Рецепта за кашкавален карфиолен ориз – 4 нисковъглехидратни идеи
Едно от най-вкусните ястия, които можем да си приготвим, е кашкавален карфиолен ориз. Тази гозба може да се поднесе както като гарнитура, така и като основно ястие.
Комбинацията от нежни топящи се сирена, овкусени с ароматни билки и подправки, придават запомнящ се приятен вкус на ястията. Протеинът и полезните мазнини си набавяме от бекона, скаридите и млечните продукти, които използваме в рецептите.
Представяме ви 4 нисковъглехидратни рецепти, които да поднесете на трапезата за вашето семейство и приятели с повод или без.
Как да приготвим карфиолен ориз в 2 стъпки?
- За да приготвите карфиолен ориз от пресен карфиол, нарежете зеленчука на цветчета и го сложете в кухненски робот.
- Блендирайте, докато получите парченца с размер на ориз. Алтернативно нарежете на малки парченца с остър нож.
Кашкавален карфиолен ориз с кето майонеза
Кашкаваленият карфиолен ориз е чудесна гарнитура за поднасяне с кето ястия. Приготвя се лесно и не изисква много време. Подправяме го с ароматни подправки, които придават на ястието апетитен вкус и аромат.
Рецептата приготвяме с нисковъглехидратни съставки, които са подходящи за спазване на кето режим.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 8 | 3,8 г нетни въглехидрати, 17,9 г мазнини, 6,4 г протеин и 202 калории |
Необходими продукти:
- 680 г карфиолен ориз
- 115 г заквасена сметана
- 100 г меко крема сирене
- 60 г домашна кето майонеза
- 100 г настърган кашкавал/сирене чедър
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- зехтин екстра върджин за намазняване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете тавичка със зехтин екстра върджин.
- Заделете 1/3 от настъргания кашкавал, за да гарнирате по-късно ястието.
- Смесете в купа останалия кашкавал с карфиоления ориз, заквасената сметана, мекото крема сирене и домашната кето майонеза.
- Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и изсипете в подготвената намазнена тавичка.
- Поръсете със заделения настърган кашкавал и сложете в загрятата фурна. Изпечете за 40-45 минути или до златист загар и готовност.
Може да замените кашкавала с всеки друг вид сирене, което харесвате. Пармезан, чедър или моцарела са подходящи кето варианти.
Кашкавален карфиолен ориз с бекон
Гарнитура от кашкавален карфиолен ориз с бекон – вкусно предложение към вашия обяд или вечеря с ниско съдържание на въглехидрати. Може да поднесете и като основно ястие. Беконът е любима съставка, която придава още по-апетитен вкус.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 9 | 7 г нетни въглехидрати, 30 г мазнини, 16 г протеин и 382 калории |
Необходими продукти:
- 680 г пресен карфиолен ориз (или размразен)
- 30 г краве масло Гхи, разтопено
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 с. л. сушен див лук
- 230 г заквасена сметана
- 340 г настърган кашкавал
- 450 г бекон, сготвен и натрошен
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Смесете в голяма купа карфиоления ориз, кравето масло Гхи, чесъна на прах, сушения див лук, заквасената сметана, 200 г настърган кашкавал (или сирене чедър) и бекона. Заделете малко бекон за гарниране.
- Овкусете със сол и черен пипер на вкус. По желание може да подправите с вашите любими подправки.
- Разбъркайте всички съставки и изсипете сместа в касерола. Гарнирайте със заделения хрупкав бекон и настъргания кашкавал (или сирене чедър).
- Изпечете в загрятата фурна, без да покривате съда, за 20 минути или до готовност.
- Поднесете вкусния кашкавален карфиолен ориз с бекон на трапезата и му се насладете.
Кашкавален карфиолен ориз със скариди
Този кашкавален карфиолен ориз има чудесен аромат на масло и билки. Пригответе със скариди в рибен сос и поднесете на трапезата за едно богато и засищащо ястие.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 10,8 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол, нарязана на цветчета (около 840 г)
- 80 г краве масло Гхи
- 230 г крема сирене, меко
- 340 г настърган кашкавал
- ½ – 1 ч. л. чесън на прах
- ¼ ч. л. лют червен пипер
- ½ ч. л. сол
За скаридите:
- 80 г краве масло Гхи
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ½ с. л. рибен сос
- микс подправки: чесън и лук на прах, червен и черен пипер, босилек, риган, мащерка, лют червен пипер
- 900 г сурови скариди, почистени
- ¼ ч. л. сол
Начин на приготвяне:
На карфиола:
- Сварете карфиола във вряща вода, докато омекне.
- След това го прецедете и върнете в тенджерата.
- Добавете кравето масло Гхи, крема сиренето, кашкавала, чесъна на прах, лютия пипер и солта.
- Смелете с електрически миксер всички съставки до получаване на гладко пюре.
- Опитайте на вкус и подправете, ако е нужно.
На скаридите:
- Загрейте зехтина и кравето масло в тиган на умерен огън.
- Добавете рибения сос и микса подправки, и разбъркайте. Може да използвате ароматно билково масло.
- Изсипете скаридите в тигана и разбъркайте, за да се запържат в ароматното масло.
- Гответе скаридите, докато променят цвета си от прозрачни към леко розови.
- Подправете със сол на вкус.
Сервиране – Сервирайте кашкавален карфиолен ориз в чиния и отгоре гарнирайте със запържените в ароматно масло скариди с рибен сос.
Кашкавален карфиолен ориз с тиквички
Карфиолът и тиквичките са нисковъглехидратни и много вкусни зеленчуци, в които се съдържат много полезни хранителни вещества. Пригответе ги с кремообразни млечни съставки, за да поднесете вкусен кашкавален карфиолен ориз.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
22 минути | 4 | 7 г нетни въглехидрати, 18 г мазнини, 8 г протеин и 222 калории |
Необходими продукти:
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 340 г карфиолен ориз
- 1 тиквичка, настъргана
- 1 ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 2 с. л готварска сметана
- 60 г крема сирене на стайна температура
- 180 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
- Загрейте маслото в голям тиган на умерен огън.
- Когато мазнината се сгорещи, изсипете карфиоления ориз в тигана и гответе за 3 минути, като разбърквате често.
- Изсипете настърганата тиквичка и разбъркайте, за да се смесят продуктите.
- Покрийте тигана с капак и оставете да се готви на ниска температура за 5 минути.
- След това овкусете с чесън на прах, сол и черен пипер. Разбъркайте, за да се овкусят всички съставки.
- Избутайте зеленчуковата смес от едната страна на тигана и добавете готварската сметана и крема сиренето от другата страна.
- Разбъркайте сирената, докато се разтопят, след което ги разбъркайте заедно със зеленчуковата смес.
- Добавете настъргания кашкавал и разбъркайте, докато се разтопи.
- Сервирайте кашкаваления карфиолен ориз с тиквички на трапезата още докато е топъл.
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии„ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Още от здравословната ни кухня
Ако са ви харесали нашите рецепти за вкусен кашкавален карфиолен ориз, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Апетитно вкусни, ароматни и сочни зелеви сарми – така можем да опишем традиционното ястие, което е неизменна част […]
Пригответе си у дома кето суши с карфиолен ориз и сашими, за да заводолите вкусовите си рецептори за […]
Няма човек, който да не е ял пърленка и такъв, който да не я обожава. С нея си […]