Холестерол – същност и влияние на омега-3 за понижаването му

Обновена: 08.03.2024|

Холестерол – всички сме чували за него, но какво представлява той всъщност. Много често свързваме това естествено вещество с негативните му страни и лошото влияние върху организма. За да разберем повече за него, ще разгледаме в следващите редове каква е същността му. Освен това ще разкрием и как влияят омега-3 при висок холестерол.

 

Какво представлява холестеролът?

Може да го познавате и под името холестерин, но безспорно холестеролът е едно от най-познатите на човека вещества в тялото. Той принадлежи към рода на липидите – съединения с органичен произход. Те се разграждат в тялото ни с различна степен на трудност. От тях холестеролът спада към по-трудно разтворимите вещества. Едновременно с това го откриваме навсякъде – във всяка клетка, тъкан и орган на човешкото тяло. Той се съдържа дори в кръвната плазма.

Ако трябва да го опишем, то за холестеролът е най-точно да се каже, че е бяло восъкоподобно вещество с висок коефициент на мазност. Не се разтваря във вода. За сметка на това се разгражда изключително ефективно в по-голямата част от органичните съединения в тялото.

omega3 400
omega3 600

Произвежда се в черния дроб и е жизненоважен за човешкия живот. Може да се набави само чрез консумация на животински продукти като месо и млечни. Не може да се синтезира от растенията.

omega3 400
omega3 600

Самият холестерол не е вреден. Човешкото тяло се нуждае от малки количества от него, за да произвежда хормони, витамин D и храносмилателни течности. Холестеролът също помага на органите в тялото ни да функционират правилно.

 

Какви роли изпълнява холестеролът в тялото ни?

Холестеролът изпълнява важни роли в човешкото тяло. Основна част от функциите му са свързани със синтеза на вещества и хормони, като:

  • синтез на различни хормони на надбъбречната жлеза – кортизон, кортикостерон и други
  • синтез на тестостерон при мъжете и естроген при жените
  • синтез на витамин D

Това са само малка част от веществата, които се синтезират в организма ни с помощта на холестерола. Освен това той  подпомага производството на жлъчка в черния дроб. Градивен елемент е на човешките тъкани.

Около 80% от холестерола в тялото се синтезира естествено.

 

Видове холестерол

 

Видове холестерол, добър и лош. Омега-3 при висок холестерол.

 

За повечето хора холестеролът се разделя условно на два основни вида – „добър“ холестерол и „лош“ холестерол.

 

Добър (HDL) холестерол

Добрият холестерол, още познат в науката като HDL-холестерол, има няколко специфични особености. Името му е абревиатура на „High Density Lipoprotein“. В превод означава, че той е липопротеин с висока плътност. Освен това, има изключително важната способност да „събира“ лошия холестерол в организма и да го пренася от клетките към черния дроб.

Тази способност на HDL-холестерола се комбинира много добре с антиоксидантното му действие. Така той намалява окислението на клетките от частиците на лошия холестерол.

Като всички антиоксиданти, HDL-холестеролът помага на възпаленията вътре в тялото да отшумят по-бързо. Негов фокус основно са кръвоносните съдове – артериите и вените. Именно там действа той, когато се натрупат плаки и мастни образувания или пък възникне артериално възпаление.

Нещо повече – действието на добрия холестерол се изразява в това да заздравява всеки отделен кръвоносен съд. Помага и за разширяването на вените, когато и където е необходимо това. Тези функции на HDL-добрия холестерол помагат за предотвратяване на опасната за тялото тромбоза.

 

Лош (LDL) холестерол

Колкото и да говорим за положителните качества на HDL-холестерола, също толкова важно е да знаем какви щети може да ни донесе повишаването на количеството на лошия холестерол.

Научното му наименование е LDLхолестерол – от „Low Density Lipoprotein“. В превод означава, че той е липопротеин с ниска плътност.

Основната му функция е да пренася вещества към тъканите и органите. Части от тях обаче могат да се отлагат по стените на кръвоносните съдове и с времето водят до тяхното поетапно стесняване.

LDL частиците на холестерола имат свойството да се окисляват. В следствие на това по-трудно се лекуват възпаленията в артериите. Лошият холестерол пречи на разширяването на съдовете.

LDL холестеролът може да се натрупа в артериите ни и да образува мастни, восъчни отлагания, наречени плаки. В допълнение, този тип вещество влияе на образуването на тромби и може да доведе като резултат дори до състояния като инфаркт или инсулт.

Лошият холестерол процъфтява в тялото под влиянието на тютюнопушенето и липсата на движение. Други ключови фактори са неправилната диета и евентуална генетична обремененост.

 

Омега-3 при висок холестерол

 

Дефицит на омега-3. Холестерол и омега 3. Омега-3 при висок холестерол.

 

Високите нива на LDL холестерол с течение на времето могат да увредят артериите и да доведат до сърдечни заболявания и увеличен риск от инсулт. Правилната диета, редовната физическа активност, промените в начина на живот и приемът на добавки може да помогне за подобряване на качеството на живот.

От години е доказано, че приемът на Омега-3 при висок холестерол има благоприятно действие. Тъй като омега-3 мастните киселини са полезни мазнини, те връщат баланса в тялото между добрия и лошия холестерол. Освен това са същински извор на красота и здраве за цялото тяло.

Омега-3 подпомагат здравето на цялата сърдечно-съдова система, но и на опорно-двигателния апарат и предотвратява развитието на артрит и остеопороза.

Омега-3 мастните киселини улесняват работата на тялото и:

  • Намаляват рисковете от заболявания на сърцето.
  • Намаляват възможността да бъдем засегнати от диабет.
  • Помагат на мозъчните функции.
  • Помагат при изгарянето на излишните мазнини.
  • Лекуват възпаленията по-бързо, тъй като имат антиоксидантно действие.

На ред с всички тези функции в човешкото тяло, влиянието на омега-3 при висок холестерол не е за пренебрегване. Тъй като тялото не може да произведе омега-3 мастни киселини, е важно да си ги набавяме чрез външни източници. В повечето случаи, чрез балансирана диета и прием на правилните хранителни добавки можем лесно да задържим нормални нива на холестерола в тялото си.

Консумирането на храни, богати на омега-3 мастни киселини, понижава риска от сърдечни заболявания и нивата на триглицеридите. Освен това омега-3 намаляват скоростта, с която черният дроб произвежда триглицериди. Те имат и противовъзпалителен ефект в организма. Намаляват образуването на плаки в артериите и подпомагат разреждането на кръвта. Приемът на омега-3 капсули също е препоръчителен, ако диетата ни е бедна на този вид мастни киселини.

 

Храни, богати на Омега-3 мастни киселини, са:

Не прекалявайте с тях обаче. Твърди се, че препоръчителният дневен прием на Омега-3 мастни киселини е около 1100 мг за жени и около 1600 мг за мъже.

В противен случай ефектите на Омега-3 се обръщат – затруднява се работата на организма, тялото не може да обработи тези макар и полезни мазнини. Първи индикации за това са проблеми с теглотоленост и умора.

 

Норми на добър и лош холестерол

Балансът между LDL и HDL-холестеролът не е лесен за поддържане във времето и се влияе сериозно от много фактори. В най-общ смисъл горни граници за добрия холестерол няма. Така той помага на синтеза на хормоните в най-важните години от живота ни и намалява поетапно към края му.

Измерването се прави по формулата CHOL (общ холестерол) към HDL. Последният трябва да е под 5. Ако сте здрави и се грижите за тялото си – около 3,5.

На първо място във връзка с това е важно да помним, че с годините процесите в тялото се забавят – включително и най-вече тези на ниво клетки и вещества. Затова и е хубаво с времето да отделяме повече внимание на нивата на холестерола в тялото и да правим периодични изследвания и измервания.

Вече споменахме, че тялото само осигурява около 80% от холестерола в организма. Именно затова трябва да внимаваме с храните, които приемаме. Богати на холестерол са храните с животински произход – яйца, месо, мляко, масло, кашкавал, както и пуешкото месо и други.

Категории: Хранене и видове храни, Витамини и минерали|Публикувана: 01.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:35 | Публикувана: 1 октомври 2019 в 10:24 | Категория: Хранене и видове храни, Витамини и минерали