Кето салата с аспержи

Обновена: 12.06.2024|
Кето салата с аспержи.

Пригответе си хрупкава кето салата с аспержи и поднесена като гарнитура към сочна пържола или като апетитен и лек обяд.

Нашите 3 предложения за кето салата с аспержи съдържат хрупкави орехи, сочни ягоди и зеленолистен спанак, авокадо и пармезан. Но вие можете да експериментирате и да добавите любимите си зеленчуци или плодове, сирена, ядки и семена.

 

Кето салата с аспержи, ягоди и спанак

Поднесете тази лесна за приготвяне, ароматна и хрупкава свежа салата с аспержи и ягоди като гарнитура към пилешко или пържола.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
15 минути 4 8 г въглехидрати, 35 г мазнини, 2 г протеини и 341 калории

Необходими продукти:

  • 120 г пресен спанак
  • 250 г аспержи
  • 150 г пресни ягоди
  • 1 голямо авокадо
  • 30-50 мл ябълков оцет или сока на ½ лимон
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • ½ с. л. стевиола на прах (или на вкус)
  • 100 мл зехтин екстра върджин
  • Сол и черен пипер на вкус
02 drob 400 copy
02 drob 600 copy
02 drob 400 copy
02 drob 600 copy

 

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете вода, смесена с чаена лъжичка сол, да заври в голяма тенджера на среден огън. Оставете настрана купа с ледена вода.
  2. Сварете за 2-3 минути във врящата вода аспержите, предварително почистени.
  3. Изцедете ги и веднага сложете в купата с ледената вода.
  4. В голяма купа смесете аспержите, спанака, нарязаните на половинки или четвъртинки ягоди.
  5. Пригответе дресинга в отделна купа, като смесите ябълковия оцет с горчицата и стевиолата на прах. Бавно добавете зехтина, като разбърквате непрекъснато.
  6. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Овкусете салатата с дресинга, точно преди да я сервирате.

 

Нисковъглехидратна салата с аспержи и орехи

Тази рецепта за кето салата с аспержи е вдъхновена от перуанската кухня. Перу всъщност е един от основните производители на аспержи в света.

Аспержите и орехите правят всяка хапка хрупкава и приятна, което прави салатата идеалния избор за гарнитура, поднесена на празничната трапеза.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
 25 минути 4 5 г нетни въглехидрати, 34 г мазнини, 12 г протеин и 371 калории

Необходими продукти:

  • 50 г орехи, нарязани на едро
  • 500 г пресни аспержи
  • Сока и кората на 1 лимон
  • Щипка лют червен пипер
  • 1 ч. л. сол
  • 60 мл масло от авокадо
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 120 мл пармезан, настърган
  • 14 г прясна мента (за декорация)

 

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 175 градуса.
  2. Сложете нарязаните на едро орехи в тавичка, покрита с хартия за печене.
  3. Изпечете за около 10 минути или докато станат леко златисти.
  4. Докато орехите са във фурната, пригответе аспержите.
  5. Отрежете долните краища, които са доста влакнести и жилави.
  6. След това нарежете на тънки резени под ъгъл.
  7. Смесете в купа настърганата кора от лимон и изстискания сок.
  8. Добавете лютия пипер на люспи, солта, маслото от авокадо и зехтина.
  9. Прибавете пармезана и разбъркайте салатата.
  10. Изсипете аспержите и препечените орехи, разбъркайте и сервирайте в купи.
  11. Декорирайте с пресни листа от мента и се насладете на свежата кето салата с аспержи

 

Салата с аспержи и чери домати

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
 25 минути 6 7 г въглехидрати, 16 г мазнини, 4 г протеин и 175 калории

Необходими продукти:

  • 450 г аспержи
  • 400 г чери домати,
  • 130 г маслини каламата
  • 100 г краве сирене (или фета сирене)

За дресинга:

  • 2 с. л. прясно изстискан сок от лимон
  • 1 ч. л. микс подправки (сол, риган, чесън на прах, черен пипер, риган)
  • 60 мл зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

  • Нарежете аспержите на малки диагонални парчета.
  • Загрейте 2 с. л. зехтин в голям тиган и запържете аспержите за 4-5 минути или до хрупкавост. Оставете ги след това в купа да изстинат за около 10 минути.
  • Докато аспержите се готвят, нарежете маслините и чери доматите наполовина, а фета сиренето на малки кубчета.
  • Разбъркайте заедно прясно изцедения лимонов сок с микса подправки и зехтин, за да приготвите дресинга.
  • Смесете в купа изстиналите аспержи с чери доматите и маслините.
  • Овкусете с дресинга и разбъркайте.
  • Добавете кубчетата фета или краве сирене, подправете със сол и черен пипер на вкус.
  • Поднесете свежата кето салата с аспержи и се насладете на приятния и вкус и хрупкавата текстура.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата с аспержи. Кето прядястия.

Поднесете аспержите и под формата на кето предястие за гости, обвито в топяща се моцарела.

 

Ако тези рецепти за нисковъглехидратни салати с аспержи са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог или в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 юни 2024 в 16:52 | Публикувана: 13 август 2021 в 15:36 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф