Рецепта за кашкавален карфиолен ориз – 4 нисковъглехидратни идеи

Обновена: 29.03.2024|
Крехко свинско на конци. Кашкавален карфиолен ориз.

Едно от най-вкусните ястия, които можем да си приготвим, е кашкавален карфиолен ориз. Тази гозба може да се поднесе както като гарнитура, така и като основно ястие.

Комбинацията от нежни топящи се сирена, овкусени с ароматни билки и подправки, придават запомнящ се приятен вкус на ястията. Протеинът и полезните мазнини си набавяме от бекона, скаридите и млечните продукти, които използваме в рецептите.

Представяме ви 4 нисковъглехидратни рецепти, които да поднесете на трапезата за вашето семейство и приятели с повод или без.

 

Как да приготвим карфиолен ориз в 2 стъпки?

  1. За да приготвите карфиолен ориз от пресен карфиол, нарежете зеленчука на цветчета и го сложете в кухненски робот.
  2. Блендирайте, докато получите парченца с размер на ориз. Алтернативно нарежете на малки парченца с остър нож.
keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

 

Кашкавален карфиолен ориз с кето майонеза

Кашкаваленият карфиолен ориз е чудесна гарнитура за поднасяне с кето ястия. Приготвя се лесно и не изисква много време. Подправяме го с ароматни подправки, които придават на ястието апетитен вкус и аромат.

Рецептата приготвяме с нисковъглехидратни съставки, които са подходящи за спазване на кето режим.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
45 минути 8 3,8 г нетни въглехидрати, 17,9 г мазнини, 6,4 г протеин и 202 калории

Необходими продукти:

  • 680 г карфиолен ориз
  • 115 г заквасена сметана
  • 100 г меко крема сирене
  • 60 г домашна кето майонеза
  • 100 г настърган кашкавал/сирене чедър
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • зехтин екстра върджин за намазняване

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете тавичка със зехтин екстра върджин.
  2. Заделете 1/3 от настъргания кашкавал, за да гарнирате по-късно ястието.
  3. Смесете в купа останалия кашкавал с карфиоления ориз, заквасената сметана, мекото крема сирене и домашната кето майонеза.
  4. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и изсипете в подготвената намазнена тавичка.
  5. Поръсете със заделения настърган кашкавал и сложете в загрятата фурна. Изпечете за 40-45 минути или до златист загар и готовност.

Може да замените кашкавала с всеки друг вид сирене, което харесвате. Пармезан, чедър или моцарела са подходящи кето варианти.

 

Кашкавален карфиолен ориз с бекон

 

Кашкавален карфиолен ориз.

 

Гарнитура от кашкавален карфиолен ориз с бекон – вкусно предложение към вашия обяд или вечеря с ниско съдържание на въглехидрати. Може да поднесете и като основно ястие. Беконът е любима съставка, която придава още по-апетитен вкус.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
20 минути 9 7 г нетни въглехидрати, 30 г мазнини, 16 г протеин и 382 калории

Необходими продукти:

  • 680 г пресен карфиолен ориз (или размразен)
  • 30 г краве масло Гхи, разтопено
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. сушен див лук
  • 230 г заквасена сметана
  • 340 г настърган кашкавал
  • 450 г бекон, сготвен и натрошен
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Смесете в голяма купа карфиоления ориз, кравето масло Гхи, чесъна на прах, сушения див лук, заквасената сметана, 200 г настърган кашкавал (или сирене чедър) и бекона. Заделете малко бекон за гарниране.
  3. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. По желание може да подправите с вашите любими подправки.
  4. Разбъркайте всички съставки и изсипете сместа в касерола. Гарнирайте със заделения хрупкав бекон и настъргания кашкавал (или сирене чедър).
  5. Изпечете в загрятата фурна, без да покривате съда, за 20 минути или до готовност.
  6. Поднесете вкусния кашкавален карфиолен ориз с бекон на трапезата и му се насладете.

 

Кашкавален карфиолен ориз със скариди

 

Карфиолен ориз-кето рецепта.

 

Този кашкавален карфиолен ориз има чудесен аромат на масло и билки. Пригответе със скариди в рибен сос и поднесете на трапезата за едно богато и засищащо ястие.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
50 минути 4 10,8 г нетни въглехидрати

Необходими продукти:

  • 1 глава карфиол, нарязана на цветчета (около 840 г)
  • 80 г краве масло Гхи
  • 230 г крема сирене, меко
  • 340 г настърган кашкавал
  • ½ – 1 ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. лют червен пипер
  • ½ ч. л. сол

За скаридите:

  • 80 г краве масло Гхи
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ½ с. л. рибен сос
  • микс подправки: чесън и лук на прах, червен и черен пипер, босилек, риган, мащерка, лют червен пипер
  • 900 г сурови скариди, почистени
  • ¼ ч. л. сол

Начин на приготвяне:

На карфиола:

  1. Сварете карфиола във вряща вода, докато омекне.
  2. След това го прецедете и върнете в тенджерата.
  3. Добавете кравето масло Гхи, крема сиренето, кашкавала, чесъна на прах, лютия пипер и солта.
  4. Смелете с електрически миксер всички съставки до получаване на гладко пюре.
  5. Опитайте на вкус и подправете, ако е нужно.

На скаридите:

  1. Загрейте зехтина и кравето масло в тиган на умерен огън.
  2. Добавете рибения сос и микса подправки, и разбъркайте. Може да използвате ароматно билково масло.
  3. Изсипете скаридите в тигана и разбъркайте, за да се запържат в ароматното масло.
  4. Гответе скаридите, докато променят цвета си от прозрачни към леко розови.
  5. Подправете със сол на вкус.

Сервиране – Сервирайте кашкавален карфиолен ориз в чиния и отгоре гарнирайте със запържените в ароматно масло скариди с рибен сос.

 

Кашкавален карфиолен ориз с тиквички

 

Крем супа от тиквички. Рататуй. Лава кейк. Цели зелени тиквички в платняна торбичка на масата.

 

Карфиолът и тиквичките са нисковъглехидратни и много вкусни зеленчуци, в които се съдържат много полезни хранителни вещества. Пригответе ги с кремообразни млечни съставки, за да поднесете вкусен кашкавален карфиолен ориз.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
22 минути 4 7 г нетни въглехидрати, 18 г мазнини, 8 г протеин и 222 калории

Необходими продукти:

  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 340 г карфиолен ориз
  • 1 тиквичка, настъргана
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 2 с. л готварска сметана
  • 60 г крема сирене на стайна температура
  • 180 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте маслото в голям тиган на умерен огън.
  2. Когато мазнината се сгорещи, изсипете карфиоления ориз в тигана и гответе за 3 минути, като разбърквате често.
  3. Изсипете настърганата тиквичка и разбъркайте, за да се смесят продуктите.
  4. Покрийте тигана с капак и оставете да се готви на ниска температура за 5 минути.
  5. След това овкусете с чесън на прах, сол и черен пипер. Разбъркайте, за да се овкусят всички съставки.
  6. Избутайте зеленчуковата смес от едната страна на тигана и добавете готварската сметана и крема сиренето от другата страна.
  7. Разбъркайте сирената, докато се разтопят, след което ги разбъркайте заедно със зеленчуковата смес.
  8. Добавете настъргания кашкавал и разбъркайте, докато се разтопи.
  9. Сервирайте кашкаваления карфиолен ориз с тиквички на трапезата още докато е топъл.

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии„ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Карфиолен ориз. Супа от карфиол.

Ако сте любители на карфиола, предлагаме ви да си приготвите няколко рецепти за кето крем супа от карфиол.

 

Ако са ви харесали нашите рецепти за вкусен кашкавален карфиолен ориз, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни книга Кето фантазии.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар