Масло Гхи – какви са ползите от употребата му

Обновена: 06.03.2024|
Нисковъглехидратни храни. Кето шоколадови бисквити. Гхи.

Масло Гхи е алтернативата на обикновеното масло в индийската кухня, но напоследък става много популярно навсякъде по света заради здравословните си ползи. Те са причината и да бъде основен продукт в много хранителни режими. С какво обаче то е по-добро от традиционния продукт и заслужава ли си да го използвате в своята кухня? Ще разкажем подробно в тази статия.

 

Какво представлява масло Гхи?

Масло Гхи е пречистено масло, по-концентрирано на мазнини, тъй като неговите водни и млечни твърди частици са отстранени. То е създадено, за да предотврати развалянето на обикновеното масло при топло време в индийската кухня.

Освен за готвене, то се използва в системата за алтернативна медицина Аюрведа за масаж и като основа за билкови мехлеми за лечение на изгаряния и обриви.

 

Като се има предвид, че млечните му твърди частици са отстранени, маслото Гхи не се нуждае от охлаждане и може да се съхранява на стайна температура в продължение на няколко седмици.

Когато обикновеното масло се пречиства, млечните твърди вещества под формата на протеини, въглехидрати, витамини и минерали се отстраняват, с изключение на мастноразтворимите витамини. Така се получава маслото Гхи със състав: млечна мазнина (най-малко 80%), млечни твърди частици (около 1%) и вода (16-18%).

 

Как да си направим?

 

Масло Гхи.

Логично ще последва въпросът: Mожем ли да си направим масло Гхи в домашни условия? Отговорът е да, но често е трудоемък процес. За успешното му приготвяне, процесът започва с разтопяване на масло (в повечето случаи краве) до кипване, за да се изпари водата. След това температурата се повишава, така че между лактозата, казеина и суроватъчните протеини да протече реакцията на Майлард. В края на този процес остават молекули, които придават аромат и такива, които допринасят за вкуса на готовия продукт. Почерняването на млечните твърди частици добавя чудесен аромат на  маслото. Ето какво да направите стъпка по стъпка.

 

  1. Разтопете маслото

Парчета масло се поставят в съд от неръждаема стомана с дебело дъно, така че млечните твърди частици да не изгарят бързо. Най-добре е маслото да се нареже на по-малки парчета, така че да се разтопи равномерно, а твърдите вещества да потъмняват постепенно. Разтопете на средно силен огън, след това намалете и оставете леко да къкри.

 

  1. Оставете твърдите вещества да се отделят и ги отстранете

След като маслото се разтопи напълно, то ще започне да ври и да се разделя на частици. Докато маслото къкри, част от млечните протеини се издигат и седят на повърхността, докато се отделят от мазнините и водата. Използвайте лъжица, за да отделите белите твърди частици на повърхността и ги изхвърлете. Този процес отнема време, но това е същинската част, за да се превърне обикновеното масло в масло Гхи. Останалите стъпки ще придадат вкуса.

 

  1. Обработете останалите на дъното твърди частици

След като повечето от млечните твърди частици бъдат отстранени от повърхността на маслото, на дъното ще останат няколко бели твърди частици. Оставете ги, така че да могат да бъдат допълнително обработени чрез реакцията на покафеняване на Майлард. Така ще създадат приятния аромат. Не сваляйте очи от маслото. Цветът му бързо ще се промени от златист в кехлибарен и ще усетите лек аромат на кафе. Когато този момент настъпи, отстранете маслото от котлона.

 

  1. Прецедете твърдите частици

Оставете топлото масло да се охлади леко за около 3 до 5 минути. Покрийте мрежеста цедка с поне троен слой тензух. Поставете подплатената цедка върху термоустойчив съд. Внимателно изсипете маслото през цедката, тъмните твърди частици трябва да се съберат върху тензуха. Готово! Вече разполагате с прясно направено масло Гхи. Ако пък процесът ви се струва прекалено труден или нямате време, можете да опитате нашите предложения за краве и кокосово масло Гхи.

 

Разлики между масло Гхи и обикновено масло

Разбирането на разликите между масло Гхи и обикновеното масло ще ви помогнат да определите кое от тях да използвате при различните видове термична обработка. Гхи има по-висока точка на кипене в сравнение с обикновеното масло, така че не гори толкова бързо. Затова е идеално за сотиране или пържене. Маслото може да започне да пуши и да изгаря още при 177 ° C, докато Гхи издържа на много по-високи температури.

Масло Гхи произвежда по-малко от токсина акриламид при нагряване в сравнение с други масла. Акриламидът е химично съединение, което се развива, когато нишестените храни се приготвят при високи температури. Същевременно, тъй като масло Гхи отделя млякото от мазнините, то е без лактоза, което го прави по-добър избор, ако имате алергии или чувствителност към млечните продукти.

Когато избирате между масло Гхи и обикновено масло, също така е важно да се отбележат различните хранителни профили на всяко от тях.

Гхи има малко по-висока концентрация на мазнини от маслото и повече калории. Една супена лъжица от него има около 120 калории, докато една супена лъжица масло има около 102 калории.

Разликите в съдържанието на мазнини варират в зависимост от производителя, но обикновено в масло Гхи е малко повече. Както виждате, разликите в мазнините и калориите между двата вида масло са незначителни. Така че, ако наблюдавате приема на мазнини и калории, изборът няма да се отрази на здравето ви.

 

Масло Гхи за пържене – защо?

Масло Гхи.

Има няколко възможни приложения на масло Гхи в кухнята. Както вече споменахме поради по-високата точка на горене, то се използва най-вече при сотиране или пържене. Гхи също така има орехов вкус, което създава сладък аромат и придава неповторим вкус на ястията. Можете да опитате следните приложения:

  • Сипете разтопено масло Гхи върху пуканки или пресни зеленчуци на пара.
  • Идеално е за крекери или препечени филийки.
  • Използвайте го при приготвяне на яйца, за да предотвратите залепването.
  • Ще бъде вашия пръв помощник при карамелизирането на зеленчуци.
  • Можете да опитате и здравословен чипс от тиквички.

Важно! Когато пържите с масло Гхи не го прегаряйте. Изгореното масло е много нездравословно и трябва веднага да се изхвърли. Никога не използвайте масло Гхи отново. След като се нагрее до точка на кипене, то се окислява и мазнините му започват да се разлагат, образувайки токсични съединения.

От всичко казано дотук можем да обобщим: Ако сте чувствителни към лактоза или готвите при високи температури, масло Гхи е вашият избор. Хранителният профил и съдържанието на мазнини са сходни с тези на обикновеното масло и няма да се лишите от полезни вещества.

Можете да го намерите при нас или да си го приготвите и вкъщи. Приятно готвене!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 05.06.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 17:44 | Публикувана: 5 юни 2020 в 13:58 | Категория: Хранене и видове храни