Ангелска торта, приготвена с никовъглехидратни съставки, е лека, ароматна и много пухкава. Името й говори за самата нея, тъй като е наистина божествено вкусна.

Насладете се на парче нисковъглехидратна торта, като я поднесете с горски плодове и разбита готварска сметана.

 

Рецепта за кето Ангелска торта, богата на протеини

Красива, вкусна и нискокалорична празнична aнгелска торта. Приготвя се наистина много бързо и е подходяща за поднасяне като засищащ десерт или за вашия специален повод.

Време за приготвяне: 20 минути подготовка + 40 минути за печене

Порции: 12 парчета

Хранителна стойност в 1 парче: 2 г нетни въглехидрати, 11 г мазнини, 12 г протеин и 160 калории.

Необходими продукти:

  • 75 г бадемово брашно
  • 70 г колаген на прах
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. л. сол
  • 12 големи яйчени белтъка
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 130 г стевиола на прах
  • 2 ч. л. екстракт от ванилия

За сервиране:

  • 130 г пресни малини (ягоди, боровинки или друг вид горски плодове)
  • 2 с. л. стевиола на прах (по желание)
  • 240 мл готварска сметана

 

Колаген 600 гр64.00лв.
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Стевиола прах 350 г21.60лв.

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 160 градуса.
  2. Пригответе форма за торта или дълбока тава, като покриете дъното й с пергаментова хартия. Не намазвайте с мазнина.
  3. Използвайте сито, за да пресеете бадемовото брашно, колагена, бакпулвера и солта в купа. Пресейте два пъти и оставете настрана.
  4. Използвайте ръчен миксер, за да разбиете в отделна купа до пяна яйчените белтъци заедно с лимоновия сок.
  5. Когато белтъците започнат да се сгъстяват леко, добавете стевиолата на прах и екстракта от ванилия. Продължете да разбивате до получаване на твърди върхове.
  6. Добавете около 1/3 от пресятите сухи съставки към белтъците и внимателно разбъркайте. Повторете, докато добавите цялото количество брашнена смес.
  7. Разбъркайте внимателно с гумена шпатула, така че да не спадне белтъчната смес.
  8. Изсипете получилото се тесто в подготвената форма за торта или тава и внимателно загладете горната част.
  9. Изпечете в загрятата фурна за 35-40 минути или докато горната част покафенее и стане пружинираща на пипане.
  10. Оставете да се охлади за 15-20 минути, преди да я извадите от формата. При охлаждане тортата може леко да спадне и намали обема си.

За сервиране:

  1. Изсипете пресните ягоди (боровинки или малини) в купа и намачкайте с вилица. Добавете стевиола на прах, ако е необходимо да подсладите, и разбъркайте.
  2. Сервирайте нисковъглехидратната ангелска торта с домашно разбита готварска сметана и пюре от ягоди, подсладени със стевиола на прах.
  3. Може да пропуснете първата стъпка и да поднесете кето ангелска торта, гарнирана с любимите ви горски плодове и разбита сметана.

 

Съвети

Всяко парче ангелска торта е богато на протеини, благодарение на съдържащия се колаген в състава на рецептата.

Ограничете се до консумация на 1 парче за деня, тъй като в него се съдържа необходимата и препоръчителна дневна доза колаген.

  1. За разбиване на яйчени белтъци

Не се плашете, когато се наложи да разбивате белтъци с миксер. Следвайте тези лесни указания и винаги ще имате добър резултат:

  • Използвайте чиста и суха купа без остатъци от мазнина или влага.
  • Оставете белтъците да се затоплят до стайна температура.
  • Пресните белтъци са склонни да се разбиват по-лесно.
  • Започнете да разбивате яйчените белтъци на ниска скорост, след което постепенно увеличавайте скоростта на миксера, за да влезе повече въздух в тях и да станат по-пухкави.
  1. Не намазнявайте формата за торта!

Белтъците в тази рецепта трябва да могат да набухнат и следователно да може тортата да увеличи обема си. Ако намазните страните и дъното с масло, тортата няма да набъбне правилно.

Използвайте пергаментова хартия, както е указано в рецептата, за да предотвратите залепването на тортата по формата.

  1. Използвайте различна форма за торти

Ако нямате подходяща за ангелска торта форма, можете да използвате дълбока тава с размери 33 на 23 см. Може да се наложи да намалите времето за печене с 10 минути.

Тествайте за готовност, като леко докоснете средата на тортата. Ако се върне при леко докосване, това означава, че е готова.

  1. Съхранение

Съхранете нисковъглехидратната ангелска торта при стайна температура до 2 дни или в хладилник в херметически затворен съд до 5 дни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Ангелска торта. Кето торта с ягоди.

Опитайте още един вариант на нисковъглехидратна торта с ягоди.

 

Ако ви е харесала нашата рецепта за кето ангелска торта, богата на протеини, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!