Кето фокача със зехтин, розмарин и маслини

Обновена: 29.10.2024|
Кето фокача.

Днешното ни предложение е рецепта за кето фокача – нисковъглехидратен вариант със зехтин, маслини и розмарин. Фокача се прави лесно, дори никога преди да не сте опитвали каквато и да било рецепта за хляб.

 

Рецепта за кето фокача с маслини и зехтин

От рецептата излизат около 10 правоъгълни парчета фокача за сервиране.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
60 минути 10 парчета 3 г

Необходими продукти:

  • 170 г настъргана моцарела
  • 50 г крема сирене
  • 120 г бадемово брашно
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 яйце
  • 1 с. л. листа розмарин
  • 1 с. л. чубрица
  • 1 с. л. хималайска сол
  • 10-15 маслини
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин за поръсване

 

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 175 градуса.
  2. Сложете в една купичка моцарелата и крема сиренето, разтопете в микровълновата за около 30 секунди, след това разбъркайте и върнете за още 10 секунди.
  3. Разбъркайте отново, добавете бадемовото брашно, бакпулвера и яйцето. Разбъркайте с шпатула, след това омесете с ръце. Работете бързо, за да оформите тестото, преди да изстине напълно.
  4. Намазнете лист хартия за печене и го поставете в тава, 20х20 см.
  5. Намажете ръцете си с малко зехтин и разстелете тестото в тавата. С върха на палеца направете вдлъбнатини върху тестото на отстояние около 2 см.
  6. Поръсете с розмарина, чубрицата, мащерката, солта, нарязаните на колелца маслини, като леко ги притиснете в тестото. Накрая напръскайте щедро със зехтин.
  7. Печете 17-20 минути, докато добие златист цвят.
  8. Когато вашата фокача е готова, оставете я да се охлади около 15 мин, преди да я разрежете на правоъгълници.

Поръсете финално с копър или наситнен пресен босилек.

Опитайте и следващата разядката, която чудесно се комбинира с фокачата.

Разядка от домати и босилек

 

Кето фокача. Разлика между маслиново масло и зехтин. Зехтин с подправки и билки. Храни задиабетици.

 

Необходими продукти:

  • 2 домата
  • 20 бр пресни босилекови листа
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • ½ ч. л. прясно смлян черен пипер
  • Сол на вкус

Блендирайте всички съставки и вашата разядка за фокача е готова.

Още разядки ще откриете в кулинарния ни раздел:

Ето и няколко супи, които можете да хапнете с парче фокача:

 

Няколко предложения за обогатяване на вашата кето фокача:

  1. Печени червени чушки, нарязани на тънки лентички.
  2. Листа сотиран спанак.
  3. Резени домат или чери доматчета на колелца.
  4. Настърган чедър/кашкавал.
  5. Сусам.

Използвайте фокача вместо хлебчета и си направете ароматен и апетитен сандвич с любимите ви кето съставки. Можете да заместите дори тестото за пица с италианския нисковъглехидратен хляб.

Или пък опитайте рецептата за кето хляб с бадемово брашно.

 

Откъде идва рецептата за фокача?

Казват, че фокачата е въплъщение на лятото – перфектният, въздушен и ароматен хляб, подходящ за салати, разядки и всякакви зеленчуци. Много е важно да е с хрупкава коричка, която се постига с щедрото поръсване със зехтин.

Думата фокача (focaccia на италиански) означава плосък, италиански хляб с подправки и зехтин.

Повечето историци смятат, че фокачата произлиза или от етруските от Северна Централна Италия преди формирането на Римската империя или от Древна Гърция в началото на първото хилядолетие пр. Н. е. Макар, че плоски питки без квас се правят отдавна и в Близкия изток.

Много хора си задават въпроса „Каква е разликата между фокача и пица?“. При фокачата тестото е по-дебело, пухкаво и релефно.

В Тоскана съществува рецепта за schiacciata, което на италиански означава смачкан. Разликата е, че в рецептата за schiacciata тестото се получава по-тънко и по-хрупкаво.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето фокача. Салата - 5 кето предложения.

За лек и вкусен кето обяд коминирайте фокача с някое от предложенията ни за традиционни нисковъглехидратни салати.

 

Ако това предложение за кето фокача с маслини и зехтин ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар