Испанска бадемова торта, произхождаща от Средновековието, крие зад себе си заинтригуваща история.

Оригиналното й име е Тарта де Сантяго и ако обичате вкуса на бадеми и малко история, тази версия с ниско съдържание на въглехидрати е точно за вас.

Докато си похапвате този неустоимо вкусен десерт, може да прочетете малко по-надолу от къде произхожда.

 

Испанска бадемова торта Тарта де Сантяго в кето стил

Пригответе си домашна испанска бадемова торта Тарта де Сантяго изцяло с нисковъглехидратни съставки. Насладете се не само на приятния й вкус, но и на красивата й визия. Ето как да си я приготвите в няколко лесни стъпки.

Време за приготвяне: 50 минути

Порции: 8 парчета

Хранителен състав в 1 парче: 2 г нетни въглехидрати, 22 г мазнини, 10 г протеин и 254 калории.

Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • 140 г стевиола на прах
  • ½ ч. л. лимонова кора
  • 1 ч. л. канела на прах
  • 280 г бадемово брашно
  • 2-3 с. л. стевиола на прах за декорация
  • краве масло Гхи за намазняване

 

Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.
Стевиола прах 350 г21.60лв.

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 175 градуса.
  2. В голяма купа разбийте яйцата и добавете стевиолата на прах.
  3. С помощта на електрически миксер или ръчна телена бъркалка разбийте яйцата и стевиолата до гладкост.
  4. Добавете настърганата кора от лимон и канелата на прах, разбъркайте отново.
  5. Прибавете бадемовото брашно на малко по малко. Разбърквайте с шпатула с кръгови движения.
  6. Намазнете с краве масло Гхи кръгла форма за торта с диаметър 25 и с падащо дъно.
  7. Изсипете сместа за тортата в нея и разпределете равномерно с шпатула.
  8. Изпечете в предварително загрятата фурна за около 30-35 минути или докато поставена клечка за зъби в центъра на тортата излезе чиста.
  9. Оставете десерта да изстине, преди да го извадите от формата.
  10. За да украсите тортата по традиция, изрежете кръста на Сантяго от картон, след което го поставете върху тортата. С помощта на сито пресейте и разпределете стевиолата на прах около кръста.
  11. След това внимателно отстранете хартиения кръст и поднесете на трапезата испанска бадемова торта Тарта де Сантяго.
  12. Тези две стъпки не са задължителни, ако я приготвяте в домашни условия и не за конкретен повод.

 

Пътят към Сантяго и историята на испанска бадемова торта „Тарта де Сантяго“

 

Испанска бадемова торта.

 

Много хора се отправят на духовно пътешествие, за да извървят, а някои дори с велосипед или с кон, Ел Камино де Сантяго де Компостела (Пътят на Свети Яков).

Този древен поклоннически маршрут, който се състои от голяма мрежа от пътеки в цяла Европа, привлича стотици хиляди хора.

Някои пътници ще се насладят на красивата Пиринейска планинска верига, докато други ще преминат през пътища, обградени от лозя или евкалиптови гори.

Без значение по кой маршрут се тръгва, всички пътища водят към Галисия – спиращ дъха район, скрит в северозападна Испания.

Какво очаква пътниците в края на това поклонение, след като срещнат стъпалата на катедралата Сантяго де Компостела? Плътна, леко подсладена бадемова торта, наречена Tarta de Santiago, която хората консумират от векове.

Галисия разполага с живописно крайбрежие и гастрономия, която съперничи на най-добрите в Европа. Градът е дом на катедралата Сантяго де Компостела, където се смята, че почиват останките на Свети Яков (Сантяго), покровител на Испания.

Хората, които изкачват Камино, пристигайки там като крайна дестинация, отдават почитта си към Свети Яков, консумирайки парче испанска бадемова торта Тарта де Сантяго.

 

Произход на испанска бадемова торта Тарта де Сантяго

Произходът на Тарта де Сантяго, подобно на много стари традиции, е доста неясен. Повечето хора твърдят, че тортата е била донесена в Галисия от поклонник и впоследствие е консумирана от тези, които пътуват до катедралата.

Писмените препратки към тази торта съществуват още от 1577 г., когато е била наричана истинска торта или „кралска торта“.

Първата записана рецепта на тарта де алмендра или „бадемова торта“ се появява едва през 1838 г.

Повечето рецепти за десерти в района на Иберийския полуостров изискват използването на три прости съставки: яйца, бадеми и захар.

Ако спазвате кето режим на хранене, заменете захарта с друг подходящ подсладител (стевиола на прах е чудесен избор).

Здравата, хрупкава коричка на тортата, поради липсата на брашно или аериране в тестото, я прави трайна закуска за из път за туристите на Камино де Сантяго.

И почти всички са съгласни, че плътността на тортата я прави идеален десерт за чаша топло бронирано кафе.

Докато рецептата за самата торта е семпла, нейната украса, очертание на кръста на Свети Яков, я отличава. Този конкретен кръст е известен като еспада, хибрид между меч и кръст.

Може да бъде направен, като внимателно поставите или шаблон, или кръст в центъра на тортата и след това поръсите с пудра захар (или със стевиола на прах за спазващите кето режим на хранене).

 

Още от здравословната ни кухня

 

Испанска бадемова торта. Торта с ягоди.

Предлагаме ви още две неустоимо вкусни рецепти за десерт – кето торта с ягоди.

 

Ако нашето предложение за испанска бадемова торта Тарта де Сантяго в кето стил ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!