Днес сме ви подготвили две интересни ястия, които не изискват много време и са изключително полезни – мусака с броколи и карфиол и фалшиво картофено пюре с карфиол и сирене. Нарекли сме ги така, тъй като приличат на познатите ни ястия, но са направени изцяло от броколи и/или карфиол, за чиито полезни свойства сме писали неведнъж.

 

Как да си приготвим зеленчукова мусака?

Мусака с карфиол.

Нужни са ни:

  • броколи – 500 грама
  • карфиол – 500 грама
  • 2 броя яйчен жълтък
  • кисело мляко  – 200 грама
  • кашкавал – 50 грама
  • сол и черен пипер – на вкус
  • масло Гхи – 1 с. л.
  • допълнителни сирена по избор

Приготвяне:

  1. След като сме измили добре карфиола и сме го разделили на розички е нужно да го бланшираме във вряща подсолена вода за около 1 минута. След това към карфиола добавяме и броколите и оставяме за още няколко минутки. Хубаво е зеленчуците да са пресни.
  2. В отделна купа смесваме киселото мляко, жълтъците, солта и черния пипер. Разбъркваме с телена бъркалка добре, до получаването на еднородна смес.
  3. В по-голям съд смесваме броколите, карфиола и получената смес и разбъркваме внимателно, за да не нарушим цялостта на зеленчуците.
  4. С леко разтопено масло Гхи омазняваме тавата, която сме решили да използваме и преместваме вече овкусените зеленчуци в нея. Преимуществото на това масло е, че то попива изцяло в зеленчуците, като им придава чудесен вкус, с който не може да се похвали стандартното масло. Тази мазнина е пречистена и изключително полезна за тялото.
  5. Поръсваме зеленчуците с настърган кашкавал и допълнителни сирена (по желание) и изпичаме в
    предварително загряна на 220 градуса фурна за около 20 минути.
  6. Наблюдаваме за златиста коричка, за да сме сигурни, че нашата зеленчукова мусака е готова.
  7. Поднасяме на отделни порции, докато е топла. Може да гарнираме със зелени листа от маруля или спанак. По желание могат да се добавят и сушени домати.

След като сме готови със зеленчуковата мусака е ред да подготвим нашето фалшиво картофено пюре. То е чудесно решение за любителите на картофите, които обаче ги ограничават в менюто си.

 

Нужни са ни:

  • 1 средно голям карфиол – около 700 грама
  • 3 супени лъжици масло гхи
  • 2 супени лъжици заквасена сметана със средна масленост
  • 2 яйчени жълтъка
  • 1/2 ч.л. куркума на прах
  • сол, прясно смлян пипер за овкусяване
  • твърдо сирене (грюер, пармезан, швейцарско)

 

Приготвяне на алтернативно картофено пюре:

Започваме отново с почистването на карфиола, като след като сме го измили добре го разделяме на отделни розички.

Оставяме го да се свари в средно голям съд за около 25-35 минути, докато омекне добре. За разлика от зеленчуците в мусаката, които се стараем да останат максимално твърди, тук целта ни е карфиолът да омекне добре, тъй като няма да ни е нужна неговата форма.

Карфиол.

След като карфиолът е готов, изливаме по-голямата част от водата в съда и накрая покриваме с капак. Разтапяме маслото и го смесваме със сметаната и жълтъците в друга по-малка купичка. Разбъркваме добре с вилица до получаването на еднородна смес. Накрая добавяме и куркумата и разбъркваме още веднъж.

Получената смес добавяме към сварения карфиол и бъркаме отново, като добавяме сол и пипер на вкус. За още пет минути оставяме течността на бавен огън, като продължаваме да разбъркваме.

Пюрето е почти готово. Преместваме го в дълбок съд и пасираме, за да разбием останалите парченца карфиол.

Накрая разпределяме на малки порции и поръсваме с настъргано сирене.

 

Съвети:

  • внимателно определете количеството вода, която ще оставите след сваряването на карфиола. Ако тя е в повече, пюрето ще стане прекалено течно.
  • проверявайте посоляването на карфиола, тъй като този зеленчук попива повече сол и често остава безсолен.
  • гарнирайте пюрето със зелени листенца и сирена.

Ето малко информация накратко за така полезните зеленчуци:

 

Карфиол.

 

Карфиолът често е наричан най-здравата храна, тъй като той оказва влияние на важни системи в тялото. Благодарение на богатото си съдържание на фитохимикали и противовъзпалителни средства той благоприятства здравето, притежавайки способността да предотврати различи ракови, сърдечни и мозъчни заболявания. Редовната му консумация пречи на затлъстяването и спомага работата на стомашно чревния тракт.

Кръстоцветните зеленчуци, каквито са карфиолът и броколите, са чудесен източник на естествени антиоксиданти, благодарение на богатото съдържание на фитохимикали в състава им. Те са добри доставчици на витамини, фибри, минерали, каротеноиди и фенолни съединения.

Това леко и вкусно меню е чудесна идея за вечеря – хранителна и полезна! Не пропускайте да ни покажете вашите резултати, а ние ще се постараем да ви разкрием още от тайните на здравословната кухня.

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!