Мусака с карфиол и броколи и „фалшиво“ картофено пюре

Обновена: 06.12.2024|
Мусака с карфиол и броколи и кето картофено пюре

Днес сме ви подготвили две интересни ястия, които не изискват много време и са изключително полезни – кето мусака с карфиол и броколи и кето картофено пюре с карфиол и сирене.

Нарекли сме ги така, тъй като приличат на познатите ни ястия, но са направени изцяло от броколи и/или карфиол, за чиито полезни свойства сме писали неведнъж.

 

Рецепта за кето мусака с карфиол и броколи

Пригответе си вкусна кето мусака с карфиол и броколи, която се топи в устата. Сигурни сме, че никога не сте опитвали нещо толкова вкусно.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 6 9 г

Необходими продукти:

  • 500 г броколи*
  • 500 г карфиол*
  • 2 яйчени жълтъка
  • 200 г кисело мляко
  • 50 г кашкавал
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • допълнителни сирена по избор

*Хубаво е зеленчуците да са пресни.

Начин на приготвяне на кето мусака с карфиол и броколи:

  1. Включете фурната да загрява до 220 градуса за около 20 минути.
  2. Измийте добре карфиола и го разделете на розички.
  3. Бланширайте във вряща подсолена вода за около 1 минута, след което добавете броколите и гответе още няколко минути.
  4. Смесете в купа киселото мляко с жълтъците, солта и черния пипер. Разбъркайте с телена бъркалка до получаване на еднородна смес.
  5. В голяма купа смесете броколите, карфиола и яйчената смес. Разбъркайте внимателно, за да не нарушите цялостта на зеленчуците.
  6. Намазнете с масло Гхи** тавата, която сте решили да използвате. Изсипете зеленчуците в нея.
  7. Поръсете ги с настърган кашкавал и допълнителни сирена (по желание).
  8. Изпечете в загрятата фурна за около 20 минути или до златиста коричка.
  9. Поднесете апетитната кето мусака с карфиол и броколи на отделни порции, докато е още топла.
  10. Може да гарнирате със зелени листа от маруля или спанак. По желание сервирайте и със сушени домати.

**Преимуществото на това масло е, че то попива изцяло в зеленчуците, като им придава чудесен вкус, с който не може да се похвали стандартното масло. Тази мазнина е пречистена и изключително полезна за тялото.

 

Рецепта за кето картофено пюре

След като сме готови с вкусната кето мусака с карфиол е ред да подготвим нашето фалшиво картофено пюре. То е чудесно решение за любителите на картофите, които обаче ги ограничават в менюто си.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
35 минути 4 6,32 г нетни (без фибри)

Необходими продукти:

  • 1 средно голям карфиол (около 700 г)
  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 2 яйчени жълтъка
  • 1/2 ч. л. куркума на прах
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • 1 с. л. сирене пармезан, настърган

Начин на приготвяне на алтернативно картофено пюре:

Карфиол.

  1. Започнете отново с почистването на карфиола. Измийте го и разделете на розички.
  2. Сварете карфиолените цветчета в тенджера с вряща вода, докато омекнат добре. За разлика от зеленчуците в мусаката, които се стараем да останат максимално твърди, тук целта ни е карфиолът да омекне добре, тъй като няма да ни е нужна неговата форма.
  3. Излейте по-голямата част от водата, в която сте варили зеленчука. Покрийте с капак съда с карфиола и останалата вода и оставете настрана.
  4. Разтопете маслото и го смесете със заквасената сметана и жълтъците в друга по-малка купа. Добавете куркумата и разбъркайте до получаване на еднородна смес.
  5. Изсипете сместа към сварения карфиол, подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте.
  6. Гответе на бавен огън за 5 минути при непрекъснато разбъркване.
  7. Пасирайте и разпределете полученото пюре на порции. Поръсете с настъргано сирене.

Съвети:

  • Внимателно определете количеството вода, която ще оставите след сваряването на карфиола. Ако тя е в повече, пюрето ще стане прекалено течно.
  • Проверявайте посоляването на карфиола, тъй като този зеленчук попива повече сол и често остава безсолен.
  • Гарнирайте пюрето със зелени листенца и сирена.

 

Полезни свойства на карфиола и броколите

Карфиолът често е наричан най-здравата храна, тъй като той оказва влияние на важни системи в тялото.

Благодарение на богатото си съдържание на фитохимикали и противовъзпалителни средства той благоприятства здравето, притежавайки способността да предотврати различи ракови, сърдечни и мозъчни заболявания.

Редовната му консумация пречи на затлъстяването и спомага работата на стомашно-чревния тракт.

Кръстоцветните зеленчуци, каквито са карфиолът и броколите, са чудесен източник на естествени антиоксиданти, благодарение на богатото съдържание на фитохимикали в състава им. Те са добри доставчици на витамини и минерали, каротеноиди, фенолни съединения и фибри.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Мусака с карфиол. Кето мусака с пиле и пармезан

Опитайте още едно от нашите изкушаващи предложения за кето мусака с пиле и пармезан.

 

Това леко и вкусно ястие, кето мусака с карфиол и броколи, е чудесна идея за вечеря – хранителна и полезна! Не пропускайте да ни покажете вашите резултати, а ние ще се постараем да ви разкрием още от тайните на здравословната кухня.

Ако нашите предложения, подходящи за спазване на кето диета, са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

4 Коментара

  1. Маргарита Бахарова 19.11.2021 at 18:04 - Отговор

    Супер е! Лесно и мнооого вкусно! Благодаря!

  2. Petranka Staneva Angelova 25.03.2019 at 11:58 - Отговор

    zdraveite mnigo mixaresa reseptite che probvam ochte tas vecher imam vegetarianes v kachti i mi doide mnogo dobre

  3. Светла Иванова 16.12.2018 at 14:10 - Отговор

    Почти всеки ден изпробвам нова рецепта-очарована съм,страхотни са!Благодаря!!

  4. Мими 13.10.2018 at 12:19 - Отговор

    Благодаря ви. Рецептите са страхотни. Ще изпробвам още днес едната от рецептите с броколи.

Оставете коментар