Цветни, ароматни и апетитни нисковъглехидратни гриловани зеленчуци. Красота за окото и истинска еуфория за вкусовите ни рецептори. Пригответе си вкусна гарнитура от гриловани зеленчуци към основното ястие за обяд или вечеря.

Рецептите за гриловани зеленчуци са приготвени, така че да се подходящи за вегани и вегетарианци, както и за кето режим.

 

Гриловани тиквички с фета сирене

В тази рецепта за гриловани зеленчуци използваме тиквички, тъй като са много вкусни, когато се изпекат на грил и овкусят с ароматни билки.

Рецептата е за 4 порции, всяка от които съдържа 8 г въглехидрати, 14 г мазнини, 7 г протеин и 173 калории.

Време за приготвяне: 20 минути

Необходими продукти:

  • 4 малки тиквички
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 2 ч. л. микс подправки
  • 100 г сирене фета или краве сирене

За гръцката подправка:

  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сушен босилек
  • 1 ч. л. сушен риган
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • ½ ч. л. сушен магданоз
  • ½ ч. л. сушен розмарин
  • ½ ч. л. сушен копър
  • ½ ч. л. риган
  • ¼ ч. л. сушена мащерка
  • ¼ ч. л. индийско орехче

 

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе си гръцкия микс подправки като смесите всички съставки и разбъркате. По желание може да ги смелите до хомогенност.
  2. Измийте тиквичките, отрежете краищата им и ги нарежете на дълги и не много тънки парчета.
  3. Овкусете тиквичките от двете страни със зехтин екстра върджин и подправете обилно с гръцката подправка.
  4. Включете скарата да загрява или грил тигана на средно силен огън. Ако използвате грил тиган, намазнете го със зехтин екстра върджин, преди да сложите тиквичките да се пекат.
  5. Поставете тиквичките кръстосано на решетката на скарата с плоската страна надолу.
  6. Изпечете ги за около 3 или повече минути от едната страна. Повдигнете, за да прецените дали са готови, след което обърнете и продължете да печете за още 3 минути или докато омекнат и станат готови.
  7. Поднесете готовите гриловани тиквички, като ги увиете на руло и напълните с натрошено сирене фета или краве сирене.

 

Гриловани патладжани с фета сирене

Когато избираме да гриловаме зеленчуци, които да са нисковъглехидратни, задължително използваме тиквички, чушки и патладжани. Тази рецепта е за патладжани с ароматна винегрета, поднесени с натрошено фета сирене.

Рецептата е за 8 порции, всяка от които съдържа 16 г въглехидрати, 16 г мазнини, 2,9 г протеин и 208 калории.

Време за приготвяне: 60 минути

Необходими продукти:

  • 2 големи патладжана
  • 2 ч. л. сол
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 6 г прясна мента
  • 6 г пресен кориандър
  • 100 г сирене фета, натрошено

За винегрета:

  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. сол
  • 3 с. л. сок от лимон
  • ½ ч. л. кимион на прах
  • Щипка чили на прах
  • 1 ч. л. гръцка подправка
  • 6 с. л. зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

Подготовка на патладжаните:

  1. Измийте и отрежете двата края на патладжаните, след което ги нарежете на тънки филийки с дебелина около 8 мм.
  2. Поставете резените патладжан върху хартиени кърпи и ги поръсете със сол от двете страни. Оставете да престоят така за около 30-40 минути, за да се отдели от тях водата.
  3. Пуснете скарата да загрява.

Винегрета:

  1. Пригответе винегрета като смесите чесъна на прах, солта, лимоновия сок, кимиона, чилито на прах и гръцката подправка. Добавете зехтин и разбъркайте.

Изпичане на патладжаните:

  1. Почистете патладжаните с хартиена кърпа, за да премахнете солта и отделилата се от тях вода.
  2. Овкусете ги със зехтин от двете страни.
  3. Изпечете патладжаните на скарата за около 3-4 минути на страна.
  4. Подредете готовите гриловани зеленчуци върху поднос за сервиране и полейте с винегрета.
  5. Поръсете с натрошено фета сирене, прясна мента и кориандър и поднесете сочните гриловани зеленчуци.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Гриловани зеленчуци с ароматна марината

 

Купа с гъби. Гриловани зеленчуци.

 

Сочни и много вкусни тиквички, гъби и чушки, обляти с ароматна марината и изпечени на скара. Грилованите зеленчуци са чудесен вариант за поднасяне както като леко основно ястие, така и като гарнитура.

Рецептата е за 6 порции, всяка от които съдържа 5 г нетни въглехидрати, 10 г мазнини, 2 г протеин и 116 калории.

Време за приготвяне: 20 минути

Необходими продукти:

  • 2 средно големи тиквички
  • 230 г гъби печурки
  • 2 чушки
  • 4 с. л. зехтин екстра върджин
  • ½ ч. л. сушен риган
  • ½ ч. л. сушен босилек
  • ¼ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. сушен розмарин
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Измийте тиквичките и ги нарежете на дълги тънки парчета с дебелина около 5-6 мм.
  2. Измийте чушките и ги почистете от семената. Нарежете ги на половинки. Гъбите измийте и нарежете на филийки.
  3. Смесете в купичка зехтина с подправките и разбъркайте.
  4. Овкусете зеленчуците с подготвената марината и оставете настрана.
  5. Включете скарата да загрява.
  6. Гриловайте ароматните зеленчуци, докато станат нежни и леко овъглени от едната страна. След това обърнете и изпечете от другата страна до готовност.
  7. Подредете готовите зеленчуци в чиния и поднесете.

 

Гриловани аспержи с пармезан

Гриловани зеленчуци са чудесна гарнитура към апетитно основно ястие. Аспержите са определено едни от най-вкусните зеленчуци, които можем да си приготвим на грил. Овкусени с подходящите подправки и поднесени с топящ се в устата пармезан, определено ще ви станат любима гарнитура.

Хранителна стойност в една порция: 7 г въглехидрати, 7 г мазнини, 6 г протеин и 109 калории.

Време за приготвяне: 20 минути

Необходими продукти за 4 порции:

  • 500 г аспержи
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 50 г настъргано сирене пармезан

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително скарата на средно висока температура.
  2. Счупете едно парче аспержи, за да видите къде започва жилавата част на стъблото. След това отрежете краищата му до тази дължина.
  3. Поставете нарязаните парчета аспержи в плик, залейте със зехтин, овкусете със сол и черен пипер. Може да използвате и подправки по ваш вкус. Разбъркайте, така че да се покрият добре аспержите със зехтина и подправките.
  4. Поставете овкусените аспержи върху скарата. Обръщайте ги на всеки 2 минути, докато станат кафяви и достатъчно сготвени по ваш вкус.
  5. Времето за гриловането на зеленчука е приблизително 10 минути, но това зависи от скарата.
  6. Сервирайте грилованите аспержи с настърган пармезан и поднесете.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Гриловани зеленчуци. Пилешки бутчета на фурна.

Пригответе си пилешки бутчета на фурна и поднесете с гриловани зеленчуци.

 

 

Ако са ви харесали нашите рецепти за вкусна гарнитура от гриловани зеленчуци, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!