Разнообразието от подправки и билки дава възможност за приготвяне на най-различни рецепти за ароматно билково масло.

Билковото масло има уникалната способност да придава аромат на храната, с която се поднася.

То е чудесно допълнение, което трябва да имаме под ръка, когато сме на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

 

 

Кето рецепти за ароматно билково масло

Ароматното билково масло се съчетава перфектно с печено месо, риба или зеленчуци. Опитайте всеки път различен вариант ароматно масло, с което да поднесете още по-вкусно ястие.

Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 1

Хранителна стойност в порция: 19 г въглехидрати, 76 г мазнини, 6 г протеин и 777 калории.

Необходими продукти за основата:

  • 85 г краве масло Гхи на стайна температура
  • ½ ч. л. морска сол
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер

 

За пикантното масло с чили:

  • ½ червена люта чушка, почистена и наситнена
  • 1 ч. л. чили на прах
  • ¼ ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. сок от лайм

За маслото с каперси:

  • 1 с. л. каперси
  • 1 с. л. зелен лук, наситнен
  • ½ ч. л. дижонска горчица

За маслото с маслини:

  • 10 маслини, наситнени
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. пресен розмарин, наситнен
  • 1 ч. л. сок от лимон
  • ½ ч. л. лимоново кора

За маслото с домати:

  • 1 с. л. доматена паста
  • 1 ч. л. оцет от червено вино
  • Щипка канела на прах
  • 1 с. л. червен пипер
  • ½ ч. л. лук на прах

За ментовото масло:

  • 2 с. л. прясна мента, наситнена
  • 2 с. л. пресен магданоз, наситнен
  • 1 ч. л. сок от лимон

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете мекото краве масло Гхи в купа. Подправете със сол и черен пипер.
  2. Добавете подправки по ваш вкус, според предпочитаната рецепта за ароматно билково масло.
  3. Така приготвеното масло може да сложите в хладилник за поне 30 минути, за да се комбинират ароматите.

Съвети:

  1. Можете да направите големи партиди и да ги съхраните в херметически затворен контейнер във фризера до месец.
  2. Около 85 грама краве масло Гхи е достатъчно за 2-3 души, в зависимост от това с какво ще го сервирате.
  3. Представете си сочна свинска пържола с парче ароматно билково масло, което се топи отгоре. Или току-що приготвен артишок с парче билково масло с вкус и ухание на прясна мента и лимон. Не звучи ли апетитно?

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Класическо билково масло

Краве масло с пресни билки и лимон. Спечелихме ли вниманието ви? Опитайте тази класическа рецепта за кето масло. Сервирайте с месо, риба или зеленчуци.

Време за приготвяне: 20 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 1 г въглехидрати, 28 г мазнини, 1 г протеин и 256 калории.

Необходими продукти:

  • 140 г краве масло Гхи на стайна температура
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ връзка пресен магданоз, наситнен
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в купа кравето масло, чесъна на прах, магданоза, лимоновия сок и солта. Разбъркайте да се комбинират всички съставки.
  2. Оставете настрана за 15 минути, за да поеме маслото ароматите. По желание може да охладите в хладилник.

Може да съхраните билковото масло във фризер или дори замразите във формички за лед. По този начин ще имате винаги готово кубче ароматно масло.

 

Ароматно масло с копър, лимон и крема сирене

Чудесните аромати и вкусове на лимона и копъра действат магически в комбинация с краве масло. Насладете се на ароматното масло като го поднесете с риба, месо или зеленчуци.

Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 4

Хранителна стойност в 1 порция: 1 г въглехидрати, 31 г мазнини, 1 г протеин и 277 калории.

Необходими продукти:

  • 140 г краве масло Гхи на стайна температура
  • 2 с. л. крема сирене
  • 3 с. л. пресен копър, наситнен
  • 1 с. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. сол
  • Щипка смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички съставки в купа и разбийте с миксер до получаване на кремообразна и хомогенна смес.

 

Билково масло със синьо сирене

Това билково масло е идеално за любителите на синьото сирене. Съчетава се перфектно със зеленчуци и месо, изпечени на скара, както и с пиле.

Вкусната комбинация от остри и солени нотки ще ни подтикнат да искаме още.

Време за приготвяне:  5 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 1 г въглехидрати, 27 г мазнини, 8 г протеин и 274 калории.

Необходими продукти:

  • 85 г краве масло Гхи на стайна температура
  • 140 г синьо сирене
  • 2 с. л. пресен магданоз, наситнен
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Натрошете синьото сирене в купа.
  2. Добавете наситнения магданоз и мекото краве масло Гхи. Смесете добре с помощта на вилица.
  3. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

 

Билково масло с бекон

 

Билково масло Свински пържоли на скара.

 

Всичко е по-вкусно с бекон, дори маслото. Тази пикантна комбинация се съчетава перфектно със сочна пържола, пилешко или гриловани зеленчуци.

Време за приготвяне: 15 минути

Порции: 4

Хранителна стойност в 1 порция: 2 г въглехидрати, 31 г мазнини, 5 г протеин и 307 калории.

Необходими продукти:

  • 130 г краве масло Гхи на стайна температура
  • 2 стръка пресен лук, наситнен
  • 55 г бекон, нарязан на ситно
  • 1 с. л. пресен босилек, наситнен
  • 1 ч. л. доматена паста
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Запържете пресния лук и бекона в тиган на умерено висока температура, докато беконът стане хрупкав.
  2. Свалете тигана от котлона и оставете настрани да изстинат.
  3. След това смесете кравето масло с доматената паста и босилека. Подправете със сол и черен пипер на вкус и добавете запържените бекон и зелен лук.

 

Билково масло с пармезан

Пармезан и краве масло заедно – върховно вкусна кето комбинация. Поднесете с месни или вегетариански ястия. Букет от аромати и кремообразна текстура, който е наслада за небцето.

Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 0,4 г въглехидрати, 31 г мазнини, 4 г протеин и 293 калории.

Необходими продукти:

  • 140 г краве масло Гхи на стайна температура
  • 40 г сирене пармезан, настъргано
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Подправки по ваш вкус

Начин на приготвяне:

  1. Смесете кравето масло Гхи с пармезана в купа.
  2. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и оставете настрани за 15 минути.

Съвети:

  1. Поднесете билковото масло като подправка или оставете да се разтопи върху месо, пиле, риба или зеленчуци.
  2. Съхранете в хладилник за една седмица или във фризер за по-дълго време.
  3. Опитайте да си приготвите билково масло с различен вид сирене или кашкавал.

 

Идеи за поднасяне на ароматното билково масло:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Билково масло. Кето торта червено кадифе.

Подсладете се с ефирна, сочна, нисковъглехидратна и много вкусна торта Червено кадифе.

 

Ако тези рецепти за нисковъглехидратно и ароматно билково масло са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!