Лаврак с различни гарнитури – 5 рецепти за твоя режим

Обновена: 22.03.2024|
Лаврак с различни гарнитури.

Днес споделяме с вас 5 рецепти за лаврак с различни гарнитури. Ястията са напълно подходящи за кето или друг нисковъглехидратен режим.

Подбрали сме разнообразни кето зеленчуци, които да обогатят лаврака, да му придадат цвят и допълнителен вкус и аромат.

Добавете риба поне 1-2 пъти в седмичното си меню. Ползите за организма от консумацията й са безброй, а освен това се приготвя бързо, лесно и е със страхотен вкус. Нека не губим повече време, а да пристъпим към първата рецепта.

 

Лаврак със зеленчуци и гръцка подправка

Първата от рецептите, които сме приготвили за лаврак с различни гарнитури, е поднесен със зеленчуци, овкусени с ароматни подправки.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 6 6 г нетни въглехидрати, 277 калории

Необходими продукти:

  • 4 филета лаврак
  • 10 г пресен магданоз, наситнен
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 червена чушка
  • 1 патладжан
  • 1 връзка зелен лук
  • 8 маслини, нарязани
  • сока на един лимон

За гръцката подправка:

  • 1 ч. л. сушен магданоз
  • 1 ч. л. сушен риган
  • ½ ч. л. сушен копър
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. сушен босилек
  • сол на вкус

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Разбъркайте съставките за гръцката подправка.
  2. Нарежете патладжана на малки кубчета и го сложете в микровълновата за 4 минути. Можете да го сварите и на пара.
  3. Загрейте маслото Гхи на средна температура в тиган и сложете всички продукти, без лимоновия сок. Поръсете с половината от гръцката подправка и разбъркайте.
  4. Гответе, докато зеленчуците омекнат. Преместете ги в купа, изсипете лимоновия сок и разбъркайте. Покрийте с капак, за да запазите зеленчуците топли.
  5. Подсушете филетата от лаврак с кухненска хартия. Отстранете кожата, ако има, и поръсете обратната страна на филетата с останалата част от подправката.
  6. Добавете още масло в тигана и сложете филетата, като готвите по 2 минути от всяка страна.

Сервирайте филетата в чиния и поставете отгоре от топлите зеленчуци. Поръсете с пресен магданоз.

 

Лаврак на фурна с домашно песто

Втората рецепта за лаврак с различни гарнитури приготвяме на фурна и овкусяваме с домашно босилеково песто.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
15 минути 2 1,5 г нетни въглехидрати, 29 г протеин, 424 калории

Необходими продукти:

  • 2 филета лаврак (около 300 г)
  • 1 с. л. краве масло Гхи/кокосово масло
  • 1 с. л. прясно изстискан лимонов сок
  • 4 с. л. домашно босилеково песто
  • сол на вкус

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 200°C градуса.
  2. Поставете филетата върху хартия за печене в тавичка с кожата надолу. Поръсете и натрийте със сол и масло (Гхи или кокосово). Овкусете с лимоновия сок и ги сложете във фурната за 10 минути.
  3. След това извадете филетата, разнесете върху всяко по 2 с. л. домашно босилеково песто и ги върнете във фурната за още 3-5 минути.
  4. Когато са готови, ги оставете да се охладят около 5 минути.
  5. Сервирайте с кюфтенца от броколи или гриловани зеленчуци с ароматни билки.

Освен със зехтин, можете да си приготвите ароматно билково масло, което да използвате за филетата.

 

Лаврак с различни гарнитури: Нудли от тиквички

Третата рецепта за лаврак с различни гарнитури поднасяме с нудли от тиквички, запържени на тиган с ароматно краве масло Гхи и приятна лимонова нотка.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
25 минути 2 6 г нетни въглехидрати

Необходими продукти:

  • 2 филета лаврак
  • смес от подправки: ½ ч. л. кориандър, ½ ч. л. чесън, 1 ч. л. чили пипер, 1 ч. л. кимион на прах, ½ ч. л. сол, ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ½ с. л. краве масло Гхи
  • 2 тиквички
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 червена чушка
  • 2 с. л. каперси
  • 5 маслини
  • прясно изстискан сок от лимон
  • сол и черен пипер на вкус за овкусяване на нудлите

Изпълнение на рецептата:

  1. Подгответе си сместа от подправки, като ги смесите в купа и разбъркате.
  2. Подсушете филетата, осолете ги и натрийте 1 ч. л. от микса подправки. Оставете настрана.
  3. Със спиралайзер подгответе нудлите от тиквички. Посолете ги със сол и черен пипер, полейте и с 1 с. л. зехтин. Загрейте тиган на средна температура, добавете нудлите и гответе около 5 минути, като разбърквате често.
  4. Когато са готови, намалете температурата дотолкова, че да държите нудлите топли. Добавете към тях нарязаната чушка, каперсите, маслините, ½ с. л. масло Гхи и сока от лимон. Разбъркайте.
  5. Загрейте 1 с. л. масло Гхи в тиган. Ако филетата са с кожа, поставете ги в тигана с кожата надолу и гответе около 3 минути, след това ги обърнете и гответе още толкова.
  6. Разпределете нудлите в 2 чинии, поставете отгоре по едно филе лаврак.

Можете да премахнете кожата преди да сервирате, както и да поръсите с настърган пармезан или краве сирене.

 

Печен със сол лаврак с различни гарнитури

 

Лаврак с различни гарнитури.

 

Четвъртата рецепта за лаврак с различни гарнитури приготвяме лесно само с 2 съставки – риба и сол. Поднасяме с любимите си зеленчуци, овкусени с любими подправки и гриловани на скара.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 2 до 5 г нетни въглехидрати, в зависимост от вида и количеството на гарнитурата

Необходими продукти:

  • 1 лаврак, почистен и обезкостен
  • 1 кг едра морска сол

За гарнитура (по избор):

  • гриловани или изпечени на фурна тиквички, чушки, аспержи, патладжан

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 220 градуса. В съд за печене поставете хартия за печене и върху нея изсипете половината сол, като направите „легло“ за рибата.
  2. Сложете лаврака и покрийте с останалата сол. Поръсете с 1 ч. л. вода. Печете около 30 минути.
  3. Когато е готова, отстранете солта и сервирайте с кето гриловани зеленчуци.

 

Лаврак в кокосово мляко със спанак

Последната рецепта за лаврак с различни гарнитури приготвяме в кокосово мляко и богат на полезни вещества спанак. Изключително апетитна, ароматна и много вкусна нисковъглехидратна чорба от лаврак.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 2 5 г нетни въглехидрати

Необходими продукти:

  • 2 цели лаврака
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 300 г пресен спанак
  • 1 с. л. джинджифил
  • 3 с. л. масло Гхи или зехтин
  • 1 ч. л. кориандър
  • 1 ч. л. куркума
  • 170 мл кокосово мляко
  • 170 мл рибен бульон

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Внимателно почистете люспите на рибата, махнете главата и отрежете перките с ножица. Нарежете всяка риба на овални парчета, около 3 см дължина. Можете да използвате и филета, ако тази част ви е неприятна.
  2. Загрейте в тиган половината масло, овкусете парчетата риба със сол и пипер, поставете ги в тигана. Гответе до готовност от двете страни, около 3-4 минути.
  3. Добавете нарязания зелен лук и чесъна на прах, сотирайте около минута. Добавете и останалите подправки.
  4. Изсипете предварително разбитото от консерва кокосово мляко, заедно с рибния бульон, и оставете сместа да кипне за около 3-4 минути на средна температура.
  5. Отделно сотирайте спанака и го овкусете със сол и пипер.

Разпределете спанака в две чинии, сложете върху него няколко парчета риба и налейте около нея от кокосовия бульон.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Други предложения за лаврак с различни гарнитури

 

Лаврак с различни гарнитури.

 

Какво още може да сервирате към вашия лаврак на фурна или тиган – ето и нашите нисковъглехидратни предложения:

 

Полезни свойства на лаврака

Лавракът е с ниско съдържание на калории и съдържа голямо количество селен, протеин и омега-3 мастни киселини. Той спомага намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, помага и за баланса на кръвното налягане и холестерола. Тъй като съдържа живак, трябва да се консумира в по-премерени количества.

За превенция на рака

Лавракът е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за поддържане на добрия „HDL“ холестерол в организма. Свързва се и с намаляване рисковете от развитие на раково заболяване.

Намаляване на теглото

Рибата е богата на минерали, хранителни вещества и протеини, които са от съществено значение в процеса на сваляне на килограми.

За здраво сърце

Консумацията на лаврак помага за балансиране на омега-6 и омега-3 мастните киселини в организма.

Рибата спомага поддържането на балансиран холестерол и предотвратява шансовете за атеросклероза, затлъстяване, както и коронарна болест на сърцето. Намалява също натоварването на сърцето и артериите.

За здравето на костите

Освен това е отличен източник на магнезий, калций, цинк и други минерали, които предпазват костите. Високото съдържание на минерали е от съществено значение за поддържането на дългосрочни сила и здраве.

Превенция на очни заболявания

Лавракът съдържа голямо количество витамин А, който е антиоксидант, свързан със зрението и здравето на очите. Помага за предотвратяване на увреждането от свободните радикали, което може да доведе до катаракта и макулна дегенерация.

Подпомага растежа

Протеините помагат да се предотвратят шансовете за хронични заболявания, което е от съществено значение за развитието и растежа. Протеинът, получен от морски дарове и домашни птици, е здравословен и подпомага възстановяването на мускулите, тъканите и костите.

 

Хранителна стойност в 100 г лаврак

Калории 147 kcal
Мазнини 2,56 г
Холестерол 53 мг
Въглехидрати 0
Протеин 23,63 г
Витамин А 64 мкг
Витамин В6 0,46 мг
Калций 13 мкг
Магнезий 53 мг
Калий 328 мг
Желязо 0,37 мг
Цинк 0,52 мг
Натрий 87 мг

 

Още от здравословната ни кухня

 

Лаврак с различни гарнитури.

За десерт опитайте парче кето ангелска торта.

 

Ако са ви харесали нашите рецепти за лаврак с различни гарнитури, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 25.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 15:01 | Публикувана: 25 август 2021 в 16:12 | Категория: Кето рецепти, Ястия с морски продукти