Лаврак с различни гарнитури – 5 рецепти за твоя режим
Днес споделяме с вас 5 рецепти за лаврак с различни гарнитури. Ястията са напълно подходящи за кето или друг нисковъглехидратен режим.
Подбрали сме разнообразни кето зеленчуци, които да обогатят лаврака, да му придадат цвят и допълнителен вкус и аромат.
Добавете риба поне 1-2 пъти в седмичното си меню. Ползите за организма от консумацията й са безброй, а освен това се приготвя бързо, лесно и е със страхотен вкус. Нека не губим повече време, а да пристъпим към първата рецепта.
Лаврак със зеленчуци и гръцка подправка
Първата от рецептите, които сме приготвили за лаврак с различни гарнитури, е поднесен със зеленчуци, овкусени с ароматни подправки.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 6 г нетни въглехидрати, 277 калории |
Необходими продукти:
- 4 филета лаврак
- 10 г пресен магданоз, наситнен
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 червена чушка
- 1 патладжан
- 1 връзка зелен лук
- 8 маслини, нарязани
- сока на един лимон
Подправки:
- 1 ч. л. сушен магданоз
- 1 ч. л. сушен риган
- ½ ч. л. сушен копър
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. сушен босилек
- сол на вкус
Начин на приготвяне на рецептата:
- Разбъркайте подправките, като направите хубав микс от тях.
- Нарежете патладжана на малки кубчета и го сложете в микровълновата за 4 минути. Можете да го сварите и на пара.
- Загрейте маслото Гхи на средна температура в тиган и сложете всички продукти, без лимоновия сок. Поръсете с половината от микса подправки и разбъркайте.
- Гответе, докато зеленчуците омекнат. Преместете ги в купа, изсипете лимоновия сок и разбъркайте. Покрийте с капак, за да запазите зеленчуците топли.
- Подсушете филетата от лаврак с кухненска хартия. Отстранете кожата, ако има, и поръсете обратната страна на филетата с останалата част от подправките.
- Добавете още масло в тигана и сложете филетата, като готвите по 2 минути от всяка страна.
Сервирайте филетата в чиния и поставете отгоре от топлите зеленчуци. Поръсете с пресен магданоз.
Лаврак на фурна с домашно песто
Втората рецепта за лаврак с различни гарнитури приготвяме на фурна и овкусяваме с домашно босилеково песто.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 2 | 1,5 г нетни въглехидрати, 29 г протеин, 424 калории |
Необходими продукти:
- 2 филета лаврак (около 300 г)
- 1 с. л. краве масло Гхи/кокосово масло
- 1 с. л. прясно изстискан лимонов сок
- 4 с. л. домашно босилеково песто
- сол на вкус
Начин на приготвяне на рецептата:
- Загрейте фурната на 200°C градуса.
- Поставете филетата върху хартия за печене в тавичка с кожата надолу. Поръсете и натрийте със сол и масло (Гхи или кокосово). Овкусете с лимоновия сок и ги сложете във фурната за 10 минути.
- След това извадете филетата, разнесете върху всяко по 2 с. л. домашно босилеково песто и ги върнете във фурната за още 3-5 минути.
- Когато са готови, ги оставете да се охладят около 5 минути.
- Сервирайте с кюфтенца от броколи или гриловани зеленчуци с ароматни билки.
Освен със зехтин, можете да си приготвите ароматно билково масло, което да използвате за филетата.
Лаврак с различни гарнитури: Нудли от тиквички
Третата рецепта за лаврак с различни гарнитури поднасяме с нудли от тиквички, запържени на тиган с ароматно краве масло Гхи и приятна лимонова нотка.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2 | 6 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 2 филета лаврак
- смес от подправки: ½ ч. л. кориандър, ½ ч. л. чесън, 1 ч. л. чили пипер, 1 ч. л. кимион на прах, ½ ч. л. сол, ½ ч. л. смлян черен пипер
- 1 ½ с. л. краве масло Гхи
- 2 тиквички
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 червена чушка
- 2 с. л. каперси
- 5 маслини
- прясно изстискан сок от лимон
- сол и черен пипер на вкус за овкусяване на нудлите
Изпълнение на рецептата:
- Подгответе си сместа от подправки, като ги смесите в купа и разбъркате.
- Подсушете филетата, осолете ги и натрийте 1 ч. л. от микса подправки. Оставете настрана.
- Със спиралайзер подгответе нудлите от тиквички. Посолете ги със сол и черен пипер, полейте и с 1 с. л. зехтин. Загрейте тиган на средна температура, добавете нудлите и гответе около 5 минути, като разбърквате често.
- Когато са готови, намалете температурата дотолкова, че да държите нудлите топли. Добавете към тях нарязаната чушка, каперсите, маслините, ½ с. л. масло Гхи и сока от лимон. Разбъркайте.
- Загрейте 1 с. л. масло Гхи в тиган. Ако филетата са с кожа, поставете ги в тигана с кожата надолу и гответе около 3 минути, след това ги обърнете и гответе още толкова.
- Разпределете нудлите в 2 чинии, поставете отгоре по едно филе лаврак.
Можете да премахнете кожата преди да сервирате, както и да поръсите с настърган пармезан или краве сирене.
Печен със сол лаврак с различни гарнитури
Четвъртата рецепта за лаврак с различни гарнитури приготвяме лесно само с 2 съставки – риба и сол. Поднасяме с любимите си зеленчуци, овкусени с любими подправки и гриловани на скара.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 2 | до 5 г нетни въглехидрати, в зависимост от вида и количеството на гарнитурата |
Необходими продукти:
- 1 лаврак, почистен и обезкостен
- 1 кг едра морска сол
За гарнитура (по избор):
- гриловани или изпечени на фурна тиквички, чушки, аспержи, патладжан
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса. В съд за печене поставете хартия за печене и върху нея изсипете половината сол, като направите „легло“ за рибата.
- Сложете лаврака и покрийте с останалата сол. Поръсете с 1 ч. л. вода. Печете около 30 минути.
- Когато е готова, отстранете солта и сервирайте с кето гриловани зеленчуци.
Лаврак в кокосово мляко със спанак
Последната рецепта за лаврак с различни гарнитури приготвяме в кокосово мляко и богат на полезни вещества спанак. Изключително апетитна, ароматна и много вкусна нисковъглехидратна чорба от лаврак.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 2 | 5 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 2 цели лаврака
- 1 връзка зелен лук
- 1 с. л. чесън на прах
- 300 г пресен спанак
- 1 с. л. джинджифил
- 3 с. л. масло Гхи или зехтин
- 1 ч. л. кориандър
- 1 ч. л. куркума
- 170 мл кокосово мляко
- 170 мл рибен бульон
Начин на приготвяне на рецептата:
- Внимателно почистете люспите на рибата, махнете главата и отрежете перките с ножица. Нарежете всяка риба на овални парчета, около 3 см дължина. Можете да използвате и филета, ако тази част ви е неприятна.
- Загрейте в тиган половината масло, овкусете парчетата риба със сол и пипер, поставете ги в тигана. Гответе до готовност от двете страни, около 3-4 минути.
- Добавете нарязания зелен лук и чесъна на прах, сотирайте около минута. Добавете и останалите подправки.
- Изсипете предварително разбитото от консерва кокосово мляко, заедно с рибния бульон, и оставете сместа да кипне за около 3-4 минути на средна температура.
- Отделно сотирайте спанака и го овкусете със сол и пипер.
Разпределете спанака в две чинии, сложете върху него няколко парчета риба и налейте около нея от кокосовия бульон.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Други предложения за лаврак с различни гарнитури
Какво още може да сервирате към вашия лаврак на фурна или тиган – ето и нашите нисковъглехидратни предложения:
- Кето салата с аспержи – хрупкавият зеленчук ще обогати хранителната стойност на ястието
- Салата с карфиол – няколко предложения за пъстра карфиолена салата с различни дресинги
- Кето гриловани зеленчуци
- Салата с авокадо
- Пълнени гъби със сирена
- Нисковъглехидратна фокача със зехтин, розмарин и маслини.
- Кашкавален карфиолен ориз
Полезни свойства на лаврака
Лавракът е с ниско съдържание на калории и съдържа голямо количество селен, протеин и омега-3 мастни киселини. Той спомага намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, помага и за баланса на кръвното налягане и холестерола. Тъй като съдържа живак, трябва да се консумира в по-премерени количества.
За превенция на рака
Лавракът е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за поддържане на добрия „HDL“ холестерол в организма. Свързва се и с намаляване рисковете от развитие на раково заболяване.
Намаляване на теглото
Рибата е богата на минерали, хранителни вещества и протеини, които са от съществено значение в процеса на сваляне на килограми.
За здраво сърце
Консумацията на лаврак помага за балансиране на омега-6 и омега-3 мастните киселини в организма.
Рибата спомага поддържането на балансиран холестерол и предотвратява шансовете за атеросклероза, затлъстяване, както и коронарна болест на сърцето. Намалява също натоварването на сърцето и артериите.
За здравето на костите
Освен това е отличен източник на магнезий, калций, цинк и други минерали, които предпазват костите. Високото съдържание на минерали е от съществено значение за поддържането на дългосрочни сила и здраве.
Превенция на очни заболявания
Лавракът съдържа голямо количество витамин А, който е антиоксидант, свързан със зрението и здравето на очите. Помага за предотвратяване на увреждането от свободните радикали, което може да доведе до катаракта и макулна дегенерация.
Подпомага растежа
Протеините помагат да се предотвратят шансовете за хронични заболявания, което е от съществено значение за развитието и растежа. Протеинът, получен от морски дарове и домашни птици, е здравословен и подпомага възстановяването на мускулите, тъканите и костите.
Хранителна стойност в 100 г лаврак
Калории | 147 kcal |
---|---|
Мазнини | 2,56 г |
Холестерол | 53 мг |
Въглехидрати | 0 |
Протеин | 23,63 г |
Витамин А | 64 мкг |
Витамин В6 | 0,46 мг |
Калций | 13 мкг |
Магнезий | 53 мг |
Калий | 328 мг |
Желязо | 0,37 мг |
Цинк | 0,52 мг |
Натрий | 87 мг |
Още от здравословната ни кухня
За десерт опитайте парче кето ангелска торта.
Ако са ви харесали нашите рецепти за лаврак с различни гарнитури, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Насладете се на рибен гювеч, идващ от далечната Бразилия директно във вашата кухня.
Рецептата за лаврак с коричка от пармезан е вкусна и лесна рецепта за перфектен завършек на деня.
В сезона на пресните морски продукти си приготвяме няколко варианта на кето рибена чорба, подходящи за нашата нисковъглехидратна-високомазнинна