Консумацията на сирене за какво ни помага?

Обновена: 29.02.2024|
Заболявания на венците. Асиметрични крака. Калций. Различни видове сирена, подредени на дървена дъска за рязане. Сиренето е изключително полезно за нашето здраве.

Диетата, богата на млечни продукти, като сирене, може да бъде изключително полезна. Днес ще си говорим по-специално за сиренето и неговите предимства.

Мит е, че трябва да го изключите от менюто си, заради голямото количество наситени мазнини. Сиренето е чудесен източник не само на мазнини, но и на калций и протеини. Съдържа и големи количества витамини А и В12, заедно с цинк, фосфор и рибофлавин, омега-3 мастни киселини и витамин К2.

Всъщност, консумацията му е свързана с многобройни ползи за здравето. В тази статия ще ви дадем цялата информация, от която се нуждаете, за да направите здравословен избор и да готвите и похапвате спокойно любимите си сирена.

 

Как се прави сирене?

Сиренето е млечен продукт. Обикновено се прави чрез коагулиране на млечния протеин казеин, след което се добавя киселина и ензимсирище (обикновено се намира в стомасите на преживни животни като крави, овце и кози, въпреки че съществуват вегетариански алтернативи).

Твърдите части (извара) се оформят в краен продукт, който обикновено е във формата на блок или кръг.

Основните съставки в повечето сирена са вода, бактерии (които усвояват млечната захар и я превръщат в млечна киселина), млечни мазнини, млечни протеини (предимно казеин) и сол.

Хранителният състав на сиренето зависи от съотношението на тези компоненти и какво още се добавя към тях. В млечния продукт се съдържа предимно протеин, наситени мазнини и натрий.

 

11 ползи от консумацията на сирене

Сиренето е продукт, който предлага богатство от ползи за здравето. То съдържа основни хранителни вещества и същевременно намалява риска от различни здравословни проблеми.

Не се страхувайте от естествените наситени мазнини, съдържащи се в продукта, те не са вредни. Можете да си похапвате от него без угризения.

Ето кои са 11-те ползи, които редовната консумация на млечния продукт може да достави на организма ни.

 

1. Здрави кости и зъби

 

Жена, която показва перфектните си зъби

 

Съдържанието на калций, протеини, магнезий, цинк и витамини А, D и К допринася за здравословно развитие на костите при деца и младежи. При по-възрастните е полезно заради превенция на остеопороза.

Сиренето е полезно и за зъбите, заради голямото съдържание на калций. Освен това, консумацията му може да повиши нивото на pH в зъбната плака, което предотвратява образуването на кариеси. Млякото само по себе си няма същия ефект.

 

2. Регулира кръвното налягане

Статистиката показва, че хората, които ядат повече сирене, имат по-ниско кръвно налягане, въпреки че някои сирена са богати на мазнини и натрий.

Подходящи за консумация са  сирена като извара, рикота, пармезан, моцарела, фета, козе и нискомаслено крема сирене. Не избирайте обаче напълно обезмаслени сирена. Те са екстремно преработен продукт и често са с добавен натрий.

 

3. Здрави кръвоносни съдове

Млечните продукти могат да бъдат добър източник на антиоксиданта глутатион. Този антиоксидант е от решаващо значение за здравето на мозъка и за предотвратяване на свързана с възрастта невродегенерация. Антиоксидантните свойства на сиренето могат да предпазят от отрицателните ефекти на натрия в организма.

 

4. Здрави клетки

Клетките се нуждаят от протеин за изграждане и регенерация. Количеството протеин, което се препоръчва за всеки човек, зависи от възрастта, теглото и нивото на активност, но с редовна и умерена консумация на сирене, ще си го набавите.

 

5. Здрави мускули

Консумирането на сирене всеки ден в продължение на 12 седмици повишава мускулната маса и подобрява баланса при здрави възрастни над 60-годишна възраст. Това се дължи на млечните протеиниказеин и суроватка.

 

6. Понижава холестерола

Консумацията на сирене може да понижи и холестерола. Това се дължи на способността на калция да пренася мазнините през червата, така че да не се усвояват и свързаните с тях калории. Витамин К2, намиращ се във ферментирали млечни продукти като сиренето, също играе роля в процеса и обогатява чревната флора с полезни бактерии.

 

7. Регулира кръвната захар

Калцият в сиренето увеличава секрецията на инсулин и може да намали инсулиновата резистентност и риска от развитие на диабет тип 2. Суроватъчните протеини също играят голяма роля, тъй като те могат да повишат чувствителността към инсулина.

 

8. Регулира теглото

 

жена с кантар

 

Може да се изненадате, но сиренето наистина може да помогне в борбата с килограмите. Заблуда е, че мазнините ни правят дебели. Храненето е много по-сложен процес.

Диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати или дори диета с високо съдържание на въглехидрати, и ниско съдържание на мазнини, намаляват вероятността за съхранение на мазнините в тялото. Въпросът е в баланса.

Ферментиралият млечен продукт е подходящ и от гледна точка на това, че придава усещане на ситост и по този начин няма риск от преяждане.

 

9. Подходящо е за хора с непоносимост към лактоза

Лактозната непоносимост е състояние, което засяга голям процент от хората.

Разбира се, степента на непоносимост е различна. Някои хора изобщо не могат да понасят млечни продукти. За други, по-малко чувствителни, сиренето е подходящ заместител.

Причината за това е, че то е ферментирал млечен продукт. По време на този процес много от съдържанието на лактоза се превръща в млечна киселина.

Най-подходящи за консумация са пармезана и отлежало козе сирене.

 

10. Стимулира имунната система

Ако се опитвате да предотвратите болест, може да се възползвате от едно хубаво плато със сирена. Както витамин В12, така и витамин А играят ключова роля в поддържането на имунната система.

Недостигът на витамин В12 може да предизвика проблеми с имунната система и витамин А е от решаващо значение за широк спектър от имунни процеси. И двата витамина са в задоволително количество в сиренето.

 

11. Прави ни щастливи

 

Сирене. Бани с английска сол против артрит. Серотонин, хормонът на щастието. Пролетен детокс. Витамини през пролетта. Burnout syndrome. Красива, млада жена сред природата. Биотин, или още познат като витамин В7 е известен със своите благоприятни свойства върху кожата и косата. Етерично масло от иланг-иланг.

 

И на последно място, но не по важност. Сиренето ни прави щастливи. То съдържа аминокиселина, наречена тирозин, която, разградена в тялото ни кара да се чувстваме добре.

Мазнините в този млечен продукт също насърчават мозъка да произвежда допамин, който отговаря за доброто ни настроение.

И няма какво да се лъжем – сиренето е толкова вкусно, че няма как да не ни прави щастливи.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 02.08.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 16:22 | Публикувана: 2 август 2019 в 12:13 | Категория: Хранене и видове храни