Крем супа от спанак и кейл + кето крутони с пармезан
Приготвянето на кето крем супа от спанак и кейл не изисква много усилия, а и не отнема много време – само 15 минути. Тази апетитна и много вкусна супа съдържа редица полезни хранителни вещества.
Рецепта за крем супа от спанак и кейл
Тази рецепта за крем супа е подходяща за добавяне към веган или вегетарианска диета, тъй като не съдържа животински продукти.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в порция |
---|---|---|
5 + 10 минути | 4 | 9 г нетни въглехидрати, 92 г мазнини, 10 г протеин и 898 калории |
Нужните продукти за приготвянето на крем супа от спанак и кейл:
- 100 мл кокосово масло, разтопено
- 230 г пресен спанак
- 230 г кейл
- 2 броя авокадо (около 400 г)
- 600 мл кокосово мляко от консерва
- 220 мл вода
- 1 ч. л. сол
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
- 1 с. л. сок от лайм
За сервиране:
- 85 г кейл
- 2 с. л. кокосово масло
- ½ ч. л. смлян кардамон
- Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне на крем супа от спанак и кейл:
- Обелете авокадото и премахнете семката му.
- Загрейте кокосовото масло в горещ съд с дебело дъно или в тенджера.
- Задушете в мазнината за кратко спанака и кейла, докато омекнат и леко променят цвета си.
- Добавете водата, кокосовото мляко или сметана, почистеното авокадо и подправките.
- Оставете да кипне и гответе около 2 минути.
- Оставете настрани да се охлади, като междувременно запържите кейла, приготвен за гарниране, в кокосово масло за няколко минути.
- Блендирайте супата с ръчен пасатор, докато стане кремообразна.
- Добавете сока от лайм и разбъркайте. Опитайте на вкус и подправете с любимите си подправки.
- Гарнирайте супата със запържения кейл и сервирайте.
В състава на крем супата от спанак и кейл се съдържат протеини и витамин B12. Това са два жизненоважни нутриента, от които имаме нужда ежедневно, за да сме здрави. Количеството въглехидрати в една порция супа е едва 9 грама, което я прави подходяща за включване към кето режим на хранене.
Съвети за приготвяне на крем супа от спанак и кейл:
- Ако не харесвате кокосово мляко, може да го замените с кокосова сметана, течна или пълномаслена заквасена сметана. В случай, че супата стане твърде гъста, добавете още малко вода, кокосово мляко или сметана.
- Вместо кокосово масло може да използвате краве масло Гхи. Тогава супата ще бъде подходяща за последователите на кето вегетарианския начин на хранене.
- Поднесете крем супата от спанак и кейл като я гарнирате с пресни билки. Друг вариант е да я поднесете с шепа хрупкави ядки (тиквени семки или други).
Сервирайте крем супата от спанак и кейл с ароматни кето крутони от пармезан. В следващата рецепта ще ви споделим как да си ги приготвите.
Кето крутони с пармезан
Рецептата за хрупкави кето крутони не съдържат глутен, но има в състава си животински продукти. Това означава, че са подходящи за добавяне към безглутенова диета, но не и към веган режим на хранене.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в порция |
---|---|---|
10 + 50 минути | 8 | 1 г нетни въглехидрати, 23 г мазнини, 8 г протеин и 259 калории |
Необходими продукти:
- 50 г краве масло Гхи, разтопено
- 60 г настъргано сирене пармезан
- 140 г бадемово брашно
- 30 г хуск
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. морска сол
- 2 ч. л. ябълков оцет
- 250 мл гореща вода
- 3 яйчни белтъка
Начин на приготвяне на крутоните:
- Загрейте фурната до 175 градуса.
- Смесете сухите съставки в купа и ги разбъркайте.
- Добавете горещата вода, ябълковия оцет и яйчните белтъци към сухите съставки, като разбивате с миксер за около 30 секунди. Консистенцията на тестото трябва да бъде мека и еластична. Не прекалявайте с бъркането.
- Разточете тестото до дебелина около 1,5 см между два листа пергаментова хартия. Нарежете на квадратчета с желаната големина. Подредете ги в тавичка, покрита с хартия за печене.
- Оставете разстояние между тях, тъй като те ще набъбнат и удвоят размера си по време на печене.
- Изпечете крутоните на долната решетка на фурната за около 40 минути. Оставете да се охладят за няколко минути.
- През това време смесете разтопеното краве масло Гхи с настърганото сирене пармезан и намажете крутоните.
- Повишете температурата на фурната до 220 градуса. Изпечете парчетата хляб за 5 минути или докато станат златистокафяви. Внимавайте да не прегорят.
- Насладете се на хрупкавите и ароматни крутони като леко похапване или сервирайте с крем супа от спанак и кейл.
Можете да сервирате вашата крем супа и с кето хляб с бадемово брашно или да си приготвите такъв от готова кето смес.
Още от здравословната ни куня
Ако тази рецепта за крем супа от спанак и кейл ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Знаете ли кое е уникалното на този домашно изпечен на фурна хрупкав чипс от
В разцвета на пролетта продължаваме да се възползваме от зелените сезонни блага и си
Вероятно много от вас са хапвали калцоне - при посещение в Италия, в ресторант