Салата с авокадо – 5 свежи кето рецепти
Приготвили сме ви неустоимо вкусни предложения за нисковъглехидратни салати с авокадо, които да си хапвате по време на кето диета.
Салатите са лесна и бърза алтернатива за обяд или вечеря. Няма как да сбъркате с приготвянето им. Винаги може да комбинирате любимите си съставки и да овкусите с ароматен дресинг от зехтин и оцет, пресни билки и щипка любов.
Можем да си приготвим салата от много и разнообразни продукти, а някои са толкова засищащи, че няма да се нуждаете от основно.
Салата с авокадо и скариди
Тази лесна салата с авокадо и скариди е подходяща за спазване на кето режим. Скаридите са богат източник на протеини и хранителни вещества като йод.
Йодът подпомага здравето на мозъка и е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза, които помагат за регулиране на метаболизма.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2 | 3 г нетни |
Необходими продукти:
- 225 г сурови скариди, обелени и почистени
- 1 средно голямо авокадо, нарязано на кубчета
- 100 г маруля (рукола или друг вид зелена салата)
- 60 г чери домати
- 2 с. л. краве масло Гхи, разтопено
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 с. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте тигана на средно силен огън, след което добавете разтопеното краве масло Гхи и скаридите. Запържете ги, след което оставете скаридите настрани в чиния.
- Нарежете марулята на тънки ленти, авокадото на кубчета, а чери доматите на две или оставете цели. Прехвърлете ги в купа и овкусете със зехтин и лимонов сок.
- Разбъркайте, гарнирайте салатата със запържените скариди и сервирайте.
- По желание подправете със сол и черен пипер.
Салата с авокадо и пилешко
Това е от тези салати с авокадо, след които няма да имате нужда от основно. Тя е не само с високо съдържание на протеини, но и чудесен източник на полезни мазнини. В маслините, зехтина екстра върджин и авокадото се съдържа олеинова киселина, за която е доказано, че има множество полезни ефекти върху здравето.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2 | 7 г нетни |
Необходими продукти:
- 225 г пилешко месо, на скара
- 200 г маруля (рукола или друг вид зелена салата)
- ½ средно голяма краставица
- ½ авокадо
- 60 г чери домати
- 30 г сирене фета, натрошено
- 30 г маслини, нарязани на тънко
- 2 с. л. оцет от червено вино
- 3 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. прясна мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Овкусете пилешкото месо със сол, черен пипер, чесън на прах и мащерка.
- Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура. Запържете пилешкото месо, предварително нарязано на късове. След това го прехвърлете в чиния и оставете настрана.
- Нарежете марулята на тънки ленти, краставицата на кръгчета или полумесеци, авокадото на парченца. Сложете ги в голяма купа заедно с чери доматите и овкусете със зехтин екстра върджин.
- Добавете парченцата пилешко месо, натрошете сирене фета и гарнирайте с маслини.
- Овкусете салатата с оцет, сол на вкус и допълнително зехтин по желание.
- Сервирайте нисковъглехидратната салата с авокадо и пилешко месо.
Салата с авокадо и кайма
Тази здравословна салата с авокадо може да се похвали с няколко богати на калций съставки.
В една порция салата заквасената сметана и сиренето осигуряват 31% от дневната нужда на човек от калций. Елементът има ключова роля в здравето на сърцето, нервната сигнализация и мускулната функция.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2 | 5 г нетни |
Необходими продукти:
- 225 г телешка кайма
- 100 г маруля (рукола или друг вид зелена салата)
- ½ средно голямо авокадо
- 60 г чери домати
- 30 г сирене чедър, настъргано
- 60 г заквасена сметана
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 ч. л. млян кимион
- 1 ч. л. червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура.
- Запържете телешката кайма до покафеняване като разбърквате често, за да не загори.
- Овкусете с кимион, червен пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете настрани.
- Нарежете марулята на тънки лентички и авокадото на кубчета.
- Смесете в голяма купа зеленчуците заедно със сготвената телешка кайма. Гарнирайте с настъргано сирене чедър и заквасена сметана. По желание може да я добавите в кето тако.
Веган салата с авокадо и кейл
Въпреки че кето диетата често се свързва с животински продукти, тя може да бъде адаптирана така че да отговаря на веган начина на хранене.
Тази рецепта за кето салата с авокадо и кейл е подходяща за вегани и вегетарианци. Богата е на полезни хранителни вещества.
В една порция се съдържат над 300% от дневната нужда от витамин K, който е важен за съсирването на кръвта, здравето на костите и сърцето.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2 | 3 г нетни |
Необходими продукти:
- 170 г кейл
- 1 средно голямо авокадо
- 30 г зехтин екстра върджин
- 30 г бадеми
- ½ ч. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- В голяма купа сложете кейла и го овкусете със зехтин. Разбъркайте, докато листата на кейла омекнат.
- Добавете бадемите, лимоновия сок и авокадото, нарязано на кубчета.
- Подправете със сол и черен пипер по желание, и сервирайте.
Салата с авокадо и яйца
Тази кремообразна кето салата с авокадо, яйца и майонеза е чудесна възможност за пикник със семейството или обяд за работа.
Освен това салатата е много питателна. По-специално, яйцата са с високо съдържание на протеини и полезни мазнини, които имат свойството да засищат за по-дълго време. Богати са на микроелементи като холин, зеаксантин и лутеин.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2 | 2 г нетни |
Необходими продукти:
- 4 сварени яйца
- 70 г домашна кето майонеза
- 1 ч. л. дижонска горчица
- ½ авокадо, намачкано
- 1 с. л. пресен лук
- 1 ч. л. сок от лимон
- сол и черен пипер на вкус
- листа маруля за сервиране (по желание)
- 30 г сирене (по желание)
Начин на приготвяне:
- Сварете яйцата, обелете ги и нарежете на малки парчета. Обелете и намачкайте авокадото. Пригответе домашната кето майонеза.
- В купа смесете яйцата, авокадото, майонезата, дижонската горчица, лимоновия сок и наситнения пресен лук. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Поднесете салатата с авокадо и яйца върху пресни листа маруля по желание.
Бонус рецепти за салати с авокадо
Ако нашите предложения за салати с авокадо са ви допаднали, имаме още няколко идеи. Този богат на мазнини плод може да се допълни и с още кето храни.
Като например:
- Салата с риба тон, авокадо и зеленчуци: можете да подберете любимите си измежду краставица, кейл, домати, тиквички и други. Просто ги нарежете и смесете и подправете с малко зехтин и/или лимонов сок.
- Салата с авокадо, рукола и прошуто: смесете ги и овкусете със сол, черен пипер или други любими подправки. Бързо, лесно и засищащо!
- Салата с авокадо, спанак, сирене фета и орехи: миксирайте продуктите, за да получите една фантастична и изискана салата. Салатата върви с балсамов оцет, но трябва да се отбележи, че той не е сред позволените кето храни.
Още от здравословната ни кухня
Ако обичате да си похапвате свежа зеленчукова салата, предлагаме ви да си приготвите някоя от нашите 5 предложения за нисковъглехидратна салата.
Ако тези свежи кето рецепти за салата с авокадо са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог. Ще откриете и такива в нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където можете да споделите своите любими салати с авокадо.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Питателна и богата на полезни мазнини кето крем супа от авокадо, която може да се сервира топла или студена.
Представяме ви 3 невероятно вкусни, стилни и апетитни рецепти за кето салата с бекон. Те са нетрадиционни, различни,
Предложения за няколко вида кето салата – с морски дарове, пиле, авокадо, маслини, с яйца, разнообразие от свежи продукти и питателен резултат.