Днес сме ви подготвили две интересни ястия, които не изискват много време и са изключително полезни – мусака с броколи и карфиол и фалшиво картофено пюре с карфиол и сирене. Нарекли сме ги така, тъй като приличат на познатите ни ястия, но са направени изцяло от броколи и/или карфиол, за чиито полезни свойства сме писали неведнъж.
Как да си приготвим зеленчукова мусака?
Нужни са ни:
- броколи – 500 грама
- карфиол – 500 грама
- 2 броя яйчен жълтък
- кисело мляко – 200 грама
- кашкавал – 50 грама
- сол и черен пипер – на вкус
- масло Гхи – 1 с. л.
- допълнителни сирена по избор
Приготвяне:
- След като сме измили добре карфиола и сме го разделили на розички е нужно да го бланшираме във вряща подсолена вода за около 1 минута. След това към карфиола добавяме и броколите и оставяме за още няколко минутки. Хубаво е зеленчуците да са пресни.
- В отделна купа смесваме киселото мляко, жълтъците, солта и черния пипер. Разбъркваме с телена бъркалка добре, до получаването на еднородна смес.
- В по-голям съд смесваме броколите, карфиола и получената смес и разбъркваме внимателно, за да не нарушим цялостта на зеленчуците.
- С леко разтопено масло Гхи омазняваме тавата, която сме решили да използваме и преместваме вече овкусените зеленчуци в нея. Преимуществото на това масло е, че то попива изцяло в зеленчуците, като им придава чудесен вкус, с който не може да се похвали стандартното масло. Тази мазнина е пречистена и изключително полезна за тялото.
- Поръсваме зеленчуците с настърган кашкавал и допълнителни сирена (по желание) и изпичаме в
предварително загряна на 220 градуса фурна за около 20 минути. - Наблюдаваме за златиста коричка, за да сме сигурни, че нашата зеленчукова мусака е готова.
- Поднасяме на отделни порции, докато е топла. Може да гарнираме със зелени листа от маруля или спанак. По желание могат да се добавят и сушени домати.
След като сме готови със зеленчуковата мусака е ред да подготвим нашето фалшиво картофено пюре. То е чудесно решение за любителите на картофите, които обаче ги ограничават в менюто си.
Нужни са ни:
- 1 средно голям карфиол – около 700 грама
- 3 супени лъжици масло гхи
- 2 супени лъжици заквасена сметана със средна масленост
- 2 яйчени жълтъка
- 1/2 ч.л. куркума на прах
- сол, прясно смлян пипер за овкусяване
- твърдо сирене (грюер, пармезан, швейцарско)
Приготвяне на алтернативно картофено пюре:
Започваме отново с почистването на карфиола, като след като сме го измили добре го разделяме на отделни розички.
Оставяме го да се свари в средно голям съд за около 25-35 минути, докато омекне добре. За разлика от зеленчуците в мусаката, които се стараем да останат максимално твърди, тук целта ни е карфиолът да омекне добре, тъй като няма да ни е нужна неговата форма.
След като карфиолът е готов, изливаме по-голямата част от водата в съда и накрая покриваме с капак. Разтапяме маслото и го смесваме със сметаната и жълтъците в друга по-малка купичка. Разбъркваме добре с вилица до получаването на еднородна смес. Накрая добавяме и куркумата и разбъркваме още веднъж.
Получената смес добавяме към сварения карфиол и бъркаме отново, като добавяме сол и пипер на вкус. За още пет минути оставяме течността на бавен огън, като продължаваме да разбъркваме.
Пюрето е почти готово. Преместваме го в дълбок съд и пасираме, за да разбием останалите парченца карфиол.
Накрая разпределяме на малки порции и поръсваме с настъргано сирене.
Съвети:
- внимателно определете количеството вода, която ще оставите след сваряването на карфиола. Ако тя е в повече, пюрето ще стане прекалено течно.
- проверявайте посоляването на карфиола, тъй като този зеленчук попива повече сол и често остава безсолен.
- гарнирайте пюрето със зелени листенца и сирена.
Ето малко информация накратко за така полезните зеленчуци:
Карфиолът често е наричан най-здравата храна, тъй като той оказва влияние на важни системи в тялото. Благодарение на богатото си съдържание на фитохимикали и противовъзпалителни средства той благоприятства здравето, притежавайки способността да предотврати различи ракови, сърдечни и мозъчни заболявания. Редовната му консумация пречи на затлъстяването и спомага работата на стомашно чревния тракт.
Кръстоцветните зеленчуци, каквито са карфиолът и броколите, са чудесен източник на естествени антиоксиданти, благодарение на богатото съдържание на фитохимикали в състава им. Те са добри доставчици на витамини, фибри, минерали, каротеноиди и фенолни съединения.
Това леко и вкусно меню е чудесна идея за вечеря – хранителна и полезна! Не пропускайте да ни покажете вашите резултати, а ние ще се постараем да ви разкрием още от тайните на здравословната кухня.
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!
Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!
zdraveite mnigo mixaresa reseptite che probvam ochte tas vecher imam vegetarianes v kachti i mi doide mnogo dobre
Почти всеки ден изпробвам нова рецепта-очарована съм,страхотни са!Благодаря!!
Благодаря ви. Рецептите са страхотни. Ще изпробвам още днес едната от рецептите с броколи.