Кето салата с аспержи
Пригответе си хрупкава кето салата с аспержи и поднесена като гарнитура към сочна пържола или като апетитен и лек обяд.
Нашите 3 предложения за кето салата с аспержи съдържат хрупкави орехи, сочни ягоди и зеленолистен спанак, авокадо и пармезан. Но вие можете да експериментирате и да добавите любимите си зеленчуци или плодове, сирена, ядки и семена.
Кето салата с аспержи, ягоди и спанак
Поднесете тази лесна за приготвяне, ароматна и хрупкава свежа салата с аспержи и ягоди като гарнитура към пилешко или пържола.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 4 | 8 г въглехидрати, 35 г мазнини, 2 г протеини и 341 калории |
Необходими продукти:
- 120 г пресен спанак
- 250 г аспержи
- 150 г пресни ягоди
- 1 голямо авокадо
- 30-50 мл ябълков оцет или сока на ½ лимон
- 1 ч. л. дижонска горчица
- ½ с. л. стевиола на прах (или на вкус)
- 100 мл зехтин екстра върджин
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сложете вода, смесена с чаена лъжичка сол, да заври в голяма тенджера на среден огън. Оставете настрана купа с ледена вода.
- Сварете за 2-3 минути във врящата вода аспержите, предварително почистени.
- Изцедете ги и веднага сложете в купата с ледената вода.
- В голяма купа смесете аспержите, спанака, нарязаните на половинки или четвъртинки ягоди.
- Пригответе дресинга в отделна купа, като смесите ябълковия оцет с горчицата и стевиолата на прах. Бавно добавете зехтина, като разбърквате непрекъснато.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Овкусете салатата с дресинга, точно преди да я сервирате.
Нисковъглехидратна салата с аспержи и орехи
Тази рецепта за кето салата с аспержи е вдъхновена от перуанската кухня. Перу всъщност е един от основните производители на аспержи в света.
Аспержите и орехите правят всяка хапка хрупкава и приятна, което прави салатата идеалния избор за гарнитура, поднесена на празничната трапеза.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 5 г нетни въглехидрати, 34 г мазнини, 12 г протеин и 371 калории |
Необходими продукти:
- 50 г орехи, нарязани на едро
- 500 г пресни аспержи
- Сока и кората на 1 лимон
- Щипка лют червен пипер
- 1 ч. л. сол
- 60 мл масло от авокадо
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- 120 мл пармезан, настърган
- 14 г прясна мента (за декорация)
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 175 градуса.
- Сложете нарязаните на едро орехи в тавичка, покрита с хартия за печене.
- Изпечете за около 10 минути или докато станат леко златисти.
- Докато орехите са във фурната, пригответе аспержите.
- Отрежете долните краища, които са доста влакнести и жилави.
- След това нарежете на тънки резени под ъгъл.
- Смесете в купа настърганата кора от лимон и изстискания сок.
- Добавете лютия пипер на люспи, солта, маслото от авокадо и зехтина.
- Прибавете пармезана и разбъркайте салатата.
- Изсипете аспержите и препечените орехи, разбъркайте и сервирайте в купи.
- Декорирайте с пресни листа от мента и се насладете на свежата кето салата с аспержи
Салата с аспержи и чери домати
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 6 | 7 г въглехидрати, 16 г мазнини, 4 г протеин и 175 калории |
Необходими продукти:
- 450 г аспержи
- 400 г чери домати,
- 130 г маслини каламата
- 100 г краве сирене (или фета сирене)
За дресинга:
- 2 с. л. прясно изстискан сок от лимон
- 1 ч. л. микс подправки (сол, риган, чесън на прах, черен пипер, риган)
- 60 мл зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
- Нарежете аспержите на малки диагонални парчета.
- Загрейте 2 с. л. зехтин в голям тиган и запържете аспержите за 4-5 минути или до хрупкавост. Оставете ги след това в купа да изстинат за около 10 минути.
- Докато аспержите се готвят, нарежете маслините и чери доматите наполовина, а фета сиренето на малки кубчета.
- Разбъркайте заедно прясно изцедения лимонов сок с микса подправки и зехтин, за да приготвите дресинга.
- Смесете в купа изстиналите аспержи с чери доматите и маслините.
- Овкусете с дресинга и разбъркайте.
- Добавете кубчетата фета или краве сирене, подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Поднесете свежата кето салата с аспержи и се насладете на приятния и вкус и хрупкавата текстура.
Още от здравословната ни кухня
Поднесете аспержите и под формата на кето предястие за гости, обвито в топяща се моцарела.
Ако тези рецепти за нисковъглехидратни салати с аспержи са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог или в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Супа от артишок е вкусно ястие, което освен че има приятна кремообразна текстура, има и много апетитен аромат.
След като ви разказахме за полезните качества на аспержите за черния дроб, днес споделяме рецепта за крем супа
Днес сме решили да ви представим едно ястие, което освен лесно за приготвяне, е изключително подходящо за по-официални