Кето лимонова торта

Обновена: 27.02.2024|
Кето лимонова торта. Таханови бисквити.

Пригответе си кето лимонова торта с крехки слоеве сочни безглутенови блатове, покрити с глазура от крема сирене с вкус на лимон.

Подсладете глазурата с натурална стевиола на прах, за да направите десерта без захар. Добавете и бадемово мляко за още по-приятен ядков вкус.

Цитрусовата нотка във всяко парче кето лимонова торта напомня на топлината и уюта на зимата. Пригответе тази неустоима нисковъглехидратна кето лимонова торта с или без повод по всяко време на годината.

 

Рецепта за кето лимонова торта

Сочна, мека и ароматна кето лимонова торта е идеален десерт с ниско съдържание на въглехидрати. Рецептата е подходяща за бързо и лесно приготвяне за вашия специален празник.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
1 час и 30 минути 12 парчета 5,4 г нетни

Необходими продукти:

  • 225 г бадемово брашно, пресято
  • 50 г кокосово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 1/8 ч. л. фина морска сол
  • 120 мл. неподсладено бадемово мляко, на стайна температура
  • ½ с. л. оцет
  • 4 яйца
  • 80 г стевиола на прах, смляна на пудра
  • 145 г (160 мл) кокосово масло/краве масло Гхи, разтопено и охладено
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 1 ч. л. екстракт от лимон
  • 3 с. л. прясно изстискан сок от лимон
  • ½ с. л. лимонова кора

За глазурата:

  • 75 г краве масло Гхи/кокосово масло, меко
  • 225 г крема сирене, меко
  • 80 г стевиола прах/еритритол*
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 1 ч. л. лимонова кора
  • 2 ч. л. бадемово мляко

*Регулирайте количеството на подсладителя според вашите лични предпочитания за сладост.

За гарниране:

  • резени лимон
  • горски плодове (малини, капини, ягоди – по избор)
  • кокосови стърготини
  • пресни листа мента

Начин на приготвяне на кето лимонова торта:

Блатовете:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Намазнете три кръгли тавички за торта с диаметър 15 см. или две тави с диаметър 20 см. Покрийте дъното им с хартия за печене.
  3. В средно голяма купа смесете бадемовото и кокосовото брашна, бакпулвера, содата за хляб и морската сол.
  4. Смесете в купа бадемовото мляко и оцета. Оставете настрана да престои за около 5 минути.
  5. В друга отделна голяма купа чукнете яйцата. Добавете стевиолата на прах (фино смляна предварително), кокосовото масло, екстракта от ванилия и от лимон, лимоновия сок и кора. Изсипете и бадемовото мляко с оцета, разбъркайте.
  6. Бавно добавете сухите съставки към мокрите и разбъркайте, докато се смесят добре.
  7. Разпределете равномерно тестото между двете подготвени форми и загладете с шпатула.
  8. Изпечете за 20-25 минути или докато клечка за зъби излезе чиста.
  9. Оставете блатовете да изстинат във формите за торта за поне 30 минути, след което внимателно ги извадете. Прехвърлете ги върху решетка, за да се охладят напълно до стайна температура.

Глазурата:

  1. Разбийте с електрически миксер на висока скорост мекото краве масло Гхи за около 2 минути или докато стане светло и пухкаво.
  2. Добавете крема сиренето и продължете да разбивате още 3 минути, докато се смеси.
  3. Бавно изсипете стевиолата на прах (предварително фино смляна), екстракта от ванилия, лимоновата кора и бадемовото мляко.
  4. Разбийте за 2-3 минути до получаване на кремообразна и гладка смес.
  5. Покрийте с фолио и сложете в хладилник да се охлажда.

Кето лимонова торта – сглобяване:

  1. След като блатовете за тортата са напълно изстинали, поставете единия върху поставка за торта или чиния.
  2. Намажете със слой глазура и загладете с шпатула.
  3. Поставете втория блат и намажете с глазура тортата от всички страни.
  4. Декорирайте кето тортата с резенчета лимон, кокосови стърготини, горски плодове по избор и прясна мента.
  5. Охладете в хладилник за 1-2 часа, преди да я нарежете.

Тази вкусна и ароматна кето лимонова торта може да се съхрани в хладилник до 5 дни, но ние сме сигурни, че няма да издържи и ден, след като я сервирате на празничната трапеза.

Може да откриете куп идеи за приготвяне на нисковъглехидратни ястия, десерти, предястия и всякакви вкусотийки и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Идеи за приготвяне на кето торти

 

Кето лимонова торта. Торта гараш.

 

Кето торти с горски плодове:

Любими торти в кето стил:

Кето торти с шоколад:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето лимонова торта. Кето домашни бисквити.

Пригответе си и тази нисковъглехидратна рецепта за хрупкави кето домашни бисквити с лешников тахан.

 

Ако ви е харесала нашата рецепта за кето лимонова торта, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“.  Ако искате да се запознаете със същността на кето диетата, може да прочетете подробна информация в статиите по темата в блога ни.

Присъединете се към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар