В сезона на пресните морски продукти си приготвяме няколко варианта на рибена чорба, подходящи за нашата нисковъглехидратна-високомазнинна диета.

Тези рецепти се приготвят много лесно. Освен това са богати на полезни за здравето ни хранителни вещества, като фосфор, витамин В12, омега-3 и много други – в зависимост от използваната риба и морски дарове.

Започваме с кето рибена чорба с треска – ето как да си я приготвите.

 

  1. Рибена чорба с треска

Време за приготвяне: 25 минути

Порции: 4

Въглехидрати: 7

Необходими продукти:

  • 500 г риба треска
  • 10 бр маслини без костилки
  • 2 с. л. пресен босилек
  • 2-3 бр дафинов лист
  • 400 мл рибен бульон
  • 150 г домати, обелени и нарязани на дребни кубчета
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 1 с. л. чесън
  • 1 стрък целина
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 връзка зелен лук
  • Сол и черен пипер, на вкус

Приготвяне:

  1. Почистете рибата и я сварете в подсолена вода за около 25-30 минути, заедно с дафиновия лист.
  2. Когато е готова, я обезкостете, а бульона – прецедете и оставете настрана.
  3. В тенджера загрейте зехтина и задушете ситно нарязания зелен лук и целина.
  4. Добавете рибния бульон и още 200 мл вода, заедно с обелените домати и лимоновия сок. Оставете да кипне, намалете температурата и нека къкри около 5 минути, за да се освободят ароматите на съставките. Овкусете със сол и черен пипер.
  5. Нарежете сварената треска на хапки и я добавете към супата. Продължете да готвите още около 7 минути, докато рибата е напълно сготвена.
  6. Махнете тенджерата от котлона, добавете ситно нарязания босилек, разполовете и добавете маслините, разбъркайте и сервирайте.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

  1. Рибена чорба със сьомга

 

Рибена чорба. Липса на витамин Д. Котлет сьомга, аранжиран с черен пипер на люспи, лимони и морска сол. Сьомга на фурна.

 

Време за приготвяне: 40 минути

Порции: 4

Въглехидрати в порция: 6 г

Необходими продукти:

  • 4 с. л. краве масло Гхи
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 140 г целина
  • 240 мл рибен (или пилешки) бульон
  • 350 мл течна сметана за готвене
  • 2 ч. л. мащерка
  • Сок от половин лимон
  • 110 г крема сирене
  • 450 г филе от сьомга, обезкостено
  • 50 г бейби спанак
  • 230 г скариди, измити и обелени
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ½ ч. л. чили пипер ( по желание)
  • Пресен градински чай, за гарниране

 

Приготвяне:

  1. Разтопете маслото в тенджерка на средна температура.
  2. Добавете целината и чесъна на прах, гответе около 5 минути, като разбърквате постоянно.
  3. Прибавете бульона, сметаната, крема сиренето, мащерката, лимоновия сок и малко настъргана лимонова кора. Оставете да къкри около 10 минути без капак.
  4. Сложете нарязаната на хапки сьомга и скаридите. Гответе около 3 минути, докато рибата се сготви и стане крехка. Прибавете спанака и разбъркайте добре, докато се сготви.
  5. Овкусете със сол и черен пипер.
  6. Сервирайте всяка порция, поръсена с чили пипер и пресен градински чай за още по-наситен вкус.

 

  1. Рибарска кето чорба

Време за приготвяне: 35 минути

Порции: 4

Въглехидрати в порция: 5 г

Необходими продукти:

  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 връзка зелен лук
  • 1-2 стръка целина
  • 1 с. л. чесън
  • 300 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2 с. л. пресен розмарин
  • 2 с. л. бадемово брашно (или друго безглутеново брашно, по желание)
  • 100 мл бяло вино
  • 200 г филе от сьомга
  • 200 г филе от лаврак
  • 200 г сурови скариди, обелени
  • 100 г почистени калмари, нарязани на рингове
  • 1 стрък пресен магданоз, за гарниране
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин

 

Приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в по-широка тенджера. Добавете лука, целината и чесъна на прах. Сотирайте 10 минути.
  2. Добавете доматите, магданоза, розмарина. Сотирайте още 2 минути.
  3. Ако добавяте брашно, сега е моментът да го разбъркате в супата.
  4. Изсипете виното, разбъркайте и оставете течността да се изпари.
  5. Налейте литър и 200 мл вода (ако разполагате с рибен бульон, заместете половината течност с него). Оставете да кипне, намалете температурата и нека къкри 20 минути.
  6. Добавете всички морски продукти в тенджерата. Разбъркайте добре и гответе около 3 минути. Подправете със сол.
  7. При сервиране поръсете с пресен магданоз и няколко капки зехтин.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рибена чорба. Кето хляб с бадемово брашно.

Хапнете си рибена чорба с парче нисковъглехидратен хляб с бадемово брашно.

 

Ако рецептите за кето рибена чорба са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!