни и нисковъглехидратни съставки. Пикантни нотки, нежни вкусове, сочно месо и крехък карфиолен ориз – чудесна комбинация, поднесена за перфектен обяд или вечеря.

 

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
30 минути 6 10 г нетни въглехидрати, 12 г мазнини, 22 г протеин и 222 калории.

 

Необходими продукти:

  • 6 малки пилешки бутчета
  • 2-3 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч. л. сушен риган
  • ½ ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. чили на прах
  • ½ ч. л. смлян кимион
  • Сол и черен пипер на вкус

За карфиоления ориз:

  • 1 глава карфиол
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 60 мл пилешки бульон
  • 1 стрък пресен магданоз, наситнен
  • 1 с. л. прясно изстискан сок от лимон

 

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете пилешките бутчета в голяма купа и ги овкусете със зехтин, риган, червен пипер, чесън и чили на прах, кимион, сол и черен пипер.
  2. Разбъркайте, за да се овкусят равномерно от всички страни и оставете настрана да се мариноват за 15-30 минути или за през нощта.
  3. Пригответе карфиоления ориз като сложите в кухненския робот карфиолените цветчета и пулсирате за около 25-30 секунди. Трябва да се получат парченца с големината на ориз.
  4. Изпечете бутчетата за около 20-30 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна. По желание може да ги изпържете в тиган с малко мазнина или да ги сварите и накъсате на парченца (но не трябва да ги мариновате преди това).
  5. Запържете в тиган карфиоления ориз с малко зехтин, като разбърквате, за да не загори.
  6. Изсипете пилешкия бульон, наситнения магданоз и лимоновия сок. Гответе 2-3 минути или докато карфиолът омекне.
  7. Овкусете с подправки на вкус.
  8. Сервирайте карфиоленото ризото с пиле и му се насладете.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Карфиолено ризото с пиле и три вида сирена

Кремообразно карфиолено ризото с пиле и три вида сирене  – крема сирене, гауда и чедър. Изобилства от аромати, приятни вкусове и сочна текстура.

В ястието има много протеини, поради съдържанието на млечни продукти и пилешко месо. Освен това е и много вкусно и апетитно.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
25 минути 8 4 г нетни въглехидрати, 30 г мазнини, 32 г протеин, 414 калории

Необходими продукти:

  • 780 г пилешки бутчета
  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • 100 г гъби
  • 2 стръка целина
  • ¼ ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. сушен или пресен магданоз
  • 700 г карфиолен ориз
  • 350 мл пилешки бульон
  • 180 мл готварска сметана
  • 1 с. л. заквасена сметана
  • 85 гр меко крема сирене
  • 100 г сирене гауда, настъргано
  • 170 г сирене чедър, настъргано
  • Пресен магданоз за сервиране

 

 

Начин на приготвяне:

  1. Сварете пилешките бутчета до готовност, след което ги оставете настрана да изстинат и накъсайте на парченца.
  2. Ако желаете може да ги изпечете в предварително загряга до 180 градуса за 20-30 минути или до готовност. Преди това ги овкусете със сол, черен пипер, червен пипер и подправки по ваш вкус. .
  3. Разтопете 2 с. л. краве масло Гхи в тиган, подходящ за готвене във фурна.
  4. Запържете нарязаните на филийки гъби с нарязаните на кубчета стръкове целина.
  5. Подправете с червен пипер, чесън на прах, сол и черен пипер, сушен или пресен магданоз. Разбъркайте, за да се овкусят всички съставки и продължете да готвите, докато започнат да омекват.
  6. Добавете в тигана останалата половина краве масло и карфиоления ориз. Задушете за около 7 минути, като разбърквате често.
  7. Изсипете пилешкия бульон, готварската сметана, заквасената сметана, мекото крема сирене, ¾ от гаудата и ½ от сиренето чедър.
  8. Разбъркайте и оставете сместа да се готви на умерен огън за 8 минути, без да покривате с капак.
  9. Добавете пилешкото месо, поръсете с останалото сирене гауда и чедър.
  10. Сложете да се запече в загрята до 190 градуса фурна, докато се разтопят сирената.
  11. Поднесете карфиоленото ризото с пиле и гарнирайте с пресен магданоз.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Ризото с пиле. Супа от карфиол.

Ако сте любители на карфиола, предлагаме ви да си приготвите и тези вкусни и засищащи рецепти за крем супа от карфиол с ниско съдържание на въглехидрати.

 

Ако тези нисковъглехидратни рецепти за кето карфиолено ризото с пиле са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар