Кето лимонова торта
Пригответе си кето лимонова торта с крехки слоеве сочни безглутенови блатове, покрити с глазура от крема сирене с вкус на лимон.
Подсладете глазурата с натурална стевиола на прах, за да направите десерта без захар. Добавете и бадемово мляко за още по-приятен ядков вкус.
Цитрусовата нотка във всяко парче кето лимонова торта напомня на топлината и уюта на зимата. Пригответе тази неустоима нисковъглехидратна кето лимонова торта с или без повод по всяко време на годината.
Рецепта за кето лимонова торта
Сочна, мека и ароматна кето лимонова торта е идеален десерт с ниско съдържание на въглехидрати. Рецептата е подходяща за бързо и лесно приготвяне за вашия специален празник.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 12 парчета | 5,4 г нетни |
Необходими продукти:
- 225 г бадемово брашно, пресято
- 50 г кокосово брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода за хляб
- 1/8 ч. л. фина морска сол
- 120 мл. неподсладено бадемово мляко, на стайна температура
- ½ с. л. оцет
- 4 яйца
- 80 г стевиола на прах, смляна на пудра
- 145 г (160 мл) кокосово масло/краве масло Гхи, разтопено и охладено
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- 1 ч. л. екстракт от лимон
- 3 с. л. прясно изстискан сок от лимон
- ½ с. л. лимонова кора
За глазурата:
- 75 г краве масло Гхи/кокосово масло, меко
- 225 г крема сирене, меко
- 80 г стевиола прах/еритритол*
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- 1 ч. л. лимонова кора
- 2 ч. л. бадемово мляко
*Регулирайте количеството на подсладителя според вашите лични предпочитания за сладост.
За гарниране:
- резени лимон
- горски плодове (малини, капини, ягоди – по избор)
- кокосови стърготини
- пресни листа мента
Начин на приготвяне на кето лимонова торта:
Блатовете:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Намазнете три кръгли тавички за торта с диаметър 15 см. или две тави с диаметър 20 см. Покрийте дъното им с хартия за печене.
- В средно голяма купа смесете бадемовото и кокосовото брашна, бакпулвера, содата за хляб и морската сол.
- Смесете в купа бадемовото мляко и оцета. Оставете настрана да престои за около 5 минути.
- В друга отделна голяма купа чукнете яйцата. Добавете стевиолата на прах (фино смляна предварително), кокосовото масло, екстракта от ванилия и от лимон, лимоновия сок и кора. Изсипете и бадемовото мляко с оцета, разбъркайте.
- Бавно добавете сухите съставки към мокрите и разбъркайте, докато се смесят добре.
- Разпределете равномерно тестото между двете подготвени форми и загладете с шпатула.
- Изпечете за 20-25 минути или докато клечка за зъби излезе чиста.
- Оставете блатовете да изстинат във формите за торта за поне 30 минути, след което внимателно ги извадете. Прехвърлете ги върху решетка, за да се охладят напълно до стайна температура.
Глазурата:
- Разбийте с електрически миксер на висока скорост мекото краве масло Гхи за около 2 минути или докато стане светло и пухкаво.
- Добавете крема сиренето и продължете да разбивате още 3 минути, докато се смеси.
- Бавно изсипете стевиолата на прах (предварително фино смляна), екстракта от ванилия, лимоновата кора и бадемовото мляко.
- Разбийте за 2-3 минути до получаване на кремообразна и гладка смес.
- Покрийте с фолио и сложете в хладилник да се охлажда.
Кето лимонова торта – сглобяване:
- След като блатовете за тортата са напълно изстинали, поставете единия върху поставка за торта или чиния.
- Намажете със слой глазура и загладете с шпатула.
- Поставете втория блат и намажете с глазура тортата от всички страни.
- Декорирайте кето тортата с резенчета лимон, кокосови стърготини, горски плодове по избор и прясна мента.
- Охладете в хладилник за 1-2 часа, преди да я нарежете.
Тази вкусна и ароматна кето лимонова торта може да се съхрани в хладилник до 5 дни, но ние сме сигурни, че няма да издържи и ден, след като я сервирате на празничната трапеза.
Може да откриете куп идеи за приготвяне на нисковъглехидратни ястия, десерти, предястия и всякакви вкусотийки и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Идеи за приготвяне на кето торти
- Домашна орехова торта с глазура, без захар и глутен
- Испанска бадемова торта – Тарта де Сантяго
- Кето бадемова торта с рикота
- Канелена кето торта с тиквички и глазура с крема сирене
Кето торти с горски плодове:
- Кето Ангелска торта, богата на протеини
- Торта с ягоди – 2 кето рецепти
Любими торти в кето стил:
- Кето торта Наполеон – неустоим десерт
- Кето торта Павлова – лека, нисковъглехидратна, приготвена без захар и глутен
- Торта Гараш – домашна, ядкова торта с неустоим любим вкус
- Торта Червено кадифе – неустоима кето рецепта
- Френска селска торта със стевиола + видео рецепта
Кето торти с шоколад:
- Лесна рецепта за кето кокосова торта без захар
- Кето шоколадова сурова торта
- Кето шоколадова торта без брашно + 7 интересни факта за какаото
- Кето шоколадова торта с авокадо и кокосово брашно
- Кето шоколадова торта с маскарпоне
- Шоколадова кето торта: безглутенова и без захар
Още от здравословната ни кухня
Ако ви е харесала нашата рецепта за кето лимонова торта, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“. Ако искате да се запознаете със същността на кето диетата, може да прочетете подробна информация в статиите по темата в блога ни.
Присъединете се към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Лятото е в разгара си и температурите не спират да се покачват. Какъв по-добър
Нека се поглезим това лято с 3 идеи за кето лимонов десерт!
Богатото съдържание на витамин С в лимона е гаранция за полезното му действие върху тялото.