Салата с авокадо – 5 свежи кето рецепти

Обновена: 26.02.2024|
salata s avokado i skaridi

Приготвили сме ви неустоимо вкусни предложения за нисковъглехидратни салати с авокадо, които да си хапвате по време на кето диета.

Салатите са лесна и бърза алтернатива за обяд или вечеря. Няма как да сбъркате с приготвянето им. Винаги може да комбинирате любимите си съставки и да овкусите с ароматен дресинг от зехтин и оцет, пресни билки и щипка любов.

Можем да си приготвим салата от много и разнообразни продукти, а някои са толкова засищащи, че няма да се нуждаете от основно.

 

Салата с авокадо и скариди

 

keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

Салата с авокадо и скариди.

 

Тази лесна салата с авокадо и скариди е подходяща за спазване на кето режим. Скаридите са богат източник на протеини и хранителни вещества като йод.

Йодът подпомага здравето на мозъка и е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза, които помагат за регулиране на метаболизма.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
25 минути 2 3 г нетни

 

Необходими продукти:

  • 225 г сурови скариди, обелени и почистени
  • 1 средно голямо авокадо, нарязано на кубчета
  • 100 г маруля (рукола или друг вид зелена салата)
  • 60 г чери домати
  • 2 с. л. краве масло Гхи, разтопено
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 с. л. лимонов сок
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте тигана на средно силен огън, след което добавете разтопеното краве масло Гхи и скаридите. Запържете ги, след което оставете скаридите настрани в чиния.
  2. Нарежете марулята на тънки ленти, авокадото на кубчета, а чери доматите на две или оставете цели. Прехвърлете ги в купа и овкусете със зехтин и лимонов сок.
  3. Разбъркайте, гарнирайте салатата със запържените скариди и сервирайте.
  4. По желание подправете със сол и черен пипер.

 

 

Салата с авокадо и пилешко

 

Салата с авокадо и пилешко.

 

Това е от тези салати с авокадо, след които няма да имате нужда от основно. Тя е не само с високо съдържание на протеини, но и чудесен източник на полезни мазнини. В маслините, зехтина екстра върджин и авокадото се съдържа олеинова киселина, за която е доказано, че има множество полезни ефекти върху здравето.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
25 минути 2 7 г нетни

 

Необходими продукти:

  • 225 г пилешко месо, на скара
  • 200 г маруля (рукола или друг вид зелена салата)
  • ½ средно голяма краставица
  • ½ авокадо
  • 60 г чери домати
  • 30 г сирене фета, натрошено
  • 30 г маслини, нарязани на тънко
  • 2 с. л. оцет от червено вино
  • 3 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. прясна мащерка
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Овкусете пилешкото месо със сол, черен пипер, чесън на прах и мащерка.
  2. Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура. Запържете пилешкото месо, предварително нарязано на късове. След това го прехвърлете в чиния и оставете настрана.
  3. Нарежете марулята на тънки ленти, краставицата на кръгчета или полумесеци, авокадото на парченца. Сложете ги в голяма купа заедно с чери доматите и овкусете със зехтин екстра върджин.
  4. Добавете парченцата пилешко месо, натрошете сирене фета и гарнирайте с маслини.
  5. Овкусете салатата с оцет, сол на вкус и допълнително зехтин по желание.
  6. Сервирайте нисковъглехидратната салата с авокадо и пилешко месо.

 

Салата с авокадо и кайма

 

Салата с авокадо и кайма.

 

Тази здравословна салата с авокадо може да се похвали с няколко богати на калций съставки.

В една порция салата заквасената сметана и сиренето осигуряват 31% от дневната нужда на човек от калций. Елементът има ключова роля в здравето на сърцето, нервната сигнализация и мускулната функция.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
25 минути 2 5 г нетни

 

Необходими продукти:

  • 225 г телешка кайма
  • 100 г маруля (рукола или друг вид зелена салата)
  • ½ средно голямо авокадо
  • 60 г чери домати
  • 30 г сирене чедър, настъргано
  • 60 г заквасена сметана
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч. л. млян кимион
  • 1 ч. л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура.
  2. Запържете телешката кайма до покафеняване като разбърквате често, за да не загори.
  3. Овкусете с кимион, червен пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете настрани.
  4. Нарежете марулята на тънки лентички и авокадото на кубчета.
  5. Смесете в голяма купа зеленчуците заедно със сготвената телешка кайма. Гарнирайте с настъргано сирене чедър и заквасена сметана. По желание може да я добавите в кето тако.

 

Веган салата с авокадо и кейл

 

Салата с авокадо и кейл.

 

Въпреки че кето диетата често се свързва с животински продукти, тя може да бъде адаптирана така че да отговаря на веган начина на хранене.

Тази рецепта за кето салата с авокадо и кейл е подходяща за вегани и вегетарианци. Богата е на полезни хранителни вещества.

В една порция се съдържат над 300% от дневната нужда от витамин K, който е важен за съсирването на кръвта, здравето на костите и сърцето.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
25 минути 2 3 г нетни

 

Необходими продукти:

  • 170 г кейл
  • 1 средно голямо авокадо
  • 30 г зехтин екстра върджин
  • 30 г бадеми
  • ½ ч. л. лимонов сок
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа сложете кейла и го овкусете със зехтин. Разбъркайте, докато листата на кейла омекнат.
  2. Добавете бадемите, лимоновия сок и авокадото, нарязано на кубчета.
  3. Подправете със сол и черен пипер по желание, и сервирайте.

 

Салата с авокадо и яйца

 

Салата с авокадо и яйца.

 

Тази кремообразна кето салата с авокадо, яйца и майонеза е чудесна възможност за пикник със семейството или обяд за работа.

Освен това салатата е много питателна. По-специално, яйцата са с високо съдържание на протеини и полезни мазнини, които имат свойството да засищат за по-дълго време. Богати са на микроелементи като холин, зеаксантин и лутеин.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
25 минути 2 2 г нетни

 

Необходими продукти:

  • 4 сварени яйца
  • 70 г домашна кето майонеза
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • ½ авокадо, намачкано
  • 1 с. л. пресен лук
  • 1 ч. л. сок от лимон
  • сол и черен пипер на вкус
  • листа маруля за сервиране (по желание)
  • 30 г сирене (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Сварете яйцата, обелете ги и нарежете на малки парчета. Обелете и намачкайте авокадото. Пригответе домашната кето майонеза.
  2. В купа смесете яйцата, авокадото, майонезата, дижонската горчица, лимоновия сок и наситнения пресен лук. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  3. Поднесете салатата с авокадо и яйца върху пресни листа маруля по желание.

 

Бонус рецепти за салати с авокадо

Ако нашите предложения за салати с авокадо са ви допаднали, имаме още няколко идеи. Този богат на мазнини плод може да се допълни и с още кето храни.

Като например: 

  • Салата с риба тон, авокадо и зеленчуци: можете да подберете любимите си измежду краставица, кейл, домати, тиквички и други. Просто ги нарежете и смесете и подправете с малко зехтин и/или лимонов сок.
  • Салата с авокадо, рукола и прошуто: смесете ги и овкусете със сол, черен пипер или други любими подправки. Бързо, лесно и засищащо!
  • Салата с авокадо, спанак, сирене фета и орехи: миксирайте продуктите, за да получите една фантастична и изискана салата. Салатата върви с балсамов оцет, но трябва да се отбележи, че той не е сред позволените кето храни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата с авокадо. Нисковъглехидратни салати.

Ако обичате да си похапвате свежа зеленчукова салата, предлагаме ви да си приготвите някоя от нашите 5 предложения за нисковъглехидратна салата.

 

Ако тези свежи кето рецепти за салата с авокадо са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог. Ще откриете и такива в нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където можете да споделите своите любими салати с авокадо.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 17:39 | Публикувана: 14 юни 2021 в 14:42 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф