Приготвянето на кето крем супа от спанак и кейл не изисква много усилия, а и не отнема много време – само 15 минути. Тази апетитна и много вкусна супа съдържа редица полезни хранителни вещества.

 

Рецепта за крем супа от спанак и кейл

Тази рецепта за крем супа е подходяща за добавяне към веган или вегетарианска диета, тъй като не съдържа животински продукти.

Време за приготвяне: 15 минути

Порции: 4

Въглехидрати в порция: 9 г

Нужните продукти за приготвянето на крем супа от спанак и кейл:

  • 100 мл кокосово масло, разтопено
  • 230 г пресен спанак
  • 230 г кейл
  • 2 броя авокадо (около 400 г)
  • 600 мл кокосово мляко или кокосова сметана
  • 220 мл вода
  • Прясна или сушена мента (по желание)
  • 1 ч. л. сол
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 с. л. сок от лайм

За сервиране:

  • 85 г кейл
  • 2 с. л. кокосово масло
  • ½ ч. л. смлян кардамон
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Приготвяне на крем супа от спанак и кейл

  1. Обелете авокадото и премахнете семката му.
  2. Загрейте кокосовото масло в горещ съд с дебело дъно или в тенджера.
  3. Задушете в мазнината за кратко спанака и кейла, докато омекнат и леко променят цвета си.
  4. Добавете водата, кокосовото мляко или сметана, почистеното авокадо и подправките.
  5. Блендирайте с ръчен пасатор, докато супата стане кремообразна.
  6. Добавете сока от лайм и разбъркайте. Опитайте на вкус и подправете с любимите си подправки.
  7. Запържете кейла в кокосово масло за няколко минути.
  8. Гарнирайте супата със запържения кейл и сервирайте.

В състава на крем супата от спанак и кейл се съдържат протеини и витамин B12. Това са два жизненоважни нутриента, от които имаме нужда ежедневно, за да сме здрави. Количеството въглехидрати в една порция супа е едва 9 грама, което я прави подходяща за включване към кето режим на хранене.

 

Съвети за приготвяне на крем супа от спанак и кейл:

  • Ако не харесвате кокосово мляко, може да го замените с кокосова сметана, течна или пълномаслена заквасена сметана. В случай, че супата стане твърде гъста, добавете още малко вода, кокосово мляко или сметана.
  • Вместо кокосово масло може да използвате краве масло Гхи. Тогава супата ще бъде подходяща за последователите на кето вегетарианския начин на хранене.
  • Поднесете крем супата от спанак и кейл като я гарнирате с пресни билки. Друг вариант е да я поднесете с шепа хрупкави ядки (тиквени семки или други).

Сервирайте крем супата от спанак и кейл с ароматни кето крутони от пармезан. В следващата рецепта ще ви споделим как да си ги приготвите.

 

Кето крутони с пармезан

Рецептата за хрупкави кето крутони не съдържат глутен, но има в състава си животински продукти. Това означава, че са подходящи за добавяне към безглутенова диета, но не и към веган режим на хранене.

Време за приготвяне: 60 минути

Порции: 8

Въглехидрати в порция: 1 г

Необходими продукти:

  • 50 г краве масло Гхи, разтопено
  • 60 г настъргано сирене пармезан
  • 140 г бадемово брашно
  • 30 г хуск
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. морска сол
  • 2 ч. л. ябълков оцет
  • 250 мл гореща вода
  • 3 яйчни белтъка

 

Начин на приготвяне на крутоните:

  1. Загрейте фурната до 175 градуса.
  2. Смесете сухите съставки в купа и ги разбъркайте.
  3. Добавете горещата вода, ябълковия оцет и яйчните белтъци към сухите съставки, като разбивате с миксер за около 30 секунди. Консистенцията на тестото трябва да бъде мека и еластична. Не прекалявайте с бъркането.
  4. Разточете тестото до дебелина около 1,5 см между два листа пергаментова хартия. Нарежете на квадратчета с желаната големина. Подредете ги в тавичка, покрита с хартия за печене.
  5. Оставете разстояние между тях, тъй като те ще набъбнат и удвоят размера си по време на печене.
  6. Изпечете крутоните на долната решетка на фурната за около 40 минути. Оставете да се охладят за няколко минути.
  7. През това време смесете разтопеното краве масло Гхи с настърганото сирене пармезан и намажете крутоните.
  8. Повишете температурата на фурната до 220 градуса. Изпечете парчетата хляб за 5 минути или докато станат златистокафяви. Внимавайте да не прегорят.
  9. Насладете се на хрупкавите и ароматни крутони като леко похапване или сервирайте с крем супа от спанак и кейл.

Още от здравословната ни куня

 

Крем супа от спанак. Гъбена супа.

Още един вариант за вкусна супа е супа от гъби шийтаке. Предлагаме ви 3 лесни и здравословни рецепти за приготвянето й.

 

Ако тази рецепта за крем супа от спанак и кейл ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg