Кето рибена чорба – 3 рецепти за апетитно лятно меню

Обновена: 07.03.2024|
Кето рибена чорба рецепта.

В сезона на пресните морски продукти си приготвяме няколко варианта на кето рибена чорба, подходящи за нашата нисковъглехидратна-високомазнинна диета.

Тези рецепти се приготвят много лесно. Освен това са богати на полезни за здравето ни хранителни вещества, като фосфор, витамин В12, омега-3 и много други – в зависимост от използваната риба и морски дарове.

Започваме с кето рибена чорба с треска – ето как да си я приготвите.

 

  1. Кето рибена чорба с риба треска

kolagen 02 400
vitk2 600
kolagen 02 400
vitk2 600

Домашно приготвена рибена чорба с риба треска и полезни зеленчуци с приятен аромат на целина – невероятно вкусен обяд или вечеря.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
25 минути 4 7 г

Необходими продукти:

  • 500 г риба треска
  • 1-2 бр. дафинови листа
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 стрък целина
  • 400 мл рибен бульон
  • 200 мл вода
  • 150 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 с. л. пресен босилек
  • 10 бр. маслини без костилки

Начин на приготвяне:

  1. Почистете рибата и я сварете в подсолена вода за около 25-30 минути, заедно с дафиновите листа.
  2. Когато е готова, я обезкостете, а бульона – прецедете и оставете настрана.
  3. В тенджера загрейте кравето масло и задушете ситно нарязания зелен лук и целина.
  4. Добавете рибния бульон и водата, заедно с доматите на кубчета и лимоновата кора. Оставете сместа да кипне, намалете температурата и гответе за около 5 минути, за да се освободят ароматите на съставките. Овкусете със сол и черен пипер.
  5. Нарежете сварената треска на хапки и я добавете към супата. Продължете да готвите още около 7 минути, докато рибата е напълно сготвена.
  6. Махнете тенджерата от котлона, добавете ситно нарязания пресен босилек, разполовете и добавете маслините, разбъркайте и сервирайте.

 

  1. Кето рибена чорба със сьомга и скариди

 

Рибена чорба. Липса на витамин Д. Котлет сьомга, аранжиран с черен пипер на люспи, лимони и морска сол. Сьомга на фурна.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
40 минути 4 6 г

Необходими продукти:

  • 4 с. л. краве масло Гхи
  • 140 г целина, наситнена
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 240 мл рибен/пилешки бульон
  • 350 мл готварска сметана
  • 110 г крема сирене
  • 2 ч. л. сушена мащерка
  • сока и кората на ½ лимон
  • 450 г филе от сьомга, обезкостено
  • 230 г скариди, измити и обелени
  • 50 г бейби спанак
  • сол и черен пипер на вкус
  • ½ ч. л. чили пипер (по желание)
  • пресен градински чай, за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете маслото в тенджера на средна температура.
  2. Добавете наситнената целина и чесъна на прах, гответе около 5 минути при непрекъснато разбъркване.
  3. Прибавете бульона, сметаната, крема сиренето, мащерката, лимоновия сок и малко настъргана лимонова кора. Оставете да къкри около 10 минути без капак.
  4. Сложете нарязаната на хапки сьомга и скаридите. Гответе около 3 минути, докато рибата се сготви и стане крехка.
  5. Прибавете спанака и разбъркайте добре, докато се сготви.
  6. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Сервирайте всяка порция кето рибена чорба, поръсена с чили пипер и пресен градински чай за още по-наситен вкус.

 

  1. Рибарска кето чорба

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
35 минути 4 5 г

Необходими продукти:

  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • 1 връзка зелен лук
  • 1-2 стръка целина
  • 1 с. л. чесън
  • 300 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2 с. л. пресен розмарин
  • 1,2 л вода/рибен бульон (600 мл бульон и 200 мл вода)
  • 200 г филе от сьомга
  • 200 г филе от лаврак
  • 200 г сурови скариди, обелени
  • 100 г почистени калмари, нарязани на рингове
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 стрък пресен магданоз, за гарниране
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте маслото в по-широка тенджера. Добавете лука, целината и чесъна на прах. Сотирайте 10 минути.
  2. Добавете доматите на кубчета, наситнения магданоз и розмарина. Сотирайте още 2 минути.
  3. Налейте литър и 200 мл вода (ако разполагате с рибен бульон, заместете половината течност с него). Оставете да кипне, намалете температурата и нека къкри 20 минути.
  4. Добавете сьомгата, лаврака, скаридите и калмарите в тенджерата. Разбъркайте добре и гответе около 3 минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  5. При сервиране поръсете с пресен магданоз и зехтин.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рибена чорба. Кето хляб с бадемово брашно.

Хапнете си рибена чорба с парче нисковъглехидратен хляб с бадемово брашно.

 

Ако рецептите за кето рибена чорба са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 25.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 15:58 | Публикувана: 25 юни 2021 в 15:56 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф