Ароматно билково масло – 10 лесни кето рецепти
Разнообразието от подправки и билки дава възможност за приготвяне на най-различни рецепти за ароматно билково масло.
Билковото масло има уникалната способност да придава аромат на храната, с която се поднася.
То е чудесно допълнение, което трябва да имаме под ръка, когато сме на диета с ниско съдържание на въглехидрати.
Кето рецепти за ароматно билково масло
Ароматното билково масло се съчетава перфектно с печено месо, риба или зеленчуци. Опитайте всеки път различен вариант ароматно масло, с което да поднесете още по-вкусно ястие.
Време за приготвяне: 10 минути
Порции: 1
Хранителна стойност в порция: 19 г въглехидрати, 76 г мазнини, 6 г протеин и 777 калории.
Необходими продукти за основата:
- 85 г краве масло Гхи на стайна температура
- ½ ч. л. морска сол
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
За пикантното масло с чили:
- ½ червена люта чушка, почистена и наситнена
- 1 ч. л. чили на прах
- ¼ ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. сок от лайм
За маслото с каперси:
- 1 с. л. каперси
- 1 с. л. зелен лук, наситнен
- ½ ч. л. дижонска горчица
За маслото с маслини:
- 10 маслини, наситнени
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. пресен розмарин, наситнен
- 1 ч. л. сок от лимон
- ½ ч. л. лимоново кора
За маслото с домати:
- 1 с. л. доматена паста
- 1 ч. л. оцет от червено вино
- Щипка канела на прах
- 1 с. л. червен пипер
- ½ ч. л. лук на прах
За ментовото масло:
- 2 с. л. прясна мента, наситнена
- 2 с. л. пресен магданоз, наситнен
- 1 ч. л. сок от лимон
Начин на приготвяне:
- Изсипете мекото краве масло Гхи в купа. Подправете със сол и черен пипер.
- Добавете подправки по ваш вкус, според предпочитаната рецепта за ароматно билково масло.
- Така приготвеното масло може да сложите в хладилник за поне 30 минути, за да се комбинират ароматите.
Съвети:
- Можете да направите големи партиди и да ги съхраните в херметически затворен контейнер във фризера до месец.
- Около 85 грама краве масло Гхи е достатъчно за 2-3 души, в зависимост от това с какво ще го сервирате.
- Представете си сочна свинска пържола с парче ароматно билково масло, което се топи отгоре. Или току-що приготвен артишок с парче билково масло с вкус и ухание на прясна мента и лимон. Не звучи ли апетитно?
Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.
Класическо билково масло
Краве масло с пресни билки и лимон. Спечелихме ли вниманието ви? Опитайте тази класическа рецепта за кето масло. Сервирайте с месо, риба или зеленчуци.
Време за приготвяне: 20 минути
Порции: 4
Хранителен състав в 1 порция: 1 г въглехидрати, 28 г мазнини, 1 г протеин и 256 калории.
Необходими продукти:
- 140 г краве масло Гхи на стайна температура
- 1 ч. л. чесън на прах
- ½ връзка пресен магданоз, наситнен
- 1 ч. л. лимонов сок
- ½ ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- Смесете в купа кравето масло, чесъна на прах, магданоза, лимоновия сок и солта. Разбъркайте да се комбинират всички съставки.
- Оставете настрана за 15 минути, за да поеме маслото ароматите. По желание може да охладите в хладилник.
Може да съхраните билковото масло във фризер или дори замразите във формички за лед. По този начин ще имате винаги готово кубче ароматно масло.
Ароматно масло с копър, лимон и крема сирене
Чудесните аромати и вкусове на лимона и копъра действат магически в комбинация с краве масло. Насладете се на ароматното масло като го поднесете с риба, месо или зеленчуци.
Време за приготвяне: 10 минути
Порции: 4
Хранителна стойност в 1 порция: 1 г въглехидрати, 31 г мазнини, 1 г протеин и 277 калории.
Необходими продукти:
- 140 г краве масло Гхи на стайна температура
- 2 с. л. крема сирене
- 3 с. л. пресен копър, наситнен
- 1 с. л. лимонов сок
- ½ ч. л. сол
- Щипка смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Смесете всички съставки в купа и разбийте с миксер до получаване на кремообразна и хомогенна смес.
Билково масло със синьо сирене
Това билково масло е идеално за любителите на синьото сирене. Съчетава се перфектно със зеленчуци и месо, изпечени на скара, както и с пиле.
Вкусната комбинация от остри и солени нотки ще ни подтикнат да искаме още.
Време за приготвяне: 5 минути
Порции: 4
Хранителен състав в 1 порция: 1 г въглехидрати, 27 г мазнини, 8 г протеин и 274 калории.
Необходими продукти:
- 85 г краве масло Гхи на стайна температура
- 140 г синьо сирене
- 2 с. л. пресен магданоз, наситнен
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Натрошете синьото сирене в купа.
- Добавете наситнения магданоз и мекото краве масло Гхи. Смесете добре с помощта на вилица.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Билково масло с бекон
Всичко е по-вкусно с бекон, дори маслото. Тази пикантна комбинация се съчетава перфектно със сочна пържола, пилешко или гриловани зеленчуци.
Време за приготвяне: 15 минути
Порции: 4
Хранителна стойност в 1 порция: 2 г въглехидрати, 31 г мазнини, 5 г протеин и 307 калории.
Необходими продукти:
- 130 г краве масло Гхи на стайна температура
- 2 стръка пресен лук, наситнен
- 55 г бекон, нарязан на ситно
- 1 с. л. пресен босилек, наситнен
- 1 ч. л. доматена паста
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Запържете пресния лук и бекона в тиган на умерено висока температура, докато беконът стане хрупкав.
- Свалете тигана от котлона и оставете настрани да изстинат.
- След това смесете кравето масло с доматената паста и босилека. Подправете със сол и черен пипер на вкус и добавете запържените бекон и зелен лук.
Билково масло с пармезан
Пармезан и краве масло заедно – върховно вкусна кето комбинация. Поднесете с месни или вегетариански ястия. Букет от аромати и кремообразна текстура, който е наслада за небцето.
Време за приготвяне: 10 минути
Порции: 4
Хранителен състав в 1 порция: 0,4 г въглехидрати, 31 г мазнини, 4 г протеин и 293 калории.
Необходими продукти:
- 140 г краве масло Гхи на стайна температура
- 40 г сирене пармезан, настъргано
- Сол и черен пипер на вкус
- Подправки по ваш вкус
Начин на приготвяне:
- Смесете кравето масло Гхи с пармезана в купа.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и оставете настрани за 15 минути.
Съвети:
- Поднесете билковото масло като подправка или оставете да се разтопи върху месо, пиле, риба или зеленчуци.
- Съхранете в хладилник за една седмица или във фризер за по-дълго време.
- Опитайте да си приготвите билково масло с различен вид сирене или кашкавал.
Идеи за поднасяне на ароматното билково масло:
- Сочни свински пържоли на скара
- Свинско с гъби
- Пъстърва на фурна
- Омлет с бекон и гъби
- Намажете върху кето хляб с бадемово брашно
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за нисковъглехидратно и ароматно билково масло са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа с пуешко и синьо сирене е засищащо, но леко ястие, което можем да хапваме отново и отново.
Кетогенна диета или още наричана кето диета е една от най-популярните нисковъглехидратни диети, с високо съдържание на полезни
Няма човек, който да не е ял пърленка и такъв, който да не я обожава. С нея си