В сезона на пресните морски продукти си приготвяме няколко варианта на кето рибена чорба, подходящи за нашата нисковъглехидратна-високомазнинна диета.
Тези рецепти се приготвят много лесно. Освен това са богати на полезни за здравето ни хранителни вещества, като фосфор, витамин В12, омега-3 и много други – в зависимост от използваната риба и морски дарове.
Започваме с кето рибена чорба с треска – ето как да си я приготвите.
-
Кето рибена чорба с риба треска
Домашно приготвена рибена чорба с риба треска и полезни зеленчуци с приятен аромат на целина – невероятно вкусен обяд или вечеря.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 7 г |
Необходими продукти:
- 500 г риба треска
- 1-2 бр. дафинови листа
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 1 връзка зелен лук
- 1 стрък целина
- 400 мл рибен бульон
- 200 мл вода
- 150 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- сол и черен пипер на вкус
- 2 с. л. пресен босилек
- 10 бр. маслини без костилки
Начин на приготвяне:
- Почистете рибата и я сварете в подсолена вода за около 25-30 минути, заедно с дафиновите листа.
- Когато е готова, я обезкостете, а бульона – прецедете и оставете настрана.
- В тенджера загрейте кравето масло и задушете ситно нарязания зелен лук и целина.
- Добавете рибния бульон и водата, заедно с доматите на кубчета и лимоновата кора. Оставете сместа да кипне, намалете температурата и гответе за около 5 минути, за да се освободят ароматите на съставките. Овкусете със сол и черен пипер.
- Нарежете сварената треска на хапки и я добавете към супата. Продължете да готвите още около 7 минути, докато рибата е напълно сготвена.
- Махнете тенджерата от котлона, добавете ситно нарязания пресен босилек, разполовете и добавете маслините, разбъркайте и сервирайте.
-
Кето рибена чорба със сьомга и скариди
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 6 г |
Необходими продукти:
- 4 с. л. краве масло Гхи
- 140 г целина, наситнена
- 2 с. л. чесън на прах
- 240 мл рибен/пилешки бульон
- 350 мл готварска сметана
- 110 г крема сирене
- 2 ч. л. сушена мащерка
- сока и кората на ½ лимон
- 450 г филе от сьомга, обезкостено
- 230 г скариди, измити и обелени
- 50 г бейби спанак
- сол и черен пипер на вкус
- ½ ч. л. чили пипер (по желание)
- пресен градински чай, за гарниране
Начин на приготвяне:
- Разтопете маслото в тенджера на средна температура.
- Добавете наситнената целина и чесъна на прах, гответе около 5 минути при непрекъснато разбъркване.
- Прибавете бульона, сметаната, крема сиренето, мащерката, лимоновия сок и малко настъргана лимонова кора. Оставете да къкри около 10 минути без капак.
- Сложете нарязаната на хапки сьомга и скаридите. Гответе около 3 минути, докато рибата се сготви и стане крехка.
- Прибавете спанака и разбъркайте добре, докато се сготви.
- Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Сервирайте всяка порция кето рибена чорба, поръсена с чили пипер и пресен градински чай за още по-наситен вкус.
-
Рибарска кето чорба
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
35 минути | 4 | 5 г |
Необходими продукти:
- 3 с. л. краве масло Гхи
- 1 връзка зелен лук
- 1-2 стръка целина
- 1 с. л. чесън
- 300 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 2 с. л. пресен розмарин
- 1,2 л вода/рибен бульон (600 мл бульон и 200 мл вода)
- 200 г филе от сьомга
- 200 г филе от лаврак
- 200 г сурови скариди, обелени
- 100 г почистени калмари, нарязани на рингове
- сол и черен пипер на вкус
- 1 стрък пресен магданоз, за гарниране
- 3 с. л. екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
- Загрейте маслото в по-широка тенджера. Добавете лука, целината и чесъна на прах. Сотирайте 10 минути.
- Добавете доматите на кубчета, наситнения магданоз и розмарина. Сотирайте още 2 минути.
- Налейте литър и 200 мл вода (ако разполагате с рибен бульон, заместете половината течност с него). Оставете да кипне, намалете температурата и нека къкри 20 минути.
- Добавете сьомгата, лаврака, скаридите и калмарите в тенджерата. Разбъркайте добре и гответе около 3 минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- При сервиране поръсете с пресен магданоз и зехтин.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Още от здравословната ни кухня
Хапнете си рибена чорба с парче нисковъглехидратен хляб с бадемово брашно.
Ако рецептите за кето рибена чорба са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар