Пълнени гъби със сирена – 2 кето рецепти

Обновена: 06.12.2024|
Пълнени гъби с кайма.

Днес сме отново в кухнята, но този път, за да приготвим ароматни пълнени гъби със сирена. Могат да се хапнат самостоятелно, тъй като са много хранителни.

Това се дължи на факта, че са едни от най-добрите растителни източници на протеин. Съдържат в състава си също витамин D, фибри, витамини и минерали.

Могат да се сервират както топли, така и студени като предястие или гарнитура към основни ястия.

Кето рецепти за пълнени гъби със сирена

Рецептите, които сме ви приготвили, са нисковъглехидратни, вкусни и богати на полезни хранителни вещества.

 

Пълнени гъби със сирене чедър

Любителите на гъбите могат да се насладят на приятния вкус на пълнени гъби с кремообразен пълнеж от сирене чедър. Това сочно предястие е богато на белтъчини и е с ниско съдържание на въглехидрати, което го вписва идеално към всеки кето режим на хранене.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
50 минути 6 (по 4 гъби в порция) 2,5 г

 

Необходими продукти:

  • 1 кг гъби печурки (около 24 броя)
  • 2 с. л. краве масло Гхи + още за намазняване
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 100 г меко крема сирене
  • 170 г сирене чедър, настъргано
  • 2 ч. л. пресен градински чай, наситнен

За сервиране (по желание):

  • Пресен копър, наситнен
  • Пресни листа босилек

 

Начин на приготвяне на пълнените гъби:

  • Стъпка 1:

Измийте гъбите, отстранете и нарежете на ситни кубчета пънчетата им.

  • Стъпка 2:

В тиган на умерен огън загрейте кравето масло Гхи. Запържете в сгорещената мазнина нарязаните на кубчета пънчета. Сотирайте до омекване и пускане на приятен аромат за около 3 минути.

  • Стъпка 3:

Добавете градинския чай и подправете със сол и черен пипер на вкус. Сотирайте за още една минута, след което свалете тигана от огъня и оставете настрана да се охлади ароматната смес за 5 минути.

  • Стъпка 4:

Загрейте фурната до 180 градуса и намазнете голяма стъклена или керамична тава за печене с мазнина (краве масло Гхи или друга).

  • Стъпка 5:

В голяма купа смесете крема сиренето, настърганото сирене чедър и сместа от сотирани пънчета. Разбъркайте добре с помощта на шпатула или лъжица.

  • Стъпка 6:

Напълнете гъбите с получената смес, като притискате, за да изпълните цялата кухина.

  • Стъпка 7:

Подредете напълнените гъби в намазнената тава и изпечете, докато сиренето се разтопи, а гъбите станат меки и се сготвят.

Времето за готвене на вкусните пълнени гъби е около 15-20 минути.

  • Стъпка 8:

Извадете от фурната и оставете да се охладят пълнените гъби за 10 минути настрана. След това може да поръсите с наситнен градински чай, копър или босилек, преди да сервирате.

 

Хранителен състав в порция от 4 пълнени гъби:

  • Калории – 216 kcal
  • Въглехидрати – 4,9 г
  • Фибри – 0,6 г
  • Протеин – 9,8 г
  • Мазнини – 16,1 г

 

Пълнени гъби със сирене, спанак и сушени домати

Рецептата за пълнени гъби със сирена и спанак е с ниско съдържание на въглехидрати и не съдържа глутен. Подходяща е за сервиране като гарнитура или предястие.

Сушените домати в комбинация с гъбите имат уникален умами вкус, което прави предястието толкова вкусно.

Време за приготвяне: 40 минути

Необходими продукти за приготвянето на пълнени гъби със сирена и спанак:

  • 12 малки гъби (Портобело, печурки или други)
  • 150 г спанак
  • 100 г моцарела, настъргана
  • 100 г меко крема сирене
  • 8 сушени домата, наситнени
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. сол на вкус

Начин на приготвяне на пълнени гъби:

  • Стъпка 1:

Загрейте фурната до 200 градуса.

  • Стъпка 2:

Отстранете стъблата от гъбите и ги заделете за употреба в  друго ястие или процедирайте по същия начин като предходната рецепта.

  • Стъпка 3:

Смесете в купа половината моцарела, крема сиренето и сушените домати. Овкусете с чесън на прах и сол, разбъркайте.

  • Стъпка 4:

Напълнете гъбите с получената смес и поръсете с останалата моцарела.

  • Стъпка 5:

Изпечете пълнените гъби за около 20-25 минути или докато гъбите омекнат и сиренето се разтопи и придобие леко златист цвят.

  • Стъпка 6:

Сервирайте ароматните пълнени гъби и им се насладете.

 

Хранителен състав в 1 порция пълнени гъби:

  • Калории – 72 kcal
  • Въглехидрати – 2 г
  • Протеин – 3 г
  • Мазнини – 5 г

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пълнени гъби. Гъби в мазнина.

Ако обичате да хапвате гъби, предлагаме ви да си приготвите и тази рецепта за гъби в мазнина и орехова разядка.

 

Ако тези рецепти за пълнени гъби със сирена ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар