Днешното ни предложение е рецепта за кето фокача – нисковъглехидратен вариант със зехтин, маслини и розмарин. Фокача се прави лесно, дори никога преди да не сте опитвали каквато и да било рецепта за хляб.
Рецепта за кето фокача с маслини и зехтин
От рецептата излизат около 10 правоъгълни парчета фокача за сервиране. Едно парче съдържа около 3 г въглехидрати.
Необходими продукти:
- 170 г настъргана моцарела
- 50 г крема сирене
- 120 г бадемово брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 1 яйце
- 1 с. л. листа розмарин
- 1 с. л. чубрица
- 1 с. л. хималайска сол
- 10-15 маслини
- 2 с. л. екстра върджин зехтин за поръсване
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. |
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 175 градуса.
- Сложете в една купичка моцарелата и крема сиренето, разтопете в микровълновата за около 30 секунди, след това разбъркайте и върнете за още 10 секунди.
- Разбъркайте отново, добавете бадемовото брашно, бакпулвера и яйцето. Разбъркайте с шпатула, след това омесете с ръце. Работете бързо, за да оформите тестото, преди да изстине напълно.
- Намазнете лист хартия за печене и го поставете в тава, 20х20 см.
- Намажете ръцете си с малко зехтин и разстелете тестото в тавата. С върха на палеца направете вдлъбнатини върху тестото на отстояние около 2 см.
- Поръсете с розмарина, чубрицата, мащерката, солта, нарязаните на колелца маслини, като леко ги притиснете в тестото. Накрая напръскайте щедро със зехтин.
- Печете 17-20 минути, докато добие златист цвят.
- Когато вашата фокача е готова, оставете я да се охлади около 15 мин, преди да я разрежете на правоъгълници.
Поръсете финално с копър или наситнен пресен босилек.
Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение “Меню” в месинджър от нашата фейсбук страница.
Опитайте и разядката по долу, която чудесно се комбинира с фокачата.
Разядка от домати и босилек
Необходими продукти:
- 2 домата
- 20 бр пресни босилекови листа
- 1 с. л. чесън на прах
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- ½ ч. л. прясно смлян черен пипер
- Сол на вкус
Блендирайте всички съставки и вашата разядка за фокача е готова.
Още разядки ще откриете в кулинарния ни раздел:
Ето и няколко супи, които можете да хапнете с парче фокача:
- Супа топчета с кето продукти
- Крем супа от коприва
- Пилешка кето супа с бекон
- Лятна крем супа от сьомга и тиквички
- Крем супа от спанак и кейл
- Агнешка супа
- Кето крем супа с кисели краставички
Кето фантазии | 31.62лв. |
Няколко предложения за обогатяване на вашата кето фокача:
- Печени червени чушки, нарязани на тънки лентички.
- Листа сотиран спанак.
- Резени домат или чери доматчета на колелца.
- Настърган чедър/кашкавал.
- Сусам.
Използвайте фокача вместо хлебчета и си направете ароматен и апетитен сандвич с любимите ви кето съставки. Можете да заместите дори тестото за пица с италианския нисковъглехидратен хляб.
Откъде идва рецептата за фокача?
Казват, че фокачата е въплъщение на лятото – перфектният, въздушен и ароматен хляб, подходящ за салати, разядки и всякакви зеленчуци. Много е важно да е с хрупкава коричка, която се постига с щедрото поръсване със зехтин.
Думата фокача (focaccia на италиански) означава плосък, италиански хляб с подправки и зехтин.
Повечето историци смятат, че фокачата произлиза или от етруските от Северна Централна Италия преди формирането на Римската империя или от Древна Гърция в началото на първото хилядолетие пр. Н. е. Макар, че плоски питки без квас се правят отдавна и в Близкия изток.
Много хора си задават въпроса “Каква е разликата между фокача и пица?”. При фокачата тестото е по-дебело, пухкаво и релефно.
В Тоскана съществува рецепта за schiacciata, което на италиански означава смачкан. Разликата е, че в рецептата за schiacciata тестото се получава по-тънко и по-хрупкаво.
Още от здравословната ни кухня
За лек и вкусен кето обяд коминирайте фокача с някое от предложенията ни за традиционни нисковъглехидратни салати.
Ако това предложение за кето фокача с маслини и зехтин ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар